Εντυπωσιακή ήταν η κοσμοσυρροή και φέτος στην Ακρόπολη, κατά την καλοκαιρινή τουριστική σεζόν, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία του υπουργείου Πολιτισμού

 

Ενδεικτικό είναι πως τον Αύγουστο, μόνο σε μία ημέρα, περίπου 18.000 άτομα επισκέφτηκαν τον «ιερό βράχο» της Ακρόπολης και τον επιβλητικό Παρθενώνα. Μία μέρα πριν το ρεκόρ για φέτος, πάνω από 17.000 τουρίστες είχαν επίσης επισκεφτεί τον αρχαιολογικό χώρο. «Όλο αυτό το διάστημα έχουμε πάνω από 15.000 επισκέπτες στην Ακρόπολη», δήλωνε χαρακτηριστικά στα μέσα Αυγούστου η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. 

 

Ο μεγαλύτερος όγκος τουριστών ανέβαινε στον δημοφιλέστερο αρχαιολογικό χώρο της Ελλάδας από το πρωί έως το μεσημέρι, αψηφώντας τις υψηλές θερμοκρασίες και το έντονο φως του ήλιου. Η κορύφωση της κίνησης συνδέεται χρονικά και με τις αφίξεις τουριστών από τα κρουαζιερόπλοια (8π.μ-11π.μ)

 

Σύμφωνα με την υπουργό Πολιτισμού, παρά την προώθηση της καμπάνιας "Skip The Line", για έκδοση του εισιτηρίου μέσω διαδικτύου, οι περισσότεροι φαίνεται πως εξακολουθούν να προτιμούν την έκδοση επί τόπου. Αποτέλεσμα είναι να δημιουργούνται μεγάλες ουρές, στα επτά εκδοτήρια και τα ηλεκτρονικά ακυρωτικά μηχανήματα. 

«Σκεφτόμαστε όμως να στήσουμε ένα εκδοτήριο στην Διονυσίου Αρεοπαγίτου και ακυρωτικά στον χώροι που είναι ο ΕΟΤ, για να απορροφούν μέρος του όγκου των τουριστών», έλεγε σε πρόσφατη συνέντευξή της στο Protagon η υπουργός Πολιτισμού. «Να περάσει ο Αύγουστος και να καθίσουμε με τους αρχιφύλακες, με την πυραμίδα της διοίκησης, να φτιάξουμε μια τράπεζα δεδομένων, με βάση την πραγματική καθημερινή εικόνα που έχουμε πλέον, ώστε να διορθωθούν τα πράγματα την επόμενη σεζόν».

 

Ανοικτό παραμένει και το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας γραμμής γρήγορης πρόσβασης ώστε να αποφορτιστεί κάπως ο συνωστισμός. Η κα Μενδώνη έχει προαναγγείλει πάντως και την καθιέρωση μιας «έξυπνης κάρτας» για είσοδο σε όλα τα αξιοθέατα μεγάλου τουριστικού ενδιαφέροντος στην Αθήνα, σε μία περίοδο που παρατηρείται γενικά μεγάλη αύξηση της επισκεψιμότητας σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία σε όλη την Ελλάδα.