Ο Τραμπ ανακοίνωσε άρση των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας

Ο Τραμπ ανακοίνωσε άρση των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας Facebook Twitter
5

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε σήμερα την άρση των κυρώσεων που είχαν επιβληθεί στην Τουρκία για τη στρατιωτική τους επιχείρηση στη βόρεια Συρία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε σήμερα πως η εκεχειρία στη βόρεια Συρία είναι πλέον μόνιμη και συνεπώς έδωσε εντολή για την άρση των κυρώσεων που είχαν επιβληθεί στην Τουρκία, απορρίπτοντας παράλληλα τις επικρίσεις και υπερασπίζοντας την απόφασή του να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη βορειοανατολική Συρία.

Ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε «σημαντικό επίτευγμα» την εκεχειρία που διαπραγματεύτηκε η αμερικανική αντιπροσωπεία υπό την ηγεσία του αντιπροέδρου Μάικ Πενς.

«Αμέτρητες ζωές πλέον σώθηκαν ως αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων μας με την Τουρκία και καταλήξαμε σε μια έκβαση χωρίς να χυθεί ούτε μια σταγόνα αμερικανικού αίματος: κανένας τραυματίας, κανείς δεν πυροβολήθηκε, κανείς δεν σκοτώθηκε», είπε. «Τώρα οι άνθρωποι λένε, ουάου, τι φανταστικό αποτέλεσμα!», πρόσθεσε, χωρίς να διευκρινίσει σε ποιους ακριβώς αναφερόταν.

Γνωστοποίησε ότι έδωσε εντολή στον υπουργό Οικονομικών Στίβεν Μνιούτσιν να ανακαλέσει τις κυρώσεις που είχαν επιβληθεί στην Άγκυρα ως απάντηση στην τουρκική της στρατιωτική επιχείρηση εναντίον κουρδικών δυνάμεων.

«Ζήτησα από το υπουργείο Οικονομικών να άρει τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στις 14 Οκτωβρίου ως απάντηση στην τουρκική επίθεση», τόνισε από το Λευκό Οίκο, σημειώνοντας: «Οι κυρώσεις αίρονται εκτός αν συμβεί κάτι για το οποίο δεν θα είμαστε χαρούμενοι».

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε την άρση των κυρώσεων ενάντια στα τουρκικά υπουργεία Άμυνας και Ενέργειας και τις κυρώσεις που είχαν επιβληθεί εις βάρος του Τούρκου υπουργού Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλου, του Τούρκου υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ και του υπουργού Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ.

Ωστόσο παραμένουν ερωτήματα για την πολιτική Τραμπ και το Κογκρέσο συνεχίζει να εργάζεται για ένα πακέτο κυρώσεων με σκοπό να τιμωρήσει την Τουρκία για την στρατιωτική της επίθεση.

«Τρεις εβδομάδες μετά την πρώτη ανακοίνωση της αποχώρησης των στρατευμάτων, ο πρόεδρος δεν φαίνεται να έχει μια ξεκάθαρη στρατηγική για τη διασφάλιση της 'διαρκούς ήττας' του Ισλαμικού Κράτους» και να διορθώσει το μπάχαλο που δημιούργησε στη Συρία», τόνισε ο ηγέτης των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ.

Ο Τραμπ συνέχισε την μονότονη κριτική του ενάντια στις προσπάθειες των ΗΠΑ στο παρελθόν να διατηρούν αμερικανικές δυνάμεις στην Μέση Ανατολή.

Οι ΗΠΑ θα «αφήσουν κάποιον άλλο να πολεμήσει για αυτά τα εκτενή, αιματοβαμμένα αμμώδη εδάφη», είπε, προσθέτοντας πως «είμαι δεσμευμένος να επιδιώξω μια διαφορετική πορεία, εκείνη που οδηγεί στην νίκη για την Αμερική».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επίσης υπαινίχθηκε ότι η συνάντησή του, που είναι προγραμματισμένη για τις 13 Νοεμβρίου στο Λευκό Οίκο με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα πραγματοποιηθεί. «Μπορεί να συναντηθούμε πολύ σύντομα», είπε.

Παράλληλα ανέφερε ότι συνομίλησε με τον επικεφαλής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), στρατηγός Μαζλούμ Κομπάνι Αμπντί, ο οποίος τον ευχαρίστησε. «Μίλησα με τον στρατηγό Μαζλούμ, έναν σπουδαίο άνδρα (...) Ήταν εξαιρετικά ευγνώμων», είπε.

Κατέληξε λέγοντας ότι ένας «μικρός αριθμός Αμερικανών» στρατιωτών θα μείνει στη Συρία, «σε περιοχές όπου υπάρχει πετρέλαιο».

