Chapel of the Holy Cross, Arizona, USA

Facebook Twitter
4

Χτισμένο το 1956 στην περιοχή Sedona της πολιτείας της Αριζόνα, το Παρεκκλήσι του Τιμίου Σταυρού αποτελεί από τότε ένα κτίσμα που συνδυάζει εξόχως την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, την φυσική ομορφιά του τοπίου και την απλότητα ενός θρησκευτικού κτιρίου.

Σχεδιασμένο από την γλύπτρια Marguerite Brunswig Staude, με την καθοδήγηση-όπως λένε οι φήμες-του Frank Lloyd Wright, το μικρό αυτό παρεκκλήσι στέκεται τολμηρά πάνω στους κόκκινους βράχους με μία σαγηνευτική λιτότητα. Η κατασκευή του φανερώνει τόσο σεβασμό όσο και φαντασία, χωρίς να προδίδει την μυστικιστική ατμόσφαιρα ενός θρησκευτικού χώρου.

Το εντυπωσιακότερο χαρακτηριστικό του, είναι το ότι είναι χτισμένο και θεμελιωμένο στον κόκκινο βράχο της Σεντόνα, με τρόπο που μοιάζει ν' αναδύεται από τα σπλάχνα του, καταλήγοντας να φαίνεται ένα οργανικό κομμάτι του τοπίου.

Ο σταυρός, ύψους σχεδόν 30 μέτρων, που μοιάζει καρφωμένος στον βράχο, εξουσιάζει τον χώρο ως το κυρίαρχο μορφολογικό στοιχείο του κτιρίου, ταυτόχρονα υποστηρίζοντας στατικά την γυάλινη όψη του.

Η Marguerite, αν και ρωμαιο-καθολική στο θρήσκευμα, δήλωσε πως "οι πόρτες του παρεκκλησίου θα είναι πάντα ανοιχτές στον καθένα, ανεξαρτήτως θρησκεύματος, γιατί ο Θεός μπορεί να έρθει στη ζωή στις ψυχές όλων των ανθρώπων".

Το παρεκκλήσι, που κέρδισε το Τιμητικό Βραβείο του Αμερικάνικου Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής το 1957, είναι αξιοσημείωτα σύγχρονο χάρη στις καθαρές γραμμές του και την ογκολογική του απλότητα, χωρίς αυτός ο σχεδιασμός να του στερεί την ταπεινή ταυτότητα ενός χώρου λατρείας.

 

 

 

 

 

Design
4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανδρέας Κούρκουλας: «Η μεγάλη απειλή είναι να γίνει η πόλη ένα μεγάλο ξενοδοχείο»

ADM 2025: The Urban Issue / Ανδρέας Κούρκουλας: «Η μεγάλη απειλή είναι να γίνει η πόλη ένα μεγάλο ξενοδοχείο»

Γεννήθηκε στο Χαλάνδρι, ζει στον Λυκαβηττό. Από την απόρριψη του κατεστημένου και την πίστη στη χωρική εμπειρία έως τις προκλήσεις της Αθήνας και το μέλλον των νέων δημιουργών, ο διακεκριμένος αρχιτέκτονας μιλά με πάθος για την ουσία, τις ευκαιρίες και τις πληγές της σύγχρονης πόλης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
O Φασιανός στο Svenskt Tenn: Πώς βρέθηκε ο Έλληνας ζωγράφος στο πιο exclusive Σκανδιναβικό brand;

Design / Πώς βρέθηκε ο Φασιανός στο πιο exclusive Σκανδιναβικό brand;

Μια αναπάντεχη πρόταση κατέληξε σε μια έκθεση στο Svenskt Tenn, τον «βασιλιά» του Σκανδιναβικού design, που τιμά τον σπουδαίο Έλληνα καλλιτέχνη. Εκεί, κάτω από την ίδια στέγη, τα έργα του συνομιλούν με αυτά του Γιόζεφ Φρανκ, υμνώντας τη χαρά της ζωής.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Concrete Aesthetic: Γιατί βλέπουμε τόσο γκρι στην Αθήνα;

