Το «χαμένο Σαββατοκύριακο» του Τζον Λένον που κράτησε δεκαοχτώ μήνες

Το «χαμένο σαββατοκύριακο» του Τζον Λένον που κράτησε δεκαοχτώ μήνες Facebook Twitter
Η Μέι Πανγκ υπήρξε το «ηθικό κέντρο» του Λένον κατά τη διάρκεια της ταραγμένης περιόδου του. Φωτ.: Getty Images/ Ideal Images
0

«Ο ΤΖΟΝ ΛΕΝΟΝ και η Γιόκο Όνο παντρεύτηκαν το 1969. Παρέμειναν ουσιαστικά αχώριστοι, με μια σημαντική εξαίρεση». Μ’ αυτήν τη δήλωση ξεκινά η αφήγηση του ντοκιμαντέρ The Lost Weekend: A Love Story, το οποίο αφού έκανε τον γύρο των φεστιβάλ, θα είναι διαθέσιμο στις πλατφόρμες από τις 13 Οκτωβρίου.

Μ' αυτή την εξαίρεση ή παρένθεση καταπιάνεται η ταινία και αφορά το διάστημα που ο Λένον εγκατέλειψε τη συζυγική εστία –με παρακίνηση της ίδιας της συζύγου του– στα τέλη του 1973 και, για μια περίοδο 18 μηνών, έζησε με τη (δέκα χρόνια νεότερή του) Μέι Πανγκ [May Pang], η οποία μέχρι τότε ήταν η προσωπική βοηθός του ζεύγους.

Η αφήγηση του ντοκιμαντέρ, το οποίο συγκεντρώνει έναν μεγάλο όγκο αρχειακού υλικού, ανήκει στην ίδια την Pang, η οποία, όπως λέει, λόγω των ψευδών αναφορών και των μυθευμάτων σχετικά με εκείνη την περίοδο, επιθυμούσε από πολύ καιρό να ξεκαθαρίσει τι πραγματικά συνέβη. Η φωνή της συστήνει την ίδια και την ταινία: «Το όνομά μου είναι Μέι Πανγκ και αυτή είναι η ιστορία μου».

Κατά τον ενάμιση χρόνο της σχέσης τους, η Πανγκ και ο Λένον ήταν σχεδόν τόσο αχώριστοι όσο ήταν ο ίδιος και η Όνο πριν (και μετά) από αυτήν, συγκατοικώντας μαζί στη βρετανική εξοχή δυτικά του Λονδίνου, στη Νέα Υόρκη και στο Λος Άντζελες.

Το μακρύ, «χαμένο σαββατοκύριακο» έληξε, σύμφωνα με την αφήγηση της Πανγκ, όταν η Όνο της είπε: «Ήρθε η ώρα να πάρω πίσω τον Τζον».

Η Μέι Πανγκ ήταν από μικρή φανατική θαυμάστρια της ποπ και της ροκ κουλτούρας. Έχοντας γεννηθεί το 1950, ήταν ακριβώς στην κατάλληλη ηλικία για να ενθουσιαστεί από τους Beatles και τη «βρετανική εισβολή» της οποίας ηγήθηκαν. Στα 19 της, είχε μόλις εγκαταλείψει το κολέγιο όταν έδωσε συνέντευξη για μια θέση εργασίας στην ABKCO Records, την εταιρεία της Νέας Υόρκης που διαχειριζόταν την Apple Corps των Beatles στο Λονδίνο, και τελικά προσελήφθη ως δακτυλογράφος, αρχειοθέτρια και γραμματέας.

Το «χαμένο σαββατοκύριακο» του Τζον Λένον που κράτησε δεκαοχτώ μήνες Facebook Twitter
Αυτή η «παρένθεση», που επρόκειτο να διαρκέσει ένα Σαββατοκύριακο αλλά τελικά κράτησε ενάμιση χρόνο, ήταν, σύμφωνα με τις φωτογραφίες και τις αναμνήσεις της Πανγκ, μια περίοδος μεγάλης ευτυχίας και βαθιάς αγάπης για το ζεύγος των «περιστασιακών εραστών».

Στην ταινία αποκαλύπτει την τάση της Γιόκο Όνο να ελέγχει και να χειραγωγεί τους πάντες και τα πάντα γύρω της. Αποκαλύπτει επίσης ότι όταν η Όνο ανακάλυψε ότι ο Λένον την απατούσε, πήρε στη συνέχεια την απόφαση ότι θα ήταν προτιμότερο για όλους να εξασφαλίσει ότι θα την απατούσε μόνο με μια γυναίκα – κάποια που η ίδια θα μπορούσε να ελέγχει: Τη Μέι Πανγκ. Αρχικά εκείνη αρνήθηκε, αλλά τελικά υπέκυψε, όπως λέει, στην απαίτηση της Γιόκο Όνο, που ήταν το αφεντικό της.

