LIVE!

Φρανκ Γκέρι: Ένα εξωφρενικό μουσείο και ένα υπέροχο μπουκάλι αρώματος

Φρανκ Γκέρι: Ένα εξωφρενικό μουσείο και ένα υπέροχο μπουκάλι αρώματος Facebook Twitter
To πολυσυζητημένο και για πολλούς εξωφρενικό Γκούγκενχαϊμ Άμπου Ντάμπι πρόκειται να ανοίξει το 2025.
0

Ο οίκος Louis Vuitton αγαπά τον Φρανκ Γκέρι και δεν είναι τυχαίο ότι είναι ο αρχιτέκτονας του Fondation Louis Vuitton στο Παρίσι, ενός κτιρίου που θυμίζει πανιά ιστιοπλοϊκού, το οποίο αποτελείται από δώδεκα κυρτά πανιά και 3.600 γυάλινα πάνελ.

Ο βραβευμένος με Πρίτσκερ αρχιτέκτονας σχεδίασε για τη γαλλική μάρκα το πρώτο μπουκάλι αρώματος της συλλογής «Les Extraits», η οποία συμβολίζει και θέλει να αποτυπώσει την απελευθέρωση και την απόλυτη κίνηση.

«Ήθελα να προσεγγίσω το έργο από γλυπτική σκοπιά, να φέρω κάτι διαφορετικό στο άρωμα», είπε ο Γκέρι. «Δεν είναι μια ολοκληρωμένη γεωμετρική μορφή, είναι απλώς κίνηση - οπτική και εφήμερη κίνηση».

«Ήθελα να προσεγγίσω το έργο από γλυπτική σκοπιά, να φέρω κάτι διαφορετικό στο άρωμα», είπε ο Γκέρι. «Δεν είναι μια ολοκληρωμένη γεωμετρική μορφή, είναι απλώς κίνηση - οπτική και εφήμερη κίνηση».

Φρανκ Γκέρι: Ένα εξωφρενικό μουσείο και ένα υπέροχο μπουκάλι αρώματος Facebook Twitter
Τα καπάκια των πέντε αρωμάτων της σειράς είναι από αλουμίνιο και εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους.

Τα καπάκια των πέντε αρωμάτων της σειράς είναι από αλουμίνιο και εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους. Για να πετύχει τη φόρμα, ο Γκέρι πήρε ένα φύλλο αλουμινίου και το σμίλεψε σαν περιστρεφόμενο, ανθισμένο λουλούδι που βρίσκεται στην κορυφή του γυάλινου μπουκαλιού.

Ο αρχιτέκτονας χρησιμοποίησε μια παρόμοια τεχνική σε ένα τσαλακωμένο χρυσό μπουκάλι που έφτιαξε για να σηματοδοτήσει την 150ή επέτειο του κονιάκ Hennessy X.O.

Ο Γκέρι με αυτήν τη δουλειά του ήθελε το σχήμα να ενσωματώνει το πνεύμα της ιστιοπλοΐας, μιας δραστηριότητας που είναι ευρέως γνωστό ότι λατρεύει.

«Το πανί κινείται απαλά, ο αέρας κινείται και εσείς απλά προσπαθείτε να παραμείνετε σταθεροί - υπάρχει μια ιδέα κίνησης, αλλά δεν είναι το ίδιο όπως με ένα αυτοκίνητο», λέει.

Τα μπουκάλια, που γεμίζουν ξανά, φιλοξενούν πέντε διαφορετικά αρώματα που δημιουργήθηκαν από τον κύριο αρωματοποιό της Louis Vuitton, Jacques Cavallier Belletrud.

Ο 92χρονος σήμερα αρχιτέκτονας έχει να αντιμετωπίσει ακόμα μια πρόκληση, που δεν είναι άλλη από πολυσυζητημένο και για πολλούς εξωφρενικό Γκούγκενχαϊμ Άμπου Ντάμπι που, όπως ανακοινώθηκε για άλλη μια φορά, πρόκειται να ανοίξει το 2025, σχεδόν 20 χρόνια μετά την αποκάλυψη των σχεδίων και 14 χρόνια μετά την έναρξη της κατασκευής.

