Ανταπόκριση από τις Κάννες: Θα πάρει ο Σπάικ Λι τον Χρυσό Φοίνικα με το «BlacΚkΚlansman»;

Ανταπόκριση από τις Κάννες: Θα πάρει ο Σπάικ Λι τον Χρυσό Φοίνικα με το «BlacΚkΚlansman»; Facebook Twitter
Για τον Λι το θέμα είναι δεδομένο, αλλά οι λογαριασμοί παραμένουν ανοιχτοί: η ταινία του είναι ένα κάλεσμα για επαγρύπνιση
1

Το «BlacΚkΚlansman», με τρία κάπα, του Σπάικ Λι ξεκινάει με ένα τραγικωμικό λογύδριο του φανταστικού αφεντικού της Κου Κλουξ Κλαν, με τον Άλεκ Μπόλντουιν να κοιτάζει στα μάτια την κάμερα και να προβάρει τη ρητορική μίσους που έχει σκοπό να ξεσηκώσει τη λευκή Αμερική εναντίον των τριών μεγάλων ασθενειών που την απειλούν κάπου ανάμεσα στα '50s και στα '60s: τους μαύρους, τους Εβραίους και τους κομμουνιστές.


Ο Λι δεν έχει χρόνο να ασχοληθεί με τo τρίτο «μίασμα» και συνδυάζει τους δύο πρώτους εχθρούς των white supremacists με μια ενδιαφέρουσα, τραβηγμένη, άλλοτε περιπετειώδη και συχνά κωμική πλοκή: βάζει τον νεόφυτο, και μοναδικό μαύρο αστυνομικό, τον Ρον Στάλγουορθ, να τηλεφωνήσει από το αστυνομικό τμήμα του Κολοράντο, στις αρχές των '70s, στο τοπικό παράρτημα της οργάνωσης ΚΚΚ, παρουσιάζοντας ψεύτικο ενδιαφέρον για πιθανή εγγραφή στους κόλπους της.

Επειδή για ευνόητους λόγους δεν γίνεται να εμφανιστεί αυτοπροσώπως, βάζει έναν καταδεκτικό, περίπου πρόθυμο συνάδελφό του, τον Φλιπ Ζίμερμαν, προφανώς εβραϊκής καταγωγής, αν και όχι μεγαλωμένο με συνείδηση Εβραίου, να αναλάβει τη φυσική εισχώρηση στην οργάνωση, που βασικά αποτελείται από έναν φιλόδοξο αρχηγό, ένα καχύποπτο τσιράκι κι έναν γραφικό καρπαζοεισπράχτορα, καρικατούρα ανάλογη με εκείνη των Αφροαμερικανών στις παλιές, εντελώς μπαρμπαθωμάδικες ταινίες.

Μέσα σε ένα φορμάτ αφήγησης, που με το χιούμορ και το σασπένς για την τροπή της υπόθεσης δεν επιθυμεί να ξενίσει το μεγάλο κοινό, ο Λι προσεγγίζει τη μέθοδο της αμεσότητας που έχει υιοθετήσει ο Μάικλ Μουρ στα ντοκιμαντέρ για να διαδώσει τις θέσεις του.

Καλωδιωμένος και καλά δασκαλεμένος, ο Φλιπ (Άνταμ Ντράιβερ) παίζει τον ρόλο του, αντιμετωπίζοντας τους ρατσιστές στα λημέρια τους, ενώ ο Ρον (Τζον Ντέιβιντ Γουόσινγκτον) διεξάγει την έρευνά του για τα μέλη, εισχωρεί με τη σειρά του στο μαύρο κίνημα που οργανώνει μια όμορφη σπουδάστρια και ανησυχεί την αστυνομία για πιθανή υποκίνηση βίας. Με ανάλογο έργο, στις συνθήκες που επιτρέπει το χρώμα του δέρματός τους, ο Φλιπ και ο Ρον γίνονται οι ειρωνικές όψεις του ίδιου νομίσματος της καταπίεσης για τον Λι.


Μέσα σε ένα φορμάτ αφήγησης, που με το χιούμορ και το σασπένς για την τροπή της υπόθεσης δεν επιθυμεί να ξενίσει το μεγάλο κοινό, ο Λι προσεγγίζει τη μέθοδο της αμεσότητας που έχει υιοθετήσει ο Μάικλ Μουρ στα ντοκιμαντέρ για να διαδώσει τις θέσεις του. Για να μη γελιόμαστε, το «BlacΚkΚlansman» δεν κρύβει τη μεριά στην οποία κλίνει, και μάλιστα κλείνει με τα γεγονότα που συνέβησαν πέρσι, όταν ένα άγνωστο αυτοκίνητο έπεσε σε διαδηλωτές, μαύρους και συμπαθούντες, σκοτώνοντας μια κοπέλα, με τον Τραμπ να μασάει τα λόγια του και να αποφεύγει, με γελοίο τρόπο («some fine people» είχε πει για κάποιους από τους ποινικά κολάσιμους αντιδραστικούς), να καταδικάσει τη φονική ενέργεια.

