Μια «οικολογική» πόλη του μέλλοντος βυθισμένη στο νερό

Μια «οικολογική» πόλη του μέλλοντος βυθισμένη στο νερό Facebook Twitter
Οι κάτοικοι αλλά και οι επισκέπτες αυτής της πόλης θα μπορούν να φτάσουν εκεί μέσω θαλάσσης, ξηράς και δια αέρος. Φωτο: Luca Curci Architects
0

Η αρχιτεκτονική εταιρία Luca Carci Architects παρουσίασε ένα πρότζεκτ μιας κάθετης πόλης του μέλλοντος, η οποία φαίνεται να είναι βυθισμένη μέσα στο νερό. 

Μέσα σε αυτήν την πόλη θα μπορούν να κατοικούν περίπου 25.000 άνθρωποι, ενώ η βιωσιμότητά της θα στηρίζεται σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως ο άνεμος, οι τουρμπίνες νερού και τα ηλιακά πάνελ. Επιπλέον, χάρη στις λύσεις που θα εφαρμόσει αναφορικά με την ενέργεια, θα μπορεί να εξασφαλίζει στους κατοίκους της ένα πιο υγιές και βιώσιμο lifestyle. 

Συγκεκριμένα, ένας αρχιτέκτονας της εταιρίας εξηγεί σχετικά με τον στόχο του πρότζεκτ: «Θα δημιουργήσουμε έναν καινούργιο τρόπο ζωής, πιο βιώσιμο και με περισσότερα προγράμματα που να συνδέουν μεταξύ τους κοινότητες, στις οποίες δε θα υπάρχουν ούτε προάστια ούτε η τόση μεγάλη φτώχεια». Το πρότζεκτ συνδυάζει ένα μοντέλο υψηλής βιωσιμότητας για έναν πυκνοκατοικημένο πληθυσμό. στοχεύοντας στην κατασκευή ενός υβριδικού κτιρίου που θα παράγει μηδενικά απόβλητα.

Χάρη σε αυτό το εντυπωσιακό κτίριο, οι κάτοικοι δε θα έχουν απλώς τη δυνατότητα να ακολουθήσουν έναν πιο υγιή τρόπο ζωής, αλλά και να έρθουν πιο κοντά με στοιχεία της φύσης.

Το σχέδιο των αρχιτεκτόνων ξεκίνησε από μια ανάλυση ενός σύγχρονου ουρανοξύστη. Αυτό το μοντέρνο κτίριο θεωρείται ως ένα συμπαγές στοιχείο, που όμως είναι ομαλό και κάπως αποξενωμένο από το περιβάλλον του. Το περιβάλλον αυτό είναι επί της ουσίας μια ανοιχτή δομή με άπλετο φυσικό φως και εξαερισμό, αλλά και αρκετά σημεία με πράσινο. 

Μια «οικολογική» πόλη του μέλλοντος βυθισμένη στο νερό Facebook Twitter
Φωτο: Luca Curci Architects

Χάρη σε αυτό το εντυπωσιακό κτίριο, οι κάτοικοι δε θα έχουν απλώς τη δυνατότητα να ακολουθήσουν έναν πιο υγιή τρόπο ζωής, αλλά και να έρθουν πιο κοντά με στοιχεία της φύσης. Έτσι, το κτίριο επανεφευρίσκει την παραδοσιακή έννοια της κοινότητας και της κοινωνίας. «Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε ότι οι κάθετες πόλεις θα είναι διαθέσιμες και προσιτές από οικονομική άποψη για όλους τους ανθρώπους», σημειώνει αρχιτέκτονας των Luca Carci Architects. 

Στο εξωτερικό του κτιρίου, η δομή του περιβάλλεται από μια μεμβράνη φωτοβολταϊκών τζαμιών, παρέχοντας έτσι ηλεκτρισμό σε ολόκληρο το κτίριο και κάνοντάς το να παράγει ενέργεια. 

Μια «οικολογική» πόλη του μέλλοντος βυθισμένη στο νερό Facebook Twitter
Φωτο: Luca Curci Architects

Ο σχεδιασμός του κτιρίου είναι τέτοιος που επιτρέπει την ανεμπόδιστη διέλευση του αέρα και του φωτός σε κάθε επίπεδο, ενώ στα πιο ξεχωριστά του σημεία ανήκουν οι καταπράσινες ζώνες και οι κάθετοι κήποι. Το ύψος των κτιρίων φτάνει μέχρι και τα 750 μέτρα και αποτελούνται από 180 ορόφους, ενώ στην κορυφή τους υπάρχει μια πλατεία-κήπος. 

