Ερντογάν κατά Νετανιάχου: Έχει στα χέρια του αίμα Παλαιστινίων - Κράτος απαρτχάιντ το Ισραήλ

Ερντογάν κατά Νετανιάχου: Έχει στα χέρια του αίμα Παλαιστινίων - Κράτος απαρτχάιντ το Ισραήλ Facebook Twitter
3

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε «κράτος απαρτχάιντ» το Ισραήλ και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό του, τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, ότι έχει «αίμα Παλαιστινίων στα χέρια του».

Ο «πόλεμος» δηλώσεων μεταξύ των δύο χωρών συνεχίζεται, με αφορμή τον θάνατο δεκάδων Παλαιστινίων διαδηλωτών από σφαίρες Ισρσαηλινών στρατιωτών στη Γάζα.

«Ο Νετανιάχου είναι ο πρωθυπουργός ενός κράτους απαρτχάιντ που κατέλαβε εδάφη ενός ανυπεράσπιστου λαού εδώ και περισσότερα απο 60 χρόνια, παραβιάζοντας τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Έχει παλαιστινιακό αίμα στα χέρια του και δεν μπορεί να καλύψει τα εγκλήματά του κάνοντας επίθεση στην Τουρκία», έγραψε ο Ερντογάν στον λογαριασμό του στο Twitter.

«Θέλεις ένα μάθημα ανθρωπιάς; Διάβασε τις Δέκα Εντολές», συνέχισε ο Τούρκος πρόεδρος, απευθυνόμενος στον Νετανιάχου.

Λίγες ώρες νωρίτερα, η Άγκυρα ζήτησε από τον πρεσβευτή του Ισραήλ να φύγει προσωρινά από τη χώρα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα γεγονότα στη Γάζα.

Ο πρεσβευτής Εϊτάν Ναέ κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας και του ζητήθηκε «να επιστρέψει στη χώρα του για κάποιο διάστημα», όπως ανέφερε ένας εκπρόσωπος της τουρκικής διπλωματίας.

Λίγο αργότερα, το Ισραήλ απέλασε τον Τούρκο πρόξενο στην Ιερουσαλήμ. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ είπε ότι ο πρόξενος κλήθηκε και του ζητήθηκε να επιστρέψει στην Τουρκία «για διαβουλεύσεις, για κάποια χρονική περίοδο».

Την Δευτέρα η Τουρκία ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στο Τελ Αβίβ για διαβουλεύσεις.

Αντιδρώντας στην αιματοχυσία στη Γάζα, ο Ερντογάν κατηγόρησε την Δευτέρα το Ισραήλ για «κρατική τρομοκρατία» και για «γενοκτονία».

Ο Νετανιάχου τού απάντησε δηλώνοντας ότι δεν δέχεται «μαθήματα ηθικής» από τον Τούρκο πρόεδρο που είναι «μεταξύ των μεγάλων υποστηρικτών της Χαμάς και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι κατανοεί τέλεια την τρομοκρατία και τις σφαγές».

Υπενθυμίζεται πως τη Δευτέρα σχεδόν 60 Παλαιστίνιοι έπεσαν νεκροί από ισραηλινά πυρά ενώ χιλιάδες τραυματίστηκαν εν μέσω μαζικών διαδηλώσεων κατά μήκος των συνόρων στη Γάζα. Το αιματοκύλισμα συνεχίστηκε και σήμερα, καθώς Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν έναν Παλαιστίνιο κοντά στα σύνορα με τη Γάζα.

Διεθνή
3

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κολομβία: Επίθεση με έξι πυροβολισμούς δέχτηκε ο 39χρονος υποψήφιος πρόεδρος Μιγκέλ Ουρίμπε

Διεθνή / Κολομβία: Επίθεση με έξι πυροβολισμούς δέχτηκε ο 39χρονος υποψήφιος πρόεδρος Μιγκέλ Ουρίμπε

Ο 39χρονος γερουσιαστής, ο οποίος είναι υποψήφιος για την προεδρία της Κολομβίας το 2026, είναι μέλος του αντιπολιτευόμενου συντηρητικού κόμματος «Δημοκρατικό Κέντρο»
LIFO NEWSROOM
«Τι άλλο επιδιώκεις όταν στερείς σε έναν λαό το φαγητό και το νερό;»

Διεθνή / «Όταν στερείς από έναν λαό τα βασικά, τι άλλο επιδιώκεις – αν όχι τον ίδιο τον θάνατο;»

Η πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Μελετητών Γενοκτονιών, Melanie O’Brien, μιλά αποκλειστικά στη LiFO και απαντά στο ερώτημα αν οι ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα πληρούν τις νομικές προϋποθέσεις για να χαρακτηριστούν γενοκτονία.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Οι ΗΠΑ παραγκωνίζουν την Ευρώπη και στρέφονται στις χώρες του Κόλπου για τις πυρηνικές συνομιλίες με το Ιράν

Διεθνή / Οι ΗΠΑ παραγκωνίζουν την Ευρώπη και στρέφονται στις χώρες του Κόλπου για τις πυρηνικές συνομιλίες με το Ιράν

Οι χώρες του Κόλπου έχουν αναδειχθεί σε βασικούς μεσολαβητές στις πυρηνικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Ιράν, εκτοπίζοντας την Ευρώπη. Η Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ τάσσονται υπέρ της διπλωματίας.
LIFO NEWSROOM
Ο Έλον Μασκ εγκατέστησε Starlink στον Λευκό Οίκο και η κυβέρνηση Τραμπ «βλέπει» κίνδυνο εθνικής ασφάλειας

Διεθνή / Ο Έλον Μασκ εγκατέστησε Starlink στον Λευκό Οίκο και η κυβέρνηση Τραμπ «βλέπει» κίνδυνο εθνικής ασφάλειας

Ανώτεροι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου προειδοποίησαν για κινδύνους ασφαλείας μετά την αθόρυβη εγκατάσταση του δορυφορικού ίντερνετ Starlink από την ομάδα του Έλον Μασκ - Πιθανές παραβιάσεις και απώλεια ελέγχου δεδομένων στο επίκεντρο ερευνών
LIFO NEWSROOM
Ιταλία: Μαζική κινητοποίηση της αντιπολίτευσης υπέρ των Παλαιστινίων

Διεθνή / Ιταλία: Μαζική κινητοποίηση της αντιπολίτευσης υπέρ των Παλαιστινίων

Το Δημοκρατικό Κόμμα, τα Πέντε Αστέρια, η Ιταλική Αριστερά με τους οικολόγους, συνδικάτα και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών ζήτησαν να τερματιστούν άμεσα οι επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού
LIFO NEWSROOM
Ιταλία: «Υπάρχνουν κι άλλες», φέρεται να δήλωσε ο συρροή γυναικοκτόνος

Διεθνή / Ιταλία: «Υπάρχουν κι άλλες», φέρεται να δήλωσε ο συρροή γυναικοκτόνος

«Υπάρχουν κι άλλες», φέρεται να είπε ο Βασίλε Φρουμουζάκε μέσα στη φυλακή - Οι Αρχές επεκτείνουν τώρα την έρευνα σε τηλεφωνικές επικοινωνίες πέντε ετών και σε καταλόγους αγνοουμένων
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΥΣΑ ΓΡΙΒΑ

σχόλια

3 σχόλια