Ανταπόκριση από τις Κάννες: Θα πάρει ο Σπάικ Λι τον Χρυσό Φοίνικα με το «BlacΚkΚlansman»; Facebook Twitter
Ο Αμερικανός σκηνοθέτης εμφανίστηκε στην επίσημη πρεμιέρα με τη γνωστή απεικόνιση των λέξεων love και hate. Φωτο: Matthias Nareyek/Getty Images/ Ideal Image


Για τον Λι το θέμα είναι δεδομένο, αλλά οι λογαριασμοί παραμένουν ανοιχτοί: η ταινία είναι ένα κάλεσμα για επαγρύπνιση, όπως, αντίστοιχα, το «Βιβλίο της Εικόνας», που επίσης διαγωνίζεται φέτος για τον Χρυσό Φοίνικα, είναι η επίκληση του Ζαν Λικ Γκοντάρ, μέσω εικόνων και λέξεων, χωρίς ίχνος πρωτότυπου πλάνου, για αναθέωρηση μιας αυτοκαταστροφικής παθητικότητας.


Το πρόσωπο-κλειδί στην ταινία του Λι είναι ο Τζον Ντέιβιντ Γουόσινγκτον, γιος του Ντενζέλ, με φωνή και άρθρωση που θυμίζει καταπληκτικά τον πατέρα του. Ο Αμερικανός σκηνοθέτης εμφανίστηκε στην επίσημη πρεμιέρα με τη γνωστή απεικόνιση των λέξεων love και hate στα δάχτυλα των χεριών του και ο Γουόσινγκτον ισορροπεί ακριβώς το αιώνιο δίπολο της ειρηνικής ή βίαιης διεκδίκησης των πολύπαθων, και πάντα πολύτιμων, πολιτικών και ατομικών δικαιωμάτων, ειδικά την περίοδο που διανύουμε.


Όταν είχα ρωτήσει παλιότερα τον Ντενζέλ αν βρίσκει κόντρα ρατσιστική τη στάση του Λι απέναντι στους λευκούς, είχε διπλωματικά αστειευτεί («Ποιος, ο Σπάικ, ο φίλος μου, μπααα»), διασκεδάζοντας την οξύτητα των παρορμητικών δηλώσεων του προβοκάτορα σκηνοθέτη. Ο Ντενζέλ, αν και σκηνοθέτης ενίοτε, δεν παύει να είναι ηθοποιός και χριστιανός που προσπαθεί να κατανοήσει τους χαρακτήρες που υποδύεται, δίνοντας ανθρώπινη ποιότητα και ελαφρυντικά στην επιθετική φιγούρα του Μαλκολμ Χ ‒ με την υπογραφή του Λι, να θυμίσω.

 

Το επίσημο τρέιλερ της ταινίας

Στο ντεμπούτο του σε μεγάλο ρόλο στο σινεμά, ο Τζον Ντέιβιντ Γουόσινγκτον γίνεται η φυσική ζυγαριά σε ένα έργο που σβήνει τον θυμό με την κατανόηση, δείχνοντας πως ο Σπάικ, που πάντα αγκυλώνει, όπως δηλώνει το όνομά του στα αγγλικά, ξέρει πως, για να περάσει τα (δίκαια) πιστεύω του, οφείλει να καταδείξει προσεκτικά και τις δύο όψεις της μάχης, έχοντας το Κακό ως δεδομένο. Το στόρι της ταινίας του έχει αδυναμίες στην ανέλιξή του, αλλά προχωράει ακάθεκτα, με σπιρτάδα και νεύρο.


Το 1989, ο Σπάικ Λι διεκδικούσε και πάλι τον Φοίνικα με τον πιο ολοκληρωμένο σταθμό της φιλμογραφίας του, το «Κάνε το σωστό». Περίπου τριάντα χρόνια πέρασαν και σε πρόσφατες δηλώσεις του ο σκηνοθέτης υπενθύμισε πως το μεγάλο βραβείο τού το είχε στερήσει ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής, ο Βιμ Βέντερς (δίνοντάς το σε έναν άλλο Αμερικανό, τον Στίβεν Σόντερμπεργκ, για το έξυπνο, εστετίστικο, φρέσκο, διόλου προβοκατόρικο «Σεξ, ψέματα και βιντεοταινίες»), και πως δεν τον έχει συγχωρέσει ποτέ για την προτίμησή του εκείνη.