Φρανκ Γκέρι: Ένα εξωφρενικό μουσείο και ένα υπέροχο μπουκάλι αρώματος Facebook Twitter
Τα μπουκάλια, που γεμίζουν ξανά, φιλοξενούν πέντε διαφορετικά αρώματα που δημιουργήθηκαν από τον κύριο αρωματοποιό της Louis Vuitton, Jacques Cavallier Belletrud.

Το Γκούγκενχαϊμ Άμπου Ντάμπι κατασκευάζεται στο νησί Saadiyat - μια πολιτιστική περιοχή υπό ανάπτυξη στις ακτές της πρωτεύουσας των ΗΑΕ.

Με έκταση 42.000 τετραγωνικών μέτρων, το μουσείο θα γίνει το μεγαλύτερο από τα ομώνυμα, ξεπερνώντας το Γκούγκενχαϊμ Μπιλμπάο που σχεδίασε επίσης ο Γκέρι.

«Ελπίζω ότι αυτό το κτίριο θα το "αγκαλιάσει" ο λαός των ΗΑΕ και ότι αυτό το έργο θα παραμείνει ως ορόσημο για τη χώρα για πολλά χρόνια στο μέλλον» λέει ο Γκέρι. Τα σχέδια για το Γκούγκενχαϊμ Άμπου Ντάμπι αποκαλύφθηκαν για πρώτη φορά το 2006 και οι εργασίες άρχισαν το 2011, αλλά στη συνέχεια ανεστάλησαν για αρκετά χρόνια. Ο σχεδιασμός του Γκέρι για το μουσείο περιλαμβάνει μια ομάδα από γκαλερί με διαφορετικά ύψη, σχήματα και χαρακτήρες. Θα περιέχει επίσης ένα κέντρο τέχνης και τεχνολογίας, μια εκπαιδευτική μονάδα για παιδιά, αρχεία, βιβλιοθήκη και εργαστήριο συντήρησης.

Θα αποτελέσει μέρος ενός μεγαλύτερου συγκροτήματος πολιτιστικών ιδρυμάτων στο νησί Saadiyat, που προορίζεται να καθιερώσει το Άμπου Ντάμπι ως σημαντικό πολιτιστικό προορισμό. Θα γειτνιάσει με το Λούβρο του Άμπου Ντάμπι του Ζαν Νουβέλ, το υπό κατασκευήν Εθνικό Μουσείο Zayed της Foster + Partners, μαζί με ένα κέντρο τέχνης από τους Zaha Hadid Architects και ένα θαλάσσιο μουσείο από τον Tadao Ando.

Φρανκ Γκέρι: Ένα εξωφρενικό μουσείο και ένα υπέροχο μπουκάλι αρώματος Facebook Twitter
Το Γκούγκενχαϊμ Άμπου Ντάμπι κατασκευάζεται στο νησί Saadiyat - μια πολιτιστική περιοχή υπό ανάπτυξη στις ακτές της πρωτεύουσας των ΗΑΕ.
Φρανκ Γκέρι: Ένα εξωφρενικό μουσείο και ένα υπέροχο μπουκάλι αρώματος Facebook Twitter
Με έκταση 42.000 τετραγωνικών μέτρων, το μουσείο θα γίνει το μεγαλύτερο από τα ομώνυμα μουσεία, ξεπερνώντας το Γκούγκενχαϊμ Μπιλμπάο που σχεδίασε επίσης ο Γκέρι.
Φρανκ Γκέρι: Ένα εξωφρενικό μουσείο και ένα υπέροχο μπουκάλι αρώματος Facebook Twitter
Φρανκ Γκέρι: Ένα εξωφρενικό μουσείο και ένα υπέροχο μπουκάλι αρώματος Facebook Twitter
Design
0

LIVE!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Frank Gehry: Ο πιο διάσημος αρχιτέκτονας στον κόσμο αρνείται να πάρει σύνταξη στα 91 του

