Σήμερα το τελευταίο χτύπημα του Big Ben - Θα σιγήσει για 4 χρόνια

Σήμερα το τελευταίο χτύπημα του Big Ben - Θα σιγήσει για 4 χρόνια Facebook Twitter
Φωτό: Getty Images
2

Σήμερα το μεσημέρι, στις 12 ακριβώς, η καμπάνα του Μπιγκ Μπεν θα χτυπήσει δώδεκα φορές προτού σιγήσει για να πραγματοποιηθούν εργασίες ανακαίνισης. Οι εργασίες αναμένεται να διαρκέσουν τέσσερα χρόνια, αν και πιθανόν να ολοκληρωθούν νωρίτερα εξαιτίας της δυσαρέσκειας που έχει προκαλέσει το γεγονός σε πολλούς Βρετανούς πολιτικούς.


Οι πολίτες έχουν κληθεί να ακούσουν τους τελευταίους χτύπους του Μπιγκ Μπεν πριν την έναρξη των εργασιών που εκτιμάται ότι θα κοστίσουν 29 εκατομμύρια λίρες (31,7 εκατομμύρια ευρώ) και αφορούν τον πύργο και το ρολόι. Αν και το μνημείο είναι γνωστό ως Μπιγκ Μπεν η ονομασία αυτή δεν αφορά παρά μόνο την επιβλητική καμπάνα των 13,7 τόνων του βικτωριανού αυτού πύργου των 96 μέτρων ύψος.

Η καμπάνα θα πάψει από σήμερα να σημαίνει την ώρα, όπως το κάνει εδώ και 158 χρόνια σχεδόν χωρίς διακοπή. Ωστόσο το ρολόι θα συνεχίσει να λειτουργεί χάρη σε έναν προσωρινό ηλεκτρικό μηχανισμό που θα τοποθετηθεί για το διάστημα που θα διαρκέσει η ανακαίνιση και το κοινό θα μπορεί να βλέπει τουλάχιστον μία από τις τέσσερις οθόνες του.


Πολλοί βουλευτές έχουν εκφράσει την αγανάκτησή τους μπροστά στην προοπτική να μην ακούγεται ως το 2021 ο Μπιγκ Μπεν. Είναι ένα «παράλογο» μέτρο, σύμφωνα με τον υπουργό αρμόδιο για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις, ένα «εντελώς τρελό» έργο για τον συντηρητικό βουλευτή Τζέιμς Γκρέι.


Ακόμη και η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι επενέβη: «Δεν είναι λογικό ο Μπιγκ Μπεν να σιγήσει για τέσσερα χρόνια», τόνισε την Τετάρτη. Ζήτησε μάλιστα από τους αρμόδιους της Βουλής των Κοινοτήτων να επιταχύνουν το χρονοδιάγραμμα των εργασιών.

Σήμερα το τελευταίο χτύπημα του Big Ben - Θα σιγήσει για 4 χρόνια Facebook Twitter
Φωτό: Getty Images


Για τους οπαδούς του Brexit μοιάζει αδιανόητη η προοπτική να μην ηχήσει ο Μπιγκ Μπεν για να σημάνει την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου 2019. «Θα είναι πολύ περίεργο αν τα μεσάνυχτα εκείνης της ημέρας δεν χτυπήσει, πολύ περίεργο. Είναι η καρδιά του έθνους μας», σχολίασε ο συντηρητικός βουλευτής Πίτερ Μπόουν στη Daily Mail.


Μπροστά σε αυτές τις αντιδράσεις η επιτροπή της Βουλής των Κοινοτήτων που είναι αρμόδια για τις εργασίες στο ιστορικό μνημείο απάντησε ότι «θα επανεξετάσουμε τη διάρκεια κατά την οποία οι καμπάνες θα σιγήσουν» μόλις ξεκινήσει η νέα κοινοβουλευτική περίοδος τον Σεπτέμβριο.


Ο ήχος του Μπιγκ Μπεν «αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της κοινοβουλευτικής ζωής και θα διασφαλίσουμε ότι θα ανακτήσει τον ρόλο του ως φύλακας του χρόνου του έθνους το συντομότερο δυνατό», πρόσθεσε. Ωστόσο η επιτροπή απέκλεισε το ενδεχόμενο η καμπάνα του Μπιγκ Μπεν να χτυπά τις ώρες που σταματούν οι εργάτες, καθώς η διακοπή και η επανέναρξη του μηχανισμού απαιτούν εργασίες που ενδέχεται να διαρκέσουν έως και μισή ημέρα.

Διεθνή
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

Διεθνή / Αυστραλία: Τρεις ακόμη παίκτριες της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου του Ιράν επιστρέφουν στην Τεχεράνη

«Οι Αυστραλοί πρέπει να αισθάνονται περήφανοι που στη χώρα μας αυτές οι γυναίκες βρέθηκαν μπροστά σε πραγματικές επιλογές και ήρθαν σε επαφή με αρχές που προσπάθησαν να τις βοηθήσουν», δήλωσε ο Αυστραλός ΥΠΕΞ
THE LIFO TEAM
ΛΕΥΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ CNN

Διεθνή / Πεντάγωνο και Λευκός Οίκος επιτίθενται στο CNN εξαιτίας άρθρου για τον πόλεμο στο Ιράν

Σε ανοιχτή σύγκρουση με το CNN πέρασαν το Πεντάωνο και ο Λευκός Οίκος, έπειτα από δημοσίευμα του δικτύου που αμφισβητεί την ετοιμότητα της επιχείρησης των ΗΠΑ στον πόλεμο με το Ιράν
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΗΝΩΜΕΝΑ ΑΡΑΒΙΚΑ ΕΜΙΡΑΤΑ

Διεθνή / Το Ιράν ανακοίνωσε τα αντίποινα για το πλήγμα στο Χαργκ: Καλεί τους κατοίκους των ΗΑΕ σε εκκενώσεις

Ο μουσουλμανικός πληθυσμός των ΗΑΕ και των οικιστικών τους κέντρων καλείται να εκκενώσει λιμάνια, αποβάθρες και τις περιοχές όπου βρίσκονται αμερικανικές δυνάμεις
THE LIFO TEAM
Τα κατοικίδια που μένουν πίσω όταν οι άνθρωποι φεύγουν από τη Μέση Ανατολή

Διεθνή / Τα κατοικίδια που μένουν πίσω όταν οι άνθρωποι φεύγουν από τη Μέση Ανατολή

Η Γαλλία διευκολύνει προσωρινά την επιστροφή πολιτών της μαζί με κατοικίδια από τη Μέση Ανατολή, την ώρα που καταφύγια στο Ντουμπάι λένε ότι γεμίζουν από ζώα που μένουν πίσω λόγω του πολέμου με το Ιράν.
THE LIFO TEAM
Ο Μαμντάνι ιδρύει γραφείο ΛΟΑΤΚΙ+ υποθέσεων με τρανς επικεφαλής

Διεθνή / Ο Μαμντάνι ιδρύει γραφείο ΛΟΑΤΚΙ+ υποθέσεων με τρανς επικεφαλής

Η Νέα Υόρκη αποκτά για πρώτη φορά ειδικό γραφείο για θέματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, με την Taylor Brown να γίνεται το πρώτο τρανς πρόσωπο που αναλαμβάνει την ηγεσία γραφείου ή υπηρεσίας του δήμου.
THE LIFO TEAM