Το «χαμένο Σαββατοκύριακο» του Τζον Λένον που κράτησε δεκαοχτώ μήνες

Το «χαμένο σαββατοκύριακο» του Τζον Λένον που κράτησε δεκαοχτώ μήνες Facebook Twitter
Η Μέι Πανγκ υπήρξε το «ηθικό κέντρο» του Λένον κατά τη διάρκεια της ταραγμένης περιόδου του. Φωτ.: Getty Images/ Ideal Images
0

«Ο ΤΖΟΝ ΛΕΝΟΝ και η Γιόκο Όνο παντρεύτηκαν το 1969. Παρέμειναν ουσιαστικά αχώριστοι, με μια σημαντική εξαίρεση». Μ’ αυτήν τη δήλωση ξεκινά η αφήγηση του ντοκιμαντέρ The Lost Weekend: A Love Story, το οποίο αφού έκανε τον γύρο των φεστιβάλ, θα είναι διαθέσιμο στις πλατφόρμες από τις 13 Οκτωβρίου.

Μ' αυτή την εξαίρεση ή παρένθεση καταπιάνεται η ταινία και αφορά το διάστημα που ο Λένον εγκατέλειψε τη συζυγική εστία –με παρακίνηση της ίδιας της συζύγου του– στα τέλη του 1973 και, για μια περίοδο 18 μηνών, έζησε με τη (δέκα χρόνια νεότερή του) Μέι Πανγκ [May Pang], η οποία μέχρι τότε ήταν η προσωπική βοηθός του ζεύγους.

Η αφήγηση του ντοκιμαντέρ, το οποίο συγκεντρώνει έναν μεγάλο όγκο αρχειακού υλικού, ανήκει στην ίδια την Pang, η οποία, όπως λέει, λόγω των ψευδών αναφορών και των μυθευμάτων σχετικά με εκείνη την περίοδο, επιθυμούσε από πολύ καιρό να ξεκαθαρίσει τι πραγματικά συνέβη. Η φωνή της συστήνει την ίδια και την ταινία: «Το όνομά μου είναι Μέι Πανγκ και αυτή είναι η ιστορία μου».

Κατά τον ενάμιση χρόνο της σχέσης τους, η Πανγκ και ο Λένον ήταν σχεδόν τόσο αχώριστοι όσο ήταν ο ίδιος και η Όνο πριν (και μετά) από αυτήν, συγκατοικώντας μαζί στη βρετανική εξοχή δυτικά του Λονδίνου, στη Νέα Υόρκη και στο Λος Άντζελες.

Το μακρύ, «χαμένο σαββατοκύριακο» έληξε, σύμφωνα με την αφήγηση της Πανγκ, όταν η Όνο της είπε: «Ήρθε η ώρα να πάρω πίσω τον Τζον».

Η Μέι Πανγκ ήταν από μικρή φανατική θαυμάστρια της ποπ και της ροκ κουλτούρας. Έχοντας γεννηθεί το 1950, ήταν ακριβώς στην κατάλληλη ηλικία για να ενθουσιαστεί από τους Beatles και τη «βρετανική εισβολή» της οποίας ηγήθηκαν. Στα 19 της, είχε μόλις εγκαταλείψει το κολέγιο όταν έδωσε συνέντευξη για μια θέση εργασίας στην ABKCO Records, την εταιρεία της Νέας Υόρκης που διαχειριζόταν την Apple Corps των Beatles στο Λονδίνο, και τελικά προσελήφθη ως δακτυλογράφος, αρχειοθέτρια και γραμματέας.

Το «χαμένο σαββατοκύριακο» του Τζον Λένον που κράτησε δεκαοχτώ μήνες Facebook Twitter
Αυτή η «παρένθεση», που επρόκειτο να διαρκέσει ένα Σαββατοκύριακο αλλά τελικά κράτησε ενάμιση χρόνο, ήταν, σύμφωνα με τις φωτογραφίες και τις αναμνήσεις της Πανγκ, μια περίοδος μεγάλης ευτυχίας και βαθιάς αγάπης για το ζεύγος των «περιστασιακών εραστών».

