Οι τοξοκέφαλες φάλαινες τραγουδούν «free jazz» για να προσελκύσουν το ταίρι τους

Οι τοξοκέφαλες φάλαινες τραγουδούν «free jazz» για να προσελκύσουν το ταίρι τους Facebook Twitter
1

Οι τοξοκέφαλες φάλαινες (bowhead whales) που ζουν στην Αρκτική φαίνεται πως είναι οι «Louis Armstrong» των ωκεανών, αφού, όπως ανακάλυψαν οι επιστήμονες, τα ερωτικά τους καλέσματα έχουν πολύ διαφορετικά στυλ, κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου του χειμώνα.


Το συγκεκριμένο είδος φάλαινας, που έχει το μεγαλύτερο στόμα από όλα τα έμβια ζώα, αλλάζει διαρκώς το φωνητικό του ρεπερτόριο κατά τη χειμερινή περίοδο αναπαραγωγής.


Κατά την περίοδο της «πολικής νύχτας» οι φάλαινες αυτές ζουν κάτω από παγονησίδες και τραγουδούν 24 ώρες την ημέρα.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν υδρόφωνα - υποβρύχια μικρόφωνα - για να καταγράψουν τις φάλαινες την εποχή ζευγαρώματος επί σειρά ετών. Όπως παρατήρησαν, τα ηχητικά τους μοτίβα δεν επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο. 


Η καθηγήτρια ωκεανογραφίας του πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, Κέιτ Στάφορντ συγκρίνει τα καλέσματα των φαλαινών με τη τζαζ. «Αν το τραγούδι της φάλαινας είναι σαν κλασική μουσική, των τοξοκέφαλων φαλαινών είναι σαν τζαζ μουσική» αναφέρει η επικεφαλής της έρευνας.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια, κάθε σεζόν φαίνεται πως συνοδεύεται και από ένα νέο σύνολο «τραγουδιών», με διαφορετικό στυλ από τις προηγούμενες. 


Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Biology Letters, ανέλυσε τα ακουστικά δεδομένα που συλλέγονταν ετησίως για τις φάλαινες ανατολικά της Γροιλανδίας, από το 2010 έως το 2014.


Συνολικά αναγνωρίστηκαν 184 «τραγούδια» και «μουσικές φράσεις».


Ο πληθυσμός των φαλαινών του Σπίτσμπεργκεν, του μεγαλύτερο νησιού στο αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ, στον Αρκτικό ωκεανό βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο.


Το είδος κυνηγήθηκε αδυσώπητα αμέσως μετά την έναρξη της εμπορικής φαλαινοθηρίας στις αρχές του 17ου αιώνα.

Οι αργές ταχύτητες, με τις οποίες κινούνται οι φάλαινες, (1-3 μίλια την ώρα και μέγιστη ταχύτητα περίπου 6 μίλια / ώρα) τις έκαναν ιδιαίτερα ευάλωτες και, από τα μέσα του 1600, είχαν σχεδόν εκλείψει.


Τώρα περίπου 100 εκτιμάται ότι παραμένουν στον πληθυσμό του Σπίτσμπεργκεν, με συνολικά 10.000 να ζουν σε συνολικά τέσσερις άλλους πληθυσμούς.


Πριν από την εμφάνιση της εμπορικής φαλαινοθηρίας εκτιμάται ότι το είδος αριθμούσε περίπου 50.000.


Η Κέτι Στάφορντ, η οποία έχει καταγράψει τα καλέσματα των φαλαινών σε όλους τους ωκεανούς του κόσμου, ανακάλυψε πρώτη φορά το τραγούδι των τοξοκέφαλων φαλαινών στη δυτική Γροιλανδία το 2007.


«Περιμέναμε να ακούσουμε μερικούς ήχους. Αυτό που ακούσαμε όμως, ήταν εκπληκτικό. Οι τοξοκέφαλες φάλαινες τραγουδούσαν δυνατά, 24 ώρες την ημέρα, από τον Νοέμβριο μέχρι τον Απρίλιο. Και τραγουδούσαν πολλά, πολλά διαφορετικά τραγούδια».

«Για τα θαλάσσια θηλαστικά, η ακουστική είναι το μέσο με το οποίο κάνουν τα πάντα. Οι άνθρωποι είναι οπτικά ζώα, αλλά τα θαλάσσια θηλαστικά ζουν σε έναν τρισδιάστατο περιβάλλον, όπου κινούνται, βρίσκουν τροφή και επικοινωνούν με ήχους.

«Γιατί αλλάζουν τα τραγούδια τους τόσο πολύ; Από άποψη συμπεριφορικής οικολογίας, αυτό είναι ένα μεγάλο μυστήριο» τόνισε η Κέιτ Στάφορντ.

Μία τοξοκοκέφαλη φάλαινα μπορεί να ζήσει έως και 200 χρόνια και διαθέτει το πιο παχύ στρώμα λίπους από οποιαδήποτε άλλη φάλαινα με μπαλένα που της επιτρέπει να σπα τους πάγους. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Τech & Science
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερευνητές του Cambridge «παγώνουν» μόριο-κλειδί και δίνουν μεγάλη ελπίδα για την αντιμετώπιση του καρκίνου στον εγκέφαλο

Τech & Science / Ερευνητές του Cambridge «παγώνουν» μόριο-κλειδί και δίνουν μεγάλη ελπίδα για την αντιμετώπιση του καρκίνου στον εγκέφαλο

«Θα μπορούσε να είναι μια πραγματική ευκαιρία να επιβραδύνουμε την εξέλιξη του γλοιοβλαστώματος», υποστηρίζουν με συγκρατημένη αισιοδοξία, καθώς απαιτείται περαιτέρω δοκιμών
LIFO NEWSROOM
Αλτσχάιμερ: Εγκρίθηκε φάρμακο που χορηγείται αποκλειστικά στο σπίτι

Τech & Science / Αλτσχάιμερ: Εγκρίθηκε θεραπεία που μπορεί να χορηγηθεί στο σπίτι από τον ίδιο τον ασθενή

Η έκδοση για χρήση στο σπίτι εγκρίθηκε ως θεραπεία συντήρησης που οι ασθενείς μπορούν να χορηγούν στον εαυτό τους αφού ολοκληρώσουν τον κύκλο της ενδοφλέβιας θεραπείας
LIFO NEWSROOM
«Νέα γενιά εθισμένων»: Τι κινδύνους κρύβει το άτμισμα για τον εγκέφαλο των εφήβων

Τech & Science / «Νέα γενιά εθισμένων»: Τι κινδύνους κρύβει το άτμισμα για τον εγκέφαλο των εφήβων

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δημιουργούν νέους εθισμούς στη νικοτίνη και προκαλούν σοβαρούς κινδύνους για την καρδιά, τους πνεύμονες και τον εγκέφαλο των παιδιών και των εφήβων
LIFO NEWSROOM
«Είναι κάπως σαν νίκη για τη Google»: Πώς κατάφερε να γλιτώσει από το να πουλήσει το Chrome

Τech & Science / «Είναι κάπως σαν νίκη για τη Google»: Πώς κατάφερε να γλιτώσει από το να πουλήσει το Chrome

Η απόφαση αυτή θεωρείται μια από τις σημαντικότερες των τελευταίων 20 ετών - Η Google διατηρεί πάντως κάποιες «ανησυχίες» για την υποχρέωσή της να μοιράζεται δεδομένα διαδικτυακών αναζητήσεων
LIFO NEWSROOM
Το James Webb εντόπισε «γυμνή» μαύρη τρύπα από την αυγή του σύμπαντος - «Μία πραγματική ια πρόκληση για τις θεωρίες μας»

Τech & Science / Το James Webb εντόπισε «γυμνή» μαύρη τρύπα από την αυγή του σύμπαντος - «Μία πραγματική πρόκληση για τις θεωρίες μας»

Οι αστρονόμοι εκτιμούν ότι ίσως ανήκει σε μία κατηγορία αντικειμένων που είχε θεωρητικά προβλέψει ο Στίβεν Χόκινγκ, αλλά που μέχρι σήμερα δεν είχε ποτέ εντοπιστεί
LIFO NEWSROOM
Τι είναι το Clanker και γιατί το χρησιμοποιούν οι χρήστες του διαδικτύου ως αντι-AI αργκό;

Τech & Science / Τι είναι το Clanker και γιατί το χρησιμοποιούν οι χρήστες του διαδικτύου ως αντι-AI αργκό;

Ο όρος διαδίδεται στα social media μεταξύ των ανθρώπων που δηλώνουν «κουρασμένοι» με την τεχνητή νοημοσύνη που «εφευρίσκει» πράγματα, ακούγεται υπερβολικά ανθρώπινη και απειλεί να εξαφανίσει θέσεις εργασίας
LIFO NEWSROOM
Από την Amy έως τον Wubbo: Πώς επιλέγουν οι μετεωρολόγοι τα ονόματα των καταιγίδων και γιατί είναι σημαντικά

Τech & Science / Από την Amy μέχρι τον Wubbo: Πώς επιλέγουν οι μετεωρολόγοι τα ονόματα των καταιγίδων και γιατί είναι σημαντικά

«Όταν μια καταιγίδα έχει όνομα, γίνεται πιο εύκολο για τα μέσα ενημέρωσης και το κοινό να μιλούν γι’ αυτήν, να μοιράζονται πληροφορίες και να προετοιμάζονται», εξηγεί η επικεφαλής μετεωρολόγος του Met Office, Rebekah Hicks
LIFO NEWSROOM
Στην Αρχαία Ολυμπία ξεκίνησαν οι πρώτοι «Ολυμπιακοί» των ρομπότ 

Τech & Science / Στην Αρχαία Ολυμπία ξεκίνησαν οι πρώτοι «Ολυμπιακοί» των ρομπότ

Στον ίδιο χώρο όπου πριν από χιλιάδες χρόνια συναθροίζονταν οι Έλληνες αθλητές, αυτή τη φορά συναντήθηκαν ομάδες μηχανικών από τέσσερις ηπείρους, μετατρέποντας την Ολυμπία σε παγκόσμιο εργαστήριο ρομποτικής
LIFO NEWSROOM
Αρχαίο DNA αποκαλύπτει το βακτήριο που προκάλεσε την πρώτη πανδημία στην ιστορία

Τech & Science / Αρχαίο DNA αποκαλύπτει το βακτήριο που προκάλεσε την πρώτη πανδημία στην ιστορία

«Τα ευρήματά μας αποτελούν το κομμάτι που έλειπε από το παζλ, προσφέροντας το πρώτο άμεσο γενετικό 'παράθυρο' στο πώς ξέσπασε αυτή η πανδημία στην καρδιά της αυτοκρατορίας»
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια