Ύστερα από την υπογραφή «Μνημονίου Συνεργασίας» μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) που αφορά την υλοποίηση της πρωτοβουλίας του ΙΣΝ «Στηρίζοντας την Υγεία στην Ελλάδα», παρουσιάστηκαν στην πρώτη Τακτική Τριμηνιαία Ενημέρωση Προόδου Εργασιών οι πρώτες προκαταρτικές σχεδιαστικές προσεγγίσεις για τα έργα υποδομών από τον Renzo Piano και τους συνεργάτες του.

 

Ο Ιταλός αρχιτέκτονας έχει αναλάβει τον σχεδιασμό των έργων υποδομών στο πλαίσιο της «Πρωτοβουλίας», μαζί με τον Ronald Daniels, Πρόεδρος του Πανεπιστήμιου Johns Hopkins (ΗΠΑ), ο οποίος με την ομάδα του ομώνυμου Πανεπιστήμιου και Νοσοκομείου συμβάλλουν, συμβουλευτικά προς το ΙΣΝ, στην άρτια υλοποίηση των έργων.

 

 Η «Πρωτοβουλία για την Υγεία» περιλαμβάνει την υλοποίηση επτά έργων, τα οποία υπέδειξε το Υπουργείο Υγείας σύμφωνα με τις υφιστάμενες ανάγκες της χώρας. Το σύνολο του προϋπολογισμού όλων των έργων αναμένεται να υπερβεί τα 200 εκατομμύρια ευρώ.

Κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο αρχιτέκτονας Renzo Piano πρόβαλλε τα προκαταρκτικά σχέδια για τα τρία έργα υποδομών: το νέο Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής, το Νοσοκομείο Παίδων Θεσσαλονίκης, καθώς και το κτίριο στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός που σχεδιάζεται με σκοπό να λειτουργήσει ως Έδρα της Πανεπιστημιακής Νοσηλευτικής.

 

Συγκεκριμένα, να υπενθυμίσουμε ότι η «Πρωτοβουλία για την Υγεία» περιλαμβάνει την υλοποίηση επτά έργων, τα οποία υπέδειξε το Υπουργείο Υγείας σύμφωνα με τις υφιστάμενες ανάγκες της χώρας. Το σύνολο του προϋπολογισμού όλων των έργων αναμένεται να υπερβεί τα 200 εκατομμύρια ευρώ.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το περιεχόμενο της «Πρωτοβουλίας» προβλέπει τον σχεδιασμό, την κατασκευή και τον εξοπλισμό του Νοσοκομείου Παίδων στη Θεσσαλονίκη καθώς του νέου Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής, ενός δημόσιου κτιρίου για το οποίο ο διοικητής του κ. Φιλιππίδης έχει αναφερθεί πολλές φορές στα προβλήματα στατικότητας καθώς και στο γεγονός ότι δεν ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των ασθενών εξαιτίας της απουσίας υποδομών (σ.σ. γι' αυτό και το 30-40% των κατοίκων της Ροδόπης πηγαίνουν σε άλλα νοσοκομεία).

 

Αυτό είναι το σχέδιο του Ρέντζο Πιάνο για το νοσοκομείο «Ευαγγελισμός»
Κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα ο αρχιτέκτονας Renzo Piano, πρόβαλλε τα προκαταρκτικά σχέδια για τα τρία έργα υποδομών: το νέο Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής, το Νοσοκομείο Παίδων Θεσσαλονίκης, καθώς και το κτίριο στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός που σχεδιάζεται με σκοπό να λειτουργήσει ως Έδρα της Πανεπιστημιακής Νοσηλευτικής. Φωτο: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/Andrea Bonetti


Ταυτόχρονα, προβλέπεται η προμήθεια νέου εξοπλισμού και η συντήρηση υφιστάμενου με σκοπό την ενίσχυση της δυναμικότητας και αποτελεσματικότητας των αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ.


Επίσης, η προμήθεια και εγκατάσταση ειδικού ιατρικού εξοπλισμού (PET - Τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων καθώς και δημιουργία μονάδων παραγωγής ραδιοφαρμάκων) σε επιλεγμένα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας καθώς και η χρηματοδότηση της διαμόρφωσης και υλοποίησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων σχετικά με τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις και την αντιμετώπιση του τραύματος.


Πάντως, πολύ σημαντική κρίνεται η υλοποίηση που περιέχεται στο «Μνημόνιο Συνεργασίας» και προβλέπει τον σχεδιασμό, την κατασκευή και τον εξοπλισμό κτιρίου που θα ανεγερθεί στη θέση που βρίσκονται σήμερα τα κτίρια «Οίκος Αδελφών» και «Αδελφών Νοσοκόμων» στο χώρο του μεγαλύτερου ελληνικού νοσοκομείου, τον Ευαγγελισμό, με σκοπό να λειτουργήσει ως Έδρα της Πανεπιστημιακής Νοσηλευτικής.

