Σπίτια-γαλέρες: Έτσι θα είναι τα σπίτια του μέλλοντος λόγω της κλιματικής αλλαγής

Σπίτια-γαλέρες: Έτσι θα είναι τα σπίτια του μέλλοντος λόγω της κλιματικής αλλαγής Facebook Twitter
Το νερό μπορεί να αποτελέσει μια ευκαιρία και η floating αρχιτεκτονική είναι το επόμενο βήμα στην εξέλιξη της δόμησης των μεγάλων πόλεων.
1

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο BBC, ο Ολλανδός αρχιτέκτονας Koen Olthuis, o οποίος έχει χαρακτηριστεί και ως γκουρού της floating αρχιτεκτονικής, διευκρίνισε ότι με βάση μια πρόσφατη έρευνα το 78% των μεγάλων αστικών κέντρων είναι χτισμένα κοντά σε θάλασσα, πράγμα που θα επηρεάσει κατά πολύ τη ζωή των κατοίκων στο μέλλον.  

«Το νερό μπορεί να αποτελέσει μια ευκαιρία και η floating αρχιτεκτονική είναι το επόμενο βήμα στην εξέλιξη της δόμησης των μεγάλων πόλεων. Τα τελευταία 15 χρόνια στραφήκαμε ενάντια στη φύση θέλοντας έτσι να την υποτάξουμε στις δικές μας ανάγκες, αλλά τώρα συνειδητοποιούμε ότι μάλλον θα ήταν καλύτερα να συμφιλιωθούμε μαζί της, σκεπτόμενοι με βάση τη δεδομένη αύξηση της στάθμης των θαλασσών λόγω της τήξης των πάγων. 

Όσον αφορά την κατασκευή των πλωτών σπιτιών, φαίνεται πως χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: σε αυτά που είναι στερεωμένα στο έδαφος και δε μπορούν να μετακινηθούν αυτόνομα και σε αυτά που έχουν ένα είδος «κινητήρα» και μοιάζουν με σκάφη.

Συγκεκριμένα, στην Ολλανδία υπάρχουν περίπου 10.000 τέτοια σπίτια που επιπλέουν στο νερό και συχνά προέρχονται από παλιές βάρκες. Τα κτίρια που σήμερα κατασκευάζουμε πάνω στο έδαφος με τη βοήθεια της τεχνολογίας, σε λίγα χρόνια θα τα κατασκευάζουμε πάνω στο νερό», συμπληρώνει ο Olthuis. 

Σπίτια-γαλέρες: Έτσι θα είναι τα σπίτια του μέλλοντος λόγω της κλιματικής αλλαγής Facebook Twitter

Μάλιστα, η προοπτική των floating houses φαίνεται πως έχει ήδη ξεκινήσει και στη γειτονική Ιταλία, καθώς έχουν γίνει κάποιες προσπάθειες από Ιταλούς αρχιτέκτονες για κατασκευή πλωτών σπιτιών, των οποίων η δομή θυμίζει γαλέρες. 

Όσον αφορά την κατασκευή των πλωτών σπιτιών, φαίνεται πως χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: σε αυτά που είναι στερεωμένα στο έδαφος και δε μπορούν να μετακινηθούν αυτόνομα και σε αυτά που έχουν ένα είδος «κινητήρα» και μοιάζουν με σκάφη. Εκτός από αυτές τις δύο κατηγορίες, υπάρχει επίσης και μια διάκριση ανάμεσα στα σπίτια που είναι κατασκευασμένα δια χειρός και σε αυτά που έχουν παραχθεί βιομηχανικά. 

Σπίτια-γαλέρες: Έτσι θα είναι τα σπίτια του μέλλοντος λόγω της κλιματικής αλλαγής Facebook Twitter

To να επισκευάσεις και να αναδιαμορφώσεις μια παλιά βάρκα με τέτοιον τρόπο που να μπορεί να θυμίζει σπίτι είναι μια διαδικασία αρκετά απαιτητική, με σημαντικούς περιορισμούς και πολλές φορές αρκετά κοστοβόρα. Μάλιστα, τις περισσότερες φορές είναι πολύ πιο εύκολο να κατασκευαστεί εξ'ολοκλήρου από την αρχή. 

Όταν πριν λίγα χρόνια άλλαξε η νομοθεσία για τα σκάφη αναψυχής, πολλά από αυτά - και κυρίως όσα βρίσκονταν στην Αδριατική - μεταφέρθηκαν στην Κροατία, καθώς η χώρα αυτή αποτελεί μια πιο οικονομική λύση. 

Πέρα, όμως, από τις παραπάνω Ευρωπαϊκές χώρες, μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και αυτές που βρίσκονται σε ζώνες με δυνατούς τυφώνες, όπως η Φλόριντα. Εκεί, πωλούνται ήδη πολυτελή πλωτά σπίτια, τα οποία χάρη στην τεχνολογία είναι τόσο σταθερά και ανθεκτικά ακόμη και σε ανέμους που φτάνουν τα 250 χλμ/ώρα. 

Σπίτια-γαλέρες: Έτσι θα είναι τα σπίτια του μέλλοντος λόγω της κλιματικής αλλαγής Facebook Twitter

Επιπλέον, στη Βραζιλία και στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου ο κίνδυνος των πλημμυρών παραμένει υψηλός, υπάρχουν τα λεγόμενα «σπίτια αμφίβια», τα οποία αν και διαθέτουν αρκετές υδραυλικές αντλίες, οι τελευταίες ανασηκώνονται σε περίπτωση πλημμύρας και έτσι μετατρέπονται σε σπίτια-γαλέρες. 

