The Karate Kid: Πώς η «ταινιούλα που δεν θα έβλεπε κανείς» εξελίχθηκε σε παγκόσμιο φαινόμενο

The Karate Kid: Πώς η «ταινιούλα που δεν θα έβλεπε κανείς» εξελίχθηκε σε παγκόσμιο φαινόμενο Facebook Twitter
Το Karate Kid σημάδεψε μια γενιά εφήβων που ονειρεύονταν τέτοια αεροπλανικά χτυπήματα και και λαβές με τα πόδια, γέμισε τα γυμναστήρια με παιδιά που φαντασιώνονταν ότι θα αντιστεκόντουσαν ηρωικά στους νταήδες που τους κακοποιούσαν και πυροδότησε ένα πραγματικό πάθος για τις πολεμικές τέχνες.
0


ΛΙΓΟ ΚΑΙΡΟ ΠΡΙΝ 
από την πρεμιέρα του Karate Kid (1984), ο σκηνοθέτης Τζον Άβιλντσεν και ο σεναριογράφος Ρόμπερτ Μαρκ Κέιμεν παρακολούθησαν μια δοκιμαστική προβολή της ταινίας τους με παρουσία κοινού στο Baronet Theatre στην Τρίτη Λεωφόρο της Νέας Υόρκης. Κάπνισαν ένα τσιγάρο μαριχουάνας και ήπιαν μερικές τεκίλες ενώ περίμεναν τις πρώτες αντιδράσεις του κοινού για μια ταινία που ο ίδιος ο μοντέρ της, ο Μπαντ Σμιθ, την είχε ήδη απορρίψει ως «μια ταινιούλα για την οποία δεν θα έδινε δεκάρα κανείς». Όταν, μετά το τέλος της προβολής, πλησίασαν την κεντρική είσοδο και είδαν κάποια υψηλόβαθμα στελέχη της κινηματογραφικής βιομηχανίας να προσπαθούν να κάνουν το «λάκτισμα του γερανού» από την διάσημη τελευταία σκηνή της ταινίας, κατάλαβαν ότι είχαν στα χέρια τους μια απρόσμενη επιτυχία.

Το θρυλικό πλέον χτύπημα με το οποίο ο Ντάνι ΛαΡούσο (Ράλφ Μάτσιο) εξουδετερώνει, παρά τον σοβαρό τραυματισμό του, τον αντίπαλό του, ήταν μια έμπνευση του Κέιμεν.  «Εγώ το επινόησα», θυμάται σήμερα ο ίδιος. «Ήταν κάτι που σκέφτηκα εκείνη τη στιγμή. Βρίσκεσαι στον αέρα σχεδόν, δεν έχεις ισορροπία. Τα χέρια σου δεν είναι σε θέση να αμυνθούν. Είναι απλά τόσο κινηματογραφικό». Ένα εντελώς απίθανο και παράλογο σύμφωνα με τους ειδικούς των πολεμικών τεχνών. Και επίσης εντελώς αντικανονικό. «Σε ένα πραγματικό τουρνουά, ένα τέτοιο λάκτισμα θα οδηγούσε σε αυτόματο αποκλεισμό», παραδέχεται ο Πατ Τζόνσον, ο χορογράφος της ταινίας.

Τέσσερις δεκαετίες αργότερα, με την έκτη ταινία της σειράς να είναι έτοιμη για κυκλοφορία, η επίδρασή της στην ποπ κουλτούρα είναι αναμφισβήτητη — και αυτό ήταν κάτι που κανείς δεν θα μπορούσε να προβλέψει, καθώς αρχικά η ταινία προοριζόταν να είναι απλώς μια κόπια των ταινιών “Rocky”, αλλά για εφήβους.

Το Karate Kid σημάδεψε μια γενιά εφήβων που ονειρεύονταν τέτοια αεροπλανικά χτυπήματα και και λαβές με τα πόδια, γέμισε τα γυμναστήρια με παιδιά που φαντασιώνονταν ότι θα αντιστεκόντουσαν ηρωικά στους νταήδες που τους κακοποιούσαν και πυροδότησε ένα πραγματικό πάθος για τις πολεμικές τέχνες. Χιλιάδες νέοι ανακάλυψαν μια αρχαία τέχνη, ίσως επειδή οι προηγούμενες ταινίες του είδους διαδραματίζονταν σε ναούς των Σαολίν σε μακρινά και εξωτικά μέρη, ενώ αυτή διαδραματιζόταν σε μια μικρομεσαία γειτονιά του Λος Άντζελες και δεν περιλάμβανε αρχαίες κατάρες και παλιούς μύθους, αλλά μόνο το αιώνιο φαινόμενο του εκφοβισμού όσων είναι διαφορετικοί και ευαίσθητοι.

The Karate Kid: Πώς η «ταινιούλα που δεν θα έβλεπε κανείς» εξελίχθηκε σε παγκόσμιο φαινόμενο Facebook Twitter
Ο Ραλφ Μάτσιο στο «λάκτισμα του γερανού»

Τέσσερις δεκαετίες αργότερα, με την έκτη ταινία της σειράς να είναι έτοιμη για κυκλοφορία, η επίδρασή της στην ποπ κουλτούρα είναι αναμφισβήτητη — και αυτό ήταν κάτι που κανείς δεν θα μπορούσε να προβλέψει, καθώς αρχικά η ταινία προοριζόταν να είναι απλώς μια κόπια των ταινιών “Rocky”, αλλά για εφήβους. Η Columbia δεν προσπάθησε καν να το κρύψει, προσλαμβάνοντας τον σκηνοθέτη και τον συνθέτη (Μπιλ Κόντι) του πρώτου Rocky, ενώ το κύριο τραγούδι του Karate Kid ήταν ένα απομεινάρι από το Rocky III. Το Karate Kid όμως βασίστηκε σε μια πρωτότυπη ιστορία. Ο παραγωγός Τζέρι Γουάιντραουμπ είχε αγοράσει τα δικαιώματα ενός άρθρου για ένα οκτάχρονο αγόρι από τη Χαβάη, γιο μιας ανύπαντρης μητέρας, ο οποίος είχε ζητήσει να γραφτεί σε μαθήματα καράτε για να μπορεί να αντισταθεί στους νταήδες της γειτονιάς που συστηματικά τον χτυπούσαν. Τελικά κέρδισε τη μαύρη ζώνη και στην πορεία βρήκε έναν μέντορα, ο οποίος τον πήρε υπό την προστασία του. Ο παραγωγός διέγνωσε ότι υπάρχει εκεί μια κινηματογραφική ιστορία, ειδικά σε μια εποχή που οι ταινίες για εφήβους είχαν αρχίσει να γνωρίζουν μεγάλη επιτυχία.

Επικοινώνησε αμέσως με την Columbia, και το στούντιο κάλεσε με τη σειρά του τον σεναριογράφο Ρόμπερτ Κέιμεν. Ο Κέιμεν — που τότε ήταν σχεδόν αρχάριος, αλλά σήμερα είναι καθιερωμένος χάρη στη συνεργασία του με τον Λικ Μπεσόν στις σειρές ταινιών Taken και Transporter με πρωταγωνιστές τους Λίαμ Νίσον και Τζέισον Στέιθαμ — ήταν η σωστή επιλογή. Στην εφηβεία του είχε υποστεί κι αυτός bullying και είχε μάθει πολεμικές τέχνες προκειμένου να αντιμετωπίσει τους διώκτες του.

The Karate Kid: Πώς η «ταινιούλα που δεν θα έβλεπε κανείς» εξελίχθηκε σε παγκόσμιο φαινόμενο Facebook Twitter
Οι δύο πρωταγωνιστές του Karate Kid Ραλφ Μάτσιο και Γουίλιαμ Ζάμπκα ξανασυναντήθηκαν 34 χρόνια για την τηλεοπτική σειρά Cobra Kai

Με προϋπολογισμό μόλις 8 εκατομμυρίων δολαρίων, η ταινία απέφερε κέρδη άνω των 100 εκατομμυρίων δολαρίων και έγινε μια από τις πιο κερδοφόρες ταινίες εκείνης της χρονιάς, κερδίζοντας παράλληλα και κάποιους κριτικούς επαίνους. «Το Karate Kid ήταν μια από τις ευχάριστες εκπλήξεις του 1984 — μια συναρπαστική, γλυκιά και συγκινητική ιστορία με μια από τις πιο ενδιαφέρουσες φιλίες που έχουμε δει εδώ και καιρό», είχε γράψει τότε ο αείμνηστος Ρότζερ Έμπερτ.

Ακολούθησαν τέσσερα κινηματογραφικά sequels, μια σειρά κινουμένων σχεδίων, ένα μιούζικαλ και, το 2018, το Cobra Kai, το οποίο γεννήθηκε δειλά στο YouTube για να εξελιχτεί σε μια από τις πιο δημοφιλείς σειρές του Netflix. Και τώρα έρχεται το Karate Kid: Legends. Δεν υπάρχει πλέον ο Κος Μιγιάκι, ο χαρακτήρας που αποθέωσε ο Πατ Μορίτα, ο οποίος απεβίωσε το 2005, αλλά πρωταγωνιστούν ο Τζάκι Τσαν και ο Ραλφ Μάτσιο, ο οποίος επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη για να επαναλάβει τον ρόλο που καθόρισε την καριέρα του.

