Οι πανύψηλοι δίδυμοι ουρανοξύστες των Zaha Hadid Architects στη Σέντσεν της Κίνας Facebook Twitter
Φωτο: Courtesy of Zaha Hadid Archtects.

Οι πανύψηλοι δίδυμοι ουρανοξύστες των Zaha Hadid Architects στη Σέντσεν της Κίνας

0

Οι Zaha Hadid Architects (ZHA) κέρδισαν τον διαγωνισμό σχεδιασμού για την κατασκευή του Tower C στην πόλη Shenzhen της Κίνας. Πρόκειται για τη δημιουργία δύο ιδιαίτερα ψηλών, δίδυμων ουρανοξυστών ενωμένων με κυμματοειδείς γέφυρες, καθεμία γεμάτη με πράσινους και υδάτινους κήπους, χάρη σε ένα σύστημα που προβλέπει την καλλιέργεια φυτών στο νερό. Σχεδιασμένο για το νέο οικονομικό κέντρο που ονομάζεται Shenzhen Bay Super Headquarters Base, το Tower C πρόκειται να γίνει ένα από τα ψηλότερα κτίρια της πόλης με ύψος περίπου 400 μέτρων.

Οι αρχιτέκτονες ήθελαν να ενώσουν το αστικό τοπίο και έτσι επέκτειναν το δίκτυο του μετρό Shenzhen και ενσωμάτωσαν τους δύο ουρανοξύστες στο γειτονικό πάρκο και τις πλατείες του, για να δημιουργήσουν τελικά έναν νέο ενοποιημένο δημόσιο χώρο. «Το κλιμακωτό βάθρο του Tower C συνδυάζεται με το πάρκο για να δημιουργήσει έναν νέο δημόσιο χώρο για αυτήν τη δυναμική πόλη που έχει εξελιχθεί σε παγκόσμιο κέντρο τεχνολογικής καινοτομίας» ισχυρίζονται σε ανακοίνωσή τους οι Zaha Hadid Architects (ZHA). Δεδομένου ότι η προτεραιότητα ήταν οι πεζοί, οι αρχιτέκτονες προέβλεψαν εκτεταμένους χώρους στάθμευσης ποδηλάτων και εγκαταστάσεις φόρτισης.

Η μελέτη προβλέπει τη δημιουργία ενός γυάλινου τοίχου γύρω από τον Tower C, με ένα διακριτικό κλιμακωτό φινίρισμα, σχεδιασμένο ώστε να σκιάζει το κτίριο. Στα τζάμια θα ενσωματωθούν επίσης λειτουργικές κοιλότητες για τη διευκόλυνση του φυσικού αερισμού. Τα δομικά υλικά που θα χρησιμοποιηθούν στην κατασκευή θα είναι ανακυκλώσιμα ή θα έχουν χαμηλή ποσότητα ενσωματωμένου άνθρακα.

Η μελέτη προβλέπει την δημιουργία ενός γυάλινου τοίχου γύρω από τον Tower C, με ένα διακριτικό κλιμακωτό φινίρισμα, σχεδιασμένο ώστε να σκιάζει το κτίριο. Στα τζάμια θα ενσωματώσουν επίσης λειτουργικές κοιλότητες για τη διευκόλυνση του φυσικού αερισμού.

Στο εσωτερικό ο Tower C θα περιλαμβάνει χώρους γραφείων «φυσικά φωτισμένους», καθώς και χώρους ψυχαγωγίας, ένα ξενοδοχείο, ένα συνεδριακό κέντρο και γκαλερί τέχνης.

Το σχέδιο θα είναι πλήρες με ένα σύστημα συλλογής και ανακύκλωσης νερού και φωτοβολταϊκά που θα συλλέγουν ηλιακή ενέργεια για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για ολόκληρη την περιοχή. Θα χρησιμοποιηθεί επίσης ένα «έξυπνο σύστημα διαχείρισης» που θα παρακολουθεί τις εξωτερικές και εσωτερικές συνθήκες των κτιρίων για αυτόματη ρύθμιση της θέρμανσης στο κτίριο και ελαχιστοποίηση της κατανάλωσης ενέργειας. 

Το Tower C είναι ένα από τα πολλά κτίρια που αναλαμβάνει η αρχιτεκτονική εταιρεία που ίδρυσε η αείμνηστη Βρετανό-Ιρακινή αρχιτέκτονας Ζάχα Χαντίντ, που αυτή τη στιγμή δραστηριοποιείται έντονα στην Κίνα υπό τον νέο διευθυντή της Patrik Schumacher.

