Μοιάζει με γλυπτό μέσα στη θάλασσα, θυμίζει λίγο το Ντουμπάι και τις τεχνητές παραλίες, μας κάνει όμως να νοσταλγούμε τη Μεσόγειο. Όποιος κοιτάζει αυτό το έργο μπορεί να πει: Μα είναι παραλία αυτή;

 

Ωστόσο, οι κάτοικοι του Arendal της Νορβηγίας είναι ενθουσιασμένοι με αυτή τη νέα «παραλία» που έχουν αποκτήσει για να κάνουν τα μπάνια τους όταν το νερό της βόρειας θάλασσας έχει ανεκτή θερμοκρασία και οι μέρες είναι ηλιόλουστες.

 

Η αρχιτεκτονική εταιρεία Snøhetta αποκάλυψε τα σχέδιά της για την διαμόρφωση μιας περιοχής που εκεί υπήρξαν τα παραδοσιακά λουτρά της πόλης Knubben Harbour. Αρχικά η δομή είχε χτιστεί το 1937 και ήταν αντιπροσωπευτική τόσο της λειτουργικής αρχιτεκτονικής της περιόδου όσο και των εγκαταστάσεων αναψυχής που δημιουργήθηκαν στη Νορβηγία εκείνη την εποχή. Η πρόταση της Snøhetta ερμηνεύει τον αρχικό σχεδιασμό, διατηρώντας τις καθαρές μοντερνιστικές γραμμές και τα πιο ξεχωριστά χαρακτηριστικά, δημιουργώντας μια τεχνητή τοπογραφία που θυμίζει τις νησίδες, σαν τεχνητά φιορδ, κατά μήκος της νορβηγικής ακτής, δημιουργώντας έτσι έναν νέο προορισμό αναψυχής για την πόλη Arendal.

 

Η πρόταση της Snøhetta ερμηνεύει τον αρχικό σχεδιασμό, διατηρώντας τις καθαρές μοντερνιστικές γραμμές και τα πιο ξεχωριστά χαρακτηριστικά, δημιουργώντας μια τεχνητή τοπογραφία που θυμίζει τις νησίδες, σαν τεχνητά φιορδ, κατά μήκος της νορβηγικής ακτής, δημιουργώντας έτσι έναν νέο προορισμό αναψυχής για την πόλη Arendal.

 

Αρχικά σχεδιασμένο από τον αρχιτέκτονα Ketil Ugland, το έργο ήταν ο χώρος για προπονήσεις κολύμβησης και αγώνες κατάδυσης μέχρι το 1947 και διέθετε πλατφόρμα καταδύσεων, παιδική πισίνα, αποδυτήρια και περίπτερο. Η δομή άνοιξε ξανά τις πόρτες της τη δεκαετία του 1960 ως τζαζ κλαμπ, αλλά τελικά κατεδαφίστηκε τη δεκαετία του 1980 αφού για χρόνια ήταν σε άθλια κατάσταση. Το σχέδιο του νορβηγικού στούντιο αρχιτεκτονικής εξελίχθηκε για να διευρύνει τις δυνατότητες του νησιού, δημιουργώντας μια τοποθεσία πολλαπλών χρήσεων.

 

Ο σχεδιασμός του Snøhetta διαθέτει μια δομή με κοίλους και κυρτούς τοίχους που μοιάζουν με ένα μπλοκ από πέτρα που ανεβαίνει από το νερό. Για να αποδώσει πιστά την ιδέα ενός τοπίου, η κατασκευή θα περιλαμβάνει διάφορα οριζόντια στρώματα που εκφράζουν τα τοπογραφικά περιγράμματα σε έναν χάρτη. Ως προορισμός όλο το χρόνο, το έργο θα περιλαμβάνει μια υπαίθρια σκηνή, ένα αμφιθέατρο, καθώς και έναν εσωτερικό χώρο που στεγάζει ένα εστιατόριο και επιπλέον χώρους που μπορούν να φιλοξενήσουν ένα ευρύ φάσμα εκδηλώσεων.

 

Μια παραλία σαν γλυπτό στη θάλασσα μας κάνει να νοσταλγούμε τη Μεσόγειο

 

Μια παραλία σαν γλυπτό στη θάλασσα μας κάνει να νοσταλγούμε τη Μεσόγειο
Φωτο: Snøhetta/ Aesthetica Studio

 

Μια παραλία σαν γλυπτό στη θάλασσα μας κάνει να νοσταλγούμε τη Μεσόγειο
Φωτο: Snøhetta/ Aesthetica Studio
Μια παραλία σαν γλυπτό στη θάλασσα μας κάνει να νοσταλγούμε τη Μεσόγειο
Φωτο: Snøhetta/ Aesthetica Studio
 

 

Μια παραλία σαν γλυπτό στη θάλασσα μας κάνει να νοσταλγούμε τη Μεσόγειο
Φωτο: Snøhetta/ Aesthetica Studio

 

Μια παραλία σαν γλυπτό στη θάλασσα μας κάνει να νοσταλγούμε τη Μεσόγειο
Φωτο: Snøhetta/ Aesthetica Studio