Ένα mural για την LGBT ισότητα στο κέντρο του Δουβλίνου

Ένα mural για την LGBT ισότητα στο κέντρο του Δουβλίνου Facebook Twitter
2

 

Ένα mural για την LGBT ισότητα στο κέντρο του Δουβλίνου Facebook Twitter

Στο κέντρο του Δουβλίνου δεσπόζει εδώ και λίγες μέρες ένα τεράστιο mural που απεικονίζει ένα αγκαλιασμένο gay ζευγάρι. Πρόκειται για ένα ένα έργο που δημιούργησαν δύο καλλιτέχνες, ο φωτογράφος Sean Jackson και ο artist Joe Caslin με αφορμή το επερχόμενο δημοψήφισμα για την επικύρωση γάμων μεταξύ ομοφυλόφιλων ζευγαριών στην Ιρλανδία. Το πρότζεκτ δημιουργήθηκε μέσα σε μια νύχτα και κοσμεί τη μια πλευρά ενός τετραόροφου κτιρίου στο κέντρο της πρωτεύουσας της Ιρλανδίας, σε σημείο όπου θα είναι εμφανές όταν θα διεξαχθεί το δημοψήφισμα.

Στόχος αυτής της εικαστικής παρέμβασης ήταν να μιλήσει κάποιος ανοιχτά για το θέμα της ισότητας των δικαιωμάτων μεταξύ των gay και των ετεροφυλόφιλων ζευγαριών. Μέσα από τη δημοσίευση στα social media όπως το Twitter και το Instagram οι καλλιτέχνες προσπάθησαν να μεταδώσουν το μήνυμα της ισότητας και του δικαιώματος της ζωής και όπως φαίνεται από τη γρήγορη αναμετάδοση της φωτογραφίας ολοένα και περισσότεροι Ιρλανδοί τέθηκαν υπέρ αυτής της έκφρασης.

Ένα mural για την LGBT ισότητα στο κέντρο του Δουβλίνου Facebook Twitter

Ο Joe Caslin μιλώντας στο Dazed τόνισε πως «είναι δύσκολο για μας να είμαστε η πρώτη χώρα που προχωρά σε δημοψήφισμα για να επιτρέψει έναν γάμο μεταξύ ανθρώπων του ίδιου φύλου. Έχουν γίνει πολλές αλλαγές τα τελευταία 25 χρόνια στην Ιρλανδία. Ξεφύγαμε από τη θεσμική εξουσία της Καθολικής Εκκλησίας και αυτό έχει μικρότερη απήχηση».

Η Ιρλανδία ανήκει στις Καθολικές χώρες όπου η ομοφυλοφιλία παρέμεινε υπόγεια ακόμη και μέχρι το 1993. Όπως είναι φυσικό, λοιπόν, έχουν διατηρηθεί κάποιες πάγιες απόψεις στο πέρασμα του χρόνου και ο γάμος μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου αποτελεί ακόμη και σήμερα ρητή απαγόρευση για την πλειονότητα των Ιρλανδών. Ένα από τα μοντέλα που συμμετείχαν στη φωτογράφηση για το street art δήλωσε μέσω του προσωπικού του λογαριασμού «Εάν θεωρείς πως ο γάμος μεταξύ των gay δεν σε αφορά, κάνεις μεγάλο λάθος».

To πρότζεκτ υπήρξε έμπνευση από τον πίνακα του Ιρλανδού ζωγράφου Frederic William Burton «Meeting on the Turret Stairs», μια ακόμη καλλιτεχνική δημιουργία που παρουσιάζει την απαγορευμένη αγάπη μεταξύ δύο νέων διαφορετικής, ωστόσο, κοινωνικής τάξης. Ο ζωγράφος επηρεάστηκε με τη σειρά του από μια δανέζικη μπαλάντα 1000 ετών που παρουσιάζει την πορεία δύο νέων που δεν μπορούν να κατευνάσουν τις επιθυμίες τους.

Ένα mural για την LGBT ισότητα στο κέντρο του Δουβλίνου Facebook Twitter

Τα μοντέλα που πόζαραν για το έργο ο Barry Jeffers και ο James McLoughlin είναι και οι δύο gay και όπως αναφέρει και ο Caslin. «Έπρεπε να συμμετάσχουν δύο άνθρωποι που να υποστηρίζουν το σενάριο της φωτογράφησης, που να βιώνουν μια διαρκή μάχη. Έγινε μια θαυμάσια δουλειά ακριβώς διότι οι νεαροί γνώριζαν τη δύναμη και την ενέργεια που έβγαινε από αυτό το πρότζεκτ και το υποστήριζαν με επιτυχία».

