Θεσσαλονίκη: Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στη ΔΕΘ - 3500 αστυνομικοί επί ποδός

Θεσσαλονίκη: Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στη ΔΕΘ - 3500 αστυνομικοί επί ποδός Facebook Twitter
Eurokinissi
4

Ιδιαίτερα αυξημένα θα είναι και φέτος τα αστυνομικά μέτρα ενόψει την έναρξης λειτουργίας της 84ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), τα εγκαίνια της οποίας πραγματοποιεί, αύριο Σάββατο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛΑΣ αποφασίστηκε σε σειρά συσκέψεων που προηγήθηκαν το τελευταίο διάστημα. Για την εφαρμογή των μέτρων τάξης και ασφάλειας θα βρίσκονται επί ποδός όλες οι διαθέσιμες δυνάμεις της Θεσσαλονίκης, ενώ μετακινήσεις αστυνομικών θα υπάρξουν και από άλλες περιοχές της χώρας. Όπως έγινε γνωστό, ο αριθμός των αστυνομικών που θα πάρουν μέρος στα μέτρα δεν θα ξεπεράσει τους 3.500.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, διμοιρίες των ΜΑΤ και της ΥΜΕΤ θα αναπτυχθούν σε κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης και σε άλλα κομβικά σημεία της πόλης, απ' όπου θα διέλθουν οι προγραμματισμένες διαδηλώσεις, ενώ από αέρος ελικόπτερο της ΕΛΑΣ θα εποπτεύει την κίνηση των πορειών.

Την ίδια ώρα, επιτελικά στελέχη της ΕΛΑΣ θα βρίσκονται στο Κέντρο Επιχειρήσεων στο Αστυνομικό Μέγαρο, απ' όπου θα συντονίζουν τις κινήσεις των αστυνομικών δυνάμεων. Για την επίβλεψη των μέτρων η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης έχει ορίσει δύο εισαγγελείς, εκ των οποίων η πρώτη θα βρίσκεται στο Κέντρο Επιχειρήσεων της ΕΛΑΣ και η δεύτερη στο κέντρο της πόλης.

Ήδη από χθες, Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου, ξεκίνησαν αυξημένες περιπολίες αστυνομικών σε κεντρικά σημεία της Θεσσαλονίκης, ενώ στους δρόμους βρίσκονται δυνάμεις της Τροχαίας και της Δημοτικής Αστυνομίας για τα παράνομα παρκαρισμένα αυτοκίνητα, κυρίως, γύρω από τη ΔΕΘ και το ΑΠΘ ενόψει της εφαρμογής των μέτρων απαγόρευσης και στάθμευσης οχημάτων. Όπως ανακοινώθηκε, η κυκλοφορία για τα οχήματα θα απαγορευτεί μετά το μεσημέρι του Σαββάτου στο κέντρο, σε μία ακτίνα εκατοντάδων μέτρων από τις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης, διά των υπαλλήλων καθαριότητας, απομακρύνει κάδους απορριμμάτων από τους δρόμους που θα περάσουν οι πορείες, ενώ ο Εμπορικός Σύλλογος ζήτησε από τους καταστηματάρχες να λάβουν προληπτικά μέτρα.

Μαζική αναμένεται η συμμετοχή στις κινητοποιήσεις του Σαββάτου

Μαζική αναμένεται να είναι η συμμετοχή στις κινητοποιήσεις του Σαββάτου από συνδικάτα και συλλογικότητες. Μέχρι στιγμής, επισήμως, είναι γνωστές οι εξής συγκεντρώσεις, που είναι προγραμματισμένες να ξεκινήσουν στις 18:00 (θα ακολουθήσουν πορείες): Στο Άγαλμα Βενιζέλου από ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, ενώ το κάλεσμα του ΠΑΜΕ είναι προγραμματισμένο στην πλατεία Αριστοτέλους. Η ΛΑΕ καλεί σε συγκέντρωση στη συμβολή των οδών Μ. Γενναδίου με Εγνατία, ενώ ΟΚΔΕ και ΚΕΕΡΦΑ στη συμβολή των οδών Αγίας Σοφίας και Εγνατία. Στην Καμάρα έχει προγραμματιστεί το κάλεσμα των αντιεξουσιαστών και της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς. Εξάλλου, στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στη νέα παραλία θα συγκεντρωθούν άτομα που αντιδρούν στη συμφωνία των Πρεσπών.

Την αυλαία των κινητοποιήσεων άνοιξαν το πρωί οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, ενώ τη σκυτάλη παίρνουν στις 18:00 τα Σώματα Ασφαλείας, που απευθύνουν κάλεσμα για συγκέντρωση στον Λευκό Πύργο.

Ξεκίνησαν από την Παρασκευή οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

 

Εν τω μεταξύ, οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που ανακοίνωσε η Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης, ενόψει των παράλληλων εκδηλώσεων-ομιλιών και των προγραμματισμένων συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας και πορειών στο πλαίσιο της 84ης ΔΕΘ, ξεκίνησαν από σήμερα με απαγόρευση στάσης και στάθμευσης σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, ενώ ο σχεδιασμός της Τροχαίας προβλέπει από αύριο το μεσημέρι καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας στο ιστορικό κέντρο και σε βασικές αρτηρίες που οδηγούν σε αυτό.

