Ο Υποχθόνιος μιλά για το Mama, τον Τσίπρα και τη λέξη «πουτ@@@» στους στίχους

Ο Υποχθόνιος μιλά για το Mama, τον Τσίπρα και τη λέξη «πουτ@@@» στους στίχους Facebook Twitter
9

Για την απρόσμενη επιτυχία του Mama?, τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα και τη μουσική του φιλοσοφία, μίλησε ο ράπερ Υποχθόνιος που υπερασπίστηκε την αιχμηρή γλώσσα του είδους, ξεκαθαρίζοντας πως οι στίχοι του είναι βιωματικοί. 

Πώς νιώθει με τη viral επιτυχία του "Mama?" και τα φώτα της δημοσιότητας που συγκέντρωσε το στιγμιότυπο από την συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό; «Είμαι συνηθισμένος για τέτοιο "χαμό" γιατί κουβαλάμε πολλά viral στην πλάτη μας - το colombiano, το dub. Απλώς με το mama έχει ξεφύγει», λέει ο ίδιος, που αφηγείται πώς ξεκίνησε η συνεργασία του με τον Sin Boy για το κομμάτι τραπ-ρεγκετόν.

«Ο Sin Boy είχε το ρεφρέν και μου το έστειλε μέσω του Mad Clip. Θέλανε έναν έμπειρο να το ισορροπήσει», θυμάται, αποκαλύπτοντας και την πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Sin Boy: «Του είπα "αδελφέ, είναι πάρα πολύ ωραίο το κομμάτι απλά δεν καταλαβαίνω τι λες». Μου απάντησε "δε με ενδιαφέρει να καταλαβαίνουν τι λέμε στην Ελλάδα. Πάμε να κάνουμε καριέρα στο εξωτερικό". Και όντως μου στέλνουν βίντεο από το Πουέρτο Ρίκο και τη Βραζιλία».

Το 2016 που είχαμε συναντηθεί για να γίνει η συνέντευξη για τη Lifo, ο ΥΠΟ δεν έδινε συνεντεύξεις και οι δηλώσεις που έκανε ήταν ελάχιστες. Χθες, που συναντηθήκαμε ξανά και ηχογραφήθηκε η εκπομπή, ο ΥΠΟ ήταν περιζήτητος και έδινε συνεντεύξεις όλη την ημέρα, λόγω της συνάντησής του με τον πρωθυπουργό και της τεράστιας επιτυχίας του «Mama?» (το οποίο έπαιζε ακόμα και στα δελτία ειδήσεων!). Η εκπομπή δεν μεταδόθηκε ποτέ από το ραδιόφωνο του Avopolis, όπως ήταν προγραμματισμένο, γιατί είχε πέσει ο σέρβερ και ηχογραφήθηκε στο στούντιο του Νίκου Χαλντούπη, SoundCave Studios. Τον ευχαριστούμε πολύ για την εξυπηρέτηση. Στο στούντιο ήμασταν με τον William Darladanis.

Όπως λέει ο «Ύπο» υπάρχει μια δόση υπερβολής, αλλά οι στίχοι είναι κατά βάση βιωματικοί. «Η αστυνομία μας έχει συνέχεια στο "μάτι". Μας ψάχνουνε παντού (...) Όλα από το μηδέν, δεν λέμε ασυναρτησίες, κάποιος που δεν ξέρει τη ζωή μου νομίζει ότι λέμε ασυναρτησίες», συνεχίζει, υποστηρίζοντας ότι αν είχε παιδί θα το άφηνε να ακούσει ραπ. «Ό,τι υπάρχει στο λεξικό μας θα το χρησιμοποιούμε». Γιατί επιμένει και βάζει τη λέξη πουτ@@@; Ο ίδιος απαντά ότι είναι απλώς μία «ατάκα»: «Δεν εννοούμε κάτι για τις γυναίκες, τις αγαπάμε πάρα πολύ», ξεκαθαρίζει, εξηγώντας ότι ο όρος πουτ@@@ χρησιμοποιείται όπως σε αντίστοιχους αγγλικούς στίχους χρησιμοποιείται το "bitch".  

Ο Υποχθόνιος μιλά για το Mama, τον Τσίπρα και τη λέξη «πουτ@@@» στους στίχους Facebook Twitter

«Οι Έλληνες δεν κατάλαβαν ότι κάναμε ένα κομμάτι για την ξένη αγορά, με μία λέξη που ξέρουν όλοι, νόμιζαν ότι είμαστε ή μαστουρωμένοι ή τραυλίζουμε, ή είμαστε μεθυσμένοι - δεν κατάλαβαν ότι το πάμε αλλού (...) Όπως πάντα την πατάνε όλοι αυτοί. Κι έχει πολύ νόημα, και μπορώ να στο εξηγήσω. Όταν λέω ότι κατέβαινα με τα ΚΤΕΛ, εννοώ ότι όταν κατέβαινα για τους ΖΝ δεν είχα "μία", ήμουν 15 χρονών και μάζευα λεφτά για να πάω στην Αθήνα να κάνω δίσκο (...) Τώρα κατεβαίνω με αεροπλάνο. Υπάρχει υπερβολή στο ραπ. Ακόμα και στην αγάπη υπερβάλλεις».

«Με τον Τσίπρα πώς βρέθηκες;». «Ζήτησε να με γνωρίσει και ήταν η ευκαιρία τώρα που έκανε ένα γκαλά με τους καλλιτέχνες και όσο να'ναι ο πρωθυπουργός της χώρας σε ζητάει. Όποιος και να ήταν θα πήγαινες». «Τι σχέση έχεις μαζί του;». «Φιλική».

«Θα πολιτευτείς;». «Τέτοιο πράγμα δεν το σκοπεύω. Μου αρέσει να είμαι ένας backup supporter. Όποιος μπει στο τριπάκι του πολιτικού ξεχνάει την κοινωνία, δεν την βλέπει, είναι τρόπος ζωής που πάει σε άλλο στάδιο, το βλέπω στα μάτια τους».

Το «Mama?» χθες ξεπέρασε τις 20 εκατομμύρια προβολές σε ένα μήνα.

Κάποια κομμάτια της εκπομπής περιέχουν σκληρή γλώσσα και στίχους που κάποιοι μπορεί να βρουν «ακατάλληλους».

 

 

Μουσική
9

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απλώνοντας ρούχα με τη Δανάη στο κέντρο του κόσμου

Μουσική / Απλώνοντας ρούχα με τη Δανάη στο κέντρο του κόσμου

Η Δανάη Δέδε γιορτάζει τα 20 της στην Αθήνα με μια κιθάρα στο χέρι και πολλά λουλούδια γύρω της. Της αρέσει η θάλασσα της πόλης, αλλά προτιμά αυτήν της Ρόδου, όπου και μεγάλωσε. Το κομμάτι της «Αύριο» την έκανε γνωστή, αλλά σίγουρα δεν την τρομάζει ‒ μάλλον την ενθουσιάζει. Η μαμά της πιστεύει πως θα ήταν πολύ καλή ως ψυχολόγος.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΑΡΑΝΤΗΣ
Όταν ο Τσαϊκόφσκι περιέγραφε τη μοίρα του με μια Συμφωνία

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Όταν ο Τσαϊκόφσκι περιέγραφε τη μοίρα του με μια Συμφωνία

Την Παρασκευή 30 Μαΐου, ο αρχιμουσικός Διονύσης Γραμμένος και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών φέρνουν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το δράμα της Πέμπτης Συμφωνίας του Τσαϊκόφσκι, ενός έργου που περιγράφει την ένταση ανάμεσα στις προσταγές της μοίρας και την προσωπική ελευθερία τού συνθέτη.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
AEON: Η «ντίβα από την Κρήτη» που παντρεύει τη ραπ με τη λύρα

Μουσική / AEON: Η «ντίβα από την Κρήτη» που παντρεύει τη ραπ με τη λύρα

Ξεκίνησε από την παραδοσιακή μουσική, όμως, η ανάγκη της για κοινωνικοποίηση την οδήγησε στη ραπ. Με αφορμή το τελευταίο της άλμπουμ, «Χαϊμαλίνα», η 25χρονη AEON μιλά για τον σεξισμό που αντιμετώπισε στα πρώτα της βήματα και για το πώς συνδύασε την κρητική μπουκόλυρα με ραπ ρυθμούς.
M. HULOT
56’ με τον Degear0001

Μουσική / Το νέο διαστημικό άλμπουμ του Degear0001 έχει ήχους από παιδικά παιχνίδια

Ο νεαρός μουσικός, που πειραματίζεται με παιδικά πλήκτρα και «χακαρισμένα» αντικείμενα, μόλις κυκλοφόρησε ένα spacey άλμπουμ με weird pop, που σίγουρα θα ήθελες να χορέψεις σε ένα παραληρηματικό πάρτι με χαμόγελα και φλούο χρώματα.
M. HULOT
Νέγρος του Μοριά: «Mιλάω για τη σκοτεινή πλευρά της Ελλάδας»

Μουσική / Νέγρος του Μοριά: «Mιλάω για τη σκοτεινή πλευρά της Ελλάδας»

Ο ταλαντούχος μουσικός κυκλοφόρησε ένα από τα καλύτερα ραπ άλμπουμ της χρονιάς, στο οποίο εξερευνά την εμπειρία του να είσαι μαύρος στην Ελλάδα του 2025 και το οποίο αποθέωσε η Guardian. Μιλά αποκλειστικά στη LiFO, λίγο πριν τη συναυλία του στις 31 Μαΐου στο Universe Multivenue Open Air.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Οι γονείς της Αγγελίνας κάποια στιγμή κουράστηκαν να παρακολουθούν τις παραστάσεις που οργάνωνε ως παιδί

Μουσική / Οι γονείς της Αγγελίνας κάποια στιγμή κουράστηκαν να παρακολουθούν τις παραστάσεις που οργάνωνε ως παιδί

Η Aγγελίνα είναι μια τραγουδοποιός 22 ετών που μεγάλωσε στην Αθήνα. Όταν ήταν μικρή ήθελε να γίνει ηθοποιός και συγγραφέας, αλλά ο δρόμος την πήγε στη μουσική κι έτσι έβγαλε το πρώτο της τραγούδι το 2023, που λέγεται «Sta Riha». Αγοράζει ακόμη μπουρμπουλήθρες από τα περίπτερα και της αρέσει να οδηγάει το σαράβαλό της. Κοιμάται καλά τα βράδια, αν δεν σκέφτεται πολύ. Όταν ανεβαίνει στην σκηνή, λέει μέσα της πως το άγχος της είναι ενθουσιασμός.
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΚΟΥΛΑΚΗ
«Ο Χελμός δεν είναι απλά ένα μουσικό φεστιβάλ και αυτό θα το βλέπετε κάθε χρόνο»

Μουσική / «Θα τρέχει ο κόσμος στο βουνό και στο κρύο για φεστιβάλ;» Κι όμως, έτρεξε

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Helmos Mountain Festival, Αλέξης Άγριος, εξηγεί πώς γεννήθηκε η ιδέα για το φεστιβάλ, τι συνέβαλε στην επιτυχία του, ποια φιλόδοξα projects ετοιμάζονται για φέτος και πώς, πέρα από μουσικό γεγονός, έδωσε ώθηση στον τουρισμό της περιοχής.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Καλά, πάλι για τη ραπ θα λέμε;

Guest Editors / «Γιατί απαιτούμε από τη ραπ να είναι κάτι άλλο από αυτό που όντως είναι;»

Το μεγαλύτερο κομμάτι του κοινού που ήρθε σε επαφή με τη ραπ τα τελευταία χρόνια ξαφνικά ανακάλυψε, ομολογουμένως με άσχημο τρόπο, τι ήταν αυτό που προηγουμένως εκθείαζε ως ποίηση του περιθωρίου.
ΚΩΣΤΑΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ
«Becoming Led Zeppelin»: Το χρονικό του βαρύτερου ροκ συγκροτήματος όλων των εποχών

Pulp Fiction / Led Zeppelin: Ένα ντοκιμαντέρ για το «βαρύτερο» ροκ συγκρότημα όλων των εποχών

Το ντοκιμαντέρ «Becoming Led Zeppelin» του Μπέρναρντ ΜακΜάχον παρουσιάζει την ιστορία του θρυλικού hard rock συγκροτήματος, φωτίζοντας το background των μελών του και τις περιστάσεις που οδήγησαν στην ίδρυσή του, φτάνοντας μέχρι και την κυκλοφορία του δεύτερου άλμπουμ τους και την απαρχή της απόλυτης δόξας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
ZOLA JESUS INTERVIEW

Μουσική / Η Zola Jesus δεν φοβάται το σκοτάδι, το κατοικεί

Λίγο πριν την εμφάνισή της στην Αθήνα, η Ρωσοαμερικανίδα καλλιτέχνιδα μιλά στη LIFO για το πώς δημιουργεί τη σκοτεινή και ατμοσφαιρική μουσική της, που ξεφεύγει από τα καθιερωμένα είδη, καθώς και για το πώς η ίδια αντιστέκεται στην επίθεση που δέχονται σήμερα οι θηλυκότητες.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ

σχόλια

5 σχόλια
Δε νομίζω ότι αποτελεί δικαιολογία ότι το λένε και στην Αμερική και υποβιβάζουν τις γυναίκες στα βίντεο κλιπ και τους στίχους. Πραγματικά απογοητεύομαι όλο και περισσότερο από τη Lifo που προωθεί τέτοια άτομα που αυτοαποκαλούνται "καλλιτέχνες", που νομίζουν ότι η Ελλάδα είναι "πίσω" και θα πρέπει να δεχτούμε να μας λένε πουτάνες εμάς τις γυναίκες και να γελάμε επειδή είναι "απλά μια ατάκα". Αλήθεια εσείς εκεί στη Lifo, αν στους στίχους του έλεγε τις λέξεις "πούστης" ή "αδερφή" θα τους προωθούσατε με τη δικαιολόγηση ότι είναι απλά μια ατάκα και πως και στο america το λένε αλλά αγαπάνε τους ομοφυλόφιλους;
Εχω μερικες αποριες : ειναι κακο σε ενα τραγουδι να υπαρχει η λεξη 'πουστης' ή 'αδερφη'? Επισης που ειδες στο κομματι να υποβιβαζει τις γυναικες? Δηλαδη το να λες οτι δε γουσταρεις ας πουμε τους ηλιθιους αντρες σε ενα τραγουδι , σημαινει οτι λες τους αντρες ηλιθιους? Η μηπως ειδες απο καπου αλλου να υποβιβαζουν τις γυναικες? Μερικα θεματα ειναι σοβαρα και δεν πρεπει να τα εξεφτελιζουμε. Οταν σε πειραζουν ολα χωρις λογο δε θα σου δωσουν την πρεπουσα σημασια οταν θα υπαρχει ο λογος.Εκτος αν εισαι και υπερ της λογοκρισιας...Οσο υπερβολικο κι αν σου φαινεται τα εχουμε δει κι αυτα στον 21ο αιωνα,στην ελλαδα μας- μην πας μακρια..
"Δεν εννοούμε κάτι για τις γυναίκες, τις αγαπάμε πάρα πολύ», ξεκαθαρίζει, εξηγώντας ότι ο όρος πουτ@@@ χρησιμοποιείται όπως σε αντίστοιχους αγγλικούς στίχους χρησιμοποιείται το "bitch". Lifo.grΤο άλλο με τον Τοτό το ξέρετε;;;;
Απο χθες μέχρι σήμερα έχουμε δει τουλάχιστον 3-4 άρθρα τα οποία σχετίζονται με αυτό το κομμάτι και τους δημιουργούς του .Για να είμαι ειλικρινής η συνεχής αναφορά στον καλλιτέχνη αλλά και στο κομμάτι ήταν αυτά που εκάναν να μπω να ακούσω περί τίνος πρόκειται να καταλάβω και εγώ προς τι η φρενίτιδα .Σκρολάροντας στα σχόλια στο you tube διαπιστώνουμε ότι η μουσική είναι ξεκάθαρα bite από ένα τραγούδι το Τe Bote ,για να μην πούμε ότι είναι το ίδιο ...άρα για τη μουσική δεν έχουμε να πούμε κάτι ως σύλληψη καθώς αποτελεί κόπια άλλου τραγουδιού .Οι στίχοι, που δεν μπορείς να τους κατανοήσεις κατά το άκουσμα καθώς δεν καταλαβαίνεις τι λέει, απ ότι τους διάβασα περιληπτικά το νόημα είναι : εμείς που είμασταν φτωχοί και κατατρεγμένοι τώρα γ@μαμε και δερνουμε ...Ας αφήσουμε τα περί της ποιότητας του κομματιού και της κουλτούρας που εκπροσωπεί ,δεν θέλει να εστιάσει εκεί το σχόλιό μου .Εμένα η απορία μου είναι μια ,γιατί ασχολούμαστε με αυτό ??Ένα χιτάκι είναι αρεστό σε ηλικιές το πολύ μέχρι 16-17 χρονών που το ακουνε για να βγάλουν το αχτι της ψευτομαγκίας/κλανιάς που χαρακτηρίζει αυτή την ηλικία .Όλα τα άλλα ως προς τι ??