Το κίνημα του Bauhaus φύτεψε το σπόρο που επηρέασε τη παγκόσμια σκέψη και την πρακτική της δημιουργίας. Φέτος κλείνουν 100 χρόνια από την ίδρυση της κρατικής σχολής Bauhaus στη Βαϊμάρη, μιας σχολής-ορόσημο για την αρχή του εμβληματικού ρεύματος.

 

Πρόκειται για το κίνημα που επηρέασε όσο κανένα άλλο τη σύγχρονη τέχνη και αρχιτεκτονική και ιδού πέντε σύγχρονες εκφάνσεις του.

 

Μέρος της φιλοσοφίας του Bauhaus ήταν ότι ο σύγχρονος σχεδιασμός θα πρέπει να αξιοποιεί τις βιομηχανικές τεχνικές ώστε τα προϊόντα του να είναι προσιτά σε όλους.

 

Οι σημάνσεις στα αεροδρόμια

Το Bauhaus γίνεται 100 ετών και μας κληροδοτεί 5 βασικά ντιζάιν

 

Η επιρροή του Bauhaus στην τυπογραφία και γραφιστική υπήρξε τεράστια. Φαίνεται από το πόσο επηρεάσε τη διαφήμιση και το branding της μεταπολεμικής Αμερικής. Ένα παράδειγμα αυτής της επιρροής είναι οι πινακίδες που μας καθοδηγούν στα αεροδρόμια: οι καλύτερες σημάνσεις είναι εκείνες που χρησιμοποιούν σαφείς γραμματοσειρές όπως η sans serif, σύμβολα που απλοποιούνται γραφιστικά αλλά εξακολουθούν να λειτουργούν ενημερωτικά. Όλα αυτά προέρχονται από το Bauhaus, μέσω της επιδραστικής σχολής Ulm School of Design, η οποία ιδρύθηκε το 1953 στα χνάρια του Bauhaus.

 

O ουρανοξύστης The Shard

Το Bauhaus γίνεται 100 ετών και μας κληροδοτεί 5 βασικά ντιζάιν

 

Σχεδόν κάθε γυάλινο κτίριο χρωστάει κάτι στο Bauhaus αλλά και στο κτίριο που σχεδίασε ο Walter Gropius στο Dessau. Ο ουρανοξύστης Σαρντ (The Shard) που χτίστηκε το 2012, βρίσκεται δίπλα στην Γέφυρα του Λονδίνου  και είναι μία από τα πολλά χιλιάδες κτίρια που επηρεάστηκαν από το Bauhaus. Εσκεμμένα ή όχι, το κρυσταλλικό του σχήμα μας πάει πίσω στις πρώτες μέρες του Bauhaus.

 

Η αναδιπλούμενη καρέκλα του Ikea

Το Bauhaus γίνεται 100 ετών και μας κληροδοτεί 5 βασικά ντιζάιν

 

Μέρος της φιλοσοφίας του Bauhaus ήταν ότι ο σύγχρονος σχεδιασμός θα πρέπει να αξιοποιεί τις βιομηχανικές τεχνικές ώστε τα προϊόντα του να είναι προσιτά σε όλους. Η καρέκλα Ikea Gunde που πωλείται κάτω από δέκα ευρώ κάνει ακριβώς αυτό. Η κατασκευή της θυμίζει κάτι από τα νίκελ έπιπλα που ήταν μεταξύ των πιο διάσημων δημιουργιών του Bauhaus, αν και της λείπει η φινέτσα που είχαν τα πρωτότυπα.


Η εντοιχιζόμενη κουζίνα

Το Bauhaus γίνεται 100 ετών και μας κληροδοτεί 5 βασικά ντιζάιν


Η αρχιτεκτονική, οι εσωτερικοί χώροι και τα έπιπλα στο Haus am Horn, που ολοκληρώθηκε στη Βαϊμάρη το 1923, σχεδιάστηκαν από καθηγητές και φοιτητές της σχολής του Bauhaus. Μεταξύ αυτών ήταν και η Benita Otte της οποίας η εντιχοιζόμενη κουζίνα υπήρξε ένα σημαντικό βήμα στην εσωτερική αρχιτεκτονική

 

Το iPhone

Το Bauhaus γίνεται 100 ετών και μας κληροδοτεί 5 βασικά ντιζάιν


Ο Jonathan Ive, επικεφαλής σχεδίασης της Apple, έχει αναγνωρίσει το πόσα χρωστάει στον Dieter Rams, σχεδιαστή πολλών κλασσικών προϊόντων ηλεκτρονικών της εταιρείας Braun, και ο Rams με τη σειρά του έχει αναγνωρίσει της επιρροές του από το Bauhaus. Οι καθαρές γραμμές, οι στρογγυλεμένες γωνίες, η μινιμαλιστική κομψότητα και η γεωμετρική απλότητα ενός iPhone, μαζί με την έξυπνη χρήση των νέων υλικών και της τεχνολογίας παραπέμπουν στις ιδέες που δημιουργήθηκαν τη δεκαετία του 1920 στη Γερμανία.

 

To κείμενο αποτελεί απόδοση στα ελληνικά του άρθρου του Rowan Moore που δημοσιεύτηκε στην Guardian.