Με στοιχεία από El Pais

Οθόνες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μην πυροβολείτε τα ελληνικά blockbusters!»

The Review / «Μην πυροβολείτε τα ελληνικά blockbusters!»

«Βαλκανιζατέρ», «Ευτυχία», «Φόνισσα», «Υπάρχω», «Τελευταία Κλήση». Πίσω από τα μεγαλύτερα ελληνικά blockbusters βρίσκεται ο Διονύσης Σαμιώτης. Ποιο είναι το μυστικό του που φέρνει τον κόσμο στις αίθουσες; Υπάρχει μια «σχολή Σαμιώτη»; Τι πιστεύει για τον σημερινό ελληνικό κινηματογράφο;
ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Ο πόλεμος στο επίκεντρο του 79ου Φεστιβάλ Καννών

Ανταπόκριση από τις Κάννες / Τι θα δούμε στο 79ο Φεστιβάλ Καννών

Η φετινή διοργάνωση φιλοδοξεί να αποτυπώσει την τρέχουσα γεωπολιτική αστάθεια, φέρνοντας στο επίκεντρο ιστορικές συρράξεις, από τον Α’ και Β’ Παγκόσμιο μέχρι τον Ψυχρό Πόλεμο.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ο διάβολος φοράει Prada 2

Οθόνες / «Ο Διάβολος φοράει Prada 2»: Είδαμε την πιο αναμενόμενη ταινία της χρονιάς

Επανέρχονται οι αρχικοί συντελεστές, αλλά το ενδιαφέρον μετατοπίζεται από τη μόδα, και την εντύπωση που προκαλεί, στη «δολοφονία» της δημιουργικότητας και του ταλέντου σε μια εποχή συγχωνεύσεων και πολιτιστικών εκπτώσεων.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Όταν η Κέιτ συνάντησε τον Λούσιαν

Οθόνες / Όταν η Κέιτ Μος συνάντησε τον Λούσιαν Φρόιντ

Τέλη Μαΐου βγαίνει στις βρετανικές αίθουσες τo «Moss & Freud» που αποτυπώνει τη σχέση της Κέιτ Μος με τον Λούσιαν Φρόιντ: το μοντέλο εξομολογήθηκε το όνειρό του να ποζάρει στον ζωγράφο και λίγους μήνες μετά προέκυψε το «Γυμνό Γεύμα» που πωλήθηκε για 5 εκατ. ευρώ.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Στο «Apex» η Σαρλίζ Θερόν συνεχίζει το ταξίδι της στην υπέρβαση

Οθόνες / Μόνο η Σαρλίζ Θερόν επιβιώνει από το «Apex»

Σε μια ταινία που περιφρονεί τη λογική και αποθεώνει την ομορφιά της, η Νοτιοαφρικανή ηθοποιός επιβεβαιώνει την προτίμησή της σε ρόλους περίπου «εξωγήινων» ηρωίδων που θέλουν να παίζουν με τους δικούς τους όρους.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ντιν Ταβουλάρης (1932-2026): Ο «Νονός» της σύγχρονης σκηνογραφίας

Απώλειες / Ντιν Ταβουλάρης (1932-2026): Ο «Νονός» της σύγχρονης σκηνογραφίας

Ήταν ένας από τους ελάχιστους ελληνικής καταγωγής που βραβεύτηκε με Όσκαρ. Αληθινός αρχιτέκτονας του νέου αμερικανικού σινεμά, αγαπημένος συνεργάτης του Κόπολα, conceptual καλλιτέχνης του production design ισορροπούσε πάντα ιδιοφυώς μεταξύ Τέχνης και τεχνικής.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Michael»: Είδαμε την ταινία για τη ζωή του Michael Jackson

Οθόνες / «Michael»: Είδαμε την ταινία για τη ζωή του Michael Jackson

Με αφορμή την παγκόσμια πρεμιέρα της βιογραφίας του στο Βερολίνο, είδαμε πρώτοι πώς ο σούπερ σταρ βρήκε το κουράγιο να δραπετεύσει από τον πατέρα του και θυμηθήκαμε τη συναυλία που σύστησε τη σκηνική του ιδιοφυΐα σε όλον τον πλανήτη.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Μεγάλα Λάθη»: Μια σειρά που ξεκινάει άσχημα, αλλά μετά το βρίσκει

