Ποιος ήταν ο άγνωστος "γίγαντας" που φόρεσε τη στολή του πρώτου Alien

Ποιος ήταν ο άγνωστος "γίγαντας" που φόρεσε τη στολή του πρώτου Alien Facebook Twitter
0

Mε το Αlien του 1979, ο Ridley Scott μας σύστησε τον απόλυτο διαστημικό τρόμο και δημιούργησε μια ολόκληρη σχολή φρίκης με το απόκοσμο τέρας που δεν έμοιαζε με τίποτα από όσα είχαμε δει έως τότε στο σινεμά.

Οι εκατομμύρια θαυμαστές της ταινίας γνωρίζουν πολλά πράγματα για το φιλμ και τους διάσημους πρωταγωνιστές τους, αλλά το πιθανότερο είναι να υπάρχουν ελάχιστοι που γνωρίζουν τον ηθοποιό που φορούσε το τρομακτικό κοστούμι του τέρατος.

 Ο Bolaji Badejo, ήταν ο πρωταγωνιστής που έδωσε ζωή και κίνηση στο αιμοβόρο εξωγήινο πλάσμα, αλλά κανείς δεν τον είδε ποτέ.

Ποιος ήταν ο άγνωστος "γίγαντας" που φόρεσε τη στολή του πρώτου Alien Facebook Twitter


Ο ψηλός Νιγηριανός που πέθανε το 1992 από δρεπανοκυτταρική νόσο, κέρδισε το ρόλο χάρη στο ύψος του. Ήταν σχεδόν 2,20 μέτρα και αμέσως όταν ο Scott τον είδε, ήξερε πως είναι ο κατάλληλος για να ενδυθεί τη στολή από καουτσούκ. Ήταν άλλωστε η εποχή που τα ψηφιακά εφέ δεν είχαν καμία σχέση με αυτό που γνωρίζουμε σήμερα. Όλα τα εφέ πόνταραν στη λεπτομέρεια μιας στολής, τα φώτα, τα φευγαλέα πλάνα και τον τρόπο που κάθε ηθοποιός θα εκτελούσε τις κινήσεις.

"Όταν ο Ridley εμφανίστηκε με αυτόν τον τύπο, νόμιζα ότι κοιτούσα μια καμηλοπάρδαλη ... Στάθηκε στην πόρτα, μπορούσα να δω το σώμα του, αλλά το κεφάλι του ήταν πάνω από το πλαίσιο." λέει ο επαγγελματίας των ειδικών εφέ Nick Allder, για την πρώτη τους συνάντηση.

 

Το επιτελείο και ο σκηνοθέτης έψαχναν πολύ καιρό για να βρουν έναν ηθοποιό που θα δεχόταν το ρόλο. Είχαν σκεφτεί από παίχτες μπάσκετ μέχρι και το ψηλόλιγνο μοντέλο Veruschka von Lehndorff. Αλλά κανένας δεν ήταν αρκετά καλός για να καλύψει τις ανάγκες της φιγούρας του υπερρεαλιστή καλλιτέχνη, HR Giger.


"Χρειαζόμασταν κάποιον απίστευτα ψηλό με πολύ μακριά πόδια, που όταν θα έσκυβε θα θύμιζε έντομο, κάτι σαν ένα μεγάλο αλογάκι της Παναγίας" λέει ο Allder

Ποιος ήταν ο άγνωστος "γίγαντας" που φόρεσε τη στολή του πρώτου Alien Facebook Twitter


Γεννημένος στο Λάγος της Νιγηρίας, το 1953, οBolaji Badejo και έκανε σπουδές στην Αιθιοπία και στη συνέχεια στις ΗΠΑ, πριν μετακομίσει στο Λονδίνο για να σπουδάσει γραφικές τέχνες. Πώς κατέληξε στο πλατό του Alien; Τον εντόπισαν σε ένα μπαρ.


Ο Νιγηριανός είχε μακρά άκρα, αλλά ο κορμός του ήταν λεπτός και ήταν ιδανικός για το ρόλο. Δέχτηκε και στη συνέχεια ξεκίνησε εκπαίδευση και κινησιολογία προκειμένου να αποκτήσει το χαρακτηριστικό βάδισμά του και να μπορεί να εκτελεί αργά τις κινήσεις.

Ο ρόλος του όμως ήταν στην πραγματικότητα πολύ πιο δύσκολος καθώς η στολή ήταν βαριά και ασφυκτικά ζεστή. Σε μια από τις ελάχιστες συνεντεύξεις που έχει δώσει ο Badejo αναφέρει πως δεν άντεχε να τη φορά για πάνω από 20 λεπτά και πως κάθε φορά που την έβγαζε ήταν ολόκληρος μούσκεμα.

Ποιος ήταν ο άγνωστος "γίγαντας" που φόρεσε τη στολή του πρώτου Alien Facebook Twitter

Όλα όσα περνούσε στο γύρισμα ήταν πραγματικά εφιαλτικά, καθώς εκτός από το βάρος είχε πολύ περιορισμένη ορατότητα και το σώμα του ήταν καλυμμένο με λιπαντικό. Αλλά ποτέ δεν παραπονέθηκε λένε όλοι όσοι τον θυμούνται στα γυρίσματα. Σύμφωνα με τον Allder, μάλλον δεν είχε καταλάβει πόσο σημαντικός ήταν ο ρόλος του και κανείς δεν πίστευε στην ταινία αυτή και την επιτυχία της. Κανείς δεν ήξερε πως η ταινία θα κάνει πάνω από $ 100 εκατομμύρια στο box office έχοντας προϋπολογισμό μόλις $ 11 εκατομμύρια.

Σύμφωνα με τον αδελφό του, ο Badejo επέστρεψε στη Νιγηρία το 1980, και από το 1983 και μέχρι το θάνατό του είχε δημιουργήσει και λειτουργούσε τη δική του γκαλερί τέχνης του. Ο Badejo πέθανε το 1992 σε ηλικία 39 ετών, αφήνοντας πίσω δύο παιδιά.

Αν και θα μπορούσε να το κάνει, ποτέ δεν επιδίωξε να συμμετάσχει στα επόμενα Alien. Aυτή του η συμμετοχή το 1979 ήταν η μόνη ταινία που έκανε ποτέ, αλλά κανείς δεν είδε το πρόσωπό του.

Ποιος ήταν ο άγνωστος "γίγαντας" που φόρεσε τη στολή του πρώτου Alien Facebook Twitter
Ποιος ήταν ο άγνωστος "γίγαντας" που φόρεσε τη στολή του πρώτου Alien Facebook Twitter
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έχει, τελικά, σημασία η ιστορική ακρίβεια στην ταινία «Καποδίστριας»;

Pulp Fiction / Καποδίστριας: Έχει σημασία η ιστορική ακρίβεια της ταινίας;

Η νέα ταινία του Γιάννη Σμαραγδή για τον Καποδίστρια γέμισε τις αίθουσες, δίχασε το κοινό και άναψε τη συζήτηση στα social media. Είναι όμως το σινεμά πεδίο εθνικής εξύψωσης ή χώρος κριτικής σκέψης; Ο ιστορικός και συγγραφέας Τάσος Σακελλαρόπουλος μιλά για την ταινία, τον μύθο και την αναγκαιότητα της ιστορικής ακρίβειας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Béla Tarr (1955-2026): «Κάνω ταινίες μ’ επίκεντρο τους ανθρώπους»

Απώλειες / Béla Tarr (1955-2026): «Κάνω ταινίες μ’ επίκεντρο τους ανθρώπους»

O ιδιόμορφος, μοναδικός, αισιόδοξος σε πείσμα του ζόφου που περιγράφει, σημαίνων Ούγγρος δημιουργός ταινιών όπως οι Αρμονίες του Βερκμάιστερ και το Άλογο του Τορίνο έφυγε χθες από τη ζωή. Αναδημοσιεύουμε μια παλαιότερη συνέντευξή του.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Οι 10 τεράστιες ταινίες που περιμένουμε μέσα στο 2026

Οθόνες / Οι 10 ταινίες που θα σπάσουν τα ταμεία το 2026

Από την επιστροφή του Στίβεν Σπίλμπεργκ στην επιστημονική φαντασία και την «Οδύσσεια» του Κρίστοφερ Νόλαν, μέχρι το φινάλε του «Dune», αυτές είναι οι δέκα ταινίες που θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον μας τη νέα χρονιά.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
10 ταινίες του 2025 που αξίζουν μια δεύτερη ευκαιρία

