°'HRIAM: Τα unisex, αφαιρετικά και πολύτιμα φυλαχτά της Μαίρης Χαριτωνίδη

°'HRIAM: Τα unisex, αφαιρετικά και πολύτιμα φυλαχτά της Μαίρης Χαριτωνίδη Facebook Twitter
0

Φέτος τον Απρίλιο, μια μέρα αφότου είχε κλείσει τα 31 της χρόνια, η Μαίρη Χαριτωνίδη έκανε τη φωτογράφιση του πρώτου lookbook °'HRIAM, γιορτάζοντας έτσι διπλά. 

Σπούδασε Πολιτισμό και Πολιτιστική Διαχείριση στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Αισθητική των Μέσων στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης και ανάμεσα σε αυτά ασχολήθηκε πολύ με το σινεμά. Γύρω στα 16 της άρχισε να φτιάχνει κοσμήματα και όσο μεγάλωνε τα σχέδια εξελίσσονταν μαζί της. Τα τελευταία πέντε χρόνια ζει μεταξύ δύο πόλεων.

«Δεν σπούδασα σχέδιο ή κόσμημα, παρακολούθησα όμως εργαστήρια με αγαπημένο μου την ιστορία κοσμήματος στην Αθήνα κι ένα για τη μέθοδο της καρφωτικής στην Κοπεγχάγη. Δεν είχα πολλή επαφή με το πώς γίνεται η “ορθή”, η παραδοσιακή κατασκευή. Έτσι τα έκανα όλα με έναν δικό μου τρόπο. Τώρα πλέον ξέρω, έμαθα κάνοντας έρευνα και πολλά λάθη. Είχα πάντα μια τάση να ψαχουλεύω τις ντουλάπες των γονιών και των παππούδων μου, να μεταποιώ ρούχα και να πειράζω κοσμήματα, ήμουν ανήσυχη με το στυλ και τη μόδα. Όπου ταξίδευα έψαχνα να βρω παράξενα κομμάτια για τη συλλογή μου. Δεν με ενδιαφέρουν οι τάσεις, αλλά η ουσία του αντικειμένου και το τι μπορεί να συμβολίζει αυτό για τον καθένα από εμάς». 

Το κόσμημα επιλέγεις να το βάλεις, δεν είναι ρούχο, δεν είναι “απαραίτητο”, σημαίνει ότι σου αρέσει για να το επιλέξεις, έχει μια δόση πάθους.

Αν κι έχει εργαστεί σε διάφορους τομείς, οι γύρω της την είχαν στο μυαλό τους ως κοσμηματοποιό, «εγώ το κατάλαβα τελευταία», όπως λέει. Η EXTRAVAGANZA είναι η πρώτη της κολεξιόν με 45 κομμάτια.

«Το 2018 ήθελα να κρατήσω κάτι από τον τόπο μου πριν ξαναφύγω για τη Δανία. Τα πρώτα άνθη που χρησιμοποίησα ήταν αγριολούλουδα που μοιάζουν με ιβίσκους. Έτσι άρχισα να πειραματίζομαι με τα λουλούδια αυτά για να δω πώς μπορώ να τα μετατρέψω σε κόσμημα. Μετά από πολλές αποτυχίες και άπειρους πειραματισμούς, πέτυχα κάποια κομμάτια από τύχη. Μέχρι που εν τέλει βρήκα μια μέθοδο για να τα χυτεύω χωρίς να καταστρέφονται. Τώρα, η τέχνη αυτή είναι κτήμα μου. Το να φτιάχνω κοσμήματα είναι πολύ προσωπική υπόθεση για μένα, γιατί μπορώ να πω μια ιστορία χωρίς πολλά-πολλά, να γειωθώ και να εκφραστώ με την ύλη». 

Μαίρη Χαριτωνίδη Facebook Twitter
«Ετυμολογικά, το κόσμημα συνδέεται με τη λέξη “κόσμος”, γι’ αυτό τα σχέδια μου θέλω να είναι μικρά σύμπαντα, ένα σύστημα από στολίδια που παράταιρα ταιριάζουν μεταξύ τους».

