ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

«Πράσινο φως» από Τραμπ για την κατασκευή δύο πετρελαιαγωγών που είχαν μπλοκαριστεί από τον Ομπάμα

«Πράσινο φως» από Τραμπ για την κατασκευή δύο πετρελαιαγωγών που είχαν μπλοκαριστεί από τον Ομπάμα Facebook Twitter
2

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε σήμερα μια σειρά πράξεων νομοθετικού περιεχομένου προκειμένου να επιταχυνθεί η κατασκευή των πετρελαιαγωγών Keystone XL και Dakota Access, αλλά και για να ορίσει ότι στους αγωγούς που κατασκευάζονται στο αμερικανικό έδαφος θα πρέπει να χρησιμοποιείται χάλυβας αμερικανικής προέλευσης.

Ο αμφιλεγόμενος πετρελαιαγωγός Keystone XL, που θα συνδέει τον Καναδά με τις ΗΠΑ, είναι ένα κολοσσιαίο έργο που είχε μπλοκαριστεί από τον Μπαράκ Ομπάμα. Το σχέδιο κατασκευής του Keystone XL, της εταιρίας Transcanada Corp, απορρίφθηκε το 2015 μετά τις έντονες διαμαρτυρίες που εξέφραζαν επί επτά χρόνια οι ακτιβιστές για την προστασία του περιβάλλοντος.

Ο αγωγός Dakota Access, της εταιρίας Energy Transfer Partners, είχε υπολογιστεί ότι θα κοστίσει 3,8 δισεκατομμύρια δολάρια. Θα μεταφέρει αργό από την πετρελαιοπηγή Μπάκεν της Βόρειας Ντακότας στον Κόλπο του Μεξικού δια μέσου των μεσοδυτικών Πολιτειών. Η πορεία που θα ακολουθούσε αυτός ο αγωγός απορρίφθηκε τον Δεκέμβριο, μετά τις έντονες διαμαρτυρίες και τις μαζικές κινητοποιήσεις οικολόγων αλλά και των ιθαγενών της περιοχής. Η φυλή της εθνοτικής ομάδας των Σιού κατήγγειλε ότι μπορεί να ρυπάνει την πηγή νερού της φυλής και να καταστρέψει ιερούς για τη φυλή τόπους.

Ο Τραμπ υπέγραψε επίσης σήμερα ένα διάταγμα με το οποίο επισπεύδονται οι περιβαλλοντικές μελέτες και η έγκριση έργων υποδομών υψηλής προτεραιότητας. Τα έργα αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του για την κατασκευή αεροδρομίων, αυτοκινητοδρόμων και γεφυρών.


Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι η κυβέρνησή του «θα επαναδιαπραγματευτεί ορισμένους από τους όρους» κατασκευής του αγωγού Keystone XL, προσθέτοντας ότι θα δημιουργηθούν «πολλές θέσεις εργασίας, 28.000 θέσεις, θαυμάσιες δουλειές στον κατασκευαστικό τομέα».


Σημείωσε επίσης ότι και ο αγωγός της Βόρειας Ντακότας «θα υπόκειται στους όρους και τις προϋποθέσεις που θα διαπραγματευτούμε εμείς». Τα διατάγματά του, υποστήριξε, «θα επαναφέρουν στη δουλειά πάρα πολλούς χαλυβουργούς». «Επιμένουμε ότι αν πρόκειται να κατασκευάσουμε αγωγούς στις ΗΠΑ, οι σωλήνες θα πρέπει να φτιάχνονται στις ΗΠΑ», κατέληξε.

Διαμαρτυρίες για τις αποφάσεις Τραμπ - Ικανοποιημένος ο Καναδάς

Την έντονη διαμαρτυρία της εξέφρασε με ανακοίνωσή της η φυλή των Σιού του Standing Rock για τα εκτελεστικά διατάγματα που υπέγραψε σήμερα ο Τραμπ. Η φυλή υποστηρίζει ότι ο πετρελαιαγωγός Dakota Access θα μολύνει τα αποθέματα νερού όχι μόνο των ιθαγενών που ζουν στην περιοχή αλλά και όλων των Αμερικανών και προειδοποίησε ότι θα προσφύγει στη δικαιοσύνη ζητώντας να ακυρωθεί η απόφαση του προέδρου. Η φυλή των Σιού υποστηρίζει επίσης ότι ο αγωγός θα περάσει από ιερούς τόπους για τους Αμερινδούς, όπου είναι θαμμένοι οι πρόγονοί τους, ενώ ταυτόχρονα θα απειλήσει τις πηγές πόσιμου νερού.


Σε ξεχωριστή ανακοίνωσή του ένας δικηγόρος που εκπροσωπεί τη φυλή σημείωσε ότι η ενέργεια του προέδρου ήταν «βιαστική και ανεύθυνη».

