Σκληρή επίθεση Ερντογάν στη Γερμανία - Tην κατηγορεί πως παρέχει καταφύγιο σε τρομοκράτες

Σκληρή επίθεση Ερντογάν στη Γερμανία - Tην κατηγορεί πως παρέχει καταφύγιο σε τρομοκράτες Facebook Twitter
1

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καταφέρθηκε σήμερα εναντίον της Γερμανίας, κατηγορώντας τις γερμανικές αρχές ότι «παρέχουν καταφύγιο σε τρομοκράτες» κι υποστηρίζοντας ότι ο δημοσιογράφος της εφημερίδας Die Welt, που έχει τουρκική και γερμανική υπηκοότητα κι ο οποίος προφυλακίστηκε στην Τουρκία, είναι Κούρδος αυτονομιστής και ταυτόχρονα «Γερμανός πράκτορας».


Οι γερμανικές αρχές πρέπει «να δικαστούν, καθώς βοηθούν και παρέχουν καταφύγιο σε τρομοκράτες» κατήγγειλε ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους σε μια ομιλία που εκφώνησε στην Κωνσταντινούπολη, καταδικάζοντας ταυτόχρονα την ακύρωση στη Γερμανία των συγκεντρώσεων υπέρ του, όπου επρόκειτο να παραστούν Τούρκοι υπουργοί.

Χθες είχε υπάρξει έντονη κριτική από το Βερολίνο σχετικά με τον τρόπο που η Άγκυρα μεταχειρίστηκε τον Γερμανό δημοσιογράφο Ντενίζ Γιουτζέλ. Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στο ΚίεβΟ δήλωσε πως η στάση της Τουρκίας προκάλεσε μεγάλο πλήγμα στις διμερείς σχέσεις.


Ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας είπε επιπλέον ότι το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών μίλησε εκ νέου σήμερα με τον Τούρκο πρεσβευτή στη Γερμανία, επισημαίνοντας την ανάγκη για διάλογο.


«Το καταστήσαμε σαφές στον πρεσβευτή εκ νέου σήμερα ότι όταν επισκέπτες έρχονται από την Τουρκία στη Γερμανία, αναμένουμε από εκείνους όχι μόνο να παρίστανται σε προεκλογικές συγκεντρώσεις, αλλά και να είναι έτοιμοι να συμμετάσχουν σε διάλογο με τον υπουργό Δικαιοσύνης ή τον υπουργό Οικονομίας ή τον υπουργό Εξωτερικών ή οποιονδήποτε άλλο» τόνισε ο Γκάμπριελ, στον απόηχο της απόφασης των γερμανικών αρχών να ακυρώσουν δύο συγκεντρώσεις στην χώρα παρουσία Τούρκων υπουργών.


«Πρέπει να επιλύσουμε αυτό το πρόβλημα όσο το δυνατόν συντομότερα. Το πλήγμα που έχει προκληθεί αυτή τη στιγμή είναι εξαιρετικά μεγάλο»

Λίγη ώρα πριν τις σημερινές δηλώσεις του Ερντογάν, η γερμανική αστυνομία ανακοίνωσε την ακύρωση μια πολιτικής συγκέντρωσης υποστηρικτών του προέδρου της Τουρκίας στο Φρέχεν, στη δυτική Γερμανία, στην τρίτη κατά σειρά σχετική απόφαση σε διάστημα δύο ημερών, με φόντο την ένταση στις σχέσεις Βερολίνου- Άγκυρας.


«Ο διαχειριστής του Golden Palast γνωστοποίησε σήμερα στον διοργανωτή (της εκδήλωσης) ότι δεν θα του διαθέσει την αίθουσα την Κυριακή το βράδυ. Η σύμβαση μεταξύ του ιδιοκτήτη του χώρου και του διαχειριστή αποκλείει τη διεξαγωγή πολιτικών εκδηλώσεων» επισήμανε η τοπική αστυνομία κι ενώ ο Τούρκος υπουργός Οικονομίας, Νιχάτ Ζεϊμπεκτσί, επρόκειτο να συμμετάσχει σε αυτήν τη συγκέντρωση που ήταν αφιερωμένη στο δημοψήφισμα του Απριλίου για τη συνταγματική αναθεώρηση, η οποία προβλέπει την ενίσχυση των εξουσιών του επικεφαλής του τουρκικού κράτους.

H γερμανική κυβέρνηση απάντησε ωστόσο σε χαμηλούς τόνους στις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσαν στην Τουρκία οι ακυρώσεις προεκλογικών εκδηλώσεων.

O εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μάρτιν Σέφερ δήλωσε χαρακτηριστικά στο σημερινό κυβερνητικό μπρίφινγκ ότι η ένταση δεν είναι προς το συμφέρον ούτε του Βερολίνου αλλά ούτε της Άγκυρας. Αναφερόμενος σε Τούρκους αξιωματούχους, όπως τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος άσκησε έντονη κριτική στη γερμανική κυβέρνηση για την απαγόρευση των εκδηλώσεων στην πόλη Γκάγκεναου και στην Κολωνία, ο κ. Σέφερ επισήμανε ότι «κανείς δεν θα πρέπει να ρίχνει λάδι στη φωτιά».

Αντικρούοντας τις τουρκικές κατηγορίες για ανάμειξη της γερμανικής κυβέρνησης στην απόφαση της ακύρωσης, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Ουλρίκε Ντέμερ τόνισε ότι η ακύρωση των εκδηλώσεων ήταν απόφαση των δύο δήμων. Το Βερολίνο «την έλαβε υπόψη, τη σέβεται, αλλά δεν την σχολιάζει», είπε η κ. Ντέμερ. Αναφερόμενη στο αίτημα που διατυπώνεται από πολλούς στη Γερμανία για απαγόρευση προεκλογικών εκδηλώσεων του AKP σε γερμανικό έδαφος, η κ. Ντέμερ σημείωσε πως όταν ζητάς την ελευθερία Τύπου και γνώμης για την Τουρκία τότε θα πρέπει και στη Γερμανία «να σεβόμαστε την ελευθερία Τύπου, γνώμης και του συνέρχεσθαι».

Ας σημειωθεί, πάντως, ότι στη Γερμανία 1,5 εκατ. Τούρκοι υπήκοοι έχουν το δικαίωμα ψήφου και θα έχουν τη δυνατότητα να το ασκήσουν στα τουρκικά προξενεία τον ερχόμενο Απρίλιο παίρνοντας μέρος στο δημοψήφισμα.

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι γλυκαίνει την Coca-Cola στις ΗΠΑ; Η ανάρτηση Τραμπ και η διπλωματική απάντηση της εταιρείας

Διεθνή / Τι γλυκαίνει την Coca-Cola στις ΗΠΑ; Η ανάρτηση Τραμπ και η διπλωματική απάντηση της εταιρείας

Η εταιρεία φέρεται να χρησιμοποιεί σιρόπι καλαμποκιού, το οποίο ο Τραμπ ζητά να αντικατασταθεί με «φυσική» ζάχαρη, στο πλαίσιο της καμπάνιας της κυβέρνησής του για μια «υγιέστερη» Αμερική
LIFO NEWSROOM
Τραμπ: Στο ναδίρ της 2ης θητείας του το ποσοστό των Αμερικανών που εγκρίνουν την πολιτική του για τη μετανάστευση

Διεθνή / Τραμπ: Στο ναδίρ της 2ης θητείας του το ποσοστό των Αμερικανών που εγκρίνουν την πολιτική του για τη μετανάστευση

Μόλις το 28% του δείγματος σε δημοσκόπηση απάντησε καταφατικά στο ερώτημα αν οι συλλήψεις μεταναστών σε χώρους δουλειάς σε εφόδους των αρχών είναι κάτι «καλό για τη χώρα», ενώ το 54% διαφώνησε
LIFO NEWSROOM
Χαμένος παράδεισος: Η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα καλοκαίρια στην Ευρώπη

Περιβάλλον / Οι «χαμένοι παράδεισοι» της Ευρώπης: Πώς η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα καλοκαίρια μας

Η έντονη ζέστη, οι υψηλές θερμοκρασίες αλλά και οι μακροπρόθεσμες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής κάνουν τους πιο περιζήτητους προορισμούς της ηπείρου, τόπους προς αποφυγή
LIFO NEWSROOM
Ντόναλντ Τραμπ: Η αναφορά του στη λίστα Έπσταϊν - Ποιους αποκάλεσε «κακούς ανθρώπους»

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: Η αναφορά του στη λίστα Έπσταϊν - Ποιους αποκάλεσε «κακούς ανθρώπους»

Ο Αμερικανός πρόεδρος δέχεται επίθεση από υποστηρικτές του λόγω υποψιών ότι η κυβέρνησή του κρύβει λεπτομέρειες για τα εγκλήματα του Έπσταϊν για να προστατεύσει την πλούσια ελίτ — συμπεριλαμβανομένου του ίδιου
LIFO NEWSROOM
«Ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος θα σέβεται το διεθνές δίκαιο, τις γυναίκες και τις συμφωνίες»

Διεθνή / «Ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος θα σέβεται το διεθνές δίκαιο, τις γυναίκες και τις συμφωνίες»

Η πρώτη Παλαιστίνια ΥΠΕΞ, Βαρσέν Αγκχαμπεκιάν Σαχίν, μίλησε αποκλειστικά στο Euronews και κατήγγειλε αδράνεια της ΕΕ στη Γάζα - Υπόσχεται μεταρρυθμίσεις στην Παλαιστινιακή Αρχή
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια