ΝΕΟ BLOG: H Γαστρονομία Πάει Μουσείο

ΝΕΟ BLOG: H Γαστρονομία Πάει Μουσείο Facebook Twitter
13
ΝΕΟ BLOG: H Γαστρονομία Πάει Μουσείο Facebook Twitter

[οι φωτογραφίες από τις Ημέρες Γαστρονομίας είναι από το fb τους]

 

 

 

Παρασκευή: θέλω να πάω στη λαϊκή, κομμωτήριο και για καφέ με την Κατερίνα.

Σάββατο: θέλω να κάνω γενική στο σπίτι, να ανοίξω φύλλο για μελιτζανόπιτα και να διαβάσω βουλιαγμένη στον καναπέ ως το τέλος της νύχτας.

Κυριακή: θέλω να κοιμηθώ ως την αιωνιότητα, να βάψω τα νύχια και να βιώσω το far niente μιας πριγκίπισσας.

 

Όμως, τίποτα από αυτά δεν πρόκειται να συμβεί. Γιατί το τριήμερο, το επαγγελματικό καθήκον και η διαστροφή μαζί, θα με διχάσουν ανάμεσα στο Μουσείο της Ακρόπολης και το Μπενάκη. Θεσμοφόρια στο ένα, Μέρες Γαστρονομίας στο άλλο.

 

Για πρώτη φορά το ελληνικό τοπικό προϊόν μοιράζεται ανάμεσα σε δυό μουσεία, για πρώτη φορά οι Καρυάτιδες θα πάρουν μυρωδιά από μπακλαβαδάκια και λικεράκια μέντα, το Μπενάκειο Αίθριο θα μυρίσει παστουρμά και καβουρμά με αβγά. Το Ακρόπολης βουλιάζει από ξένους, ο check-in κύριος της εισόδου δεν ξέρει καν να με ενημερώσει κατά πού πέφτει το τοπικό προϊόν. Στη σκιά των μαρμάρων του Παρθενώνα και στα παράμερα της Αρχαιότητας, η νέα Ελλάδα χωρισμένη σε διαμερίσματα και σταντς.

 

Προσπέκτους και δειγματάκια συνοψίζουν το λάδι της Καλαμάτας και τον κρόκο της Κοζάνης, μια πάλευκη ησυχία, ούτε ένας Γερμανός δεν πήρε μυρωδιά ότι ο Βόλος ειδικεύεται στο γλυκό φιρίκι, ούτε μια αμερικάνα δεν αντελήφθη το τραγανό κεράσι της Έδεσσας. Αμηχανία μιας πρώτης απόπειρας, συζητήσεις στο αμφιθέατρο, αναμένεται ο υπουργός. Θα ήτο, λέει, πολιτικώς ανορθόδοξο και πολιτιστικώς άκομψο να βγουν οι πάγκοι στην είσοδο, να πάρει ο ξένος ένας μεζεδάκι καβουρμά, να γλύψει λίγο ελατίσιο μέλι, να τονώσει με ένα παστελάκι την ορθοστασία της κατάβασης στον Κλασικισμό.

 

Αν δεν ψήσεις, όμως, ένα λουκάνικο πριν το γκισέ, πώς θα αντιληφθεί ο ξένος την ένθεη τσίκνα, το μόνο, ίσως, κοινό και απαραβίαστο στο χρόνο ανάμεσα στον Πλάτωνα και τον νεοέλληνα;

ΝΕΟ BLOG: H Γαστρονομία Πάει Μουσείο Facebook Twitter
 

Στο Μπενάκη, πάλι, επικρατεί μεγίστη εξωστρέφεια. Η κυρία Δαμανάκη και οι κυρίες με τις πέρλες, hipsters και φοιτητές, έμποροι και επιχειρηματίες, γαστρονόμοι και τέως λαϊφσταϊλίστες, παντός τύπου κυριάκια και διανοούμενοι, εναλλακτικοί και καλλιτέχνες, γκαλερίστες και νεογνά στα καροτσάκια, κοκτέιλς και δυνατές μουσικές, γαστρονομικοί πειραματισμοί και μαγειρέματα, συζητήσεις και προβολές, νόστιμες μπουκιές και τσιμπολογήματα γύρω από 16 εκλεκτούς παραγωγούς, που σε ένα chic πνεύμα ζεν καλλιέπειας εξηγούν σε mood που διόλου δεν θυμίζει εμποροπανήγυρι, το προιόν, τη γεύση αλλά και το δύσκολο έργο τους στο αβρό κοινό.

