Αιωνίως παρεξηγημένη: Η Γιόκο Όνο στα 90

Αιωνίως παρεξηγημένη: Η Yoko Ono στα 90 Facebook Twitter
Στην πραγματικότητα βέβαια δεν ήταν «παιδί του ωκεανού», αλλά παιδί του πολέμου που έζησε τους τρομακτικούς και αδυσώπητους συμμαχικούς βομβαρδισμούς του Τόκιο.
0

ΕΧΩ ΠΡΟΛΑΒΕΙ έναν κόσμο που οι πάντες έμοιαζαν να μισούν τη Γιόκο Όνο. Μπορώ να θυμηθώ ακόμα και τον Νίκο Μαστοράκη κατά την αλήστου μνήμης μεσσιανική επιστροφή του στα τηλεοπτικά πράγματα, στις αρχές της δεκαετίας του ’90, να στάζει –ως ειδικός περί την ξένη μουσική– μίσος και χολή για την «κακιά μάγισσα» που διέλυσε τους αγαπημένους του Beatles.

Ήταν η άποψη της πλειοψηφίας, παγκοσμίως και με ελάχιστες εξαιρέσεις. «Yoko Oh,no!» την αποκαλούσαν κάποιοι και αυτό ήταν το πιο ελαφρύ και κόσμιο αστείο που σερνόταν για δεκαετίες εις βάρος της, ενώ το μικρό της όνομα με το οποίο ήταν οικουμενικά γνωστή (δείγμα κορυφαίου επιπέδου διασημότητας, έστω και με αρνητική χροιά) έγινε το ανεπίσημο προσωνύμιο κάθε «πανούργας» γυναίκας που «κλέβει» έναν άντρα από τον κύκλο ή τους φίλους του μέσω κάποιας σαγηνευτικής πλύσης εγκεφάλου.

«Yes, I’m a Witch», απαντούσε σκωπτικά η ίδια, μέσω του τίτλου ενός από τα παλιότερα τραγούδια της.

Πριν από δυο εβδομάδες η Γιόκο Όνο έκλεισε αισίως τα 90 και ανήμερα των γενεθλίων της μαζεύτηκαν καμιά πενηνταριά καλλιτέχνες στο Σέντραλ Παρκ για να εορτάσουν το γεγονός σε ένα νοσταλγικό art happening που θύμιζε κάτι από ‘60s. Το τιμώμενο πρόσωπο όμως δεν μπόρεσε να παρευρεθεί.

Ακόμα όμως κι όταν είχε γίνει πλέον γνωστή η σημασία της ως πρωτοπόρου της conceptual και performance art πριν καν γνωριστεί με τον Τζον Λένον (όταν συγχρωτιζόταν και συνεργαζόταν στη σκηνή της Νέας Υόρκης με τοτέμ της μουσικής και εικαστικής πρωτοπορίας όπως ο John Cage, ο La Monte Young, ο Nam June Paik, ο Jonas Mekas, ο Merce Cunningham και ο Andy Warhol), ακόμα κι όταν είχε επανεκτιμηθεί η μουσική της συνεισφορά (με ή χωρίς τον Λένον) από τις νεότερες γενιές μουσικών και κοινού, αρχικά από κάποιους επιφανείς εκπροσώπους του post-punk και του new wave, και ακολούθως από την αφρόκρεμα του ευρύτερου εναλλακτικού φάσματος, έμοιαζε να την ακολουθεί η (βουβή έστω) αποδοκιμασία, η καχυποψία και ο μισογυνισμός μιας μεγάλης μερίδας του κοινού. 

Πριν από δυο εβδομάδες η Γιόκο Όνο έκλεισε αισίως τα 90 και ανήμερα των γενεθλίων της μαζεύτηκαν καμιά πενηνταριά καλλιτέχνες στο Σέντραλ Παρκ για να εορτάσουν το γεγονός σε ένα νοσταλγικό art happening που θύμιζε κάτι από ‘60s.

Το τιμώμενο πρόσωπο όμως δεν μπόρεσε να παρευρεθεί. Η τελευταία της δημόσια εμφάνιση ήταν το 2019 στην ετήσια Πορεία των Γυναικών στο Μανχάταν, όπου συμμετείχε καθισμένη σε αναπηρικό αμαξίδιο. Δύο χρόνια πριν είχε δηλώσει ότι πάσχει από κάποια ασθένεια, χωρίς να την προσδιορίσει. 

Σε μια ιαπωνική διάλεκτο, το τόσο κακοποιημένο κατά καιρούς μικρό της όνομα σημαίνει «παιδί του ωκεανού» και αυτός ήταν ο τίτλος (Ocean Child) ενός πολύ ωραίου μουσικού πρότζεκτ που κυκλοφόρησε πέρσι με νέες ερμηνείες κομματιών της (αντίστοιχοι «φόροι τιμής» στη μουσική της έχουν γίνει και στο παρελθόν) από καλλιτέχνες όπως οι Flaming Lips, οι Yo La Tengo, οι U.S. Girls και η Sharon Van Etten.

Στην πραγματικότητα βέβαια δεν ήταν «παιδί του ωκεανού», αλλά παιδί του πολέμου που έζησε τους τρομακτικούς και αδυσώπητους συμμαχικούς βομβαρδισμούς του Τόκιο. Πριν από δέκα χρόνια, σε μια συνέντευξή της στον Guardian, γύρισε το μυαλό της πίσω σ’ εκείνες τις τρομακτικά καθοριστικές μέρες: 

«Όταν υποχρεωθήκαμε να φύγουμε από το σπίτι μας αναζητώντας καταφύγιο από τους βομβαρδισμούς, ο αδελφός μου ήταν πολύ δυστυχισμένος και φοβισμένος και πεινούσε πολύ, επειδή ήταν δύσκολο να βρούμε φαγητό. Οπότε του είπα, θα φτιάξουμε το δικό μας μενού. Τι θα ήθελες πιο πολύ να φας; "Παγωτό", μου είπε. "Ωραία", του είπα εγώ, "ας φανταστούμε ότι τρώμε παγωτό για δείπνο". Αυτό κάναμε και σιγά-σιγά άρχισε να χαμογελά. Τότε ήταν που συνειδητοποίησα ότι μπορεί κανείς να είναι ευτυχισμένος μέσω της φαντασίας και μόνο. Απολαύσαμε λοιπόν το φανταστικό δείπνο μας, και αυτό ήταν το πρώτο μου έργο τέχνης ίσως». 

Ocean Child - There's No Goodbye Between Us (Yo La Tengo)

Daily
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μη πετάτε τα σπασμένα κεραμικά: Η Γιόκο Όνο με ένα νέο έργο μας δείχνει τον τρόπο να αγαπήσουμε την ατέλεια

Πολιτισμός / Μη πετάτε τα σπασμένα κεραμικά: Η Γιόκο Όνο με ένα νέο έργο μας δείχνει τον τρόπο να αγαπήσουμε την ατέλεια

Μια ιαπωνική μέθοδος αιώνων για την ανάδειξη των ατελειών, που είχε αρχίσει να δείχνει πρώτη φορά στο Mending Piece I στην ατομική της έκθεση το 1966 στην Indica Gallery του Λονδίνου.
THE LIFO TEAM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Portobello: Η Ιταλία του ’80 σε μια αριστουργηματική μίνι σειρά του ΗΒΟ Max

Daily / Portobello: Η Ιταλία του ’80 σε μια αριστουργηματική μίνι σειρά του ΗΒΟ Max

Η πρώτη ιταλική παραγωγή του HBO είναι μια εξαίρετη μίνι σειρά που γύρισε ο αειθαλής Μάρκο Μπελόκιο με θέμα μια απίστευτη υπόθεση που συγκλόνισε την ιταλική κοινή γνώμη στις αρχές της δεκαετίας του ’80.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Ο Νικ Κέιβ ως επιφανής ροκ δημογέροντας

Daily / Ο Νικ Κέιβ ως επιφανής ροκ δημογέροντας

Μέσω των δημόσιων τοποθετήσεων του τα τελευταία χρόνια, ο Αυστραλός πρώην δανδής του εκλεκτικού σκότους, φαίνεται να υπερασπίζεται με κάθε τρόπο ένα συγκεκριμένο προνόμιο και μια συγκεκριμένη ελίτ στην οποία θεωρεί ότι πλέον ανήκει.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Έρωτας στη σκιά της κατάρας των Κένεντι

Daily / Έρωτας στη σκιά της κατάρας των Κένεντι

Η γνωριμία, ο έρωτας, ο γάμος και το τραγικό τέλος του Τζον Φ. Κένεντι Τζούνιορ και της Κάρολαϊν Μπεσέτ στη σειρά “Love Story: John F. Kennedy Jr. & Carolyn Bessette” που λειτουργεί κυρίως ως νοσταλγικός φετιχισμός για τη δεκαετία του ’90.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
«Η δημοκρατία πεθαίνει στο φως της ημέρας»

Daily / «Η δημοκρατία πεθαίνει στο φως της ημέρας»

Το πρωτοφανές κύμα απολύσεων που συντάραξε την Ουάσιγκτον Ποστ του Τζεφ Μπέζος ανέτρεψε το σλόγκαν που είχε υιοθετήσει την τελευταία δεκαετία η ιστορική εφημερίδα: «Η δημοκρατία πεθαίνει στο σκοτάδι».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Μελ Μπρουκς ο αιώνιος

Daily / Μελ Μπρουκς ο αιώνιος

Πέρα από την συναρπαστική ζωή και το σπαρταριστό έργο ενός τιτάνα της κωμωδίας, το ντοκιμαντέρ ‘Mel Brooks: The 99 Year Old Man!’ του ΗΒΟ έχει να κάνει και με την αλλόκοτη μοναξιά της μακροζωίας, με το να είσαι ο τελευταίος μιας ολόκληρης γενιάς.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