Η Δέσποινα και ο Γιάννης είναι ένα πολύ ντροπαλό και δημιουργικό ζευγάρι. Εδώ και μια βδομάδα έχουν εγκαινιάσει σε έναν υπέροχο χώρο, το studio «it's you». Εκεί πας, πίνεις τον καφέ σου, προβάρει την πόζα σου και σε βγάζουν μια φωτογραφία. Για την ακρίβεια, την πόζα σου απαθανατίζουν ταυτόχρονα εξήντα διαφορετικές φωτογραφικές μηχανές.

 

Αυτές οι φωτογραφίες περνούν σε 3D εκτυπωτή και από εκεί και πέρα είναι στα χέρια του Γιάννη, της Δέσποινας, της ομάδας και των μηχανημάτων τους να φτιάξουν έναν μικρό κλώνο του εαυτού σου. Μια μινιατούρα αθάνατη που μπορείς να την επανεκτυπώσεις όσες φορές θέλεις και να την κάνεις δώρο σε αγαπημένα σου πρόσωπα.

 

«Η διαδικασία κρατάει ένα δευτερόλεπτο» μας λέει ο Γιάννης. «Όμως, μετά πρέπει να κάνεις υπομονή. Είναι δουλειά χειρωνακτική και χρειάζεται μια βδομάδα για να έχεις στα χέρια σου τον δικό σου, μικροσκοπικό κλώνο».

 

Εμείς θέλαμε να αντικαταστήσουμε τα παλιομοδίτικα πορτρέτα και κορνίζες. Η προσωπική μου γνώμη είναι ότι σε δέκα χρόνια, όλοι θα έχουν έναν τέτοιο μικρό κλώνο σπίτι τους.

 

Ο Γιάννης έχει σπουδάσει φυσικός αλλά η μεγάλη του αγάπη ήταν το 3D animation και τα κομπιούτερ. Ως φοιτητής στον ελεύθερό του χρόνο ασχολιόταν με το 3D. Έκανε λοιπόν 3D animation, βιντεοκλίπ, τηλεόραση, διαφημίσεις, καταχωρήσεις, αφίσες οτιδήποτε με 3D.

 

Φτιάξε έναν κλώνο σου σε μινιατούρα μέσω 3D εκτυπωτή στην Αθήνα
Η Δέσποινα και ο Γιάννης είναι ένα πολύ ντροπαλό και δημιουργικό ζευγάρι. Φωτο: Αλέξανδρος Ακρίβος / LIFO

 

Η Δέσποινα έχει σπουδάσει γραφιστική στα ΤΕΙ. «Δούλευα ως art director. Μετά γέννησα και σταμάτησα» μας λέει και γελάει. «Σκεφτόμασταν με τον Γιάννη τι να κάνουμε. Είδαμε πριν από έναν χρόνο έναν Ιάπωνα που με ένα 3D scanner έφτιαχνε την μινιατούρα σου. Έπρεπε να μείνεις ακίνητος πέντε λεπτά και να σε σκανάρει ολόκληρο. Με αυτή την τεχνική δεν μπορούσε να βγάλει ζώα και παιδάκια που κουνιούνται συνέχεια.

 

Η ιδέα μας άρεσε αλλά θέλαμε να την εξελίξουμε, να μην στέκεσαι ακίνητος. Θέλαμε να «πιάνουμε» την στιγμή. Να είναι όλη η διαδικασία ένα κλικ. Δεν θέλαμε να κουράζεται ο άλλος, θέλαμε να μπορούμε να βγάλουμε και σκυλάκια και παιδιά» . «Την γνώση την είχα εγώ, την καλαισθησία την είχε η Δέσποινα» μας λέει ο Γιάννης.

 

«Το ψάχναμε και πειραματιζόμασταν ένα χρόνο. Ένα από τα πράγματα που μας καθυστέρησαν ήταν το γεγονός ότι χρειαζόμασταν εξήντα ολόιδιες κάμερες. Ίδιο μοντέλο και ίδια μάρκα. Από το ΕΣΠΑ δεν πήραμε κάποια χρηματοδότηση. Οι χρηματοδοτήσεις του ΕΣΠΑ κάλυπταν τουριστικές, αγροτικές, σε νησιά και επαρχία ιδέες.