Όποιο μπουκέτο φτάνει στο σπίτι της αποξηραίνεται, τα κοσμήματά της EXTRAVAGANZA είναι όλα τους φτιαγμένα από πολλά και διαφορετικά λουλούδια. Ένα κομμάτι μπορεί για παράδειγμα να έχει μέσα του ένα γαρύφαλλο ή μία νεραγκούλα για βάση και μετά κάποια άλλα που η σχεδιάστρια δεν γνωρίζει απαραίτητα το όνομά τους. Δεν εγκλωβίζει το λουλούδι στο κόσμημα αλλά το χρησιμοποιεί σαν μήτρα που θα δώσει τη θέση της στο μέταλλο.

«Η χύτευση οργανικής ύλης είναι μια πολύ παλιά χρυσοχοϊκή τεχνική, είναι δύσκολη, θέλει εξάσκηση και δεν πετυχαίνει πάντα. Αντιμετωπίζω τα φύλλα σαν πηλό, έτσι οδηγώ τη φόρμα εκεί ακριβώς. Τα λουλούδια απαιτούν προσήλωση και ηρεμία για να μην καταστραφούν, αλλά σου δίνουν μία ευκαιρία. Το κάθε κομμάτι παίρνει περίπου έναν μήνα για να δεθεί, τα στάδια παραγωγής είναι προκλητικά και γοητευτικά. Δεν αντιμετωπίζω το κόσμημα σαν ένα απλό στολίδι, θέλω ό,τι φτιάχνω να είναι ένα μοναδικό φυλαχτό που το έχεις διαλέξει, γιατί κάτι δικό σου αντικατοπτρίζεται μέσα του. Παράλληλα θα 'ναι σαν να κουβαλάς ένα κομμάτι από τη φύση πάνω σου, κάθε μέρα, ενώ γίνεσαι κομμάτι του αστικού τοπίου».

Το κάθε κομμάτι °'HRIAM είναι ένα και μοναδικό, δεν έχει αντίγραφο, ούτε μπορεί να ξαναφτιαχτεί, είναι αξίας. Χρησιμοποιεί καθαρά, πολύτιμα κράματα και λίθους που αντέχουν, ώστε τα έργα της να μη φθαρούν και παρέλθουν.

HRIAM Facebook Twitter
Μανικετόκουμπα. Φωτ.: Βαλιάνα Βαριατζά
°'HRIAM Facebook Twitter
Αλυσίδες μέσης. Φωτ.: Βαλιάνα Βαριατζά

Η Μαίρη Χαριτωνίδη κάνει unisex κοσμήματα, η αισθητική της είναι αφαιρετική, το ύφος της πολύπλοκο και χωρίς περιορισμούς, έχει μια διαχρονικότητα που η ίδια επιδιώκει άλλωστε. 

Αυτή την περίοδο ετοιμάζει μία capsule συλλογή με αναφορές στη γεωμορφολογία των Κυκλάδων.

«Για να πετύχω ένα χαρακτηριστικό κατασκευαστικό μοτίβο που εντοπίζεται στην περιοχή, χρειάστηκε να φτιάξω ένα δικό μου εργαλείο από το μηδέν – σου δίνει αυτήν τη χαρά η χειρωνακτική εργασία. Με αυτήν τη συλλογή μιλάω για την αλληλεπίδραση των πολιτισμών στο σημείο αλλά και για τα καλοκαίρια μας εκεί, για την τέχνη τους, την έμπνευση που αντλεί κανείς από τον ήλιο και το μπλε, την κοσμηματοποιία και τον ρόλο που έπαιξε αυτή ιστορικά. 

Ετυμολογικά, το κόσμημα συνδέεται με τη λέξη “κόσμος”, γι’ αυτό τα σχέδιά μου θέλω να είναι μικρά σύμπαντα, ένα σύστημα από στολίδια που παράταιρα ταιριάζουν μεταξύ τους. Το κόσμημα επιλέγεις να το βάλεις, δεν είναι ρούχο, δεν είναι “απαραίτητο”, σημαίνει ότι σου αρέσει για να το επιλέξεις, έχει μια δόση πάθους. Τα κομμάτια που κατασκευάζω θα ήθελα να τα φορέσουν όλοι όσοι νιώθουν κάτι ιδιαίτερο όταν τα κοιτούν και εκτιμούν πως θα γίνουν κομμάτι τους ή κομμάτι κάποιου αγαπημένου τους μια μέρα. Θα ήθελα να τα δω μέσα σε concept stores, σε μουσεία και γκαλερί».