Αυτή η «παρένθεση», που επρόκειτο να διαρκέσει ένα Σαββατοκύριακο αλλά τελικά κράτησε ενάμιση χρόνο, ήταν, σύμφωνα με τις φωτογραφίες και τις αναμνήσεις της Πανγκ, μια περίοδος μεγάλης ευτυχίας και βαθιάς αγάπης για το ζεύγος των «περιστασιακών εραστών», παρότι ήταν επίσης γεμάτη προκλήσεις, κυρίως λόγω της ανεξέλεγκτης συμπεριφοράς του Λένον, ειδικά όταν ζούσαν στο Λος Άντζελες και σχεδόν κάθε βράδυ εκείνος μεθοκοπούσε με μια κάστα επιφανών σταρ της ροκ κοινότητας (Χάρι Νίλσον, Άλις Κούπερ, Ρίνγκο Σταρ, Κιθ Μουν) που είχαν το παρατσούκλι “Hollywood Vampires”.

Το μακρύ, «χαμένο Σαββατοκύριακο» έληξε, σύμφωνα με την αφήγηση της Πανγκ, όταν η Όνο της είπε: «Ήρθε η ώρα να πάρω πίσω τον Τζον».

Η Μέι Πανγκ υπήρξε το «ηθικό κέντρο» του Λένον κατά τη διάρκεια αυτής της ταραγμένης περιόδου. Τα ναρκωτικά και το αλκοόλ εμπόδιζαν την πρόοδο του Τζον και τροφοδοτούσαν την κατάθλιψη και τις εκρήξεις οργής του. Με τη βοήθεια της Μέι, ο Τζον Λένον προσέγγισε παλιούς φίλους, επανασυνδέθηκε με τον γιο του Τζούλιαν, διόρθωσε τις σχέσεις του με εκείνους που πλήγωσε και επένδυσε στη μουσική του. Ένα συναίσθημα που συμμερίζονται η Μέι αλλά πλέον και πολλοί θαυμαστές του Λένον είναι ότι οι διάφοροι εθισμοί του ήταν αυτοί που διέλυσαν τους Beatles, όχι η Γιόκο Όνο.

Ο Τζον Λένον ηχογράφησε τρία άλμπουμ κατά τη διάρκεια αυτού του χρονικού διαστήματος και συνεργάστηκε με ονόματα όπως ο Έλτον Τζον και ο Ντέιβιντ Μπόουι. Το "Whatever Gets You Through the Night" έγινε η πρώτη του σόλο #1 επιτυχία στις Ηνωμένες Πολιτείες. Εκτός από τις άλλες, πολύτιμες υπηρεσίες της, η Μέι Πανγκ υπήρξε συμπαραγωγός και συντονίστρια στο άλμπουμ "Walls and Bridges".

Η αφήγησή της σε συνδυασμό με το μοντάζ της ταινίας ξετυλίγουν την ιστορία σαν ένα μακρινό όνειρο, μια φαντασίωση μιας πραγματικότητας που έχει χαθεί στη λήθη. Η Μέι ούτε διασύρει ούτε εκθειάζει υπερβολικά τον Τζον, λέγοντας ότι είναι ένας άνθρωπος με προβλήματα που χρειαζόταν επειγόντως να ξεκαθαρίσει κάποια πράγματα. Όταν η σχέση τους τελείωσε, παρέμεινε φίλη τόσο με τη Γιόκο όσο και μ’ εκείνον, μέχρι το πρόωρο και τραγικό τέλος του.

"The Lost Weekend: A Love Story" Trailer

Οθόνες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Superman: Ένα αβαρές επεισόδιο κυριακάτικου cartoon

Oθόνες / Superman: Ένα αβαρές επεισόδιο κυριακάτικου καρτούν

Υπερφορτωμένο, κατά διαστήματα απολαυστικό, με μια τετράποδη προσθήκη που θα κάνει τους ζωόφιλους να γαβγίζουν από χαρά, το «Superman» του Τζέιμς Γκαν δεν προσποιείται πως θέλει να προσφέρει τίποτα παραπάνω από δύο ευχάριστες ώρες στο σινεμά.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Superman, καρχαρίες και Νταλί από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Superman, καρχαρίες και Νταλί από αύριο στους κινηματογράφους