 

Ένα mural για την LGBT ισότητα στο κέντρο του Δουβλίνου Facebook Twitter
Η αυθεντική φωτογραφία από τους Sean Jackson/Joe Caslin

Αξίζει να αναφερθεί πως το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί στο Δουβλίνο στις 22 Μαϊου και θα παρουσιάσει την παρακάτω τροπολογία στον ισχύοντα νόμο: «Ο γάμος θα πρέπει να κατοχυρώνεται από το νόμο ανάμεσα σε δύο ανθρώπους που αγαπιούνται ανεξαρτήτως του φύλου». Εάν η τροπολογία γίνει δεκτή αυτό θα επιτρέψει στα gay ζευγάρια να απολαμβάνουν τα ίδια πολιτικά δικαιώματα με τα ετεροφυλόφιλα. Ο Caslin έχει χρησιμοποιήσει ξανά στο παρελθόν το street art προκειμένου να υποστηρίξει μειονότητες. Το 2012, συγκεκριμένα, ζωγάφισε μια τοιχογραφία που άγγιζε τα 40 μέτρα και απεικόνιζε μια νεαρή πόρνη σε τοίχο στο Εδιμβούργο με την ελπίδα να «δώσει και σε αυτούς τους ανθρώπους φωνή και ισχυρή παρουσία μέσα στην πόλη».

Ένα mural για την LGBT ισότητα στο κέντρο του Δουβλίνου Facebook Twitter
Design
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«A Future for the Past» μια έκθεση στο μουσείο Μπενάκη συνδέει την παραδοσιακή μαρμαροτεχνία με το σύγχρονο design

Design / Μια έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη συνδέει την παραδοσιακή μαρμαροτεχνία με το σύγχρονο design

Η Νίκη και η Ζωή Μοσκόφογλου εξερευνούν τη μαγεία του μαρμάρου, συνδέοντας το παρελθόν και το παρόν ενός πολύτιμου υλικού με έργα σύγχρονου design και Τηνιακών μαρμαρογλυπτών.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Δημιουργώντας σύγχρονα, βιώσιμα κτίρια που ενθαρρύνουν το ευ ζην των χρηστών-εργαζομένων

ADM 2024: The New Vision / Σύγχρονα, βιώσιμα κτίρια που ενθαρρύνουν το ευ ζην των χρηστών-εργαζομένων

Έχοντας σε προτεραιότητα τη βιώσιμη και αρχιτεκτονική μετεξέλιξη των έργων της, η Hellenic Properties συνεχίζει να επενδύει με προσήλωση και αφοσίωση στον πράσινο χαρακτήρα των έργων της, κάτι που αποδεικνύεται από τις πιστοποιήσεις με το διεθνές πρότυπο LEED.
ΔΑΝΑΗ ΜΑΚΡΗ
Ίμπιζα- Κάιρο- Σενζέν: Το ελληνικό γραφείο Minas Kosmidis Architects εξασκεί το εκλεκτικό του ύφος σε τρεις πόλεις-σταθμούς

ADM 2024: The New Vision / Ίμπιζα- Κάιρο- Σενζέν: Το ελληνικό γραφείο Minas Kosmidis Architects εξασκεί το εκλεκτικό του ύφος σε τρεις πόλεις-σταθμούς

Με έργα σε απροσδόκητα μέρη του πλανήτη, οι Minas Kosmidis Architects δημιουργούν, με επίκεντρο τις καθαρές γραμμές, τις εκάστοτε πολιτιστικές επιρροές και τα εκλεκτικά στοιχεία, με στόχο μια πολυαισθητηριακή εμπειρία κατοίκησης.
ΑΠΟ ΤΗ ΔΑΝΑΗ ΜΑΚΡΗ
Εξερευνώντας τα όρια του χώρου: Το όραμα του γραφείου PETRĀS architecture για το μέλλον της αρχιτεκτονικής

ADM 2024: The New Vision / Εξερευνώντας τα όρια του χώρου: Το όραμα του γραφείου PETRĀS architecture για το μέλλον της αρχιτεκτονικής

Ο Τσαμπίκος Πετράς διερευνά την εξέλιξη της αρχιτεκτονικής στο πλαίσιο των σύγχρονων αλλαγών, αναζητώντας, μέσω της δημιουργικής προσέγγισης του γραφείου PETRĀS architecture, νέους τρόπους σύνδεσης των έργων με τον χρήστη, την ύλη και το νόημα.
ΑΠΟ ΤΗ ΔΑΝΑΗ ΜΑΚΡΗ
Αρχιτεκτονική και healthy living: Η ISOMAT δεσμεύεται στη βιώσιμη ανάπτυξη