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι στο Ντουμπάι και σύντομα τόσο στο Miami Beach όσο και στο Τόκιο, θα πωλούνται πολυτελείς πλωτές βίλες 370 τ.μ. για οκτώ ενήλικες και οκτώ παιδιά, με τα υπνοδωμάτια να βρίσκονται στον κάτω όροφο, δηλαδή επί της ουσίας μέσα στη θάλασσα και θα καλύπτονται από πανοραμικά παράθυρα. 

Σπίτια-γαλέρες: Έτσι θα είναι τα σπίτια του μέλλοντος λόγω της κλιματικής αλλαγής Facebook Twitter

Σπίτια-γαλέρες: Έτσι θα είναι τα σπίτια του μέλλοντος λόγω της κλιματικής αλλαγής Facebook Twitter

Με πληροφορίες από την Corriere della Sera

Design
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Αθήνα αγαπά το design

Design / Η Αθήνα αγαπά το design

Σε μερικούς από τους νέους χώρους που επισκεπτόμαστε καθημερινά στην Αθήνα, οι υφές, τα φώτα, το πάτωμα, τα υλικά, η χρωματική παλέτα, κάθε στοιχείο του σχεδιασμού επιλέχθηκε με προσοχή. Από έναν φούρνο μέχρι ένα νυχάδικο, ο σύγχρονος αρχιτεκτονικός σχεδιασμός καλείται να αφηγηθεί ιστορίες.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τάση: Μία νέα βίλα

ADM 3/22: The Leisure Architecture Issue / Iδέες για τη νέα βίλα

Tο παρόν αποτίει φόρο τιμής στο παρελθόν ολοένα και συχνότερα, έχοντας όμως το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον. Ακριβώς εκεί όπου ο εξωτικός μπρουταλισμός φλερτάρει με τις νέες προδιαγραφές βιωσιμότητας και εμπνέεται από την ένωση του ακατέργαστου με το εκλεπτυσμένο γεννιούνται οι ιδέες για τη νέα βίλα.
ΝΤΟΓΙΑ ΚΑΡΟΛΙΝΗ
Fluid geometries: Οι νέες γεωμετρίες στις πισίνες

ADM 3/22: The Leisure Architecture Issue / Fluid geometries: Οι νέες γεωμετρίες στις πισίνες

Τα αρχιτεκτονικά γραφεία έχουν ανακαλύψει πεδίο δόξης λαμπρό στον σχεδιασμό της πισίνας, μεταξύ άλλων, γιατί έτσι αυξάνεται η αξία του ακινήτου. Ποιες είναι οι νέες γεωμετρίες αυτής της τάσης;
ΝΤΟΓΙΑ ΚΑΡΟΛΙΝΗ
Ποιο διαμέρισμα ταιριάζει στη Θεσσαλονίκη του αύριο;

ADM3/22: THE LEISURE ARCHITECTURE ISSUE / Ποιο διαμέρισμα ταιριάζει στη Θεσσαλονίκη του αύριο;

Επενδύσεις, νέα μεγάλα έργα αλλά και οι αλλαγές στον διεθνή τρόπο ζωής δίνουν νέα πνοή στην ανθρωπογεωγραφία της Θεσσαλονίκης. Η νέα γενιά κατοίκων που επιλέγει να ζήσει στην πόλη με τη μεσογειακή ατμόσφαιρα και την πολυπολιτισμική παράδοση αναζητά την αρχιτεκτονική που ταιριάζει στον τρόπο ζωής της. Γι’ αυτούς σχεδιάζει το αρχιτεκτονικό γραφείο της Ασπασίας Τάκα.
ΑΣΠΑΣΙΑ ΤΑΚΑ
Τα νέα λόμπι της Αθήνας έχουν γούστο

Design / Τα νέα λόμπι της Αθήνας έχουν γούστο

Χρησιμοποιώντας έργα τέχνης, εμβληματικά αντικείμενα design, επιβλητικά γλυπτά, πολυτελή ή urban στοιχεία και μη τυπικές ρεσεψιόν, περιμένοντας και όσους δεν διαμένουν στους επάνω ορόφους να δοκιμάσουν μπέιγκελ και να χορέψουν σε υπόγεια κλαμπ, τα καινούργια ξενοδοχειακά λόμπι της πόλης είναι κάτι παραπάνω από απλοί χώροι υποδοχής και αναμονής: αποτελούν μέρος μιας εμπειρίας.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

σχόλια

1 σχόλια
Τα τελευταία 15 χρόνια στραφήκαμε ενάντια στη φύση θέλοντας έτσι να την υποτάξουμε στις δικές μας ανάγκες, αλλά τώρα συνειδητοποιούμε ότι μάλλον θα ήταν καλύτερα να συμφιλιωθούμε μαζί της, σκεπτόμενοι με βάση τη δεδομένη αύξηση της στάθμης των θαλασσών λόγω της τήξης των πάγων. Πηγή: www.lifo.grΚατάλαβα καλά ότι εννοεί ότι, αντί να περιορίσουμε δραστικά την κλιματική αλλαγή θα πρέπει απλώς να προσαρμοστούμε σε αυτήν ; Αν ναι, θα ήταν πολύ πιο έντιμο εάν πρότεινε λύσεις που θα αφορούσαν το σύνολο των πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ατόμων που ζουν σε παράκτιες περιοχές και όχι κομψές πλωτές βιλίτσες και μονοκατοικίες που απευθύνονται σε φραγκάτους. Που θα πάνε όσοι δεν έχουν τα χρήματα για να "προσαρμοστούν" χαλαρά στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας;

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