Αναλυτικά, από τις 6:00 σήμερα έως την ίδια ώρα της Δευτέρας 9 Σεπτεμβρίου δεν θα επιτρέπεται η στάση και στάθμευση όλων των οχημάτων στους οδικούς άξονες: Αγγελάκη (σε όλο το μήκος της), Λεωφόρος Στρατού (από Καυτανζόγλου μέχρι Πλατεία ΧΑΝΘ), 3ης Σεπτεμβρίου (από Μ. Αλεξάνδρου μέχρι Αγ. Δημητρίου.), Εθν. Αμύνης (από Αγίου Δημητρίου μέχρι Πλατεία Λευκού Πύργου), Αγ. Δημητρίου (από Πλατεία Ευαγγελίστριας μέχρι Γ' Σεπτεμβρίου και από Προξένων μέχρι Στεφάνου Δραγούμη), Γ. Λαμπράκη (από Εγνατία μέχρι 3ης Σεπτεμβρίου), Αρμενοπούλου (από Μελενίκου μέχρι Εθν. Αμύνης), Ν. Γερμανού (από Πλατεία Λευκού Πύργου μέχρι Πλατεία ΧΑΝΘ), Μ. Ανδρόνικου (από Πλατεία Ηλεκτρικής Εταιρείας μέχρι Πλατεία ΧΑΝΘ), 26ης Οκτωβρίου (από Ανδρέου Γεωργίου μέχρι Πήγασου, ρεύμα προς έξοδο πόλης), Ερμιόνης (από 26ης Οκτωβρίου μέχρι Ανδρέου Γεωργίου) και Ανδρέου Γεωργίου (από Πήγασου μέχρι 26ης Οκτωβρίου). Εξάλλου, από την ίδια ώρα σήμερα έως το πρωί της Κυριακής δεν θα επιτρέπεται η στάση και στάθμευση όλων των οχημάτων στην οδό Ελ. Βενιζέλου (από Εγνατία έως Λ. Νίκης).

Επιπλέον, από τις 14:00 του Σαββάτου, ανάλογα με την εξέλιξη των εκδηλώσεων και μέχρι την ολοκλήρωση αυτών, σταδιακά θα απαγορευθεί η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στους εξής οδικούς άξονες: Λεωφόρος Στρατού (από Καυτανζόγλου μέχρι Πλατεία ΧΑΝΘ), 3ης Σεπτεμβρίου (από Μ. Αλεξάνδρου μέχρι Αγίου Δημητρίου), Βασ. Όλγας (από Μ. Μπότσαρη μέχρι Αγίας Τριάδος), Βασ. Γεωργίου (από Αγίας Τριάδος μέχρι Μ. Ανδρόνικου), Λεωφόρος Νίκης, Κουντουριώτη, Κ. Καραμανλή (από Κατσιμίδη μέχρι Γ' Σεπτεμβρίου), Εγνατία (από Λαγκαδά μέχρι 3ης Σεπτεμβρίου), Εθν. Αμύνης (από Αγίου Δημητρίου μέχρι Πλατεία Λευκού Πύργου), Τσιμισκή, Αγίου Δημητρίου (από Λαγκαδά μέχρι Στεφάνου Δραγούμη), Αγίας Σοφίας (από Εγνατία μέχρι την πλατεία Αγίας Σοφίας, καθώς και περιμετρικά της πλατείας Αγίας Σοφίας), Παύλου Μελά και Ελ. Βενιζέλου.

Την ώρα που θα βρίσκονται σε εξέλιξη οι κινητοποιήσεις, η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται από ανατολικά προς δυτικά μέσω των οδών Κατσιμίδη-Περιφερειακής οδού-Αγ. Δημητρίου (όσο οι συνθήκες το επιτρέπουν)-Ολυμπιάδος, ενώ από δυτικά προς ανατολικά της πόλης μέσω των οδών 26ης Οκτωβρίου-Λαγκαδά και Περιφερειακής οδού, καθώς και από την Αγίου Δημητρίου, όσο οι συνθήκες το επιτρέπουν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ελλάδα
4

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

3 σχόλια
Μήπως ήρθε πια ο καιρός η Διεθνής Έκθεση της Θεσσαλονίκης να εγκαινιάζεται από τον Δήμαρχο της Θεσσαλονίκης και να λείψουν όλα αυτά που βλέπουμε τα τελευταία χρόνια; Εννοώ κλούβες, αστυνομικοί, φράχτες, αύρες, 5-6 διαφορετικές πορείες/διαδηλώσεις, δακρυγόνα, η πόλη κομμένη στα δυο, οι συγκοινωνίες παραλυμένες κλπ κλπ... Ο εκάστοτε πρωθυπουργός μπορεί μια χαρά να ανακοινώνει από το γραφείο του ή από το βήμα της Βουλής τον σχεδιασμό της επόμενης χρονιάς και να είμαστε όλοι ευχαριστημένοι (εκτός ίσως από τους πολιτικούς, τους πολιτευτές και τους παρατρεχάμενους «μαϊντανούς», που δεν θα έχουν την ευκαιρία να φωτογραφηθούν και να τους δείξουν τα κανάλια που ήρθαν στη ΔΕΘ!)
Κάθε πρωθυπουργός στην πρώτη του χρονιά έρχεται χειροκροτούμενος. Από τη δεύτερη και μετά «στραβώνει το πράγμα» και χρειάζονται οι φύλακες...