Οθόνες / «Μεγάλα Λάθη»: Μια σειρά που ξεκινάει άσχημα, αλλά μετά το βρίσκει

Το νέο σίριαλ του Netflix είναι φασαριόζικο, προβλέψιμο και κάπως κουραστικό. Αν όμως αντέξεις τα πρώτα επεισόδια, ανταμείβει την υπομονή σου με χιούμορ, ανατροπές και έναν Νταν Λέβι που ξέρει πώς να μετατρέπει την οικογενειακή δυσλειτουργία σε απολαυστικό χάος.
M. HULOT
ΝΑΤΑΛΙ ΜΠΑΪ, Η ΧΑΜΟΓΕΛΑΣΤΗ ΚΥΡΙΑ ΤΟΥ ΓΑΛΛΙΚΟΥ ΣΙΝΕΜΑ (1949-2026)

Οθόνες / Ναταλί Μπάι: Η χαμογελαστή κυρία του γαλλικού σινεμά (1948-2026)

Έξυπνη, ενστικτώδης και αστεία, κυριάρχησε τη δεκαετία του '80 στο γαλλικό σινεμά, μετρώντας συνεργασίες με τους Τριφό, Γκοντάρ, Ταβερνιέ αλλά και 4 Σεζάρ, χωρίς ποτέ να χάσει την κοριτσίστικη καρδιά που τη διέκρινε από την αρχή της καριέρας της.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η ζωή του Ρουκέλι, του Ρομά θρύλου της πυγμαχίας, γίνεται ταινία

Οθόνες / Ένας Έλληνας Ρομά ενσαρκώνει τον θρύλο της πυγμαχίας Ρουκέλι

Η ιστορία του Γιόχαν Ρουκέλι Τρόλμαν, που έχασε τον τίτλο του πρωταθλητή στη Γερμανία του Β' Παγκοσμίου Πολέμου λόγω της καταγωγής του, βασανίστηκε και θανατώθηκε από τους ναζί, γίνεται διεθνής παραγωγή με ηθοποιούς Ρομά.
M. HULOT
Ταινίες τρόμου: Τι έρχεται και τι πραγματικά αξίζει;

Pulp Fiction / Ταινίες τρόμου: Τι έρχεται και τι πραγματικά αξίζει;

Με αφορμή το «Backrooms», ο Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος και ο Μάκης Παπασημακόπουλος αναλύουν τις πιο αναμενόμενες ταινίες τρόμου των επόμενων εβδομάδων, ξεχωρίζοντας εκείνες που έχουν κάτι νέο να πουν από άλλες που απλώς επαναλαμβάνουν γνωστές συνταγές.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ «Το να νιώθεις αποδεκτός όταν είσαι διαφορετικός δεν είναι δεδομένο»

Στέφανος Τσιβόπουλος / «Το να νιώθεις αποδεκτός όταν είσαι διαφορετικός δεν είναι δεδομένο»

Στην πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία, ο εικαστικός Στέφανος Τσιβόπουλος θίγει το πόσο δύσκολο είναι να κτίσεις μια νέα εστία και ταυτότητα όντας ξένος σε έναν τόπο μεγάλων ανισοτήτων.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί οι Έλληνες δεν αγαπούν τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας;

Οθόνες / Γιατί οι Έλληνες δεν αγαπούν τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας;

Το ελληνικό κοινό, πέρα από μια μικρή σχετικά κοινότητα ορκισμένων φαν, ποτέ δεν τιμούσε ιδιαίτερα το είδος στις αίθουσες, σίγουρα όχι όπως το αμερικανικό. Ο Δημήτρης Κολιοδήμος και ο Αβραάμ Κάουα εξηγούν τους λόγους της περιορισμένης προσέλευσης.  
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
O Χριστός του Παζολίνι, μαρξιστής, σκακιστής και ακτιβιστής

Οθόνες / O Χριστός του Παζολίνι, μαρξιστής, σκακιστής και ακτιβιστής

Η ιστορία του ισπανού ερασιτέχνη ηθοποιού Ενρίκε Ιραζόκουι που στα 20 του ο Πιερ Πάολο Παζολίνι του εμπιστεύθηκε τον ρόλο του Θεανθρώπου, παρά το ότι βρισκόταν μακριά από τα ξανθογάλανα πρότυπα του δυτικού κινηματογράφου
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΟΣΚΟΪ́ΤΗΣ