Ο ΠΑΟΚ έχει ένα από τα πιο καλοσχεδιασμένα περιοδικά ποδοσφαιρικής ομάδας στην Ευρώπη

Ο ΠΑΟΚ έχει ένα από τα πιο καλοσχεδιασμένα περιοδικά ποδοσφαιρικής ομάδας στην Ευρώπη Facebook Twitter
0

Ο ΠΑΟΚ έχει ένα από τα πιο καλοσχεδιασμένα περιοδικά ποδοσφαιρικής ομάδας στην Ευρώπη Facebook Twitter
To "Toumba" ξεφεύγει από αυτό που έχουμε στο μυαλό μας όταν ακούμε για ένα ποδοσφαιρικό, και μάλιστα συλλογικό, περιοδικό. Δεν έχει καμία σχέση με τον οπαδισμό που έχει ποτίσει τα αθλητικά ΜΜΕ ούτε προσπαθεί να κάνει το άσπρο-μαύρο, παρόλο που αυτά είναι τα χρώματα του ΠΑΟΚ...


Ο Δημήτρης Παπάζογλου τα τελευταία 15 χρόνια έχει συνδέσει το όνομά του με κορυφαίες συνεργασίες και διακρίσεις στο design τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό για brands όπως η Nike, οι «New York Times», η Euroleague Basketball, τα European Design Awards, η Established NYC, το Volvo Ocean Race, η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» κ.ά. Το τελευταίο δημιούργημά του είναι το «Toumba Magazine», το οποίο έχει πάρει ήδη την «πρόκριση» στο... Champions League των αντίστοιχων ευρωπαϊκών εκδόσεων. Ο Δημήτρης Παπάζογλου δεν είναι, άλλωστε, ένας τυπικός designer, είναι αυτός που θα πάρουν τηλέφωνο οι άνθρωποι του «Δικεφάλου» ξημερώματα για να του ανακοινώσουν τη μεταγραφή του Μπερμπάτοφ και όλα όσα πρέπει να σχεδιαστούν μέχρι την αυγή για την παρουσίαση του παίκτη. Κι αυτός, ως γνήσιος ΠΑΟΚτζής, το πρώτο πράγμα που θα ρωτήσει είναι πότε μπορεί να έχει μια φανέλα του Βούλγαρου άσου!

«To "Toumba" ξεφεύγει από αυτό που έχουμε στο μυαλό μας όταν ακούμε για ένα ποδοσφαιρικό, και μάλιστα συλλογικό, περιοδικό. Δεν έχει καμία σχέση με τον οπαδισμό που έχει ποτίσει τα αθλητικά ΜΜΕ ούτε προσπαθεί να κάνει το άσπρο-μαύρο, παρόλο που αυτά είναι τα χρώματα του ΠΑΟΚ. Είναι ένα έντυπο, το οποίο σε μια δύσκολη εποχή για τον Τύπο επιχειρεί να θέσει ξανά τη δημοσιογραφία στις σωστές της βάσεις μέσα από την προσέγγιση της κουλτούρας του ποδοσφαίρου γενικά και του συλλόγου ειδικότερα. Είναι σημαντικό να πούμε πως η θεματολογία, τα ποιοτικά κείμενα, οι ψύχραιμες, αντικειμενικές απόψεις και οι έρευνες είναι που κάνουν το "Toumba Magazine" να ξεχωρίζει και ακολούθως, σε συνέργεια με τον σχεδιασμό, δημιουργούν μια ολοκληρωμένη και καινοτόμο πρόταση στον χώρο του αθλητικού Τύπου. Αυτό, άλλωστε, συνοψίζει και τη θέση μου ως σχεδιαστή. Διότι, όταν ένα προϊόν είναι κενό ή δεν έχει αξία, όσο καλά και να το σχεδιάσεις, δεν μπορείς ουσιαστικά να κρύψεις τη γύμνια του. Όσο για τους λόγους που οδήγησαν στη δημιουργία του, πρέπει να καταλάβουμε πως ο ΠΑΟΚ είναι μια ομάδα που συνεχώς αναζητά τρόπους να ενισχύσει το προφίλ του και να ισχυροποιήσει το brand value του μέσα από τη δημιουργία ποιοτικών προϊόντων στο κομμάτι των New Media. Είναι ένας τομέας τον οποίο χειρίζεται με μεγάλη επιτυχία ο Παναγιώτης Αρωνιάδης, ο άνθρωπος που κρύβεται πίσω αυτό το φιλόδοξο πρότζεκτ αλλά και απ' ό,τι χτίζουμε τα τελευταία 2,5 περίπου χρόνια. Το νέο επίσημο περιοδικό του ΠΑΟΚ, λοιπόν, δημιουργήθηκε με την προοπτική ν' αποτελέσει ένα ισχυρό "όπλο" στη διάθεση της ΠΑΕ προκειμένου να τη βοηθήσει να γίνει πιο άμεση κι εξωστρεφής στις σχέσεις της με τον κόσμο, να εκπαιδεύσει τη νέα γενιά φιλάθλων στη φιλοσοφία που θέλει να περάσει ο Δικέφαλος και παράλληλα να φέρει κοντά το κοινό του ΠΑΟΚ στην ομογένεια και γενικότερα στο εξωτερικό μέσω συνδρομών, οι οποίες θα λειτουργήσουν ως μια άτυπη χαρτογράφηση της ισχύος της ομάδας μακριά από τη Θεσσαλονίκη» αναφέρει ο Δημήτρης.