Καθένα από τα κτίρια έχει διάμετρο 155 μέτρα εκ των οποίων τα 120 είναι ανοιχτοί χώροι μέσα στο κτίριο. 

Τα θεμέλια του κτιρίου φτάνουν μέχρι και τον πυθμένα, με τους υποθαλάσσιους ορόφους να στεγάζουν χώρους, όπως πάρκινγκ, σπα, κέντρα meditation, γυμναστήρια και πολυτελή δωμάτια ξενοδοχείων με θέα τον βυθό. 

Μια «οικολογική» πόλη του μέλλοντος βυθισμένη στο νερό Facebook Twitter
Φωτο: Luca Curci Architects

Οι κάτοικοι αλλά και οι επισκέπτες αυτής της πόλης θα μπορούν να φτάσουν εκεί μέσω θαλάσσης, ξηράς και δια αέρος. Το κυκλικό υπόγειο είναι εξοπλισμένο με εξωτερικές και εσωτερικές αποβάθρες, αλλά και τρεις ναυτικές εισόδους.

Τα μεγάλα πλοία μπορούν να αγκυροβολήσουν μόνο στην εξωτερική πλευρά των κτιρίων, ενώ οι μικρές ιδιωτικές βάρκες μπορούν να διαπλεύσουν και στον εσωτερικό κόλπο. Η σύνδεση με τη στεριά γίνεται χάρη σε μια ημι-βυθισμένη γέφυρα, η οποία είναι κατάλληλη τόσο για πεζούς όσο και για τις δημόσιες συγκοινωνίες, συνδέοντας παράλληλα τη στεριά με το υποθαλάσσιο υπόγειο. 

Μια «οικολογική» πόλη του μέλλοντος βυθισμένη στο νερό Facebook Twitter
Φωτο: Luca Curci Architects
Μια «οικολογική» πόλη του μέλλοντος βυθισμένη στο νερό Facebook Twitter
Φωτο: Luca Curci Architects
Μια «οικολογική» πόλη του μέλλοντος βυθισμένη στο νερό Facebook Twitter
Φωτο: Luca Curci Architects
Μια «οικολογική» πόλη του μέλλοντος βυθισμένη στο νερό Facebook Twitter
Φωτο: Luca Curci Architects
Μια «οικολογική» πόλη του μέλλοντος βυθισμένη στο νερό Facebook Twitter
Φωτο: Luca Curci Architects

Με πληροφορίες από design boom

 

Design
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Αθηναία αρχιτέκτων Ελίζα Μάνωλα «μεταφράζει» την αγγλική εξοχή

Design / Η Ελίζα Μάνωλα ξαναζωντανεύει παλιά εξοχικά σπίτια της βρετανικής υπαίθρου

Με σεβασμό στην ιστορική αρχιτεκτονική τους, την ιδιαιτερότητα των τεχνοτροπιών και των λεπτομερειών τους, η Αθηναία αρχιτέκτονας προτείνει τον δικό της σύγχρονο σχεδιασμό, εγκαθιστά σε αυτά τα διατηρητέα κτίρια μια αισθητική απαλλαγμένη από κλισέ.
ΝΙΚΟΣ ΤΣΕΠΕΤΗΣ
Hôtel de la Marine, ένα μουσείο για το lifestyle στο Παρίσι του 18ου αιώνα

Design / Hôtel de la Marine, ένα μουσείο για το lifestyle στο Παρίσι του 18ου αιώνα

Το hotspot της γαλλικής αριστοκρατίας των δεκαετιών πριν από τη Γαλλική Επανάσταση ζωντανεύει έναν τρόπο ζωής υψηλής τέχνης και μια καθημερινότητα γεμάτη ακραία εξωπραγματική πολυτέλεια. Τώρα είναι και πάλι ανοιχτό για το κοινό. 
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ένα διαμέρισμα με ανθρώπινη υπόσταση

Interiors / Ένα διαμέρισμα με ανθρώπινη υπόσταση στο Παγκράτι

Ο φωτογράφος μόδας Θανάσης Κρίκης ζει σε ένα διαμέρισμα που το αισθάνεται σαν προέκταση του εαυτού του. Σε αυτό κυριαρχούν οι φωτογραφίες μόδας, τα ζωγραφικά του έργα και τα design έπιπλα, μα, πάνω απ’ όλα, η ικανότητά του να τα συνθέτει όλα αυτά και να δημιουργεί ένα καλαίσθητο σύμπαν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Πώς είναι να ζεις μέσα σε ένα dream house