Τι σύμπτωση! Ο Βέντερς είναι παρών στις Κάννες με ένα ντοκιμαντέρ-παραγγελιά, το «Pope Francis: A man of his word», το πορτρέτο του Πάπα Φραγκίσκου.

Την ίδια στιγμή που ο Λι συνεχίζει από κει που έφυγε, εννοώντας πως ο αγώνας βρίσκεται σε εξέλιξη, ο Γερμανός, έχοντας σχεδόν εγκαταλείψει τη φιξιόν, επιχειρεί, εκτός διαγωνιστικού προγράμματος, μια αγιογραφία για τον Ομπάμα του καθολικισμού, με ρευστό, επιμελημένο ύφος, αλλά χωρίς ίχνος πρόκλησης και αποκάλυψης ‒ ως άλλος αριστερός χριστιανός που έχει ολική πρόσβαση στις κινήσεις του Ποντίφικα και τον στήνει, με την τεχνική της άμεσης συνέντευξης του Έρολ Μόρις, μπροστά στην κάμερά του, αφήνοντάς τον να ανακοινώσει τις ανανεωτικές, καλοήθεις προθέσεις για μια ειρηνική επανατοποθέτηση του ανθρώπου απέναντι στη φτώχεια και τον υλισμό. Ποιος γελάει τώρα; Και ποιος είναι έτοιμος να σπάσει τη βιτρίνα και να κάνει το σωστό;

Οθόνες
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Made in Vain»: Γιατί ένας άνθρωπος θέλει να γίνει bodybuilder;

Οθόνες / «Made in Vain»: Γιατί ένας άνθρωπος θέλει να γίνει bodybuilder;

Ένα αποκαλυπτικό ελληνικό ντοκιμαντέρ που αποτυπώνει την ωμή αλήθεια για το άθλημα του bodybuilding –έναν κόσμο όπου δοκιμάζονται τα όρια σώματος και πνεύματος– έρχεται στις αίθουσες την Πέμπτη 29 Μαΐου.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Είναι η «Κιούκα» η «ελληνική ταινία της χρονιάς»;

The Review / Τι είναι αυτό που κάνει την ταινία «Κιούκα» να συζητιέται τόσο;

O Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με τη Βένα Γεωργακοπούλου για την ταινία «Κιούκα: Πριν το τέλος του καλοκαιριού» του 31χρονου Κωστή Χαραμουντάνη. Πώς καταφέρνει το όραμα ενός millennial σκηνοθέτη να ξεχωρίζει στο σύγχρονο ελληνικό σινεμά — και γιατί αξίζει την προσοχή μας;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ρίτσαρντ Γκιρ: Η αβάσταχτη γοητεία της σεμνότητας 

Οθόνες / Ρίτσαρντ Γκιρ: Η αβάσταχτη γοητεία της σεμνότητας 

Με αφορμή την έξοδο του «Oh, Canada» στις εγχώριες αίθουσες, ανατρέχουμε στο σύνολο της καριέρας ενός σταρ που οι περισσότεροι θεωρούμε δεδομένο, ίσως επειδή όσα κάνει στην οθόνη φαντάζουν τόσο ανεπιτήδευτα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Κάν’ το όπως ο Γκοντάρ

Ανταπόκριση από τις Κάννες / Κάν’ το όπως ο Γκοντάρ

Ως άλλος Αμερικανός στο Παρίσι του ’60, ο Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ με τη φετινή του συμμετοχή, το ασπρόμαυρο «Nouvelle Vague», αποτίνει φόρο τιμής στον θρυλικό auteur του γαλλικού Νέου Κύματος, υπενθυμίζοντάς μας την τέχνη (και το θράσος) της νεότητας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Στις σχολικές γιορτές ο Θοδωρής Σελέκος ζήλευε τα φτερά αγγέλου που είχε ο φίλος του ο Παναγιώτης

Οθόνες / Στις σχολικές γιορτές ο Θοδωρής Σελέκος ζήλευε τα φτερά αγγέλου που είχε ο φίλος του ο Παναγιώτης

Ο Θοδωρής Σελέκος μεγάλωσε στο Νέο Ηράκλειο και ασχολείται με τον κινηματογράφο . Στα πρώτα του βήματα ήταν μέρος της κολεκτίβας ATH KIDS. Έχει σκηνοθετήσει βιντεοκλίπ για καλλιτέχνες όπως ο Ethismos, ο Saske, οι Sworr και διαφημιστικά για brands όπως η Muerte Inc. Παλιότερα άκουγε περισσότερη hip-hop μουσική. Τώρα ακούει jazz και soul. Η πρώτη ταινία μικρού μήκους του ονομάζεται «Can you water a garden with tears?». Του αρέσει η ησυχία και οι αργές ταινίες.
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΚΟΥΛΑΚΗ
Χολιγουντιανή απόβαση στην Κρουαζέτ, μια πολιτική διαμαρτυρία αλλά και «ψαλίδι» στο γυμνό