Η πρώτη ταινία του αναγεννημένου διευρυμένου σύμπαντος της DC, ο υβριδικός μεταμεσονύκτιος χαβαλές του «Dangerous Animals» και το χιτσκοκικό «Spellbound», με την ονειρική σεκάνς ανθολογίας που σχεδίασε ο Σαλβαδόρ Νταλί, ξεχωρίζουν από το πρόγραμμα αυτής της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Νύχτα Αγωνίας: Το trendy δράμα του Χίτσκοκ με τη συμμετοχή του Νταλί

Οθόνες / Νύχτα Αγωνίας: Το trendy δράμα του Χίτσκοκ με τη συμμετοχή του Νταλί

Ο μεγαλοπαραγωγός Ντέιβιντ Ο. Σέλζνικ επιθυμούσε ένα trendy δράμα για την ψυχανάλυση, ενώ ο Άλφρεντ Χίτσκοκ γύρισε άλλο ένα θρίλερ για το σεξ, την ερωτική επιθυμία και τον ρόλο μιας δυναμικής γιατρού, απροστάτευτης σε ένα σεξιστικό ανδροκρατούμενο μικρόκοσμο.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Αναγέννηση του Jurassic World με ανακυκλωμένα υλικά, ανακουφιστικά αναχρονιστική

Οθόνες / Jurassic World: Ανακυκλωμένα υλικά, ανακουφιστικό πισωγύρισμα

Ο Κόλιν Τρεβόροου ξεκίνησε δυνατά τη δεύτερη τριλογία του Jurassic σύμπαντος και την έστειλε στον αγύριστο ή περίπου στη μέση του πουθενά, με τους τροποποιημένους δεινοσαύρους αδέσποτους, οπλισμένους κι επικίνδυνους, σε ένα φινάλε με οικολογικές κορόνες, πανηγυρικά χαοτικό, ψευδεπίγραφα απειλητικό και, εν τέλει, εξαιρετικά ανιαρό.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Στο «F1», o Μπραντ Πιτ θυμίζει τους σταρ μιας άλλης εποχής

Οθόνες / Στο «F1», o Μπραντ Πιτ θυμίζει τους σταρ μιας άλλης εποχής

Ο Μπραντ Πιτ, σε έναν μεγαλειώδη αναχρονισμό σε σύγκριση με τους ζορισμένους άνδρες του σύγχρονου κινηματογράφου, παίζει την ψυχούλα που όλοι φανταζόμαστε στο «F1», έναν (καθόλου σκοτεινό) ιππότη της ασφάλτου, ριψοκίνδυνο για το fun της ιστορίας, σε πλήρη έλεγχο της κατάστασης, πιστό στο σχεδόν ερωτικό του ραντεβού με τον φακό.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
10 κινηματογραφικές προβολές-events που δεν πρέπει να χάσετε φέτος το καλοκαίρι

Οθόνες / 10 θρυλικές ταινίες που θα δούμε φέτος στα θερινά

Πέρα από τις ταινίες της διανομής, το καλοκαίρι διεξάγονται events, φεστιβάλ κaι αφιερώματα που (επανα)συστήνουν θησαυρούς από το κινηματογραφικό παρελθόν. Επιλέγουμε μια προβολή από δέκα τέτοιες δράσεις, στις οποίες κάθε σινεφίλ αξίζει να χτυπήσει κάρτα. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Κατερίνα Γιουλάκη (1938-2025): «Η θεία όλων μας»

Απώλειες / Κατερίνα Γιουλάκη (1938-2025): «Η θεία όλων μας»

Η αγαπημένη ηθοποιός, που έφυγε πλήρης ημερών πριν από λίγες ημέρες, υπήρξε η επιτομή της Ελληνίδας θείας, τόσο στην τηλεόραση όσο και στον κινηματογράφο. Ο ανιψιός της, Φώτης Σεργουλόπουλος, θυμάται στιγμές μαζί της.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί να δει κανείς το «Φοινικικό σχέδιο» αν δεν είναι φαν του Γουές Άντερσον;

The Review / Γιατί να δει κανείς το «Φοινικικό σχέδιο» αν δεν είναι φαν του Γουές Άντερσον;

O Χρήστος Παρίδης συζητά με τη Βένα Γεωργακοπούλου για την τελευταία ταινία του Τεξανού δημιουργού. Πρόκειται, τελικά, για μια αντικαπιταλιστική αλληγορία της εποχής μας;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