Στην ταινία αποκαλύπτει την τάση της Γιόκο Όνο να ελέγχει και να χειραγωγεί τους πάντες και τα πάντα γύρω της. Αποκαλύπτει επίσης ότι όταν η Όνο ανακάλυψε ότι ο Λένον την απατούσε, πήρε στη συνέχεια την απόφαση ότι θα ήταν προτιμότερο για όλους να εξασφαλίσει ότι θα την απατούσε μόνο με μια γυναίκα – κάποια που η ίδια θα μπορούσε να ελέγχει: Τη Μέι Πανγκ. Αρχικά εκείνη αρνήθηκε, αλλά τελικά υπέκυψε, όπως λέει, στην απαίτηση της Γιόκο Όνο, που ήταν το αφεντικό της.

Αυτή η «παρένθεση», που επρόκειτο να διαρκέσει ένα Σαββατοκύριακο αλλά τελικά κράτησε ενάμιση χρόνο, ήταν, σύμφωνα με τις φωτογραφίες και τις αναμνήσεις της Πανγκ, μια περίοδος μεγάλης ευτυχίας και βαθιάς αγάπης για το ζεύγος των «περιστασιακών εραστών», παρότι ήταν επίσης γεμάτη προκλήσεις, κυρίως λόγω της ανεξέλεγκτης συμπεριφοράς του Λένον, ειδικά όταν ζούσαν στο Λος Άντζελες και σχεδόν κάθε βράδυ εκείνος μεθοκοπούσε με μια κάστα επιφανών σταρ της ροκ κοινότητας (Χάρι Νίλσον, Άλις Κούπερ, Ρίνγκο Σταρ, Κιθ Μουν) που είχαν το παρατσούκλι “Hollywood Vampires”.

Το μακρύ, «χαμένο Σαββατοκύριακο» έληξε, σύμφωνα με την αφήγηση της Πανγκ, όταν η Όνο της είπε: «Ήρθε η ώρα να πάρω πίσω τον Τζον».

Η Μέι Πανγκ υπήρξε το «ηθικό κέντρο» του Λένον κατά τη διάρκεια αυτής της ταραγμένης περιόδου. Τα ναρκωτικά και το αλκοόλ εμπόδιζαν την πρόοδο του Τζον και τροφοδοτούσαν την κατάθλιψη και τις εκρήξεις οργής του. Με τη βοήθεια της Μέι, ο Τζον Λένον προσέγγισε παλιούς φίλους, επανασυνδέθηκε με τον γιο του Τζούλιαν, διόρθωσε τις σχέσεις του με εκείνους που πλήγωσε και επένδυσε στη μουσική του. Ένα συναίσθημα που συμμερίζονται η Μέι αλλά πλέον και πολλοί θαυμαστές του Λένον είναι ότι οι διάφοροι εθισμοί του ήταν αυτοί που διέλυσαν τους Beatles, όχι η Γιόκο Όνο.

Ο Τζον Λένον ηχογράφησε τρία άλμπουμ κατά τη διάρκεια αυτού του χρονικού διαστήματος και συνεργάστηκε με ονόματα όπως ο Έλτον Τζον και ο Ντέιβιντ Μπόουι. Το "Whatever Gets You Through the Night" έγινε η πρώτη του σόλο #1 επιτυχία στις Ηνωμένες Πολιτείες. Εκτός από τις άλλες, πολύτιμες υπηρεσίες της, η Μέι Πανγκ υπήρξε συμπαραγωγός και συντονίστρια στο άλμπουμ "Walls and Bridges".