Design / Πώς είναι να ζεις μέσα σε ένα σπίτι σαν γκαλερί γλυπτών

Η Τζούλη Αγοράκη επισκέπτεται ένα αθηναϊκό σπίτι γεμάτο με έργα Ελλήνων γλυπτών, που όλα του τα πράγματα μένουν πάντα στη θέση τους, και μιλά με τον αρχιτέκτονα ιδιοκτήτη που δεν συνηθίζει να σχεδιάζει σπίτια γιατί «αισθανόταν ότι θα έπρεπε να κάνει και τον διαπραγματευτή της οικογένειας»
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Crini & Sophia: Εκεί που η art de la table συναντά τα έργα καταξιωμένων σύγχρονων καλλιτεχνών 

Design / Crini & Sophia: Εκεί που η art de la table συναντά τα έργα καταξιωμένων σύγχρονων καλλιτεχνών 

Σε μια υπερυψωμένη βιτρίνα στο Κολωνάκι συναντάμε μια σειρά από έργα τριών καλλιτεχνών οι οποίοι δεν είχαν μιλήσει μεταξύ τους πριν τελειώσει το κατάστημα, που απ’ έξω δεν μαρτυρά τι ακριβώς κρύβει μέσα του. 
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η χρυσή σχεδιάστρια που μάγεψε το Χόλιγουντ

Design / Συνεργάτις του Ντε Κίρικο. Κολλητή του Νουρέγιεφ. Επίσκεψη στο απίθανο σπίτι της εικαστικού Lisa Sotilis

Η Τζούλη Αγοράκη επισκέπτεται το σπίτι της εικαστικού Lisa Sotilis, που ήταν στενή φίλη του Ιόλα, συνεργάτιδα του Ντε Κίρικο και κολλητή φίλη του Νουρέγιεφ. Και εντυπωσιάζεται με την κινηματογραφική της ζωή.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Kyr Lakis: Ένα νέο αθηναϊκό brand αναβιώνει την τέχνη των ηπειρώτικων σταμπωτών

Design / Kyr Lakis: Ένα νέο αθηναϊκό brand αναβιώνει την τέχνη των ηπειρώτικων σταμπωτών

Ένα νέο concept store εμφανίστηκε στα Εξάρχεια από τη γλύπτρια Αντιγόνη MacLellan και τον designer Χαρίλαο Κουρτίνο Πάλλα, το Αphilo, που συγκεντρώνει τη δουλειά πολλών ντόπιων artisans. Εκεί βρίσκουμε και τα χρηστικά αντικείμενα του brand τους, Kyr Lakis, που αξιοποιεί τα σχέδια από ξυλόγλυπτες μήτρες οι οποίες άντεξαν στον χρόνο, όπως μια γοργόνα που μετρά εκατό χρόνια ζωής.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Mέσα στο boho διαμέρισμα της σχεδιάστριας Σήλιας Δραγούνη

Design / Mέσα στο boho διαμέρισμα της σχεδιάστριας Σήλιας Δραγούνη

Ένα σταντ με ρούχα δίπλα στην τραπεζαρία, μια σανίδα του skate στη μέση του καθιστικού, το πιο ιδιαίτερο πλακάκι που έχει μπει ποτέ σε τζάκι. Το διαμέρισμα της σχεδιάστριας στην Κηφισιά είναι μποέμ και boho, σαν την ίδια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Έλενα Ναβροζίδου: Νομίζω πως η πολιτική τους ορθότητα είναι μια εισβολή ασκήμιας

Design / Έλενα Ναβροζίδου: «Λογοκρίθηκαν πολλές από τις εικόνες μου, γιατί φαινόταν λίγο στήθος»

Η ξεχωριστή εικαστική καλλιτέχνις και δημιουργός της θρυλικής Λουντμίλα, της ηρωίδας κόμικς που ζούσε σουρεαλιστικές ερωτικές ιστορίες στο «Παρά Πέντε» και στη «Βαβέλ», μας ανοίγει το ειδωλολατρικό, πληθωρικό σπίτι της και μας δείχνει τη δική της Παραμυθία.
M. HULOT