 

Μπήκαμε και στο kickstarter αλλά οι Έλληνες δεν είμαστε εξοικειωμένοι με το να χρηματοδοτούμε την επιχείρηση κάποιου άλλου. Και εμάς μας έστελναν μέιλ και μας ρωτούσαν πότε θα ανοίξει η επιχείρηση. Μόλις τους απαντούσαμε Αύγουστο, μας έλεγαν «α, ωραία. Τότε ας μην βάλω τα χρήματα στο kickstarter, μόλις ανοίξει, θα έρθω να φωτογραφηθώ».

 

Φτιάξε έναν κλώνο σου σε μινιατούρα μέσω 3D εκτυπωτή στην Αθήνα
Η συντάκτρια Μαίρη Βαμβακά φωτογραφίζεται από εξήντα ολόιδιες κάμερες.Φωτο: Αλέξανδρος Ακρίβος/ LIFO

 

«Τώρα με την κρίση ναι, είναι ρίσκο μια τέτοια επιχείρηση. Αλλά είναι κάτι πολύ διαφορετικό. Είναι κάτι που θα το κάνεις μια φορά και θα το έχεις για πάντα. Εμείς θέλαμε να αντικαταστήσουμε τα παλιομοδίτικα πορτρέτα και κορνίζες. Η προσωπική μου γνώμη είναι ότι σε δέκα χρόνια, όλοι θα έχουν έναν τέτοιο μικρό κλώνο σπίτι τους. Θα αγοράζουν 3D εκτυπωτή και θα έχουν ένα τέτοιο σπίτι τους σε πρόχειρη μορφή.

 

Προς το παρόν, δεν υπάρχει η τεχνολογία για να στηρίξει κάτι τέτοιο. Όπως παλιότερα πηγαίναμε στον φωτογράφο και μας έβγαζε φωτογραφίες, έτσι και αυτό θα πάρει μια τέτοια διάσταση. Σίγουρα θα γίνει ένα είδος αναμνηστικού που θα το έχουν όλοι σπίτια τους. Θα βλέπεις την φιγούρα μετά από δέκα, είκοσι χρόνια, θα βλέπεις τα παιδιά σου πώς ήταν μικρά».

 

«Για γάμους είναι πολύ ωραία ιδέα. Υπάρχει και η δυνατότητα να κρατήσουμε το πρόσωπό ίδιο και να του βάλουμε σώμα σπάιντερμαν, σούπερμαν. Από την στιγμή που σε έχουμε σκανάρει και σε έχουμε σε ψηφιακό αρχείο, μπορούμε να κάνουμε τα πάντα. Μπορούμε να κάνουμε την προτομή κάποιου αν θέλει μόνο το κεφάλι του. Επίσης, είναι πολύ εύκολο να αλλάξουμε τα χρώματα στα ρούχα σου. Και φυσικά να σε ρετουσάρουμε. Αλλά επειδή και η εταιρεία λέγεται «it's you», εμείς δεν θέλουμε να έρχεται κάποιος και να θέλει να τον κάνουμε τελείως διαφορετικό. Ο σκοπός μας είναι να είσαι εσύ, να βλέπεις τον εαυτό σου σε μικρογραφία».