ΝΕΟ BLOG: H Γαστρονομία Πάει Μουσείο Facebook Twitter
ΝΕΟ BLOG: H Γαστρονομία Πάει Μουσείο Facebook Twitter

Το «ιδιαίτερο» τυρί, ο καφές, το αγκιναράκι και το παξιμαδάκι συναντούν την ιδανική πελατεία τους, μια σύγχρονη «μουσειακή» αύρα εξευγενίζει την παστουρμαδέλα, άντε να δούμε και του χρόνου!

ΝΕΟ BLOG: H Γαστρονομία Πάει Μουσείο Facebook Twitter
ΝΕΟ BLOG: H Γαστρονομία Πάει Μουσείο Facebook Twitter
ΝΕΟ BLOG: H Γαστρονομία Πάει Μουσείο Facebook Twitter

Στην πρώτη ώσμωση, το Μουσείο στέκει λίγο αμήχανο απέναντι στον τραχανά, του σηκώνει λίγο το φρύδι, ως το τέλος των πανηγυρισμών τα έχουν «βρει» και πίνουν παρέα, η τροφή είναι πολιτισμός, η θρούμπα αξίζει μια θέση στη βιτρίνα του όσο κι εκείνη η «έκθεμα» μινωική που ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι.

ΝΕΟ BLOG: H Γαστρονομία Πάει Μουσείο Facebook Twitter
ΝΕΟ BLOG: H Γαστρονομία Πάει Μουσείο Facebook Twitter
ΝΕΟ BLOG: H Γαστρονομία Πάει Μουσείο Facebook Twitter

Αν το λάδι βγει από το μουχλιασμένο κατώγι και εκτεθεί σε chanel-οειδή μπουκαλάκια πλάι στα σοφιστικέ μπιζού της Πάολα Λάκαχ, αν η Μαρία Παπαδημητρίου συνεχίζει να αλατίζει με εικαστική αύρα τα μαγειρέματα της «Σούζυ τρως» κι αν η Αρχιτεκτονική του Βόλου συνεχίσει να χτίζει τα σπίτια του μέλλοντος με αβγά και μανιτάρια, τότε υπάρχουν πολλές ελπίδες για τον αγρότη του αύριο.

Που έχει όλες τις πιθανότητες να οδηγεί Φεράρι, να ντύνεται με D-Squared, να πηγαίνει στο Μέγαρο και να διαβάζει Λακάν.

ΝΕΟ BLOG: H Γαστρονομία Πάει Μουσείο Facebook Twitter
ΝΕΟ BLOG: H Γαστρονομία Πάει Μουσείο Facebook Twitter
ΝΕΟ BLOG: H Γαστρονομία Πάει Μουσείο Facebook Twitter
ΝΕΟ BLOG: H Γαστρονομία Πάει Μουσείο Facebook Twitter
ΝΕΟ BLOG: H Γαστρονομία Πάει Μουσείο Facebook Twitter
ΝΕΟ BLOG: H Γαστρονομία Πάει Μουσείο Facebook Twitter
Γεύση
13

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΜΠΑΚΑΛΙΚΑ, DELI

Γεύση / Ο μεγάλος οδηγός του Αθηναίου καλοφαγά: Τα 51 πιο νόστιμα σημεία της πόλης

Εξειδικευμένα παντοπωλεία, deli με αλλαντικά και τυριά από την Ελλάδα και τον κόσμο, χασάπικα για κρέατα άριστης ποιότητας, κάβες και φούρνοι με ψωμιά παραδοσιακά αλλά και νέας εποχής, σε μια λίστα που μπορεί να είναι ο παράδεισος του foodie.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία στην Αθήνα;

Γεύση / Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία τούρτα της Αθήνας;

Όσο και αν η τέχνη της ζαχαροπλαστικής έχει κάνει άλματα στη χώρα μας, δεν έχουμε πάψει ποτέ να αγαπάμε τα «παλιά γλυκά» που μας θυμίζουν παιδικά χρόνια, οικογενειακές συγκεντρώσεις, γενέθλια και γιορτές.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ωδή στην pure σεβεντίλα: Ένα σπίτι που μοιάζει με μικροοργανισμό.