Κάννες 2025 / Χολιγουντιανή απόβαση στην Κρουαζέτ, μια πολιτική διαμαρτυρία αλλά και «ψαλίδι» στο γυμνό

Στην τελετή έναρξης του Φεστιβάλ Καννών, ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο εξαπέλυσε για ακόμη μία φορά σφοδρή κριτική κατά της αμερικανικής πολιτικής, μια μικρή γαλλική ταινία εγκαινίασε το φεστιβάλ, ενώ οι λαμπερές σταρ υποχρεώθηκαν να περιορίσουν τις ημίγυμνες εμφανίσεις τους στο κόκκινο χαλί.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ποιος είναι τελοσπάντων αυτός ο Λεός Καράξ;

Οθόνες / Λεός Καράξ: Ποιος είναι ο σκηνοθέτης του Holy Motors;

«Δεν είμαι εγώ», δηλώνει ο ασυμβίβαστος Γάλλος δημιουργός στον τίτλο της φιλμικής του αυτοβιογραφίας, εντείνοντας το μυστήριο γύρω από το πρόσωπό του και προσθέτοντας ακόμη μία ψηφίδα σε ένα συναρπαστικό καλλιτεχνικό work in progress.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Ένκε Φεζολλάρι

Μυθολογίες / «Όποτε θέλω να κλάψω, βλέπω το The Hours»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Ένκε Φεζολλάρι

Το πρώτο ερωτικό σκίρτημα ήρθε με το Persona του Μπέργκμαν. Όταν είδε το Happy Together του Wong Kar-Wai, ήθελε να ουρλιάξει. Τα παθιασμένα συναισθήματα έχουν τον πρώτο λόγο στην κινηματογραφική λίστα του ηθοποιού και σκηνοθέτη.
«Becoming Led Zeppelin»: Το χρονικό του βαρύτερου ροκ συγκροτήματος όλων των εποχών

Pulp Fiction / Led Zeppelin: Ένα ντοκιμαντέρ για το «βαρύτερο» ροκ συγκρότημα όλων των εποχών

Το ντοκιμαντέρ «Becoming Led Zeppelin» του Μπέρναρντ ΜακΜάχον παρουσιάζει την ιστορία του θρυλικού hard rock συγκροτήματος, φωτίζοντας το background των μελών του και τις περιστάσεις που οδήγησαν στην ίδρυσή του, φτάνοντας μέχρι και την κυκλοφορία του δεύτερου άλμπουμ τους και την απαρχή της απόλυτης δόξας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
movies

Οθόνες / Η Σταχτοπούτα αλλιώς και 5 ακόμα λόγοι για να πάτε σινεμά

Το διάσημο παραμύθι γίνεται ταινία τρόμου, εφηβικά δράματα και η καινούργια σκηνοθετική δουλειά του διεθνούς φήμης Έλληνα διευθυντή φωτογραφίας Φαίδωνα Παπαμιχαήλ – Τι παίζει από σήμερα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
THE LIFO TEAM
Φαίδων Παπαμιχαήλ: «Παντού με περνούν για ξένο, δεν έχω πλέον μητρική γλώσσα»

Pulp Fiction / «Παντού με περνούν για ξένο, δεν έχω πλέον μητρική γλώσσα»

Με αφορμή τη νέα του ταινία, ο σημαντικός διευθυντής φωτογραφίας και σκηνοθέτης Φαίδων Παπαμιχαήλ αφηγείται στον Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλο τη συναρπαστική διαδρομή της ζωής του από τα πρώτα του βήματα μέχρι τις μεγαλύτερες στιγμές της καριέρας του.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια
Ο πάπας Φραγκίσκος "Ομπάμα του Καθολικισμού" ; Νομίζω ότι τον αδικείτε εξαιρετικά τον Φραγκίσκο. Ο Ομπάμα ο οποίος εκπροσωπούσε μια Δημοκρατία ήταν ένα συνεχές στρογγύλεμα, πολύ συναίνεση, πολύ επικοινωνία και πολύ λίγο χειροπιαστό αποτέλεσμα. Ο Φραγκίσκος, ο οποίος βρέθηκε επικεφαλής ενός από τους πλέον αντιδραστικούς θεσμούς παγκοσμίως, έχει τολμήσει να έλθει σε ρήξη με μια τεράστια παράδοση ιδεολογικής μαυρίλας, σκοταδισμού και αντίδρασης (έστω και σε λεκτικό για την ώρα επίπεδο, δεν είναι λίγο αυτό. Πολλά από τα λόγια του θα τα προσυπέγραφαν αριστερές και ριζοσπαστικά οικολογικές οργανώσεις)