Die Zeit: Μπροστά στις κάμερες μάλωσε με τον Παυλόπουλο

Die Zeit: Μπροστά στις κάμερες μάλωσε με τον Παυλόπουλο Facebook Twitter
George Vitsaras / SOOC
1

Πλήθος σχολίων για την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα δημοσιεύει ο γερμανόφωνος τύπος. Οι αρθρογράφοι εστιάζουν περισσότερο στη συνάντηση με τον έλληνα Πρόεδρο της Δημοκρατίας η οποία διεξήχθη σε έντονο κλίμα και στο ζήτημα επικαιροποίησης της Συνθήκης της Λωζάννης που έθεσε ο τούρκος Πρόεδρος.


Στην ιστοσελίδα της εφημερίδας Die Zeit δημοσιεύεται άρθρο που αναφέρει μεταξύ άλλων: «Κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα ο τούρκος Πρόεδρος αμφισβήτησε τη Συνθήκη της Λωζάννης. Μπροστά στις κάμερες μάλωσε με τον Πρόεδρο Παυλόπουλο». Το άρθρο δημοσιεύει αποσπάσματα του διαλόγου που είχαν οι δύο πολιτικοί και επισημαίνει ότι «η ελληνική πλευρά αντέδρασε με αμηχανία στις δηλώσεις Ερντογάν».

Σε άλλο σημείο αναφέρεται ότι «οι δύο Πρόεδροι είχαν ευθεία αντιπαράθεση μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες». Στη συνέχεια ο αρθρογράφος επισημαίνει ότι «η συνάντηση που ακολούθησε μετά με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ήταν πιο ήρεμη. (...) Στη συζήτηση που μεταδόθηκε από την ελληνική τηλεόραση ο Ερντογάν προχώρησε σε μια κίνηση που κανένας άλλος τούρκος πολιτικός δεν τόλμησε μέχρι τώρα. Ο πρόεδρος δήλωσε ότι εύχεται να μην είχαν συμβεί ποτέ τα γεγονότα που οδήγησαν στην αποχώρηση των Ελλήνων από τη χώρα του».

Η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung επισημαίνει ότι αφενός ο πρόεδρος Ερντογάν προκάλεσε με τις δηλώσεις του σχετικά με τη Συνθήκη της Λωζάννης, αφετέρου όμως ζήτησε σχεδόν συγνώμη για τον διωγμό των Ελλήνων. «Ο Ερντογάν προσπαθεί να διατηρήσει τις ισορροπίες. Από τη μια πλευρά πρέπει να επιδείξει ισχύ για να ικανοποιήσει τους εθνικιστές στην πατρίδα του ενώ ταυτόχρονα εμφανίζεται συναινετικός απέναντι στον έλληνα πρωθυπουργό σε ένα πολύ λεπτό ζήτημα. Τελευταία η Άγκυρα διαπληκτίζεται με αρκετούς παραδοσιακούς της συμμάχους, μεταξύ αυτών οι ΗΠΑ, η Γερμανία και το Ισραήλ. Σε αυτή την περίπτωση δεν βλάπτει μια αποκλιμάκωση με τους γείτονες και κατά συνέπεια η διατήρηση μιας διπλωματικής διόδου προς την ΕΕ».


«Στην αρχή προκάλεσε και μετά αναθεώρησε», επισημαίνει το Spiegel που σημειώνει ότι αφού προσέβαλε καταρχήν τους οικοδεσπότες του στο προοίμιο της επίσκεψης, στην κοινή συνέντευξη τύπου ο Ερντογάν αναθεώρησε τις δηλώσεις της προηγούμενης ημέρας, διαβεβαιώνοντας ότι η χώρα του δεν έχει εδαφικές βλέψεις. Το γερμανικό περιοδικό συμπεραίνει ότι «η επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον Αλέξη Τσίπρα σηματοδοτεί μια πρόοδο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Στην κοινή συνέντευξη τύπου οι δυο κατέβαλαν προσπάθειες ώστε να υπάρξει αποκλιμάκωση. Και μίλησαν για την ανάγκη να χτιστούν γέφυρες (σσ. μεταξύ των δυο πλευρών). Διότι παρά τις διαφορές τους οι δυο χώρες έχουν ανάγκη η μια την άλλη».