ADM 2025: The Urban Issue / Concrete Aesthetic: Γιατί βλέπουμε τόσο γκρι στην Αθήνα;

Το εμφανές σκυρόδεμα και οι γκρι τόνοι επανέρχονται στον αθηναϊκό αστικό ιστό, μεταφέροντας μαζί τους ένα φορτίο αισθητικής ιστορίας, κοινωνικών μετατοπίσεων και ψηφιακής επιρροής. Από τον μπρουταλισμό στην εποχή των hashtags, πότε η χρήση του γκρι είναι ζήτημα λειτουργίας, πότε συνήθειας και πότε συνειδητής εικόνας για το τι σημαίνει σύγχρονο;
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΔΑΝΑΗ ΜΑΚΡΗ
Μια «πράσινη» Αθήνα ως ερώτηση. Ας δούμε το κενό αλλιώς.

ADM 2025: The Urban Issue / Μια «πράσινη» Αθήνα ως ερώτηση. Ας δούμε το κενό αλλιώς.

Μπορούμε να δούμε την Αθήνα ως ένα δίκτυο με «πάρκα», συνεπή όμως απέναντι στη φύση και στην ουσία της πόλης; Πολύ περισσότερο από ένα βιβλίο, το «Για το “αττικό τοπίο” σήμερα» του Δημήτρη Φιλιππίδη είναι μια πηγή έμπνευσης που μας δίνει μια άλλη οπτική για την πόλη και το πράσινό της.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΔΑΝΑΗ ΜΑΚΡΗ
Συνθετική ακρίβεια και χωρική ενσωμάτωση στο αστικό τοπίο

ADM 2025: The Urban Issue / Συνθετική ακρίβεια και χωρική ενσωμάτωση στο αστικό τοπίο

Με σεβασμό στον χαρακτήρα του κάθε τόπου και μακριά από την τυποποίηση, το γραφείο gnb architects προτείνει συνθέσεις που ισορροπούν ανάμεσα στη μορφολογική καθαρότητα, τη λειτουργική πληρότητα και την κατασκευαστική ακρίβεια. Η διαρκής αναζήτηση για μια νέα, αυθεντική αφήγηση καθιστά το έργο τους σύγχρονο και βαθιά συνδεδεμένο με τον άνθρωπο και το περιβάλλον.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ARCHISEARCH.GR
«Η Σταδίου χρειάζεται την αναγέννηση»

ADM 2025: The Urban Issue / «Η Σταδίου χρειάζεται την αναγέννηση»

Καθώς η Στοά Αρσακείου αναδύεται ξανά μετά από χρόνια εγκατάλειψης, ο Θωμάς Αμαργιανός, principal architect του γραφείου BETAPLAN, εξηγεί πώς εντάσσεται αυτό το έργο αποκατάστασης σε μια ευρύτερη συζήτηση για το μέλλον του ιστορικού κέντρου της πόλης.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΔΑΝΑΗ ΜΑΚΡΗ
Η αρχιτεκτονική συναντά τη λειτουργία και το μέτρο

ADM 2025: The Urban Issue / Η αρχιτεκτονική συναντά τη λειτουργία και το μέτρο

Με σύγχρονα εργαλεία, καθαρές συνθετικές αρχές και βαθιά γνώση του εργοταξίου, το γραφείο LKMK architects αποτυπώνει έναν αρχιτεκτονικό λόγο που ισορροπεί μεταξύ δημιουργικότητας και τεχνικής ακρίβειας.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ARCHISEARCH.GR

σχόλια

2 σχόλια
Α ναι, τώρα το παρατήρησα, είχα απλά συνδέσει την Slinkachu εικόνα. Ε τότε σε ευχαριστώγια το +fav στο δικό μου tumblr (από εκεί δεν μπορώ να πω πολλά)! :)))