Ο Ερντογάν κατηγόρησε τον Ιμάμογλου για ευθυγράμμιση με τον Γκιουλέν

Ο Ερντογάν κατηγόρησε τον Ιμάμογλου για ευθυγράμμιση με τον Γκιουλέν Facebook Twitter
ΕΡΑ
2

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξαπέλυσε φραστική επίθεση σήμερα εναντίον του υποψηφίου δημάρχου Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, κατηγορώντας τον ότι ευθυγραμμίζεται με τον Φετουλάχ Γκιουλέν.

Ο υποψήφιος δήμαρχος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Ιμάμογλου, που κέρδισε τις εκλογές του Μαρτίου αλλά αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το δημαρχείο όταν το αποτέλεσμα ακυρώθηκε τον Μάιο θα τεθεί αντιμέτωπος εκ νέου με τον αντίπαλό του από το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) Μπιναλί Γιλντιρίμ στις νέες δημοτικές εκλογές την ερχόμενη Κυριακή 23 Ιουνίου. Στις εκλογές της 31η Μαρτίου ο Ιμάμογλου, επικράτησε του Γιλντιρίμ με διαφορά μικρότερη των 13.000 ψήφων, αλλά η Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή ακύρωσε το αποτέλεσμα επικαλούμενη παρατυπίες. Η αμφιλεγόμενη ακύρωση του αποτελέσματος προκάλεσε διεθνές αντιδράσεις και κατηγορίες από την αντιπολίτευση στην Τουρκία για υπονόμευση της δημοκρατίας.

Αφού διατήρησε τις πρόσφατες εβδομάδες μια σχετικά σιωπηλή στάση για τις δημοτικές εκλογές της Κωνσταντινούπολης ο Ερντογάν είπε σήμερα ότι ο Ιμάμογλου είναι συνεννοημένος με το δίκτυο FETO, του Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί για το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016. «Ποια είναι η θέση του; Είναι με τους Γκιουλενιστές» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος μιλώντας από την οροφή ενός λεωφορείου σε ένα συγκεντρωμένο πλήθος του στην συνοικία Σουλτανγκαζή της Κωνσταντινούπολης. Ο αρχηγός του τουρκικού κράτους αναφέρθηκε σε αναρτήσεις του Ιμάμογλου στο twitter την ημέρα του αποτυχημένου στρατιωτικού πραξικοπήματος, χωρίς να προσκομίσει κάποιες αποδείξεις.

Ο Ιμάμογλου έχει αρνηθεί οποιαδήποτε σχέση με τον Γκιουλέν

Ο υποψήφιος δήμαρχος του CHP έχει αρνηθεί οποιεσδήποτε διασυνδέσεις με το δίκτυο του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ Γκιουλέν. Σε ένα tweet του στις 16 Ιουλίου 2016, ο Ιμάμογλου δήλωσε ότι η Τουρκία πρέπει να ξεπεράσει την απόπειρα του πραξικοπήματος επιδιώκοντας δημοκρατία και ειρήνη. Δεν είναι σαφές σε ποιο tweet ο Ερντογάν του Ιμάμογλου αναφερόταν. Υπενθυμίζοντας στο συγκεντρωμένο πλήθος την πρώτη του εκλογή στην δημαρχία της Κωνσταντινούπολης το 1994, ο Ερντογάν δήλωσε ότι συνεργάστηκε από τότε με τον Μπιναλί Γιλντιρίμ, εκφράζοντας «την έντονη στήριξη» του στις εκλογές της 23ης Ιουνίου στον υποψήφιο του κόμματός του.

 

Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters/Anadolu

Διεθνή
2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια
Είναι ολοφάνερο ότι ο Ερντογάν έχει χάσει την ψυχραιμία του μετά την απώλεια της δημαρχίας της Κωνσταντινούπολης. Όχι μόνο παρεμβαίνει στον προεκλογικό αγώνα, αλλά χρησιμοποιεί κάθε τρόπο που νομίζει ότι θα πλήξει τον αντίπαλο. Στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείεται να θελήσει να συσπειρώσει γύρω του κόσμο δημιουργώντας «εξωτερικό πρόβλημα» με την Ελλάδα. Ας έχουν οι δικοί μας αρμόδιοι τα μάτια τους δεκατέσσερα και κυρίως ας πιέσουν τους «συμμάχους» να φανούν με πράξεις ως σύμμαχοι.