LIVE!

Ένα mural για την LGBT ισότητα στο κέντρο του Δουβλίνου

Ένα mural για την LGBT ισότητα στο κέντρο του Δουβλίνου Facebook Twitter
2

 

Ένα mural για την LGBT ισότητα στο κέντρο του Δουβλίνου Facebook Twitter

Στο κέντρο του Δουβλίνου δεσπόζει εδώ και λίγες μέρες ένα τεράστιο mural που απεικονίζει ένα αγκαλιασμένο gay ζευγάρι. Πρόκειται για ένα ένα έργο που δημιούργησαν δύο καλλιτέχνες, ο φωτογράφος Sean Jackson και ο artist Joe Caslin με αφορμή το επερχόμενο δημοψήφισμα για την επικύρωση γάμων μεταξύ ομοφυλόφιλων ζευγαριών στην Ιρλανδία. Το πρότζεκτ δημιουργήθηκε μέσα σε μια νύχτα και κοσμεί τη μια πλευρά ενός τετραόροφου κτιρίου στο κέντρο της πρωτεύουσας της Ιρλανδίας, σε σημείο όπου θα είναι εμφανές όταν θα διεξαχθεί το δημοψήφισμα.

Στόχος αυτής της εικαστικής παρέμβασης ήταν να μιλήσει κάποιος ανοιχτά για το θέμα της ισότητας των δικαιωμάτων μεταξύ των gay και των ετεροφυλόφιλων ζευγαριών. Μέσα από τη δημοσίευση στα social media όπως το Twitter και το Instagram οι καλλιτέχνες προσπάθησαν να μεταδώσουν το μήνυμα της ισότητας και του δικαιώματος της ζωής και όπως φαίνεται από τη γρήγορη αναμετάδοση της φωτογραφίας ολοένα και περισσότεροι Ιρλανδοί τέθηκαν υπέρ αυτής της έκφρασης.

Ένα mural για την LGBT ισότητα στο κέντρο του Δουβλίνου Facebook Twitter

Ο Joe Caslin μιλώντας στο Dazed τόνισε πως «είναι δύσκολο για μας να είμαστε η πρώτη χώρα που προχωρά σε δημοψήφισμα για να επιτρέψει έναν γάμο μεταξύ ανθρώπων του ίδιου φύλου. Έχουν γίνει πολλές αλλαγές τα τελευταία 25 χρόνια στην Ιρλανδία. Ξεφύγαμε από τη θεσμική εξουσία της Καθολικής Εκκλησίας και αυτό έχει μικρότερη απήχηση».

Η Ιρλανδία ανήκει στις Καθολικές χώρες όπου η ομοφυλοφιλία παρέμεινε υπόγεια ακόμη και μέχρι το 1993. Όπως είναι φυσικό, λοιπόν, έχουν διατηρηθεί κάποιες πάγιες απόψεις στο πέρασμα του χρόνου και ο γάμος μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου αποτελεί ακόμη και σήμερα ρητή απαγόρευση για την πλειονότητα των Ιρλανδών. Ένα από τα μοντέλα που συμμετείχαν στη φωτογράφηση για το street art δήλωσε μέσω του προσωπικού του λογαριασμού «Εάν θεωρείς πως ο γάμος μεταξύ των gay δεν σε αφορά, κάνεις μεγάλο λάθος».

To πρότζεκτ υπήρξε έμπνευση από τον πίνακα του Ιρλανδού ζωγράφου Frederic William Burton «Meeting on the Turret Stairs», μια ακόμη καλλιτεχνική δημιουργία που παρουσιάζει την απαγορευμένη αγάπη μεταξύ δύο νέων διαφορετικής, ωστόσο, κοινωνικής τάξης. Ο ζωγράφος επηρεάστηκε με τη σειρά του από μια δανέζικη μπαλάντα 1000 ετών που παρουσιάζει την πορεία δύο νέων που δεν μπορούν να κατευνάσουν τις επιθυμίες τους.

Ένα mural για την LGBT ισότητα στο κέντρο του Δουβλίνου Facebook Twitter

Τα μοντέλα που πόζαραν για το έργο ο Barry Jeffers και ο James McLoughlin είναι και οι δύο gay και όπως αναφέρει και ο Caslin. «Έπρεπε να συμμετάσχουν δύο άνθρωποι που να υποστηρίζουν το σενάριο της φωτογράφησης, που να βιώνουν μια διαρκή μάχη. Έγινε μια θαυμάσια δουλειά ακριβώς διότι οι νεαροί γνώριζαν τη δύναμη και την ενέργεια που έβγαινε από αυτό το πρότζεκτ και το υποστήριζαν με επιτυχία».