Οθόνες / 10 ταινίες του 2025 που αξίζουν μια δεύτερη ευκαιρία

Από την ξεσηκωτική μουσική βιογραφία του Ρόμπι Γουίλιαμς στο εκλεκτό σινεμά του Μιγκέλ Γκόμες κι από μια πολύ προσωπική δουλειά του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ σε ένα animation που δεν αφήνει μάτι στεγνό, αυτές είναι οι ταινίες που άξιζαν να βρουν μεγαλύτερο κοινό.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Brigitte Bardot (1934-2025): Και ο Θεός έπλασε την πιο σέξι ηθοποιό ever

Απώλειες / Brigitte Bardot (1934-2025): Και ο Θεός έπλασε την πιο σέξι ηθοποιό ever

Η θρυλική Γαλλίδα ηθοποιός σόκαρε χωρίς ποτέ να το μετανιώσει, ερωτεύτηκε με όλο της το είναι, έκανε ασταμάτητα ταινίες, αλλά σταμάτησε πρόωρα, στα 39. Την κέρδισε ο φιλοζωικός ακτιβισμός, δραστηριότητα που κράτησε ως το τέλος. Μέχρι το τέλος έμειναν μαζί της και οι ακροδεξιές και ομοφοβικές της απόψεις.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Οι 10 + 1 καλύτερες ταινίες της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου

Η λίστα / Οι 10 + 1 καλύτερες ταινίες της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου

Ζητήσαμε από τέσσερις επαγγελματίες του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης αλλά και από έναν ακαδημαϊκό να ψηφίσουν τις καλύτερες ταινίες της εποχής της ελληνικής αθωότητας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Τι θα δούμε στα σινεμά μέσα στις γιορτές

Οθόνες / 10 ταινίες που παίζουν τις γιορτές και αξίζουν το εισιτήριο του σινεμά

Ένας οδηγός με έξι νέες κυκλοφορίες και τέσσερις που συνεχίζουν να παίζονται με επιτυχία στις αίθουσες, ώστε να προγραμματίσετε τις χριστουγεννιάτικες κινηματογραφικές σας εξόδους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Γιάννης Οικονομίδης: «Κάνω ταινίες “λαϊκές” κι ας χαρακτηρίζονται σκληρές κι ακραίες»

Οθόνες / Γιάννης Οικονομίδης: «Με τη "Σπασμένη Φλέβα" πήρα ρεβάνς από κάποιους που με πολεμάνε λυσσαλέα»

Με πρόσφατη την επιτυχία της νέας του ταινίας ο σκηνοθέτης μάς μίλησε για όσα ήθελε να πει μέσα από αυτήν, για τη φιλμογραφία του γενικότερα αλλά και για τον τρόπο που βλέπει το σύγχρονο ελληνικό σινεμά.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Φωτιά και σταχτη; Στάχτη και μπούρμπερη; Avatar, θα σε δούμε

Οθόνες / Φωτιά και στάχτη; Στάχτη και μπούρμπερη; Avatar, θα σε δούμε

Είναι ένα από τα ελάχιστα blockbusters που μας έχουν απομείνει και αξίζει τον κόπο. Μαζί με το Avatar έχουμε άλλες τρεις ταινίες που αξίζουν την έξοδο στο σινεμά της πόλης!
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ | ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Είναι το «Singapore Sling» η πιο παρεξηγημένη ταινία του ελληνικού σινεμά;

Βιβλίο / Είναι το «Singapore Sling» η πιο παρεξηγημένη ταινία του ελληνικού σινεμά;

Μια συζήτηση με τη Μαρί Λουίζ Βαρθολομαίου Νικολαΐδου για την ταινία που αδικήθηκε στην εποχή της, αλλά σήμερα προκαλεί εκ νέου το ενδιαφέρον, και για την «επιστροφή» της μέσα από ένα βιβλίο.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Γιάννης Σολδάτος: «Ο μεγαλύτερος εχθρός μου είναι ο μικροαστισμός» ή «Το σινεμά ως μαζικό λαϊκό θέαμα έχει σχεδόν τελειώσει»

Βιβλίο / Γιάννης Σολδάτος: «Το σινεμά ως μαζικό λαϊκό θέαμα έχει σχεδόν τελειώσει»

Μια συζήτηση με τον σκηνοθέτη, εκδότη και συγγραφέα της συνοπτικής «Ιστορίας του Ελληνικού Κινηματογράφου» που πρόσφατα επανακυκλοφόρησε εμπλουτισμένη και σε ενιαία μορφή από τις εκδόσεις Αιγόκερως.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