Ο Ερντογάν σε ιστορική αποστολή

Το σχόλιο της αυστριακής Der Standard: «Αν η πολιτική εξουσία μετριόταν σε εκατοστά, τότε η εξουσία του Ταγίπ Ερντογάν θα έπιανε πολύ χώρο ακόμη και στη γειτονική Ελλάδα.

Ο τούρκος Πρόεδρος καταλαμβάνει από μόνος του το μεγαλύτερο μέρος του λευκού καναπέ στην έδρα του Έλληνα οικοδεσπότη. Ο Προκόπης Παυλόπουλος κάθεται στη δεξιά γωνία του καναπέ. Ωστόσο η γλώσσα του σώματος απατά. Ο 67χρονος Έλληνας με τα άσπρα μαλλιά λογομαχεί απροσδόκητα έντονα με τον καλεσμένο από την Τουρκία. Η επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα που θεωρείται ιστορική ξεκινά την Πέμπτη το πρωί σε τεταμένο κλίμα».


Η εφημερίδα Lübecker Nachrichten γράφει: «Ο Ερντογάν σε ιστορική αποστολή: την Πέμπτη επισκέφθηκε ως πρώτος τούρκος Πρόεδρος μετά από 65 χρόνια την ελληνική πρωτεύουσα. Ευρωπαίοι διπλωμάτες βλέπουν στην επίσκεψη την προσπάθεια του Ερντογάν να χτίσει νέες γέφυρες προς την Ευρώπη. Ωστόσο η επίσκεψη αποκάλυψε πρωτίστως τις διαφορές μεταξύ των δυο χωρών».

πηγή: Deutsche Welle

Πολιτική
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γεραπετρίτης: Συμφωνία Ελλάδας–Αιγύπτου για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων της Μονής Σινά

Πολιτική / Γεραπετρίτης: Συμφωνία Ελλάδας–Αιγύπτου για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων της Μονής Σινά

Στόχος η διασφάλιση του ιστορικού καθεστώτος και της νομικής προσωπικότητας της Ιεράς Μονής Αγίας Αικατερίνης – Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για θεσμική λύση
LIFO NEWSROOM
Διπλωματικό θρίλερ για τη Μονή Σινά: Το Κάιρο αμφισβητεί ιδιοκτησία – Κρίσιμη συνάντηση Γεραπετρίτη

Πολιτική / Μονή Σινά: Στο Κάιρο ο Γεραπετρίτης - Η ελληνική στάση και οι διπλωματικές παγίδες

Στο Κάιρο κρίνεται το μέλλον της Ι.Μ. Αγίας Αικατερίνης του Σινά - Η Ελλάδα επιδιώκει σεβασμό των συμφωνιών με την Αίγυπτο για τη διατήρηση της ιδιοκτησίας και της θρησκευτικής φυσιογνωμίας της Μονής
LIFO NEWSROOM
Βρούτσης προς Γιαννακόπουλο και Αγγελόπουλους: Η Πολιτεία είναι αποφασισμένη, δεν θα υπάρξει περαιτέρω ανοχή

Πολιτική / Βρούτσης προς Γιαννακόπουλο και Αγγελόπουλους: Η Πολιτεία είναι αποφασισμένη, δεν θα υπάρξει περαιτέρω ανοχή

Μετά τα επεισόδια στο ΣΕΦ και την αναβολή του 3ου τελικού Παναθηναϊκού–Ολυμπιακού, ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού προειδοποιεί για άμεση διακοπή του πρωταθλήματος σε περίπτωση επανάληψης βίας
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Εχει πιάσει τα 3/4 του καναπέ ο άλλος στριμωγμένος στη γωνίτσα έτοιμος να πέσει του μιλάει για την συνθήκη .Η σκηνή περιγράφει καλύτερα ποιος έχει το πάνω χέρι ...,σοβαρά τώρα ,κατάλαβε κανείς γιατι τον κάλεσαν ? Το παιχνίδι με τη Θράκη που γίνεται έντονο τελευταία, ειναι αποτέλεσμα ανεπάρκειας ,ηλιθιότητας η κάτι άλλο?