 

Ένα mural για την LGBT ισότητα στο κέντρο του Δουβλίνου Facebook Twitter
Η αυθεντική φωτογραφία από τους Sean Jackson/Joe Caslin

Αξίζει να αναφερθεί πως το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί στο Δουβλίνο στις 22 Μαϊου και θα παρουσιάσει την παρακάτω τροπολογία στον ισχύοντα νόμο: «Ο γάμος θα πρέπει να κατοχυρώνεται από το νόμο ανάμεσα σε δύο ανθρώπους που αγαπιούνται ανεξαρτήτως του φύλου». Εάν η τροπολογία γίνει δεκτή αυτό θα επιτρέψει στα gay ζευγάρια να απολαμβάνουν τα ίδια πολιτικά δικαιώματα με τα ετεροφυλόφιλα. Ο Caslin έχει χρησιμοποιήσει ξανά στο παρελθόν το street art προκειμένου να υποστηρίξει μειονότητες. Το 2012, συγκεκριμένα, ζωγάφισε μια τοιχογραφία που άγγιζε τα 40 μέτρα και απεικόνιζε μια νεαρή πόρνη σε τοίχο στο Εδιμβούργο με την ελπίδα να «δώσει και σε αυτούς τους ανθρώπους φωνή και ισχυρή παρουσία μέσα στην πόλη».

Ένα mural για την LGBT ισότητα στο κέντρο του Δουβλίνου Facebook Twitter
Design
2

LIVE!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με έμπνευση από τις τέντες της Ασίας το φετινό περίπτερο Serpentine

Design / Με έμπνευση από τις τέντες της Ασίας: Αυτό είναι το περίπτερο Serpentine για το 2025

Η πρωτοποριακή αυτή ανάθεση, η οποία ξεκίνησε το 2000 με τη Ζάχα Χαντίντ και παρουσίασε μέσα από τα pavilions μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της διεθνούς αρχιτεκτονικής, γιορτάζει τα 25 της χρόνια.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ώρα για Comicdom CΟΝ 2025 / Comicdom CΟΝ Athens 2025: Όλα όσα δεν πρέπει να χάσεις

Design / Comicdom CΟΝ Athens 2025: Όλα όσα δεν πρέπει να χάσεις

Το μεγαλύτερο φεστιβάλ κόμικς στην Ελλάδα επιστρέφει στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, από 16 έως 18 Μαΐου, φιλοξενώντας 180 Έλληνες και ξένους καταξιωμένους δημιουργούς. Δείτε όλα τα highlights του φετινού προγράμματος.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Χάρρυ Σάξον: «Η ιστορία δικαιώνει τους αδικημένους»

Graphic Novel / Χάρρυ Σάξον: «Οι τρανς άντρες υπάρχουμε κι ας το αγνοεί πολύς κόσμος»

Με αφορμή την παρουσίαση του queer κόμικ του «Ο Τηλέμαχος και το Δέρας» στο 9ο Comic Con, ο Χάρρυ Σάξον μιλά για την επιστροφή του μετά από απουσία 13 ετών, για το ταξίδι της φυλομετάβασής του, και για την παρουσία όλων και περισσότερων ΛΟΑΤΚΙ+ δημιουργών στον χώρο.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ένα σπίτι με κήπο που θυμίζει Μπαλί και έχει στην ταράτσα θερινό

Design / Ένα σπίτι με κήπο που θυμίζει Μπαλί και έχει στην ταράτσα θερινό

Η Τζούλη Αγοράκη επισκέπτεται το σπίτι της Ήρας Κατσαντώνη και του Αλέξανδρου Πάτση στο Μετς κι ανακαλύπτει έναν αναπάντεχο χώρο με μία «κρεμαστή» κουζίνα που δεσπόζει και γωνιές μυστικές που οδηγούν στη «Χώρα των Θαυμάτων».
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ξενοδοχείο Βύρων στην Αιόλου: ένα από τα παλαιότερα κτίρια της Αθήνας ξαναγεννιέται