Η αφήγησή της σε συνδυασμό με το μοντάζ της ταινίας ξετυλίγουν την ιστορία σαν ένα μακρινό όνειρο, μια φαντασίωση μιας πραγματικότητας που έχει χαθεί στη λήθη. Η Μέι ούτε διασύρει ούτε εκθειάζει υπερβολικά τον Τζον, λέγοντας ότι είναι ένας άνθρωπος με προβλήματα που χρειαζόταν επειγόντως να ξεκαθαρίσει κάποια πράγματα. Όταν η σχέση τους τελείωσε, παρέμεινε φίλη τόσο με τη Γιόκο όσο και μ’ εκείνον, μέχρι το πρόωρο και τραγικό τέλος του.

"The Lost Weekend: A Love Story" Trailer

Οθόνες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βασίλη και Δάφνη, πώς γυρίσατε την πιο αφοπλιστική ερωτική σκηνή του ελληνικού σινεμά;

Lifo Videos / Βασίλη και Δάφνη, πώς γυρίσατε την πιο αφοπλιστική ερωτική σκηνή του ελληνικού σινεμά;

Ο βραβευμένος σκηνοθέτης και σεναριογράφος Βασίλης Κεκάτος, μαζί με την πρωταγωνίστριά του, Δάφνη Πατακιά, μιλούν για όσα έζησαν στα γυρίσματα της ταινίας «Οι άγριες μέρες μας» – μιας ιστορίας με χαρακτήρες που είναι «γλυκά τσογλανάκια».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Made in Vain»: Γιατί ένας άνθρωπος θέλει να γίνει bodybuilder;

Οθόνες / «Made in Vain»: Γιατί ένας άνθρωπος θέλει να γίνει bodybuilder;

Ένα αποκαλυπτικό ελληνικό ντοκιμαντέρ που αποτυπώνει την ωμή αλήθεια για το άθλημα του bodybuilding –έναν κόσμο όπου δοκιμάζονται τα όρια σώματος και πνεύματος– έρχεται στις αίθουσες την Πέμπτη 29 Μαΐου.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Είναι η «Κιούκα» η «ελληνική ταινία της χρονιάς»;

The Review / Τι είναι αυτό που κάνει την ταινία «Κιούκα» να συζητιέται τόσο;

O Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με τη Βένα Γεωργακοπούλου για την ταινία «Κιούκα: Πριν το τέλος του καλοκαιριού» του 31χρονου Κωστή Χαραμουντάνη. Πώς καταφέρνει το όραμα ενός millennial σκηνοθέτη να ξεχωρίζει στο σύγχρονο ελληνικό σινεμά — και γιατί αξίζει την προσοχή μας;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ρίτσαρντ Γκιρ: Η αβάσταχτη γοητεία της σεμνότητας 

Οθόνες / Ρίτσαρντ Γκιρ: Η αβάσταχτη γοητεία της σεμνότητας 

Με αφορμή την έξοδο του «Oh, Canada» στις εγχώριες αίθουσες, ανατρέχουμε στο σύνολο της καριέρας ενός σταρ που οι περισσότεροι θεωρούμε δεδομένο, ίσως επειδή όσα κάνει στην οθόνη φαντάζουν τόσο ανεπιτήδευτα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Κάν’ το όπως ο Γκοντάρ

Ανταπόκριση από τις Κάννες / Κάν’ το όπως ο Γκοντάρ

Ως άλλος Αμερικανός στο Παρίσι του ’60, ο Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ με τη φετινή του συμμετοχή, το ασπρόμαυρο «Nouvelle Vague», αποτίνει φόρο τιμής στον θρυλικό auteur του γαλλικού Νέου Κύματος, υπενθυμίζοντάς μας την τέχνη (και το θράσος) της νεότητας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Στις σχολικές γιορτές ο Θοδωρής Σελέκος ζήλευε τα φτερά αγγέλου που είχε ο φίλος του ο Παναγιώτης

Οθόνες / Στις σχολικές γιορτές ο Θοδωρής Σελέκος ζήλευε τα φτερά αγγέλου που είχε ο φίλος του ο Παναγιώτης

