Η Ελληνίδα καρτουνίστρια της Disney στο LIFO.gr

Η Ελληνίδα καρτουνίστρια της Disney στο LIFO.gr Facebook Twitter
1
Η Ελληνίδα καρτουνίστρια της Disney στο LIFO.gr Facebook Twitter
Δεν είναι ένας εύκολος δρόμος, αλλά είναι απίστευτα ευχάριστος. Δουλέψτε σκληρά, μείνετε προσηλωμένοι και μην τα παρατάτε!

Τα πρωινά του Σαββάτου θυμάται να ανυπομονεί με τα αδέρφια της να ξεκινήσουν τα αγαπημένα της καρτούν. Λίγες δεκαετίες αργότερα, η Αλίκη Θεοφιλόπουλος είναι αυτή που τα δημιουργεί, ανήκοντας στην ομάδα της Disney που κατασκεύασε μερικούς από τους γνωστότερους ήρωες, όπως ο Ηρακλής, ο Ταρζάν, η Μουλάν, καθώς και τη δημοφιλή σειρά «Phineas and Ferb»! «Οι κύριες εικόνες που έχω από την παιδική μου ηλικία είναι τα αστεία και τα πειράγματα που κάναμε με τον πατέρα μου και τα αδέρφια μου, η απίστευτη ελληνική κουζίνα της μητέρας μου, καθώς φυσικά και οι άπειρες ώρες που περνούσαμε μπροστά από την τηλεόραση και οι ζωγραφιές που φτιάχναμε με τους ήρωές μας.

Το να δημιουργείς καρτούν όπως η Μουλάν ή ο Ηρακλής είναι απίστευτα δύσκολες δουλειές. Απαιτείται μία μεγάλη ομάδα από τους καλύτερους καλλιτέχνες, συγγραφείς, τεχνικούς, προσωπικό παραγωγής κτλ για να κατορθώσεις να δημιουργήσεις έναν καινούριο κόσμο

Δεν μπορείς να φανταστείς πόσα καρτούν έχουμε δει με τα αδέρφια μου ως παιδιά! Λάτρευα τα κλασικά καρτούν Looney Tunes όπως τον Bugs Bunny, τους Sylvester και Tweety, τον Roadrunner, καθώς και σειρές όπως οι Flintstones, οι Jetsons, ο Tom και Jerry, τα καρτούν της MGM και φυσικά τον αγαπημένο μου όλων, τον Ποπάι! Φυσικά, ως παιδί, δε θα μπορούσα να μη λατρεύω και τις ταινίες της Disney, όπως τον Peter Pan και το αγαπημένο μου ελεφαντάκι, τον Dumbo. Μεγαλώνοντας με αυτά τα ερεθίσματα, άρχισα να συνειδητοποιώ ότι ο λόγος που τους είχα τέτοια αδυναμία ήταν ότι λάτρευα τον τρόπο που με έκαναν να αισθάνομαι! Είναι πραγματικά απίστευτο πώς ένα καρτούν μπορεί να κάνει έναν άνθρωπο να γελάσει ή να δακρύσει. Έτσι, αποφάσισα ότι ήθελα να ασχοληθώ με το συγκεκριμένο αντικείμενο και σπούδασα στη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, στο Λος Άντζελες.


Παρόλο, όμως, που μιλάμε για ένα διάσημο Πανεπιστήμιο, δε διέθετε ανάλογο πρόγραμμα σπουδών για antimation κτλ. Έτσι, αν και δηλώνω πραγματικά ευγνώμων για τις σπουδές μου και την εμπειρία μου πάνω στο κομμάτι της τέχνης, το επίκεντρο της Σχολής ήταν περισσότερο η εννοιολογική και αφηρημένη τέχνη κι όχι τόσο η κατάρτιση στον τομέα που επιθυμούσα. Αποφάσισα, λοιπόν, μετά την αποφοίτητή μου να παρακολουθήσω μαθήματα που θα περιλάμβαναν σχέδιο, σχεδιασμό χαρακτήρα, μυθοπλασία και εξέλιξη animation. Εκεί μπήκαν τα θεμέλια του επαγγελματικού μου προσανατολισμού», τονίζει στη σύνδεσή μας στο skype.