 = 

Οι πανύψηλοι δίδυμοι ουρανοξύστες των Zaha Hadid Architects στη Σέντσεν της Κίνας Facebook Twitter
Οι αρχιτέκτονες ήθελαν να ενοποιήσουν το αστικό τοπίο και ενσωμάτωσαν τους δύο ουρανοξύστες στο παρακείμενο πάρκο. Φωτο: Courtesy of Zaha Hadid Archtects.
Οι πανύψηλοι δίδυμοι ουρανοξύστες των Zaha Hadid Architects στη Σέντσεν της Κίνας Facebook Twitter
Το Tower C θα είναι ένα από τα ψηλότερα κτίρια της πόλης με ύψος περίπου 400 μέτρων. Φωτο: Courtesy of Zaha Hadid Archtects.
Οι πανύψηλοι δίδυμοι ουρανοξύστες των Zaha Hadid Architects στη Σέντσεν της Κίνας Facebook Twitter
Στο εσωτερικό ο Tower C θα περιλαμβάνει χώρους γραφείων και ψυχαγωγίας, ένα ξενοδοχείο, ένα συνεδριακό κέντρο και γκαλερί τέχνης. Φωτο: Courtesy of Zaha Hadid Archtects.
Οι πανύψηλοι δίδυμοι ουρανοξύστες των Zaha Hadid Architects στη Σέντσεν της Κίνας Facebook Twitter
Οι ουρανοξύστες ενώνονται με κυμματοειδείς γέφυρες, καθεμία γεμάτη με πράσινους και υδάτινους κήπους. Φωτο: Courtesy of Zaha Hadid Archtects.
Οι πανύψηλοι δίδυμοι ουρανοξύστες των Zaha Hadid Architects στη Σέντσεν της Κίνας Facebook Twitter
Φωτο: Courtesy of Zaha Hadid Archtects.

Πηγή: Dezeen

Design
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αυτή είναι η νέα πλατεία Ελευθερίας της Λευκωσίας, που σχεδίασε η Ζάχα Χαντίντ

Διεθνή / Αυτή είναι η νέα πλατεία Ελευθερίας της Λευκωσίας, που σχεδίασε η Ζάχα Χαντίντ

Παρά τους ενδοιασμούς για την αισθητική και λειτουργική της αξία, φαίνεται ότι η νέα όψη της πλατείας αποτελεί ένα επιτυχημένο παράδειγμα διαμόρφωσης συγκοινωνιακού κόμβου και κοινωνικής διάδρασης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ξενοδοχείο Βύρων στην Αιόλου: ένα από τα παλαιότερα κτίρια της Αθήνας ξαναγεννιέται

Ξενοδοχείο Βύρων / Ένα από τα πιο παλιά κτίρια της Αιόλου ξαναγεννιέται

Η είδηση της αποκατάστασης του ξενοδοχείου Βύρων μάς πάει πίσω στον χρόνο, μεταξύ 1840 και 1860, τότε που η οδός Αιόλου άκμαζε εμπορικά και ήταν ο δρόμος με τα περισσότερα και τα καλύτερα ξενοδοχεία της πόλης. Η LiFO παρουσιάζει τα σχέδια της αποκατάστασης ενός από τα παλαιότερα σωζόμενα κτίρια της Αθήνας, η οποία θα ξεκινήσει το επόμενο διάστημα.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Η μυστική ζωή της Όντρεϊ Χέπμπορν

Design / Τι σχέση είχαν οι γονείς της Όντρεϊ Χέπμπορν με τον ναζισμό;

Η διάσημη ηθοποιός του Χόλιγουντ βίωσε με πολλούς τρόπους τη φρίκη του Β’ Παγκοσμίου πολέμου. Ένα νέο ισπανικό graphic novel αποκαλύπτει το κεφάλαιο της ζωής της που η ίδια επιθυμούσε να παραμείνει κρυφό.
THE LIFO TEAM
milan_design_week

Design / Milan Design Week: Η εβδομάδα-υπερπαραγωγή δείχνει το μέλλον

Τεχνικές και τεχνολογία, ιστορικό design και πειραματισμοί, αρχιτεκτονική και διακόσμηση, υλικότητα και πνευματικοί στοχασμοί: αυτά είναι τα highlights της εβδομάδας design του Μιλάνου, που προτείνει τη σκηνογραφία της ζωής μας.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Τα νέα ελβετικά διαβατήρια έχουν άψογο ντιζάιν

Design / Τα νέα ελβετικά διαβατήρια έχουν άψογο ντιζάιν

Ο σχεδιασμός της RETINAA στα νέα ελβετικά διαβατήρια συνδυάζει το υψηλό επίπεδο ασφαλείας με το graphic design ενώ είναι και μία αναφορά στα γεωγραφικά χαρακτηριστικά της Ελβετίας, δημιουργώντας «κάτι παραπάνω από ένα επίσημο διοικητικό έγγραφο».
LIFO NEWSROOM
Ειρήνη Φρεζάδου: «Είμαστε οι αρχιτέκτονες της ζωής μας»

Ειρήνη Φρεζάδου / Ειρήνη Φρεζάδου: «Ό,τι κλείνει στο κέντρο, ανοίγει στη θέση του ένα μπαρ ή ένα εστιατόριο»

Αγωνίζεται ενάντια «στην απληστία που ξοδεύει τον αρχιτεκτονικό, φυσικό και πολιτιστικό μας πλούτο». Βγήκε μπροστά για το κτίριο «που ντροπιάζει την Ακρόπολη». Και τώρα, το νέο της σχέδιο είναι η αναβίωση του ιστορικού σιδηροδρομικού δικτύου της Πελοποννήσου. 
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