Ξενοδοχείο Βύρων / Ένα από τα πιο παλιά κτίρια της Αιόλου ξαναγεννιέται

Η είδηση της αποκατάστασης του ξενοδοχείου Βύρων μάς πάει πίσω στον χρόνο, μεταξύ 1840 και 1860, τότε που η οδός Αιόλου άκμαζε εμπορικά και ήταν ο δρόμος με τα περισσότερα και τα καλύτερα ξενοδοχεία της πόλης. Η LiFO παρουσιάζει τα σχέδια της αποκατάστασης ενός από τα παλαιότερα σωζόμενα κτίρια της Αθήνας, η οποία θα ξεκινήσει το επόμενο διάστημα.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Η μυστική ζωή της Όντρεϊ Χέπμπορν

Design / Τι σχέση είχαν οι γονείς της Όντρεϊ Χέπμπορν με τον ναζισμό;

Η διάσημη ηθοποιός του Χόλιγουντ βίωσε με πολλούς τρόπους τη φρίκη του Β’ Παγκοσμίου πολέμου. Ένα νέο ισπανικό graphic novel αποκαλύπτει το κεφάλαιο της ζωής της που η ίδια επιθυμούσε να παραμείνει κρυφό.
THE LIFO TEAM
milan_design_week

Design / Milan Design Week: Η εβδομάδα-υπερπαραγωγή δείχνει το μέλλον

Τεχνικές και τεχνολογία, ιστορικό design και πειραματισμοί, αρχιτεκτονική και διακόσμηση, υλικότητα και πνευματικοί στοχασμοί: αυτά είναι τα highlights της εβδομάδας design του Μιλάνου, που προτείνει τη σκηνογραφία της ζωής μας.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Τα νέα ελβετικά διαβατήρια έχουν άψογο ντιζάιν

Design / Τα νέα ελβετικά διαβατήρια έχουν άψογο ντιζάιν

Ο σχεδιασμός της RETINAA στα νέα ελβετικά διαβατήρια συνδυάζει το υψηλό επίπεδο ασφαλείας με το graphic design ενώ είναι και μία αναφορά στα γεωγραφικά χαρακτηριστικά της Ελβετίας, δημιουργώντας «κάτι παραπάνω από ένα επίσημο διοικητικό έγγραφο».
LIFO NEWSROOM
Ειρήνη Φρεζάδου: «Είμαστε οι αρχιτέκτονες της ζωής μας»

Ειρήνη Φρεζάδου / Ειρήνη Φρεζάδου: «Ό,τι κλείνει στο κέντρο, ανοίγει στη θέση του ένα μπαρ ή ένα εστιατόριο»

Αγωνίζεται ενάντια «στην απληστία που ξοδεύει τον αρχιτεκτονικό, φυσικό και πολιτιστικό μας πλούτο». Βγήκε μπροστά για το κτίριο «που ντροπιάζει την Ακρόπολη». Και τώρα, το νέο της σχέδιο είναι η αναβίωση του ιστορικού σιδηροδρομικού δικτύου της Πελοποννήσου. 
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ

σχόλια

2 σχόλια
Μέχρι το 1993 η ομοφυλοφιλία παράνομη. Εδω και χρόνια έχουν σύμφωνο συμβίωσης. Σε λιγο και πλήρη ισότητα γάμου. Εδώ αποποινικοποιήθηκε το 1952. Από τότε ελάχιστα βήματα. Τι φταίει; Η πρώτη φορά αριστερά είναι αριστερά; Για όλους τους πολίτες;
Δημοκρατία εννοούμε άμεση δημοκρατία+κράτος δικαίου. Στην περίπτωση αυτή είναι εντελώς άκυρο ένα τέτοιο ζήτημα να παραπέμπεται σε δημοψήφισμα γιατί ανήκει στην κατηγόρια "κράτος δικαίου" που σημαίνει εξασφάλιση των ατομικών δικαιωμάτων ξεχωριστά για κάθε άτομο! Εν ολίγοις ζητάνε από την πλειοψηφία (straight) να αποφασίσει για ένα θέμα μιας μειονότητας (τους γκει). Σκεφτείτε παρόμοιο δημοψήφισμα στην Ελλάδα με το 90% plus του πληθυσμού να είναι Ελληνικής καταγωγής να αποφασίσει για τα δικαιώματα των αλλοδαπών κατοίκων.. :/