«Οι χώρες της περιοχής πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη και να βοηθήσουν την Τουρκία και τη Συρία να εξασφαλίσουν τα σύνορά τους».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΕΡΥΘΡΑ ΘΑΛΑΣΣΑ ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ

Διεθνή / Το Ιράν απειλεί να αποκλείσει την Ερυθρά Θάλασσα και τον Περσικό Κόλπο αν συνεχιστεί ο αμερικανικός αποκλεισμός

Παρότι η Τεχεράνη δεν διαθέτει ακτογραμμή στην Ερυθρά Θάλασσα, θεωρείται ότι μπορεί να ασκήσει επιρροή στην περιοχή μέσω των συμμάχων της στην Υεμένη, των ανταρτών Χούθι
THE LIFO TEAM
ΚΑΡΟΛΟΣ ΗΠΑ ΟΜΙΛΙΑ

Διεθνή / Βασιλιάς Κάρολος: Η ιστορική κίνηση που ετοιμάζει ενόψει της επίσκεψής του στις ΗΠΑ

Ο βασιλιάς θα ταξιδέψει στις ΗΠΑ εν μέσω του έντονου κλίματος ανάμεσα σε Τραμπ και Στάρμερ, και αυξανόμενων επικρίσεων προς τον μονάρχη για την εμπλοκή της οικογένειάς του στην υπόθεση Έπσταϊν
THE LIFO TEAM
BBC ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΛΛΑΔΑ ΜΙΣΘΟΦΟΡΟΙ

Διεθνή / BBC: Η Ελλάδα χρησιμοποιεί μασκοφόρους μετανάστες για να απωθήσει άλλους στον Έβρο

Η έρευνα του βρετανικού δικτύου επικαλείται μαρτυρίες μεταναστών, πρώην μισθοφόρων, αστυνομικές πηγές και έγγραφα - Καταγγελίες για λεκτική και σωματική κακοποίηση, μέχρι και απειλές για βιασμό - Η απάντηση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη
THE LIFO TEAM
ΠΛΟΥΣΙΟΤΕΡΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

Διεθνή / Αυστραλία: Η πλουσιότερη γυναίκα της χώρας πρέπει να μοιραστεί μέρος της περιουσίας της

Σύμφωνα με απόφαση δικαστηρίου, η Τζίνα Ράινχαρτ καλείται να αποχωριστεί σεβαστό μέρος της περιουσίας της, λόγω πολύχρονης διαμάχης σχετικά με την επιχειρηματική της αυτοκρατορία στον τομέα της εξόρυξης
THE LIFO TEAM
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ DEEPFAKE ΔΙΚΗ

Διεθνή / Αυστραλία: 19χρονος ομολόγησε την ενοχή του για τη δημιουργία deepfake πορνό σε μια ιστορική υπόθεση

Είναι το πρώτο άτομο που διώκεται βάσει νέου νόμου, ο οποίος ποινικοποιεί την αλλοίωση σεξουαλικών εικόνων και προβλέπει ποινή έως και επτά χρόνια φυλάκισης
THE LIFO TEAM
«Δεν πρέπει να γυρίσουμε στο νόμο της ζούγκλας»: Το «αμένσιοτο» της Κίνας για τον Τραμπ

Διεθνή / «Δεν πρέπει να γυρίσουμε στο νόμο της ζούγκλας»: Το «αμένσιοτο» της Κίνας για τον Τραμπ

Η απόφαση της Ουάσινγκτον να επιβάλει αποκλεισμό στις εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου από τα Στενά του Ορμούζ δημιουργεί ένα επικίνδυνο διπλωματικό ναρκοπέδιο για τον Πρόεδρο Τραμπ, λίγες μόλις εβδομάδες πριν από την προγραμματισμένη επίσκεψή του στο Πεκίνο.
THE LIFO TEAM
ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΟΛΕΜΟΣ ΙΡΑΝ ΗΠΑ

Διεθνή / Ζελένσκι: «Οι ΗΠΑ δεν έχουν χρόνο για την Ουκρανία λόγω Ιράν» - Νεκρό 8χρονο παιδί και 14 τραυματίες στο Τσερκάσι

«Εάν οι ΗΠΑ δεν ασκήσουν πίεση στον Πούτιν και περιοριστούν σε έναν ήπιο διάλογο, τότε εκείνος δεν θα έχει λόγο να φοβάται», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος - Συνεχίζονται οι ρωσικές επιδρομές
THE LIFO TEAM

σχόλια

4 σχόλια
Και τόσο που κρατήθηκε ο Τραμπ πολύ του ήταν.Φανταστείτε τώρα να είμασταν εκτός ΕΕ, όπως φαντασιώνονταν κάποιοι το 2015, και να έπαιζε αυτό το πόκερ ο Ερντογάν με Αμερική και Ρωσία στην γειτονιά μας...
Πολύ φοβάμαι, ότι εν όψει της διαδικασίας αποπομπής του πορτοκαλιού παππούλη και της μη λήψης του χρίσματος των Ρεπουμπλικανών για τις επερχόμενες εκλογές του 2020, ο τυπάκος θα λειτουργήσει σαν κάτι "καλούς" συναδέλφους που τις παραμονές της συνταξιοδότησής τους βγάζουν ότι απωθημένα έχουν και κάνουν φεύγοντας όση περισσότερη ζημιά μπορούν. Εννοείται, στους άλλους και περισσότερο εννοείται με το αζημίωτο για την πάρτη τους, ε;
Τραμπ :"Μετά την υπέροχη κατάσταση που δημιουργήθηκε από την απαράμιλλα σοφή στάση του εκπληκτικού φίλου Ταγίπ και την αποχώρηση των απίθανων Κούρδων μαχητών, αποφάσισα να μην καταστρέψω, αλλά να βοηθήσω θαυμάσια την οικονομία της μεγαλοπρεπούς χώρας Τουρκίας."Αύριο βέβαια ξημερώνει μια άλλη μέρα, μην το δένουμε και κόμπο...