Αρχιτεκτονική / Frank Gehry: Ο πιο διάσημος αρχιτέκτονας στον κόσμο αρνείται να πάρει σύνταξη στα 91 του

Ακμαίος και καυστικός, ενώ διανύει τη δέκατη δεκαετία της ζωής του, ο Φρανκ Γκέρι παραχώρησε μια μεγάλη συνέντευξη στο περιοδικό New York, μιλώντας για την αρχιτεκτονική και το ρόλο του στο παρόν, το παρελθόν και το μέλλον της.
Φρανκ Γκέρι: Από τα περίπλοκα έργα στη λιτή αίθουσα του Γκουστάβο Ντουνταμέλ

Πολιτισμός / Φρανκ Γκέρι: Από τα περίπλοκα αρχιτεκτονικά έργα στη λιτή αίθουσα του Γκουστάβο Ντουνταμέλ

Αν και η πρόσβαση στη μουσική εκπαίδευση εξακολουθεί να είναι περιορισμένη, αυτοί οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να διακριθούν στο χώρο της μουσικής και να αλλάξουν τη ζωή τους οριστικά.
THE LIFO TEAM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Hôtel de la Marine, ένα μουσείο για το lifestyle στο Παρίσι του 18ου αιώνα

Design / Hôtel de la Marine, ένα μουσείο για το lifestyle στο Παρίσι του 18ου αιώνα

Το hotspot της γαλλικής αριστοκρατίας των δεκαετιών πριν από τη Γαλλική Επανάσταση ζωντανεύει έναν τρόπο ζωής υψηλής τέχνης και μια καθημερινότητα γεμάτη ακραία εξωπραγματική πολυτέλεια. Τώρα είναι και πάλι διαθέσιμο για το κοινό. 
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ένα διαμέρισμα με ανθρώπινη υπόσταση

Interiors / Ένα διαμέρισμα με ανθρώπινη υπόσταση στο Παγκράτι

Ο φωτογράφος μόδας Θανάσης Κρίκης ζει σε ένα διαμέρισμα που το αισθάνεται σαν προέκταση του εαυτού του. Σε αυτό κυριαρχούν οι φωτογραφίες μόδας, τα ζωγραφικά του έργα και τα design έπιπλα, μα, πάνω απ’ όλα, η ικανότητά του να τα συνθέτει όλα αυτά και να δημιουργεί ένα καλαίσθητο σύμπαν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Πώς είναι να ζεις μέσα σε ένα dream house

Design / Πώς είναι να ζεις μέσα σε ένα σπίτι σαν γκαλερί γλυπτών

Η Τζούλη Αγοράκη επισκέπτεται ένα αθηναϊκό σπίτι γεμάτο με έργα Ελλήνων γλυπτών, που όλα του τα πράγματα μένουν πάντα στη θέση τους, και μιλά με τον αρχιτέκτονα ιδιοκτήτη που δεν συνηθίζει να σχεδιάζει σπίτια γιατί «αισθανόταν ότι θα έπρεπε να κάνει και τον διαπραγματευτή της οικογένειας»
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Crini & Sophia: Εκεί που η art de la table συναντά τα έργα καταξιωμένων σύγχρονων καλλιτεχνών 

Design / Crini & Sophia: Εκεί που η art de la table συναντά τα έργα καταξιωμένων σύγχρονων καλλιτεχνών 

Σε μια υπερυψωμένη βιτρίνα στο Κολωνάκι συναντάμε μια σειρά από έργα τριών καλλιτεχνών οι οποίοι δεν είχαν μιλήσει μεταξύ τους πριν τελειώσει το κατάστημα, που απ’ έξω δεν μαρτυρά τι ακριβώς κρύβει μέσα του. 
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η χρυσή σχεδιάστρια που μάγεψε το Χόλιγουντ

Design / Συνεργάτις του Ντε Κίρικο. Κολλητή του Νουρέγιεφ. Επίσκεψη στο απίθανο σπίτι της εικαστικού Lisa Sotilis