Ο στόχος που τέθηκε από τον ΠΑΟΚ ήταν να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο περιοδικό, εφάμιλλο της δυναμικής του συλλόγου αλλά και αντίστοιχο κορυφαίων ευρωπαϊκών εκδόσεων.

Ο ίδιος, εκτός από designer, είναι και ένθερμος υποστηρικτής του Δικεφάλου, έχοντας το προνόμιο να συνεργάζεται με την αγαπημένη του ομάδα.


«Η συνεργασία μου με τον ΠΑΟΚ ξεκίνησε ουσιαστικά εδώ και 2,5 περίπου χρόνια, με αφορμή τον επανασχεδιασμό της ιστοσελίδας του συλλόγου paokfc.gr. Είχε προηγηθεί ένα ιδιαίτερο πρότζεκτ που αφορούσε τον σχεδιασμό της κινητής μπουτίκ. Έκτοτε, σε συνεργασία με τον Παναγιώτη, δρομολογήθηκε μια σειρά από σταθερές ενέργειες με σκοπό τον επαναπροσδιορισμό των New Media αλλά και του media branding του συλλόγου. Μία από αυτές είναι και η δημιoυργία του "Τoumba Magazine". Θα έλεγα πως η συγκεκριμένη συνεργασία στο σύνολό της είναι κάτι που απολαμβάνω σε πολύ μεγάλο βαθμό γιατί μου δίνει τη δυνατότητα να συνδυάζω δύο μεγάλες μου αγάπες: το σύγχρονο design και την αγάπη μου για τον ΠΑΟΚ και το ποδόσφαιρο ως άθλημα γενικότερα. Kαι αυτό δεν αποτελεί μόνο μεγάλη τιμή αλλά και τύχη. Ξέρεις πώς είναι καμιά φορά αυτό το συναίσθημα, είναι όλες εκείνες οι στιγμές που όταν είσαι στην κερκίδα και παρακολουθείς την αγαπημένη σου ομάδα: νιώθεις ότι θες να μπεις κι εσύ μέσα στον αγωνιστικό χώρο και να βοηθήσεις για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, ώστε να φτάσει η ομάδα σου όσο πιο ψηλά γίνεται. Και αφού με έχουν πάρει τα χρόνια (ποδοσφαιρικά μιλώντας) και δεν μπορώ να κάνω ούτε κοντρόλ χωρίς να φύγει η μπάλα 10 μέτρα μακριά, χαίρομαι που έστω κι έτσι, ως επαγγελματίας και μέσα από το πεδίο του design, βοηθάω κι εγώ όσο μπορώ τον ΠΑΟΚ να ξεχωρίζει, να ισχυροποιεί το brand του και να πρωταγωνιστεί» προσθέτει.