Γεύση / Ένα σπίτι στο Παλαιό Φάληρο που αποθεώνει τα απίθανα '70s

Το σπίτι του Γιώργου Κελέφη, εκδότη του περιοδικού ΟΖΟΝ, στο Παλαιό Φάληρο ‒σχεδιασμένο από τους σπουδαίους αρχιτέκτονες Δημήτρη και Σουζάνα Αντωνακάκη‒ μοιάζει με χρονοκάψουλα που σε μεταφέρει στη δεκαετία του ’70.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Το κρασί με απλά λόγια / Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης ταξιδεύουν στους αμπελώνες της Κεφαλονιάς, με οδηγό τον οινοποιό Ευρυβιάδη Σκλάβο. Μαθαίνουμε για τις γνωστές, αλλά και τις πιο σπάνιες ποικιλίες του νησιού, καθώς και για τον ρόλο που παίζει το βουνό Αίνος στην αμπελουργία του.
THE LIFO TEAM
Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Γεύση / Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Ο Βαγγέλης από το «Σπιρτόκουτο» –δηλαδή ο Γιάννης Βουλγαράκης– άφησε τα Κύθηρα για την Αθήνα και ανανέωσε, με τις λιτές του γεύσεις, έναν χώρο όπου κάποτε αράζαμε για ποτά και τώρα πηγαίνουμε για φρέσκες παπαρδέλες και σφακιανόπιτα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Γιαννούδι, Μαραθέφτικο, Μαύρο: Οι άγνωστες δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Το κρασί με απλά λόγια / Γιαννούδι, Μαραθεύτικο, Μαύρο: Οι ερυθρές δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Σε τι ξεχωρίζουν οι γηγενείς κόκκινες ποικιλίες της Κύπρου; Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον οινολόγο και οινοποιό Σοφοκλή Βλασίδη και συζητούν μαζί του για τα αυτόριζα αμπέλια του νησιού.
THE LIFO TEAM
Ronin: Ένα καταφύγιο ιαπωνικής κομψότητας και γεύσης στο Κολωνάκι/ Στο Ronin στο Κολωνάκι θα ανακαλύψεις το νόημα της ιαπωνικής απλότητας/ Ronin: Η ιαπωνική απλότητα που συγκινεί σε κάθε πιάτο

Γεύση / Ronin: Ιαπωνέζικη κουζίνα με ακρίβεια, λιγότερο fusion, περισσότερο zen

Το εστιατόριο Ronin φέρνει στο Κολωνάκι τη δύναμη της απλότητας της ιαπωνικής κουλτούρας και την αποθέωση της γευστικής λεπτομέρειας σε έναν απολαυστικό διάλογο μεταξύ παράδοσης και μοντέρνας δημιουργίας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Γεύση / Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας σιγομαγειρεύει σχεδόν τα πάντα στον ξυλόφουρνο, «ψήθηκε» με τις παραδοσιακές γεύσεις στον φούρνο του παππού και της γιαγιάς του, και μοιράστηκε μαζί μας τρεις αυθεντικές συνταγές από τη Φλώρινα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Γεύση / Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Ευφάνταστα τσουρέκια και καλιτσούνια της Λαμπρής, που βγαίνουν σε ποικίλα σχήματα και εκδοχές στα νησιά του Αιγαίου, θυμίζουν ζυμαρένια μικρογλυπτά και αναδίδουν την αρχοντική ευωδιά των ημερών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ

σχόλια

9 σχόλια
Καλή αρχή Κ.Ψυχούλη!Χαρά μου να σας παρακολουθώ και να σας διαβάζω!Θεωρώ ότι κάνετε εξαιρετική δουλειά και εμπιστευομαι απόλυτα τις γαστρονομικές σας απόψεις!Λυπάμαι που έχασα την εκδήλωση,αλλά χαίρομαι που θα παραβρίσκομαι στο βιβλιοπωλείο Νέστωρ για το Event!
Μου έχει λείψει το λαδάκι που έβγαζε ο παππούς μου. Όλο το έργο. Όχι ότι το παρακολουθούσα κάθε μέρα, αλλά εκείνες τις λίγες φορές που το έζησα είναι από τις πολυτιμότερες αναμνήσεις μου. Το ξύπνημα νωρίς πριν φέξει, το γάλο στο ποτήρι απ΄τη γιαγιά μου κι οι κουταλίδα με λίγο μέλι στο χέρι, η μικρή διαδρομή μέχρι τις ελιές, η -και καλά- βοήθεια που πρόσφερα νομίζοντας ότι έκανα κάτι σπουδαίο,λίγο να στρώσεις το λιόπιανο, λίγο να ξεχωρίσεις τις ελιές απ΄το κλαράκια. Η ώρα της βαρεμάρας, η ώρα του κυνηγητού με τα ξαδέρφια, το διάλειμμα: ψωμί χοντρό με λάδι και αλάτι, λίγο σύγλινο, ένα βραστό αυγό. Η επιστροφή στο σπίτι μες τη σιωπή κι ο ύπνος βαθύς, ήσυχος. Μου λείπει εκείνος ο ύπνος. Μα, πάνω απ΄όλα, μου λείπουν τα χέρια του, σκληρά και ταλαιπωρημένα, κι όλο αγάπη για μένα. Τα μάτια του παιδιού εξωραΐζουν την πραγματικότητα, αλλά το κάνουν φυσικά, όπως φυσικά σου ΄ρχεται να πιεις νερό όταν διψάς. Κι όσο περνάει ο καιρός, τόσο εκείνες οι πρώτες αναμνήσεις περνούν από φίλτρα. Κάποια στιγμή καταλαβαίνεις πως η κούραση ήταν μεγάλη, όπως και η φτώχεια. Παρακαλούσες για λίγη βροχή, να φουσκώσει λίγο ο καρπός. Μια κακή χρονιά και το λάδι ίσα που έφτανε για οικογενειακή χρήση. Κανένας ρομαντισμός. Μεγάλοι άνθρωποι με προβλήματα υγείας στη βιοπάλη, μέχρι να κλείσουν τα μάτια.Μετά απ΄αυτό το πιο πρόσφατο φιλτράρισμα, η καρδιά μου φούσκωσε εκτίμηση κι αγάπη κι η αίσθηση απ΄τις αναμνήσεις εκείνες συμπυκνώθηκε. Νέκταρ, που τρέφει τη ψυχή και λειτουργεί ως μέτρο σύγκρισης. Χωρίς να θέλω να μειώσω τη σημασία εκδηλώσεων γαστρονομίας, όσοι από εμάς φέρουμε αυτό το μέτρο σύγκρισης μέσα μας ζωντανό, είμαστε τυχεροί. Γιατί, τι πιο σημαντικό απ΄την αίσθηση της Βεβαιότητας όταν πνίγεσαι στην πληροφορία ή όταν γκαζώνεις στις λεωφόρους του ανταγωνισμού;Ακόμη έχω να δω μια εκδήλωση γαστρονομίας που να μιλάει στην καρδιά, αυτή που χτυπά μόνο όταν τρέφεται αληθινά.
Τι σας χάλασε ρε σεις; Δίκιο έχει!Είναι τύπισσα και ερωτεύσιμη γυναίκα, με όλο τον σεβασμό (το αναφέρω ως κομπλιμάν, όχι σεξιστικά ή χυδαία). Ψιτ... που είστε μάλλον ούτε από φαγητά ξέρετε. Ο έρωτας περνάει από το στομάχι. Εσείς το μπερδέψατε με το παχύ έντερο... Διαβάστε κάτι άλλο καλύτερα.Καλή επιτυχία στη νέα στήλη. Αναμένουμε ενδιαφέροντα άρθρα.