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση του Καναδά χαιρέτισε την απόφαση του Τραμπ για τον αγωγό Keystone XL. «Είμαστε υπέρ του Keystone και, όπως γνωρίζουν όλοι, η καναδική πλευρά αυτού του σχεδίου έχει ήδη εγκριθεί», τόνισε η Κρίστια Φρίλαντ, η υπουργός Εξωτερικών του Καναδά.


Στις ΗΠΑ οι Ρεπουμπλικανοί αντέδρασαν με ενθουσιασμό, όμως ακτιβιστές για την προστασία του περιβάλλοντος και Δημοκρατικοί βουλευτές και γερουσιαστές κατήγγειλαν ομόφωνα την «ατυχή» πρωτοβουλία του προέδρου. «Σήμερα ο πρόεδρος Τραμπ αγνόησε τις φωνές εκατομμυρίων Αμερικανών και έδωσε προτεραιότητα στα βραχυπρόθεσμα κέρδη της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων αντί να δώσει (προτεραιότητα) στο μέλλον του πλανήτη μας», τόνισε ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς, ο πρώην αντίπαλος της Χίλαρι Κλίντον στις προκριματικές εκλογές για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος.


Για την οργάνωση «Φίλοι της Γης» (Friends of the Earth) ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος κατέδειξε σαφώς «την υποταγή του στους πετρελαϊκούς ομίλους και τις τράπεζες της Γουόλ Στριτ» εις βάρος «της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος».

Διεθνή
2

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται»- Ζήτημα χρόνου τα ισραηλινά αντίποινα κατά του Ιράν

Διεθνή / «Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται»- Ζήτημα χρόνου τα ισραηλινά αντίποινα κατά του Ιράν

H Wall Street Journal σε δημοσίευμά της ανέφερε ότι Αμερικανοί και δυτικοί αξιωματούχοι αναμένουν ότι το Ισραήλ θα απαντήσει γρήγορα στην επίθεση του Ιράν, πιθανότατα ακόμη και σήμερα
NEWSROOM
Σίδνεϊ: Δυσκολευόταν να συνάψει σχέσεις με γυναίκες, λένε οι γονείς του 40χρονου δράστη

Διεθνή / Σίδνεϊ: Δυσκολευόταν να συνάψει σχέσεις με γυναίκες, λένε οι γονείς του 40χρονου δράστη

Οι γονείς του 40χρονου Τζόελ Κάουτσι, που αφαίρεσε τη ζωή έξι ανθρώπων σε εμπορικό κέντρο του Σίδνεϊ, παραδέχονται πως ο γιος τους «ήταν ένα τέρας», που μισούσε τις γυναίκες
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ

σχόλια

1 σχόλια
Κατά τύχη αυτήν την εποχή βλέπω τη σειρά Deadwood που δείχνει την απαρχή της Αμερικής με όλους τους καταραμένους και παράνομους Ευρωπαίους που πήγαν εκεί χωρίς καμία ηθική αξία, για να απομυζήσουν την καινούργια για αυτούς ήπειρο και γιατί όχι, να σκοτώσουν και να εκμεταλλευτούν τους αυτόχθονες Ινδιάνους (παρεπιπτόντως τους ονομάσαν αυθαίρετα "ινδιάνους" γιατί τους θυμίζανε Ινδούς(!), χωρίς ποτέ να αναθεωρήσουν αυτόν το γελοίο συνειρμό). Αυτοί ήταν οι αμερικάνοι, αυτοί είναι ακόμα οι αμερικάνοι και αυτή η αήθης ασυδωσία τους χαρακτήριζε και ακόμα τους χαρακτηρίζει. Ίσως κάποιοι να χαρήκαμε που φάνηκε πως προοδεύουν και πως εξελίσσονται διαλέγοντας έναν σχετικά ικανό και δημοκράτη, έγχρωμο πρόεδρο αλλά η χαρά μας ήταν φρούδα γιατί ήταν και είναι πάντα ρατσιστές και αμόρφωτοι παραβάτες. Με τον Τραμπ φάνηκε πως δεν έχουν αλλάξει καθόλου και ούτε πρόκειται από το 1800 έως και σήμερα. Λυπάμαι για αυτούς, αλλά λυπάμαι περισσότερο για όλο τον πλανήτη όσο ακόμα αυτοί οι γελοίοι, παραδόπιστοι ρατσιστές είναι παγκόσμια υπερδύναμη.
ο λογος που λεγονται ινδιανοι ( Indians) ειναι γιατι οταν ο Χριστοφορος ΚΟλομβος ξεκινησε το ταξιδι του απο την Ισπανια, ο προορισμος του ηταν οι Ινδιες και πιστευε οτι αν παει απο την δυτικη πλευρα θα ειναι πιο γρηγορα. οταν ειδε τα πρωτα νησια , νομιζε οτι ηταν στην Ινδια ενω ηταν σε νησι της Καραιβικης.