ADM 2024: The New Vision / Αρχιτεκτονική και healthy living: Η ISOMAT δεσμεύεται στη βιώσιμη ανάπτυξη

Από την ανακαίνιση του Hilton Athens μέχρι το πρώτο ολοκληρωμένο κτίριο του Ελληνικού, τα καινοτόμα προϊόντα της ISOMAT ενισχύουν τα κορυφαία αρχιτεκτονικά έργα με λύσεις που υποστηρίζουν τις πιστοποιήσεις LEED, BREEAM και WELL.
THE LIFO TEAM
Στέλλα Πιερή: «Η αρχιτεκτονική της αειφορίας αναζωογονεί περιβάλλον και συναίσθημα»

ADM 2024: The New Vision / Στέλλα Πιερή: «Η αρχιτεκτονική της αειφορίας αναζωογονεί περιβάλλον και συναίσθημα»

Σε μια εποχή αυξανόμενων περιβαλλοντικών προκλήσεων, το αρχιτεκτονικό γραφείο Pieris.Architects αποδεικνύει ότι το κτίριο του αύριο μπορεί να είναι φιλικό προς το περιβάλλον και την κοινωνία, συνδυάζοντας τη βιωσιμότητα με την αισθητική και την ανθρώπινη ευεξία.
ΑΠΟ ΤΗ ΔΑΝΑΗ ΜΑΚΡΗ
Votanikos Business Park: Η Dimand μεταμορφώνει τις πρώην εγκαταστάσεις της Αθηναϊκής Χαρτοποιίας

ADM 2024: The New Vision / Votanikos Business Park: Η Dimand μεταμορφώνει τις πρώην εγκαταστάσεις της Αθηναϊκής Χαρτοποιίας

Tο όραμα της Dimand, που μέχρι σήμερα μεταφράζεται σε ένα χαρτοφυλάκιο γεμάτο καινοτόμα large-scale projects, εμπλουτίζεται με έναν κόμβο επιχειρηματικής δραστηριότητας που συνδυάζει χώρους πρασίνου και σύγχρονες υποδομές για τους κατοίκους και τους επισκέπτες του Βοτανικού.
ΙΩΑΝΝΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ
Ρένα Σακελλαρίδου: «Θέλω η αρχιτεκτονική να έχει βάθος, σύνθεση, δομή»

ADM 2024: The New Vision / Ρένα Σακελλαρίδου: «Θέλω η αρχιτεκτονική να έχει βάθος, σύνθεση, δομή»

Η επικεφαλής του αρχιτεκτονικού γραφείου RS SPARCH και καθηγήτρια Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κοιτάζει πέρα από τα renders, προτείνει λύσεις για μια νέα σχέση μεταξύ πολιτείας και αρχιτεκτόνων και εξηγεί τη θέση της για μια αρχιτεκτονική με ουσία – και με φαντασία!
ΗΡΑ ΣΙΝΙΓΑΛΙΑ

σχόλια

2 σχόλια
Μέχρι το 1993 η ομοφυλοφιλία παράνομη. Εδω και χρόνια έχουν σύμφωνο συμβίωσης. Σε λιγο και πλήρη ισότητα γάμου. Εδώ αποποινικοποιήθηκε το 1952. Από τότε ελάχιστα βήματα. Τι φταίει; Η πρώτη φορά αριστερά είναι αριστερά; Για όλους τους πολίτες;
Δημοκρατία εννοούμε άμεση δημοκρατία+κράτος δικαίου. Στην περίπτωση αυτή είναι εντελώς άκυρο ένα τέτοιο ζήτημα να παραπέμπεται σε δημοψήφισμα γιατί ανήκει στην κατηγόρια "κράτος δικαίου" που σημαίνει εξασφάλιση των ατομικών δικαιωμάτων ξεχωριστά για κάθε άτομο! Εν ολίγοις ζητάνε από την πλειοψηφία (straight) να αποφασίσει για ένα θέμα μιας μειονότητας (τους γκει). Σκεφτείτε παρόμοιο δημοψήφισμα στην Ελλάδα με το 90% plus του πληθυσμού να είναι Ελληνικής καταγωγής να αποφασίσει για τα δικαιώματα των αλλοδαπών κατοίκων.. :/