°'HRIAM: Τα unisex, αφαιρετικά και πολύτιμα φυλαχτά της Μαίρης Χαριτωνίδη Facebook Twitter
Φωτ.: Βαλιάνα Βαριατζά
°'HRIAM: Τα unisex, αφαιρετικά και πολύτιμα φυλαχτά της Μαίρης Χαριτωνίδη Facebook Twitter
Κολιέ. Φωτ.: Βαλιάνα Βαριατζά
HRIAM Μανικετόκουμπα Facebook Twitter
Μανικετόκουμπα. Φωτ.: Βαλιάνα Βαριατζά
°'HRIAM: Τα unisex, αφαιρετικά και πολύτιμα φυλαχτά της Μαίρης Χαριτωνίδη Facebook Twitter
Φωτ.: Βαλιάνα Βαριατζά
°'HRIAM: Τα unisex, αφαιρετικά και πολύτιμα φυλαχτά της Μαίρης Χαριτωνίδη Facebook Twitter
Φωτ.: Βαλιάνα Βαριατζά

www.hriamcharitonidi.com

Design
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αρχιτεκτονική συναντά τη λειτουργία και το μέτρο

ADM 2025: The Urban Issue / Η αρχιτεκτονική συναντά τη λειτουργία και το μέτρο

Με σύγχρονα εργαλεία, καθαρές συνθετικές αρχές και βαθιά γνώση του εργοταξίου, το γραφείο LKMK architects αποτυπώνει έναν αρχιτεκτονικό λόγο που ισορροπεί μεταξύ δημιουργικότητας και τεχνικής ακρίβειας.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ARCHISEARCH.GR
Η συλλογική ευφυΐα στην υπηρεσία του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού

ADM 2025: The Urban Issue / Η συλλογική ευφυΐα στην υπηρεσία του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού

Με έδρα την Αθήνα και έργα σε όλη την Ελλάδα, το αρχιτεκτονικό γραφείο The Hive Architects χτίζει ένα δημιουργικό μοντέλο συνεργασίας που αντλεί έμπνευση από τη συλλογικότητα, την τοπική ταυτότητα και τη σύγχρονη καθημερινή ζωή.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ARCHISEARCH.GR
Η αρχιτεκτονική ως τοπίο και η αναδιαμόρφωση της ελληνικής κατοικίας

ADM 2025: The Urban Issue / Η αρχιτεκτονική ως τοπίο και η αναδιαμόρφωση της ελληνικής κατοικίας

Καθώς η νέα ελληνική αρχιτεκτονική αναζητά τρόπους να συνδυάσει τη νοηματική πυκνότητα με τον χωρικό στοχασμό, το γραφείο Façade ξεχωρίζει για την ακρίβεια, τη θεωρητική συνέπεια και τη βαθιά σύνδεση με το τοπίο.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ARCHISEARCH.GR
 Οι «δυό Μουριές» και ο Χατζηδάκις

ADM 2025: The Urban Issue / Οι «δυό Μουριές» και ο Χατζηδάκις

Πώς η λαϊκή αρχιτεκτονική της Τήνου, δύο άγριες μουριές και οι «Πασχαλιές μέσα από τη νεκρή γη» του Χατζιδάκι συναντιούνται σε μια σύγχρονη κατοικία.
ΓΡΑΦΕΙ Η ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΔΑΛΙΑΝΗ ΤΩΝ CREATIVE ARCHITECTS / ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΓΙΩΡΓΗΣ ΓΕΡΟΛΥΜΠΟΣ
Όταν η τοπική γλώσσα εκφράζει το διεθνές design

ADM 2025: The Urban Issue / Όταν η τοπική γλώσσα εκφράζει το διεθνές design

Το αρχιτεκτονικό γραφείο The KS Project, με ιδρύτρια την Κωνσταντίνα Συνγκιρίδη, απαντά στην πρόκληση της σύγχρονης αρχιτεκτονικής να ισορροπήσει ανάμεσα στην πίεση της τουριστικής ανάπτυξης και την ανάγκη για ουσιαστικό σχεδιασμό.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ARCHISEARCH.GR / 3D VISUALIZATION: MARIA NEFELI PACHTA
Σχεδιάζοντας το τοπίο, την εμπειρία και το μέλλον