Ποια ήταν, όμως, τα «μονοπάτια» οπτικής επικοινωνίας που ακολούθησε στον σχεδιασμό του; «Ο στόχος που τέθηκε από τον ΠΑΟΚ ήταν να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο περιοδικό, εφάμιλλο της δυναμικής του συλλόγου αλλά και αντίστοιχο κορυφαίων ευρωπαϊκών εκδόσεων. Τέτοιο που να επαναπροσδιορίζει ακόμα και τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε και βλέπουμε το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα. Ήθελα, λοιπόν, σε ό,τι αφορά το design, το τελικό αποτέλεσμα να συνδυάζει όλα εκείνα τα σχεδιαστικά χαρακτηριστικά που θα ανταποκρίνονταν καλύτερα στις διαφορετικές ανάγκες της θεματολογίας. Έτσι, κατά τη διάρκεια της αρχικής σχεδιαστικής μελέτης δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα τόσο στην τυπογραφία και στη στοιχειοθεσία των κειμένων όσο και στη συνέργεια του περιεχομένου με την εικόνα, προκειμένου να δημιουργήσουμε ένα ευανάγνωστο αλλά ταυτόχρονα δυναμικό και καθαρό σχεδιαστικό αποτέλεσμα. Επιλέξαμε ν' ακολουθήσουμε τη γραμμή που έχουμε ξεκινήσει να χαράσσουμε μέσα από την ανακατασκευή του website, την αναβίωση του "Matchday Magazine" και γενικότερα της οπτικής γλώσσας που εφαρμόζουμε για την ομάδα τα τελευταία 2,5 χρόνια. Πέρα από τις αμοιβαίες υψηλές απαιτήσεις, καταλύτης σε αυτήν τη συνεργασία είναι οι κοινοί κώδικες και η αμοιβαία αγάπη για το ποδόσφαιρο και την κουλτούρα του, ενώ η από κοινού εμπειρία με τον Παναγιώτη γύρω από τον Τύπο και τις εκδόσεις έχει συμβάλει τα μέγιστα στη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος. Επιπλέον, και προκειμένου να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, έχουμε αναπτύξει στενή συνεργασία με κορυφαίους εικονογράφους της Ευρώπης, όπως ο Hellovon και οι Sawdust Studio από το Λονδίνο, αλλά και με φωτογράφους όπως ο Στράτος Καλαφάτης και ο Κώστας Αμοιρίδης.

Οι σχεδιαστικές επιρροές του "Toumba Magazine" ανήκουν σε μια ευρύτερη αντίληψη γύρω από το editorial design τόσο στο θέμα της τυπογραφίας, του layout και του photo editing όσο και ως προς τη συνολική θεματολογία και διαχείριση του περιεχομένου. Αυτό που θα έλεγα ότι χαρακτηρίζει περισσότερο την προσπάθειά μας είναι η ανάγκη για μια εξωστρεφή αντιμετώπιση της συγκεκριμένης θεματολογίας, ενός φαινομενικά δύσκολου χώρου, όχι όμως με τρόπο που να παραγκωνίζεται το περιεχόμενο αλλά μέσα από κατανόηση και επαναπροσδιορισμό του σύγχρονου αθλητικού branding. Στη σημερινή εποχή, είναι οι λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά τόσο στο ποδόσφαιρο όσο και στο design. Σε μια χαλαρή κουβέντα για ποδοσφαιρικά, ο διεθνής Ρουμάνος πρώην άσος του ΠΑΟΚ, Razvan Rat, μου είχε πει το εξής: "What makes a player better than the others? Time and space my friend. The best decision you have to take in less time and minimum space". Καμιά φορά σκέφτομαι πως πολλές φορές το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και στο design».

Ο ΠΑΟΚ έχει ένα από τα πιο καλοσχεδιασμένα περιοδικά ποδοσφαιρικής ομάδας στην Ευρώπη Facebook Twitter
Οι σχεδιαστικές επιρροές του "Toumba Magazine" ανήκουν σε μια ευρύτερη αντίληψη γύρω από το editorial design τόσο στο θέμα της τυπογραφίας, του layout και του photo editing όσο και ως προς τη συνολική θεματολογία και διαχείριση του περιεχομένου...