Ο Θοδωρής Σελέκος μεγάλωσε στο Νέο Ηράκλειο και ασχολείται με τον κινηματογράφο . Στα πρώτα του βήματα ήταν μέρος της κολεκτίβας ATH KIDS. Έχει σκηνοθετήσει βιντεοκλίπ για καλλιτέχνες όπως ο Ethismos, ο Saske, οι Sworr και διαφημιστικά για brands όπως η Muerte Inc. Παλιότερα άκουγε περισσότερη hip-hop μουσική. Τώρα ακούει jazz και soul. Η πρώτη ταινία μικρού μήκους του ονομάζεται «Can you water a garden with tears?». Του αρέσει η ησυχία και οι αργές ταινίες.
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΚΟΥΛΑΚΗ
Χολιγουντιανή απόβαση στην Κρουαζέτ, μια πολιτική διαμαρτυρία αλλά και «ψαλίδι» στο γυμνό

Κάννες 2025 / Χολιγουντιανή απόβαση στην Κρουαζέτ, μια πολιτική διαμαρτυρία αλλά και «ψαλίδι» στο γυμνό

Στην τελετή έναρξης του Φεστιβάλ Καννών, ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο εξαπέλυσε για ακόμη μία φορά σφοδρή κριτική κατά της αμερικανικής πολιτικής, μια μικρή γαλλική ταινία εγκαινίασε το φεστιβάλ, ενώ οι λαμπερές σταρ υποχρεώθηκαν να περιορίσουν τις ημίγυμνες εμφανίσεις τους στο κόκκινο χαλί.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ποιος είναι τελοσπάντων αυτός ο Λεός Καράξ;

Οθόνες / Λεός Καράξ: Ποιος είναι ο σκηνοθέτης του Holy Motors;

«Δεν είμαι εγώ», δηλώνει ο ασυμβίβαστος Γάλλος δημιουργός στον τίτλο της φιλμικής του αυτοβιογραφίας, εντείνοντας το μυστήριο γύρω από το πρόσωπό του και προσθέτοντας ακόμη μία ψηφίδα σε ένα συναρπαστικό καλλιτεχνικό work in progress.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Ένκε Φεζολλάρι

Μυθολογίες / «Όποτε θέλω να κλάψω, βλέπω το The Hours»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Ένκε Φεζολλάρι

Το πρώτο ερωτικό σκίρτημα ήρθε με το Persona του Μπέργκμαν. Όταν είδε το Happy Together του Wong Kar-Wai, ήθελε να ουρλιάξει. Τα παθιασμένα συναισθήματα έχουν τον πρώτο λόγο στην κινηματογραφική λίστα του ηθοποιού και σκηνοθέτη.
«Becoming Led Zeppelin»: Το χρονικό του βαρύτερου ροκ συγκροτήματος όλων των εποχών

Pulp Fiction / Led Zeppelin: Ένα ντοκιμαντέρ για το «βαρύτερο» ροκ συγκρότημα όλων των εποχών

Το ντοκιμαντέρ «Becoming Led Zeppelin» του Μπέρναρντ ΜακΜάχον παρουσιάζει την ιστορία του θρυλικού hard rock συγκροτήματος, φωτίζοντας το background των μελών του και τις περιστάσεις που οδήγησαν στην ίδρυσή του, φτάνοντας μέχρι και την κυκλοφορία του δεύτερου άλμπουμ τους και την απαρχή της απόλυτης δόξας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
movies

Οθόνες / Η Σταχτοπούτα αλλιώς και 5 ακόμα λόγοι για να πάτε σινεμά

Το διάσημο παραμύθι γίνεται ταινία τρόμου, εφηβικά δράματα και η καινούργια σκηνοθετική δουλειά του διεθνούς φήμης Έλληνα διευθυντή φωτογραφίας Φαίδωνα Παπαμιχαήλ – Τι παίζει από σήμερα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
THE LIFO TEAM