ADM 2025: The Urban Issue / Σχεδιάζοντας το τοπίο, την εμπειρία και το μέλλον

Με έδρα την Κρήτη και έργα που καλύπτουν την κλίμακα από την κατοικία έως τη δημόσια ανάπλαση, το αρχιτεκτονικό γραφείο Lefteris Tsikandilakis + Architects οικοδομεί ένα πλούσιο και συνθετικό αρχιτεκτονικό ιδίωμα, σε διαρκή διάλογο με τον τόπο, το φως και τον πολιτισμό.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ARCHISEARCH.GR
Αρχιτεκτονική στο μεταίχμιο της πόλης και του νερού

ADM 2025: The Urban Issue / Αρχιτεκτονική στο μεταίχμιο της πόλης και του νερού

Τρεις πόλεις. Τρία παράθυρα προς το νερό. Κάθε ξενοδοχείο των WOBI - STYLIANIDIS HATZIΥIANNAKIS ARCHITECTS είναι και μια μικρή χειρονομία συνάντησης ανάμεσα στον ξένο και τον τόπο, στον κάτοικο και τον επισκέπτη, στον άνθρωπο και το περιβάλλον του.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ARCHISEARCH.GR
Αρχιτεκτονική στην κλίμακα της πόλης

ADM 2025: The Urban Issue / Αρχιτεκτονική στην κλίμακα της πόλης

Για το γραφείο micromega, η αρχιτεκτονική είναι ο τρόπος με τον οποίο η πόλη σκέφτεται τον εαυτό της. Το γραφείο των Αλέξανδρου Ζώμα και Μάρας Παπαβασιλείου προσεγγίζει το κτίριο ως πιθανότητα για να ανασχεδιαστεί η σχέση του ατόμου με τον δημόσιο χώρο, τη μνήμη και τις μικρο-κλίμακες της καθημερινής ζωής.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ARCHISEARCH.GR
Boutique αισθητική με διεθνές βλέμμα

ADM 2025: The Urban Issue / Boutique αισθητική με διεθνές βλέμμα

Το Studio Bonarchi, ένα boutique γραφείο interior design με έδρα την Αθήνα, ιδρύθηκε από τον Βαγγέλη Μπόνιο με σκοπό να διερευνήσει, με συνέπεια και τόλμη, τη βαθύτερη ουσία της ομορφιάς μέσα στον χώρο. Με οδηγό την υλικότητα, την αντίθεση, το φως και τη σύνθεση, δημιουργεί κόσμους διακριτικής πολυτέλειας.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ARCHISEARCH.GR
Στο Sunset Groves, η Αθήνα οραματίζεται το μέλλον της αστικής συνύπαρξης

ADM 2025: The Urban Issue / Στο Sunset Groves, η Αθήνα οραματίζεται το μέλλον της αστικής συνύπαρξης

Το Sunset Groves, ένα συγκρότημα κατοικιών και μεικτής χρήσης που σχεδιάστηκε από το αρχιτεκτονικό γραφείο A&M Architects σε συνεργασία με το Petras Architecture, προτείνει ένα διαφορετικό αφήγημα.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ARCHISEARCH.GR
Γιώργος Τσολάκης: «Ο χώρος-κλειδί μιας πόλης είναι τα πεζοδρόμιά της»

ADM 2025: The Urban Issue / Γιώργος Τσολάκης: «Ο χώρος-κλειδί μιας πόλης είναι τα πεζοδρόμιά της»

"Μεγαλύτερη σημασία έχει να είναι μια πόλη ζωντανή παρά όμορφη": Ο γνωστός αρχιτέκτονας μιλά για την πόλη όχι ως μια απλή κατασκευή, αλλά ως έναν ζωντανό οργανισμό που οφείλει να λειτουργεί για όλους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ένα σπίτι στα Εξάρχεια με έναν extreme πίνακα για καλωσόρισμα

Design / Ένα σπίτι όπου «welcome» σου λέει ένας καθόλου σοβαροφανής πίνακας

Όλα ξεκίνησαν με έναν μπουφέ που δεν ήταν καν προς πώληση. Η Τζάσμιν τον διεκδίκησε με πείσμα και τελικά τον απέκτησε. Από τότε, έβαλε στόχο να προσθέτει κάθε χρόνο ένα διαχρονικό κομμάτι design στη συλλογή της. Και τα κατάφερε.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