Ο ΠΑΟΚ έχει ένα από τα πιο καλοσχεδιασμένα περιοδικά ποδοσφαιρικής ομάδας στην Ευρώπη Facebook Twitter

Ο ΠΑΟΚ έχει ένα από τα πιο καλοσχεδιασμένα περιοδικά ποδοσφαιρικής ομάδας στην Ευρώπη Facebook Twitter

H Monopoly του ΠΑΟΚ

Κάθισε αναπαυτικά με την παρέα σου, ρίξε τα ζάρια στο γήπεδο της Τούμπας και επέκτεινε την οικονομική σου αυτοκρατορία! Η ειδική έκδοση της Monopoly «ΠΑΟΚ 90 χρόνια» είναι γεγονός και καλεί τους οπαδούς του Δικεφάλου, και όχι μόνο, να γνωρίσουν την ιστορία του συλλόγου μέσα από το αγαπημένο τους παιχνίδι.

Στα πρότυπα κορυφαίων συλλόγων του εξωτερικού, όπως η Μπαρτσελόνα ή η Άρσεναλ, ο ΠΑΟΚ γίνεται η πρώτη ομάδα στην Ελλάδα που αποκτά τη δική της έκδοση, συνεχίζοντας να γιορτάζει τα ενενηκοστά του γενέθλια με πρωτότυπους τρόπους.

Στο παιχνίδι, οι παίκτες έχουν την ευκαιρία να βιώσουν μια ιστορική αναδρομή σε μορφές του συλλόγου, από τον Νίκο Σωτηριάδη, τον πρώτο διεθνή παίκτη που ανέδειξε η ομάδα, μέχρι τον τωρινό ιδιοκτήτη Ιβάν Σαββίδη, που βρίσκεται στην πιο ακριβή πλευρά του ταμπλό.


Στις ιδιομορφίες της έκδοσης είναι το γεγονός ότι οι κάρτες των «Αποφάσεων» και των «Εντολών» έχουν αντικατασταθεί από «Ελληνικούς» και «Ευρωπαϊκούς» αγώνες, ενώ με ειδική άδεια από την κατασκευάστρια εταιρεία, αντί για την περίφημη «Φυλακή» του παιχνιδιού, ο παίκτης πηγαίνει στο «Κρατητήριο», το οποίο παραπέμπει στο γνωστό και πολυαγαπημένο σύνθημα των οπαδών. ΠΑΟΚ είσαι!

Design
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ADM 2023 - THE GREEN ISSUE

Αφιερώματα / ADM5/23: THE GREEN ISSUE

Το δεύτερο «Green Issue» της σειράς ADM, της συνεργασίας της LiFO με το archisearch.gr και την Design Ambassador, καταπιάνεται ξανά με το σημαντικό ζήτημα της βιωσιμότητας, μας συστήνει κορυφαίους εκπροσώπους της αρχιτεκτονικής σκηνής στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ανακαλύπτει νέα υλικά, εξερευνά πράσινους πύργους, νέα μουσεία και οικείους αστικούς πνεύμονες, προβληματίζεται γύρω από το ενεργειακό ζήτημα και παρουσιάζει τις καλές πρακτικές της ελληνικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής.
THE LIFO TEAM
Η «εξωτική» πλευρά της Ερμού

ADM 5 - The Green Issue / Η «εξωτική» πλευρά της Ερμού

Ο Τηλέμαχος Ανδριανόπουλος και το γραφείο Tense Architecture Network αλλάζουν τον πιο πολυσύχναστο δρόμο του ιστορικού κέντρου. Με συνέπεια απέναντι στην Ιστορία, στο παρόν και στο μέλλον της Αθήνας, πραγματοποιούν μια αισθητική αλλά και λειτουργική παρέμβαση από την Καπνικαρέα έως τον σταθμό του Θησείου. Η ευρύτερη πρόταση του γραφείου για την πόλη διεγείρει τη φαντασία, δείχνοντας νέους τρόπους βίωσής της.
ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΜΑΡΙΝΟΣ
Φτιαγμένη από πράσινο μέταλλο