Η Τζούλη Αγοράκη επισκέπτεται το σπίτι της εικαστικού Lisa Sotilis, που ήταν στενή φίλη του Ιόλα, συνεργάτιδα του Ντε Κίρικο και κολλητή φίλη του Νουρέγιεφ. Και εντυπωσιάζεται με την κινηματογραφική της ζωή.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Kyr Lakis: Ένα νέο αθηναϊκό brand αναβιώνει την τέχνη των ηπειρώτικων σταμπωτών

Design / Kyr Lakis: Ένα νέο αθηναϊκό brand αναβιώνει την τέχνη των ηπειρώτικων σταμπωτών

Ένα νέο concept store εμφανίστηκε στα Εξάρχεια από τη γλύπτρια Αντιγόνη MacLellan και τον designer Χαρίλαο Κουρτίνο Πάλλα, το Αphilo, που συγκεντρώνει τη δουλειά πολλών ντόπιων artisans. Εκεί βρίσκουμε και τα χρηστικά αντικείμενα του brand τους, Kyr Lakis, που αξιοποιεί τα σχέδια από ξυλόγλυπτες μήτρες οι οποίες άντεξαν στον χρόνο, όπως μια γοργόνα που μετρά εκατό χρόνια ζωής.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Mέσα στο boho διαμέρισμα της σχεδιάστριας Σήλιας Δραγούνη

Design / Mέσα στο boho διαμέρισμα της σχεδιάστριας Σήλιας Δραγούνη

Ένα σταντ με ρούχα δίπλα στην τραπεζαρία, μια σανίδα του skate στη μέση του καθιστικού, το πιο ιδιαίτερο πλακάκι που έχει μπει ποτέ σε τζάκι. Το διαμέρισμα της σχεδιάστριας στην Κηφισιά είναι μποέμ και boho, σαν την ίδια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Έλενα Ναβροζίδου: Νομίζω πως η πολιτική τους ορθότητα είναι μια εισβολή ασκήμιας

Design / Έλενα Ναβροζίδου: «Λογοκρίθηκαν πολλές από τις εικόνες μου, γιατί φαινόταν λίγο στήθος»

Η ξεχωριστή εικαστική καλλιτέχνις και δημιουργός της θρυλικής Λουντμίλα, της ηρωίδας κόμικς που ζούσε σουρεαλιστικές ερωτικές ιστορίες στο «Παρά Πέντε» και στη «Βαβέλ», μας ανοίγει το ειδωλολατρικό, πληθωρικό σπίτι της και μας δείχνει τη δική της Παραμυθία.
M. HULOT
Deplot Architects: Προσδίδοντας υπεραξία με την αρχιτεκτονική σε μη αναμενόμενες τοποθεσίες

Design / Deplot Architects: Προσδίδοντας υπεραξία με την αρχιτεκτονική σε μη αναμενόμενες τοποθεσίες

Η αυθεντικότητα είναι ο πυρήνας της κουλτούρας των Deplot. Δημιουργώντας αξία μέσα από το design σε μη αναμενόμενες τοποθεσίες, διατηρούν τις ρίζες τους στην αυθεντική αισθητική και κουλτούρα της Μεσογείου, ενσωματώνοντας σύγχρονα στοιχεία που παραμένουν πιστά στην αυθεντική ουσία της περιοχής.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
Αντώνης Βαβαγιάννης: Ο κομίστας πίσω από τα «Κουραφέλκυθρα», που δεν είναι καν λέξη

Οι Αθηναίοι / Κουραφέλκυθρος: «Αν δεν σε μισήσουν οι φασίστες, τι κάνεις σε αυτήν τη ζωή;»

Ο Αντώνης Βαβαγιάννης, ο κομίστας πίσω από τα «Κουραφέλκυθρα», που κάποτε τα είχαν απορρίψει όλα τα έντυπα ενώ τώρα έγιναν ταινία στο Cinobo, λαμβάνει για τα πολιτικά του σκίτσα μηνύματα σύμφωνα με τα οποία κάθε εβδομάδα τα παίρνει από άλλο κόμμα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