Η Ελληνίδα καρτουνίστρια της Disney στο LIFO.gr Facebook Twitter
"Tο να δουλεύεις στη Disney είναι από μόνο του κάτι απίστευτα απαιτητικό. Υπάρχουν πάρα πολλά ξενύχτια και ατελείωτες ώρες δουλειάς, αλλά το απολαμβάνω τόσο πολύ και στο τέλος σε ανταμείβει απόλυτα αυτό που βλέπεις στην οθόνη"

Η Ελληνίδα καρτουνίστρια της Disney στο LIFO.gr Facebook Twitter
Το πιο δύσκολο είναι το να δημιουργείς χαρακτήρες που να είναι ταυτόχρονα αρκετά «δυνατοί» για να εξελίξουν την ιστορία, να ψυχαγωγήσουν το κοινό και να έχουν τα απαραίτητα στοιχεία που θα οδηγήσουν τον θεατή να τους «ερωτευτεί».


Η πορεία της από τη Σχολή και μετά ήταν ανοδική, με το ένα σχέδιο να φέρνει το άλλο και να αναγκάζει τη Disney να αναρωτηθεί «ποια είναι η Αλίκη Θεοφιλόπουλος»; «Κάποια στιγμή δημιουργήθηκε μία «ανοιχτή βραδιά παρουσίασης των έργων μας» στα μαθήματα που παρακολουθούσα, όπου μερικοί από τους μαθητές θα έδειχναν δείγμα της δουλειάς τους στους εκπροσώπους των στούντιο που θα παρευρίσκονταν. Ανάμεσα στους μαθητές που επιλέχτηκαν ήμουν κι εγώ, οπότε παρουσίασα αυτά που είχα σχεδιάσει. Εκεί, ένας εκπρόσωπος της Disney με πλησίασε και μου ζήτησε να του στείλω το portfolio μου! Αυτό, οδήγησε στο να επιλεγώ από την Disney και να συμμετέχω σε ένα εντατικό πρόγραμμα εκμάθησης και καθοδήγησης πάνω στο animation από την ίδια την εταιρεία. Ήταν πραγματικά τεράστια τιμή για εμένα, καθώς μόνο τέσσερα άτομα επιλέχτηκαν συνολικά για το πρόγραμμά αυτό και το τέλος του έφερε την είσοδό μου στην ομάδα που δημιούργησε τον «Ηρακλή»!

Η Ελληνίδα καρτουνίστρια της Disney στο LIFO.gr Facebook Twitter
Η Ελληνίδα καρτουνίστρια της Disney στο LIFO.gr Facebook Twitter

Από εκεί η ιστορία εξελίσσεται σαν παραμύθι. Εκτός από τον δημοφιλή ημίθεο συμμετείχα στην ομάδα που δημιούργησε τον Ταρζάν, τη Μουλάν, τον Πλανήτη του Θησαυρού και πολλά άλλα. Η συνεργασία μας επεκτάθηκε και στην τηλεόραση, καθώς έγραψα το σενάριο και τους στίχους των τραγουδιών της δημοφιλούς σειράς «Phineas και Ferb», ενώ εργάστηκα και σε δύο ταινίες μικρού μήκους του Μίκι Μάους. Αυτή την περίοδο, έχω αναλάβει, μάλιστα, την παραγωγή της σειράς μικρού μήκους «Descendants: Wicked World»! Το να δημιουργείς καρτούν όπως η Μουλάν ή ο Ηρακλής είναι απίστευτα δύσκολες δουλειές. Απαιτείται μία μεγάλη ομάδα από τους καλύτερους καλλιτέχνες, συγγραφείς, τεχνικούς, προσωπικό παραγωγής κτλ για να κατορθώσεις να δημιουργήσεις έναν καινούριο κόσμο. Όταν ξεναγώ νέους ανθρώπους και εξηγώ τη διαδικασία σε καλεσμένους, πάντα σχολιάζουν ότι δεν είχαν την παραμικρή ιδέα πόση δουλειά απαιτείται για να βγει αυτό που κάνουμε. Άλλωστε, το να δουλεύεις στη Disney είναι από μόνο του κάτι απίστευτα απαιτητικό. Υπάρχουν πάρα πολλά ξενύχτια και ατελείωτες ώρες δουλειάς, αλλά το απολαμβάνω τόσο πολύ και στο τέλος σε ανταμείβει απόλυτα αυτό που βλέπεις στην οθόνη», προσθέτει.