ADM5/23: THE GREEN ISSUE / Φτιαγμένη από πράσινο μέταλλο

Σε μια εποχή που η υψηλή αισθητική πρέπει να είναι ταυτόσημη της ηθικής, η Aluminco συνεχίζει να δημιουργεί καινοτομώντας, μαθαίνοντάς μας από την αρχή πως το αλουμίνιο δεν είναι απλώς φιλικό προς το περιβάλλον αλλά πλέον οφείλει και να αγαπάει τον πλανήτη.
ΝΤΟΓΙΑ ΚΑΡΟΛΙΝΗ
EUROPA ELEMENT: Συνδυασμός ανώτερης αισθητικής για πολλαπλές χρήσεις σε κάθε κατασκευή

ADM5/23: THE GREEN ISSUE / EUROPA ELEMENT: Συνδυασμός ανώτερης αισθητικής για πολλαπλές χρήσεις σε κάθε κατασκευή

Ως μία από τις πιο πρόσφατες προσθήκες στην προϊοντική βεντάλια της Europa, το σύστημα καθιερώνεται ως κορυφαία επιλογή όσων επιθυμούν υλικά και λύσεις που ξεπερνάνε κάθε περιορισμό σχεδιασμού και πρωτοτυπίας.
THE LIFO TEAM
Δημήτρης Ποτηρόπουλος: «Η Αθήνα είναι μια πόλη που δεν μπορείς εύκολα να τη θεραπεύσεις»

ADM 5 - The Green Issue / Δημήτρης Ποτηρόπουλος: «Η Αθήνα είναι μια πόλη που δεν μπορείς εύκολα να τη θεραπεύσεις»

Ο επικεφαλής του γραφείου Potiropoulos+Partners μιλά για τις σύγχρονες προκλήσεις στον σχεδιασμό και τα νέα παραδείγματα που μπορούν να δημιουργήσουν οι αρχιτέκτονες, όταν τους απασχολούν η αειφορία και ο ανασχηματισμός των τόπων όπου ζούμε, με γνώμονα τη φύση.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πέντε σπουδαίοι μέντορες αρχιτεκτονικής, οι μαθητές και τα έργα τους στο Μουσείο Μπενάκη

Design / Πέντε σπουδαίοι μέντορες αρχιτεκτονικής, οι μαθητές και τα έργα τους στο Μουσείο Μπενάκη

Μια ομαδική έκθεση των πέντε υποτρόφων αρχιτεκτονικής της Rolex μάς ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο, από την Κίνα στην Ιορδανία και τον Νίγηρα, από την Ελβετία στην Παραγουάη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε τους ανεκμετάλλευτους χώρους της Αθήνας;

Αρχιτεκτονική / Πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε τους ανεκμετάλλευτους χώρους της Αθήνας;

Μιλούν στη LiFO οι καταξιωμένοι αρχιτέκτονες Anne Lacaton, Gloria Gabral και Ηλίας Παπαγεωργίου με αφορμή τη συζήτησή τους στο Μουσείο Μπενάκη την ερχόμενη Πέμπτη για την αρχιτεκτονική στον δημόσιο χώρο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Δικαιοσύνη στην πένα - η τέχνη του σκιτσορεπορτάζ»

Design / «Δικαιοσύνη στην πένα»: Η τέχνη του δικαστικού σκιτσορεπορτάζ

Ο ρόλος του σκιτσογράφου στη δικαστική αίθουσα και η πολύτιμη συνεισφορά του στην κάλυψη πολύκροτων δικών, ειδικά όταν τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα έχουν αποκλειστεί, είναι το θέμα ενός από τα πιο ενδιαφέροντα πάνελ του 27ου ComicDom Con (Τεχνόπολη 12-14/5).
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Κεραμικά και 3D printing, η νέα τάση

Design / Κεραμικά και 3D printing, η νέα τάση

Αρχιτέκτονες και καλλιτέχνες πήραν την αναλογική και αρχαία τέχνη της κεραμικής και την πάντρεψαν με μια σύγχρονη, αυτήν της τρισδιάστατης εκτύπωσης. Ναι, έχει φτάσει και εδώ, έχουμε τρία εγχώρια brands που προσφέρουν αντικείμενα εντελώς διαφορετικoύ στυλ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