ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΚΑΘΕ
παράσταση εκτυλίσσεται ένα άλλο έργο, παράλληλο, αθέατο, αλλά σημαντικό. Η τέχνη δεν περιορίζεται στη σκηνή αλλά υπάρχει σε κάθε σκέψη, σε κάθε διαδικασία καλλιτεχνική που κινείται από την έμπνευση των δημιουργών. Το κατάστημα του Εθνικού Θεάτρου αποκαλύπτει μικρά έργα τέχνης που δημιούργησαν οι καλλιτέχνες που πέρασαν από τη σκηνή του, ενώ ταυτόχρονα δίνει την αφορμή σε νέους σχεδιαστές να εμπνευστούν από την ιστορία του θεάτρου, προσφέροντας τα δικά τους έργα.


Αντικείμενα τέχνης, αξεσουάρ, κοσμήματα, είδη γραφείου, T-shirts και πολλά άλλα ιδιαίτερα σχεδιαστικά αντικείμενα συνδέουν το θέατρο με τις καθημερινές μας συνήθειες και πλέον βρίσκονται στο νέο σύγχρονο ηλεκτρονικό κατάστημα που σηματοδοτεί τη σύνδεση αυτής της πλευράς του Εθνικού Θεάτρου με την ψηφιακή εποχή. 


Προϊόντα εμπνευσμένα από ιστορικές παραστάσεις και από τη δουλειά σπουδαίων σκηνογράφων και ζωγράφων που συνεργάστηκαν με το Εθνικό μας Θέατρο συνυπάρχουν με τη δουλειά νέων σχεδιαστών και δίνουν άλλη πνοή στο σπίτι, στο τραπέζι ή στο γραφείο. Ένα ψηφιακό κατάστημα που φέρνει στο φως κομμάτια της ιστορίας του Θεάτρου τα οποία παραμένουν άγνωστα, επιδιώκοντας να μεταφέρει τον απόηχο της πορείας του Εθνικού Θεάτρου και να γνωρίσει στο κοινό, πλέον και ψηφιακά, σπουδαίους δημιουργούς που συνεργάστηκαν σε παραστάσεις του.

 

Το θέατρο μπαίνει στην καθημερινή μας ζωή με ένα κλικ!
Φωτ.: Πάτροκλος Σκαφιδάς


Ιδιαίτερη θέση κατέχουν οι δημιουργίες των εργαστηρίων του Εθνικού Θεάτρου. Στα διαλείμματα των παραστάσεων, εργαζόμενοι με εμπειρία και μεράκι από τα τμήματα βεστιαρίου, ραπτικής και ειδικών κατασκευών ανακυκλώνουν παλιά υλικά, παλιά προγράμματα αλλά και υφάσματα, τρέσες, κορδέλες, κουμπιά, φερμουάρ και όλα τα υλικά που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή κοστουμιών και θεατρικών αντικειμένων. Τα υλικά αυτά αξιοποιούνται δημιουργικά και μετατρέπονται σε ξεχωριστές, μοναδικές χειροποίητες δημιουργίες – κοσμήματα, τσάντες, γούρια με πραγματικό άρωμα θεάτρου! 


«Πίσω από τις σκηνές και τις αυλαίες του Εθνικού Θεάτρου, στις αποθήκες και στα εργαστήρια, τα κοστούμια του ιστορικού βεστιαρίου, οι μακέτες και τα σκίτσα των καλλιτεχνών που δούλεψαν για τις παραστάσεις του παραμένουν αθέατα, όταν η παράσταση για την οποία προορίζονταν τελειώσει. Ένας ανεκτίμητος θησαυρός με έργα καλλιτεχνών όπως ο Γιώργος Βακαλό, ο Σπύρος Βασιλείου, ο Βασίλης Φωτόπουλος, ο Αντώνης Φωκάς, ο Κλεόβουλος Κλώνης, αλλά και πολλών νεότερων που άφησαν το στίγμα τους στην ιστορία και τους ανθρώπους του Εθνικού. Τον θησαυρό αυτόν θελήσαμε να φέρουμε στο φως όταν πρωτοξεκίνησε τη λειτουργία του το πωλητήριό μας κάποια χρόνια πριν, μέσα από σειρές αντικειμένων εμπνευσμένων από παραστάσεις. Σήμερα, με το άνοιγμα του ψηφιακού πωλητηρίου, η προσπάθεια αυτή διευρύνεται ακόμα περισσότερο. Επιδιώκουμε επιπλέον συνεργασίες με νέους designers που εμπνέονται από το τότε και το τώρα του θεάτρου και αναδεικνύουμε τη δυναμική και το μεράκι των ανθρώπων που στελεχώνουν τα εργαστήρια του Εθνικού μέσα από τις ιδιαίτερες χειροποίητες δημιουργίες τους. Μια πνοή θεάτρου στις καθημερινές μας συνήθειες» λέει η Μαρία Καρανάνου, υπεύθυνη πωλητηρίου του Εθνικού Θεάτρου.
 

Ειδικά για την περίοδο του Πάσχα θα βρεις ιδιαίτερες χειροποίητες λαμπάδες που μόλις δημιουργήθηκαν στα εργαστήριά του.

 

Κάνε τις αγορές σου στο www.eshop.n-t.gr.