Νύχτες τρόμου για γυναίκες και παιδιά στη Μόρια - Κακοποιήσεις, βιασμοί και φόβος

Νύχτες τρόμου για γυναίκες και παιδιά στη Μόρια - Κακοποιήσεις, βιασμοί και φόβος Facebook Twitter
4

«Όταν ο ήλιος εξαφανίζεται κάθε βράδυ στο κέντρο της Μόριας, το ίδιο κάνουν και οι γυναίκες και τα παιδιά που ζουν εκεί». Έτσι ξεκινά ρεπορτάζ του Newsweek που αναφέρεται στις συνθήκες που επικρατούν στη Μόρια .

To ρεπορτάζ στρέφεται ειδικά στο ζήτημα των σεξουαλικών επιθέσεων με τον φόβο των οποίων ζουν καθημερινά γυναίκες και παιδιά. 

«Οι μητέρες που ζούνε στη Μόρια περνάνε τις νύχτες στις σκηνές τους ξύπνιες, ανησυχώντας για την ασφάλεια των οικογενειών τους, αφότου άκουσαν εκτενείς αναφορές για βία και σεξουαλικές επιθέσεις κατά παιδιών και γυναικών στο στρατόπεδο» αναφέρει το Newsweek. 

Σύμφωνα με τον ιατρικό συντονιστή των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Ντέκλαν Μπάρι, που μίλησε στο Newsweek, από τα μέσα Μαΐου η οργάνωση δέχεται κατά μέσο όρο μια αναφορά την εβδομάδα για σεξουαλική επίθεση στη Μόρα, κάτι που σημαίνει τουλάχιστον 21 περιπτώσεις σε διάστημα μικρότερο των 5 μηνών. 

Από αυτές τις περιπτώσεις τουλάχιστον 10 αφορούν αγόρια και κορίτσια ηλικίας κάτω των 18 ετών. Δύο μάλιστα φορές, θύματα σεξουαλικής επίθεσης ήταν παιδιά ηλικίας 5 ετών. 

«Σε μία περίπτωση ένας πατέρας, έφυγε από τη σκηνή του ίσα ίσα για να πάρει φαγητό. Επέστρεψε μετά από λίγο για να δει πως το παιδί του είχε κακοποιηθεί σεξουαλικά», λέει ο Μπάρι. 

Στο ρεπορτάζ καταγράφεται επίσης πως το πολλά από τα θύματα των επιθέσεων εν συνεχεία επιχείρησαν να αυτοκτονήσουν ή να κάνουν κακό στον εαυτό τους. 

«Είναι πολύ άσχημα τα πράγματα. Η Μόρια δεν είναι ασφαλής», λέει μια 32χρονη Αφγανή που έφθασε στη χώρα μας από το Ιράν με τον άνδρα και το ανήλικο παιδί τους. «Άκουσα ότι πάνε άνδρες στο δάσος, πίνουν, πετούν πέτρες. Ότι αρπάζουν αγόρια και κορίτσια. Όλοι εδώ ζούμε με τον φόβο».

Ένας 21χρονος που άκουσε τη συζήτηση της γυναίκας με την δημοσιογράφο του αμερικανικού περιοδικού, παρεμβαίνει: «Συμβαίνουν πολλά... Κι όχι μόνον βιασμοί», λέει. Ο νεαρός Αφγανός, που διέφυγε επίσης από το Ιράν, αποκαλύπτει ότι έχει ακούσει άνδρες στον αυτοσχέδιο καταυλισμό εκτός της Μόρια να συζητούν για περιπτώσεις 12χρονων παιδιών, που εκδίδονται έναντι αμοιβής. «Τους ακούω να λένε "α, χθες το βράδυ αγόρασα ένα κορίτσι" και να περιγράφουν μετά με λεπτομέρειες ό,τι ακολούθησε.»

«Είναι θλιβερό» λέει ο Μπάρι στο Newsweek. «Οι γονείς έρχονται εδώ με την προσδοκία πως έκαναν τη σωστή επιλογή για να προστατεύσουν τα παιδιά τους. Και μετά όταν φτάσουν σκέφτονται, "Θεέ μου, έφερα τα παιδιά μου σε ένα χειρότερο μέρος"». Προσθέτει πως τους δημιουργείται το αίσθημα της αποτυχίας σαν γονείς. 

Για τον Μπάρι μεγάλο μέρος της ευθύνης για την κατάσταση στη Μόρια έχει η συμφωνία Τουρκίας-ΕΕ που έχει ουσιαστικά εγκλωβίσει τους ανθρώπους εκεί. 

Στο ρεπορτάζ επισημαίνεται πως περίπου 1/3 από τους 8.500 διαμένοντες στη Μόρια είναι παιδιά, ενώ γίνεται αναφορά και στην πρόσφατη παρέμβαση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου που απείλησε να κλείσει το κέντρο αν δεν βελτιωθούν οι συνθήκες. «Ενώ η διορία του ενός μήνα πέρασε, λίγα έχουν αλλάξει» καταλήγει το Newsweek. 

Ελλάδα
4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιώργος Λυγγερίδης: Το διαβιβαστικό της ΕΛΑΣ για τη δολοφονία και τα επεισόδια στον Ρέντη

Ελλάδα / Γιώργος Λυγγερίδης: Το διαβιβαστικό της ΕΛΑΣ για τη δολοφονία του αστυνομικού από χούλιγκαν στον Ρέντη - Τι αποκαλύπτει

Οι σοκαριστικοί διάλογοι: «Πήγαν να σκοτώσουν» και «Θα σας βρούνε όλους κρύους» - Το modus operandi της εγκληματικής ομάδας - 67 συλληφθέντες απολογούνται τώρα - Πιστόλια, πολεμικά φυσίγγια, μαχαίρια, κοκαϊνη βρέθηκαν σε σπίτια συλληφθέντων - Έκαναν την επίθεση στο «Μελίνα Μερκούρη» επειδή δεν υπήρχαν κάμερες
NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Γράφει ο τίτλος "Νύχτες τρόμου για γυναίκες και παιδιά στη Μόρια - Κακοποιήσεις, βιασμοί και φόβος".Αυτό που μου κάνει πάντα εντύπωση σε αυτά τα άρθρα (κι αφήνω πανομοιότυπο σχόλιο όποτε μπορώ), είναι ότι κατονομάζεται το γένος των θυμάτων (γυναίκες και παιδιά των δύο φύλων) αλλά πάντα αποφεύγουν να γράψουν το γένος των θυτών. Οπότε, αυτό που λείπει, είναι η φράση "από ΑΝΤΡΕΣ".Κι όπως πάντα λέω, δεν είναι ότι οι άντρες είναι ζώα, υπάνθρωποι, κατώτερα όντα από τις γυναίκες για να προκαλούν τη συντριπτική πλειοψηφία αντικοινωνικών συμπεριφορών, βίας, βιασμών κτλ αλλά, μεγαλώνοντας μέσα σε πατριαρχία, μαθαίνουν ότι οι υπόλοιποι είναι υπό, και μπορούν να κάνουν πολλά χωρίς πολλά αντίποινα. Μεγαλώστε άντρες νορμάλ, με παιδεία και φεμινιστικές(=σημαίνει ισότητα, όχι οι άνδρες υπό -το λέω γιατί μερικοί δεν ξέρουν..-) αξίες.
Μαριάννα Θ. όσα λες ισχύουν υπό κανονικές συνθήκες. Στη Μόρια οι συνθήκες είναι αποκτηνωτικές και για αυτό δεν ευθύνεται η πατριαρχία. Αν συνεχιστεί η κατάσταση πολύ φοβάμαι ότι θα γίνουν πολύ χειρότερα, αν δεν έχουν γίνει ήδη και δε νομίζω ότι αν γίνουν αναφορές σε κανιβαλισμούς θα παίζει ρόλο η πατριαρχία.
0 σχόλια,μάλλον επειδή ο αρμόδιος υπουργός δεν έιναι ο Δενδιας π.χ.Ή το πιο πιθανό γιατί έχουμε μείνει άφωνοι με αυτά που συμβαίνουν με αριστερή κυβέρνηση μάλιστα
Από εποχής πασοκ αντρέα, ο εγκέφαλος του Έλληνα έχει εκπαιδευτεί να αντιδρά με αριστερά ρεφλέξ:Αν κάτι είναι αριστερό, είναι καλό. Ακόμα και αν γίνονται λαθάκια (Μόρια).Αν κάτι είναι δεξιό, είναι τρομερά κακό στα όρια του σατανικού.