 

Φτιάξε έναν κλώνο σου σε μινιατούρα μέσω 3D εκτυπωτή στην Αθήνα
Επειδή και η εταιρεία λέγεται «it's you», εμείς δεν θέλουμε να έρχεται κάποιος και να θέλει να τον κάνουμε τελείως διαφορετικό. Ο σκοπός μας είναι να είσαι εσύ, να βλέπεις τον εαυτό σου σε μικρογραφία Φωτο: Αλέξανδρος Ακρίβος/ LIFO

 

«Έχουμε μαθευτεί μέσα σε μια εβδομάδα από στόμα σε στόμα» λέει ενθουσιασμένος ο Γιάννης. «Όσοι έχουν έρθει μέχρι στιγμής έχουν ενθουσιαστεί. Μας λένε «έλα ρε, γίνεται αυτό; Είναι φανταστικό». Οι πιο πολλοί έρχονται εδώ για τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Δεν σκέφτονται να κάνουν τον εαυτό τους. Και είναι και λίγο διστακτικοί γιατί δεν έχουν ξαναδεί κάτι τέτοιο και δεν ξέρουν πού να το βάλουν. Μπορείς να το βάλεις στην βιβλιοθήκη, στον τοίχο κορνίζα, ό,τι θες το κάνεις.

 

Πρέπει βέβαια να αποφεύγεις να το έχεις σε ήλιο για πολύ καιρό γιατί θα γίνει σαν τα περιοδικά που ξεθωριάζουν. Αν το αφήσεις όμως λίγο καιρό στον ήλιο δεν παθαίνει τίποτα. Γενικά, δεν παθαίνει τίποτα. Μπορείς και να τα αγγίξεις κανονικά. Του περνάμε και ένα αδιάβροχο βερνίκι αλλά δεν είναι και ό,τι καλύτερο να το δώσεις στο παιδί σου να παίξει στην μπανιέρα».

 

«Η μικρότερη φιγούρα κοστίζει πενήντα ευρώ και η μεγαλύτερη φτάνει τα εφτακόσια ευρώ. Η φιγούρα χρεώνεται βάσει της ποσότητας της πούδρας που χρησιμοποιείται. Η πούδρα αυτή είναι πανάκριβη. Κάθε εκατοστό της φιγούρας έχει πεντακόσιες στρώσεις πούδρα. Οπότε για όλη την μινιατούρα, χρειάζεσαι χιλιάδες στρώσεις πούδρα. Αυτό κρατάει μέρες. Και επειδή είναι αρχή, είναι πιο ακριβή και πιο αργή αυτή η τεχνολογία».

 

Τα παιδιά ονειρεύονται να πάει καλά η επιχείρηση. «Αν μεγαλώσει η επιχείρηση, θέλουμε να επεκταθούμε και σε άλλες πόλεις». Εμείς τους ευχόμαστε καλή επιτυχία.

 

Φτιάξε έναν κλώνο σου σε μινιατούρα μέσω 3D εκτυπωτή στην Αθήνα
Φωτο: Αλέξανδρος Ακρίβος/ LIFO

 

Φτιάξε έναν κλώνο σου σε μινιατούρα μέσω 3D εκτυπωτή στην Αθήνα
Φωτο: Αλέξανδρος Ακρίβος/ LIFO

 

Φτιάξε έναν κλώνο σου σε μινιατούρα μέσω 3D εκτυπωτή στην Αθήνα
Φωτο: Αλέξανδρος Ακρίβος/ LIFO

 

Φτιάξε έναν κλώνο σου σε μινιατούρα μέσω 3D εκτυπωτή στην Αθήνα
Φωτο: Αλέξανδρος Ακρίβος/ LIFO

 

Info:

Για περισσότερες πληροφορίες, εδώ.

Έκθεση και κατάστημα: IT'S YOU / Αγ. Δημητρίου 149, Αγ. Δημητρίου, ΤΚ 17343, Αθήνα. (Είσοδος από την Αποστόλου Παύλου 20, 2ος όροφος). Τηλ: 211 0125012

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Σάββατο 11:00 – 18:00 (3D σάρωση κατόπιν ραντεβού)

 

PS: Μιάμιση βδομάδα μετά, ήρθαν οι κλώνοι μας. Ιδού. Η Μαίρη και ο Άλεξ μαζί με τους φίλους μας.

Φτιάξε έναν κλώνο σου σε μινιατούρα μέσω 3D εκτυπωτή στην Αθήνα

 

© ΓΚΡΕΚΑ/ LiFO