Η Ελληνίδα καρτουνίστρια της Disney στο LIFO.gr Facebook Twitter

Η Ελληνίδα καρτουνίστρια της Disney στο LIFO.gr Facebook Twitter


Ποιο είναι, όμως, το πιο δύσκολο πράγμα στη δημιουργία τέτοιων ηρώων; «Πιστεύω το να δημιουργείς χαρακτήρες που να είναι ταυτόχρονα αρκετά «δυνατοί» για να εξελίξουν την ιστορία, να ψυχαγωγήσουν το κοινό και να έχουν τα απαραίτητα στοιχεία που θα οδηγήσουν τον θεατή να τους «ερωτευτεί». Αυτός είναι ο συνδυασμός που οδηγεί σε σπουδαίους χαρακτήρες», θα πει η ίδια, δίνοντας τη δική της συμβουλή σε όλους αυτούς που θέλουν να ασχοληθούν με τα καρτούν.

«Ζωγραφίστε όλη την ώρα. Μελετήστε τη ζωή, ζήστε τη ζωή. Και ύστερα τοποθετήστε αυτά που βλέπετε και παρατηρείτε μέσα στη δουλειά σας. Δεν υπάρχει κανένας σαν εσάς στον πλανήτη κι αυτό κάνει τη δουλειά σας ξεχωριστή και μοναδική. Αρχίστε να μαθαίνετε για τη μυθοπλασία και το γράψιμο, όχι απλώς πώς να ζωγραφίζετε. Δώστε πάθος σε αυτό που κάνετε. Αναζητήστε μέντορες, αλλά σεβαστείτε τον χρόνο τους. Δεν είναι ένας εύκολος δρόμος, αλλά είναι απίστευτα ευχάριστος. Δουλέψτε σκληρά, μείνετε προσηλωμένοι και μην τα παρατάτε!».

Η Ελληνίδα καρτουνίστρια της Disney στο LIFO.gr Facebook Twitter


Το τελευταίο διάστημα μία καινούρια ιδέα της Αλίκης έχει ήδη δρομολογηθεί στην πιλοτική μορφή της και μία νέα σειρά είναι έτοιμη να γεννηθεί, περιλαμβάνοντας, όπως λέει και η ίδια, έντονο ελληνικό στοιχείο! Η σχέση της, άλλωστε, με την Ελλάδα είναι ιδιαίτερη, με μητέρα από τη Θεσσαλονίκη και πατέρα από την Πάτρα.

«Αυτή τη στιγμή ζω στο Λος Άντζελες, μαζί με τα δύο μου παιδιά. Πρόσφατα επισκέφτηκα την Ελλάδα και συγκεκριμένα τη Σύρο για το Φεστιβάλ Animation «Animasyros». Φανταστικό νησί. Τον Φλεβάρη θα επιστρέψω στην Αθήνα για ένα ξεχωριστό event. Θα ήθελα να επισκέπτομαι την Ελλάδα περισσότερο συχνά και να τη γνωρίσουν και τα παιδιά μου. Γενικότερα το 2016 κρύβει πολλά σχέδια, υποσχόμενα meetings, πρότζεκτ που βρίσκονται στα σκαριά και φυσικά πολλά όνειρα», καταλήγει. Άλλωστε, όπως έχει πει και ο ίδιος ο Walt Disney, «Αν μπορείς να το ονειρευτείς, μπορείς και να το κάνεις!».