 

Αυτό είναι το σχέδιο του Ρέντζο Πιάνο για το νοσοκομείο «Ευαγγελισμός»
O Renzo Pianο. Φωτο: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΧΑΡΗΣ ΑΚΡΙΒΙΑΔΗΣ

 

Εκεί θα κατασκευαστούν δύο νέα πολυώροφα κτίρια εκ των οποίων το ένα θα παραμείνει διοικητικά στον Ευαγγελισμό ενώ το δεύτερο θα παραχωρηθεί στην πανεπιστημιακή σχολή, η μετακόμιση της οποίας προβλέπεται να γίνει όταν ολοκληρωθούν πλήρως οι διαδικασίες κατασκευής.

 

Επιπρόσθετα, σε επικοινωνία που είχαμε με τον Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος μας ενημέρωσαν ότι αναμένεται η προμήθεια και η εγκατάσταση εξοπλισμού στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, η οποία θα ολοκληρωθεί στο επόμενο χρονικό διάστημα.

 

Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, ο εξοπλισμός περιλαμβάνει: κλίνες νοσηλείας, εξοπλισμό χειρουργείων, λαπαροσκοπικούς πύργους καθώς και εξοπλισμό για το ακτινοδιαγνωστικό τμήμα, το τμήμα ΩΡΛ, το Γναθοχειρουργικό αλλά και ενδοσκοπικά μηχανήματα, φορεία, monitors παρακολούθησης ασθενών, αναπνευστήρες και απινιδωτές. Το σύνολο της συγκεκριμένης δωρεάς αναμένεται να υπερβεί τα €8 εκατομμύρια.


Όλη αυτή η πρωτοβουλία φέρει την σφραγίδα του αρχιτέκτονα Renzo Piano, ο οποίος οραματίζεται να κάνει πράξη την εναρμόνιση της ιατρικής επιστήμης με τον ανθρωπισμό.

 

Έχοντας κατά νου ότι τα νοσοκομεία αποτελούν βασικά κύτταρα της κοινωνίας σημείωσε ο ίδιος στη συνάντηση για τα έργα υποδομής: «ο σχεδιασμός ενός νοσοκομείου, είναι πάντοτε ένα μεγάλο προνόμιο, και μαζί μεγάλη ευθύνη. Το συγκεκριμένο έργο, που υλοποιείται με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, για το Ελληνικό Σύστημα Υγείας, είναι ύψιστης σημασίας, και αποτελεί μέρος του οράματός μου ως αρχιτέκτονα να σχεδιάζω για τον τομέα της ιατρικής, με ένα ανθρωποκεντρικό πρίσμα προς όφελος της κοινωνίας μας».

 

Αυτό είναι το σχέδιο του Ρέντζο Πιάνο για το νοσοκομείο «Ευαγγελισμός»
Προκαταρκτικός αρχιτεκτονικός σχεδιασμός για το Νοσοκομείο Παίδων στη Θεσσαλονίκη


Η ανθρωποκεντρική προσέγγιση του αρχιτέκτονα στον σχεδιασμό των έργων, εστιάζει στο να δοθεί έμφαση στην ένταξη κάθε έργου στο φυσικό του περιβάλλον και στη χρήση του φυσικού φωτός. Παράλληλα, δίνει βάρος στον σεβασμό, μέσα από τη δημιουργία των υποδομών, στις ανάγκες των ανθρώπων που νοσηλεύονται, των οικείων τους, αλλά και των εργαζομένων στους χώρους που θα ανεγερθούν.


Τέλος, να αναφέρουμε ότι η εταιρεία, με την επωνυμία «Πρωτοβουλία για την Υγεία Α.Ε.», είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και θα ελέγχεται κατά το στάδιο υλοποίησης των έργων και μέχρι την ολοκλήρωση και παράδοσή τους στο Ελληνικό Δημόσιο, από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

 

Μετά την ολοκλήρωση και παράδοση των έργων στο Δημόσιο, ο φορέας υλοποίησης θα παύσει να υφίσταται. Από πλευράς του, το Ελληνικό Δημόσιο έχει προχωρήσει στη σύσταση των ομάδων έργου, καθώς και της Ειδικής Συμβουλευτικής Επιτροπής που θα πραγματοποιεί συναντήσεις σε τακτική βάση με τους εκπροσώπους του ΙΣΝ.


Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος έχει δεσμευθεί να παρέχει τακτικές ενημερώσεις, σε τριμηνιαία βάση, για την έγκαιρη και ολοκληρωμένη ενημέρωση αναφορικά με την πρόοδο της υλοποίησης της πρωτοβουλίας.

 

Αυτό είναι το σχέδιο του Ρέντζο Πιάνο για το νοσοκομείο «Ευαγγελισμός»
Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός για το Νοσοκομείο Παίδων στη Θεσσαλονίκη

 

Αυτό είναι το σχέδιο του Ρέντζο Πιάνο για το νοσοκομείο «Ευαγγελισμός»
Προκαταρκτικός αρχιτεκτονικός σχεδιασμός για το νέο Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής

 

Αυτό είναι το σχέδιο του Ρέντζο Πιάνο για το νοσοκομείο «Ευαγγελισμός»
Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός για το νέο Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής

 

Αυτό είναι το σχέδιο του Ρέντζο Πιάνο για το νοσοκομείο «Ευαγγελισμός»
Προκαταρκτικός αρχιτεκτονικός σχεδιασμός για το νέο κτίριο που θα ανεγερθεί στη θέση που βρίσκονται σήμερα τα κτίρια «Οίκος Αδελφών» και «Αδελφών Νοσοκόμων» στο χώρο του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός