Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες της τραγωδίας στο Αγαθονήσι: Θήλαζα το μωρό μου, βρεθήκαμε στο νερό και χάθηκε

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες της τραγωδίας στο Αγαθονήσι: Θήλαζα το μωρό μου, βρεθήκαμε στο νερό και χάθηκε Facebook Twitter
© UNICEF/NYHQ2015–2559/Gilbertson VII
5

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες για το ναυάγιο που έγινε χθες στο Αγαθονήσι, στο οποίο ήδη έχασαν τη ζωή τους 16 άτομα, ανάμεσά τους και επτά παιδιά. 

Στην ξύλινη βάρκα, που ανατράπηκε κοντά στις ακτές του Αγαθονησίου επέβαιναν, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των τριών επιζώντων, 22 άτομα.

Οι δυνάμεις του Λιμενικού έχουν εντοπίσει 16 σορούς. Οι έρευνες συνεχίζονται από πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού.

Το Star μετέφερε τις μαρτυρίες:

Γιάννης Κανέλλης, δύτης από το Αγαθονήσι: «Εγώ όταν πήγα αντίκρισα κατευθείαν τα πτώματα έβγαλα δυο τρεις, και έψαχνα εκεί με ένα σκαφάκι που έχω έβλεπα έναν εδώ, ένα παιδί ένα μικρό παιδί, ένα κορίτσι, τι να σας περιγράψω... είναι τραγική η κατάσταση, δεν μπορείς δηλαδή να τα βλέπεις αυτά».

Ο Γιάννης Κανέλλης βρήκε τον έναν από τους τρεις μετανάστες που κατάφεραν να σωθούν. «Αυτός είχε όπως μου είπε είχε τρία παιδιά η γυναίκα του. Ο άνθρωπος είναι τρελαμένος, όταν γύρισα εγώ το πρώτο - πρώτο που βρήκα ήταν το αγοράκι του ένα αγοράκι που είχε, τον ρώταγα τι φόραγε μου είπε, εγώ το βρήκα το παιδί δεν του είπα τίποτα του λέω δεν ξέρω δεν το βρήκα γιατί τι να του πεις του ανθρώπου, μετά βρήκα και τη γυναίκα του μετά ένα νεογέννητο το οποίο δεν βρέθηκε τι να του πεις του ανθρώπου τι να του πεις;»

 

Η περιγραφή της μοναδικής γυναίκας που κατάφερε να βγει στην ακτή αφού κολύμπησε ένα μίλι: «Χάλασε η μηχανή καθώς ερχόμασταν προς την Ελλάδα. Εγώ θήλαζα το μωρό μου. Αρχίσαμε να ανησυχούμε και σηκωθήκαμε όρθιοι πάνω στην βάρκα. Σε ελάχιστα λεπτά βρεθήκαμε στο νερό. Το μωρό μου χάθηκε».

Η συγκλονιστική μαρτυρία ενός ψαρά: «Είδα να επιπλέει νεκρή μία έγκυος γυναίκα»

Ανατριχιαστική είναι η μαρτυρία ενός ψαρά για το ναυάγιο στο Αγαθονήσι όπως την μεταφέρει ο φωτογράφος Γιώργος Μουτάφης στο Facebook. Ο ψαράς ανέφερε ότι: «έφτασα πρώτος στο σημείο και είδα ανθρώπους να τους έχει ξεβράσει η θάλασσα στα βράχια. Παραδίπλα είδα να επιπλέει πνιγμένη μια γυναίκα έγκυος και δίπλα της ήταν κι ένα παιδί. Φορούσαν όλοι τους σωσίβια! Μετέφερα με την βάρκα μου 10 άτομα και τους πήγαινα στο σκάφος του λιμενικού που είχε φτάσει στο σημείο του ναυαγίου. Πνίγηκαν 16 και πρέπει να λείπουν άλλοι 2».

Κάτοικος από το Αγαθονήσι: «Αυτός που τους έφερε τους πέταξε στη θάλασσα δεν τους έβγαλε στην στεριά, δεν βούλιαξε. Αυτός που βγήκε και μίλαγε αγγλικά με τους ανθρώπους είπε ότι έφτασαν 7 η ώρα και τους πέταξε στην θάλασσα. Βάρκα δεν βρέθηκε δεν υπάρχει βάρκα».

Ελλάδα
5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

2 σχόλια
Όλοι (εντάξει ίσως όχι κι όλοι...) κλαίμε εδώ και τόσο καιρό με αυτά που γίνονται στο Αιγαίο. Σήμερα διάβασα το παρακάτω σχόλιο και δεν μπόρεσα να μην συμφωνήσω σχεδόν σε όλα. Στις ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης της ΑΜυγσαλέζας, εκεί νομίζω ότι έχει λάθος... "Επί άκαρδων Σαμαροβενιζέλων είχαμε ελεγχόμενες μεταναστευτικές ροές, ελάχιστες απώλειες ζωών στο Αιγαίο και πανελλαδικώς ένα μόνο κέντρο κράτησης μεταναστών, με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και μία μόνο αυτοκτονία, αν θυμάμαι καλά.Με ΣΑΝΕΛ τι έχουμε βιώσει;Δεκάδες κέντρα κράτησης σε όλη την Ελλάδα, άθλιες συνθήκες που οδηγούν σε επαναλαμβανόμενες εντάσεις, τραγικές καταστάσεις σε νησιά όπως η Λέσβος αλλά και στην πλατεία Βάθη στο κέντρο της Αθήνας, εκατοντάδες νεκρούς στο Αιγαίο, ανεξέλεγκτες ροές, βεβαιωμένες επαναπροωθήσεις στον Έβρο.Και το κυριότερο: απύθμενο θράσος. Την κυρά-Τασία, που το παίζει ανθρωπίστρια, να δηλώνει ψυχρά και αδιάφορα ότι οι μετανάστες στο κέντρο λιάζονται. Ακόμη θυμάμαι όταν με εντολή Τασίας τους στοίβαζαν στα πούλμαν και από την Αμυγδαλέζα τους «αμολούσαν» στο κέντρο. Η πολυδιαφημισμένη απελευθέρωση που, όμως, σήμαινε παράδοση στα κυκλώματα διακινητών.Αυτά, όμως, τώρα δεν τα ακούτε, γιατί οι λαλίστατοι αλληλέγγυοι έχουν λουφάξει.Πού είναι αυτοί που αποκαλούσαν το Βαρβιτσιώτη δολοφόνο;Πού είναι αυτοί που έβριζαν το προσωπικό του λιμενικού;Πού λέτε να είναι; Μάλλον μετακλητοί δίπλα στο γραφείο του Καρανίκα ...Άλκης ο Βολεμένος Αλληλέγγυος"
Διαβάζω αυτές τις τραγικές ειδήσεις, διαβάζω και κάποια σχόλια από δω κι από κει που λένε πως αυτοί φταίνε για αυτό που τους συμβαίνει, γιατί έρχονται εδώ, γιατί δεν κάθονται στην Τουρκία, κουλουπού, κουλουπού. Κάποιος έγραψε ότι τις βάρκες τις τρυπάνε μόνοι τους για να αναγκάσουν τους λιμενικούς και τους ψαράδες να τους διασώσουν. Τελευταία έχει αρχίσει κι ο πατέρας μου να λέει κάτι τέτοια. Κι αναρωτιέμαι: πόσο σκ@τόψυχος μπορεί να είναι ή να γίνει ένας άνθρωπος που κατά τα άλλα φαίνεται "νορμάλ";
αυτό που τρυπούν τις βάρκες το έχω διαβάσει κι εγώ. Δεν το θεωρώ απίθανο. ΑΝ έτσι τους είπαν οι δουλέμποροι ότι πρέπει να κάνουν για να σωθούν, τότε τι να κάνουν κι αυτοί στην απελπισία τους; Λογικό μου φαίνεται.
Τραγική η κατάσταση. Και το χειρότερο είναι ότι μέσα σε πολέμους εξακολουθούν να κάνουν παιδιά. Πολλά παιδιά. Βλέπω σε hot spot Συριους που έρχονται από πόλεμο 8 χρόνια τώρα κι εχουν 4 παιδιά ηλικίας 2, 3, 4 ετών. Κάτσε ρε άνθρωπε. 25 χρόνων είσαι. Κάτσε να δεις πως θα γλιτωσεις, αν θα τελειώσει ο πόλεμος κλπ και κάνεις μετά παιδιά. Πού τα πας;
Ακούγεται λογικό, αλλά αφού είναι τόσο "λογικό" γιατί δεν εφαρμόζεται; Επίσης ακούγεται κάτι που ομοιάζει με το απλοϊκό ερώτημα "μα, γιατί κάνουν οι απανταχού φτωχοί τόσα παιδιά";Ας μην κρίνουμε εξ ιδίων τα αλλότρια, υπάρχουν διάφοροι λόγοι. Μπορεί εμείς να κάναμε αλλιώς, αλλά τι σημασία έχει να λέμε ότι θα κάναμε "αλλιώς", αν δεν είμαστε στην θέση του άλλου;http://m.lifo.gr/now/world/165688?comment=1941911#1941911