Design
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο άνθρωπος που σχεδίαζε για εκατομμύρια τώρα προσπαθεί να σχεδιάσει τη δική του ζωή

Πολιτισμός / Eugene Whang: Ο άνθρωπος πίσω από το iPhone και τα AirPods προσπαθεί τώρα να σχεδιάσει τη δική του ζωή

Ο Eugene Whang πέρασε πάνω από 20 χρόνια στην ομάδα design της Apple. Σε νέα του συνέντευξη, μιλά για τη ζωή μετά τα iPhone και τα AirPods, το σπίτι του με τον συζυγό του John Pawson και τον χρόνο ως την απόλυτη πολυτέλεια.
THE LIFO TEAM
Στη Δανία, ο James Turrell φτιάχνει έναν θόλο για να κοιτάμε τον ουρανό αλλιώς

Design / Στη Δανία, ο James Turrell φτιάχνει έναν θόλο για να κοιτάμε τον ουρανό αλλιώς

Στις 19 Ιουνίου ανοίγει στο ARoS Aarhus Art Museum το As Seen Below - The Dome, το πιο φιλόδοξο Skyspace του James Turrell μέχρι σήμερα: ένας υπόγειος θόλος 40 μέτρων, όπου το φως, ο ουρανός και η ίδια η πράξη της όρασης γίνονται το έργο.
THE LIFO TEAM
Ο Μπαζ Λούρμαν μετέτρεψε ένα βαγόνι του 1932 σε αρ ντεκό σκηνή πάνω σε ράγες

Πολιτισμός / Ο Μπαζ Λούρμαν μετέτρεψε ένα βαγόνι του 1932 σε αρ ντεκό σκηνή πάνω σε ράγες

Το νέο ιδιωτικό βαγόνι-εστιατόριο της Belmond στο British Pullman έγινε σκηνικό εποχής από τον Μπαζ Λούρμαν και την Κάθριν Μάρτιν, με αρ ντεκό φαντασία, θεατρική μυθολογία και κινηματογραφική λάμψη.
THE LIFO TEAM
Mantility: Μαντίλια που δεν έχεις ξαναδεί

Μόδα & Στυλ / Mantility: Μαντίλια που δεν έχεις ξαναδεί

Το brand που χτίζει η Βασιλική Ζαφειρία Υψηλάντη αφηγείται μια ιστορία μόδας, τέχνης και μνήμης μέσα από συνεργασίες με δεκάδες δημιουργούς και σημείο αναφοράς την παράδοση που έχει το Σουφλί στη μεταξουργία.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Μάρμαρο, θάλασσα και ματαιότητα: το βενετσιάνικο σπίτι του Ρικ Όουενς

Design / Μάρμαρο, θάλασσα και ματαιότητα: το βενετσιάνικο σπίτι του Ρικ Όουενς

Στο διαμέρισμα του Ρικ Όουενς στο Λίντο, το μάρμαρο, η θάλασσα και το γυμνασμένο σώμα του σχεδιαστή αποκαλύπτουν κάτι πέρα από ένα σπίτι: τον τρόπο με τον οποίο οργανώνει την απόσυρσή του.
THE LIFO TEAM
Ντέιβιντ Λόιντ: Ο δημιουργός του "V for Vendetta" μιλά στη LifO

Graphic Novel / Ντέιβιντ Λόιντ: Ο δημιουργός του «V for Vendetta» μιλά στη LifO

Ο διακεκριμένος Βρετανός σχεδιαστής, που μαζί με τον συμπατριώτη του, Άλαν Μουρ, δημιούργησε το δυστοπικό όσο και ανατρεπτικό κόμικ «V for Vendetta», στο οποίο βασίστηκε το ομώνυμο κινηματογραφικό blockbuster, θα είναι επίσημος προσκεκλημένος στο φετινό 20ό Comicdom.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Νίκος Βαλσαμάκης: «Εγώ επέβαλα τον μοντερνισμό»

Αρχιτεκτονική / Νίκος Βαλσαμάκης: «Δεν θα άφηνα ποτέ την Αθήνα για να μείνω στο Μόναχο ή στο Παρίσι»

Υπέγραψε εμβληματικές κατοικίες, σχεδίασε τα ξενοδοχεία «Αμαλία» από τους Δελφούς έως το Ναύπλιο και άφησε το αποτύπωμά του σε μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά κτίρια της σύγχρονης Αθήνας. Ο Νίκος Βαλσαμάκης ανοίγει σπάνια την πόρτα του γραφείου του στην οδό Πλουτάρχου – και ακόμη σπανιότερα μιλά για τον εαυτό του. Στα 102 του χρόνια, ο σημαντικότερος εν ζωή Έλληνας αρχιτέκτονας, που δίδαξε στην Ελλάδα τη γλώσσα του μοντερνισμού και άλλαξε για πάντα τον τρόπο που κατοικούμε, μιλά αποκλειστικά στη LiFO.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ένα σπίτι που λειτουργεί ως φυτώριο ιδεών

Design / Ένα σπίτι που μόνο στη Μαρία Παπαδημητρίου θα μπορούσε να ανήκει

Το σπίτι της διακεκριμένης εικαστικού στη Δροσιά δεν είναι απλώς ένας ιδιωτικός χώρος· είναι ένα φυτώριο ιδεών, ένας ζωντανός τόπος φιλοξενίας, συνάντησης και συλλογικής δημιουργίας.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
10 κτίρια της Αθήνας που αξίζουν μια δεύτερη ευκαιρία

Αθήνα / 10 κτίρια της Αθήνας που αξίζουν μια δεύτερη ευκαιρία

Στους αθηναϊκούς δρόμους, πολύ συχνά, η ιστορία και η μνήμη της πόλης κρύβονται πίσω από ερειπωμένες όψεις και σφραγισμένα παράθυρα αξιόλογων κτιρίων που είναι εκτός χρήσης. Αξίζουν καλύτερη τύχη αυτά τα κτίρια; Το ερώτημα μοιάζει ρητορικό, γιατί το πραγματικό είναι αν τους δόθηκε ποτέ μια ευκαιρία. Εδώ και πολλές δεκαετίες, η απάντηση παραμένει αρνητική.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Το μουσείο του μέλλοντος θα το βρεις στο Ανατολικό Λονδίνο

V&A East Storehouse / Το μουσείο του μέλλοντος θα το βρεις στο Ανατολικό Λονδίνο

Η άλλοτε παραμελημένη βιομηχανική ζώνη μεταμορφώθηκε σε νέο πολιτιστικό προορισμό, με το V&A East Storehouse να επαναπροσδιορίζει την έννοια του μουσείου. Χωρίς προθήκες, χωρίς προκαθορισμένες διαδρομές και με χιλιάδες αντικείμενα σε απόσταση αναπνοής από τον επισκέπτη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ιερουσαλήμ: Η ιστορία μιας πόλης μέσα από 40 αιώνες μνήμης και συγκρούσεων

Graphic Novel / Μια ελιά στο Όρος των Ελαιών αφηγείται την πολυτάραχη ιστορία της Ιερουσαλήμ

Ένα καθηλωτικό graphic novel για την Ιερουσαλήμ παρουσιάζει 4.000 χρόνια Ιστορίας ― τη γέννηση τριών μεγάλων μονοθεϊστικών θρησκειών, τις διαδοχικές κατακτήσεις και μεταμορφώσεις της πόλης μέσα στους αιώνες
M. HULOT
Εβδομάδα Design του Μιλάνου

Design / Όσα θα δούμε στην Εβδομάδα Design του Μιλάνου

Στη φετινή διοργάνωση, που έχει πάντα στο επίκεντρο την αρχιτεκτονική, την τέχνη και όσα προωθούν την ευζωία, έντονο θα είναι το ελληνικό στοιχείο με τη συμμετοχή του ιστορικού οίκου επιπλοποιίας Saridis of Athens.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Η τελευταία θεματοφύλακας του ποιοτικού χαρτιού

Χαρτιά Περράκης / Η τελευταία θεματοφύλακας του ποιοτικού χαρτιού

Εδώ και ενάμιση αιώνα η επιχείρηση Χαρτιά Περράκης εισάγει χαρτιά κάθε είδους― από κάνναβη, τζιν ή φύλλα ορτανσίας. Απέναντι στον καλπασμό της ψηφιακής ανάγνωσης, είχε πάντα το ίδιο όπλο: την ησυχία, την αφή και την όσφρηση ενός καλού χαρτιού στα δάχτυλα.
M. HULOT