Παυλόπουλος στη Figaro: «Να αλλάξει προσανατολισμό η Ευρώπη, οι πολιτικές λιτότητας αύξησαν τις κοινωνικές ανισότητες»

Παυλόπουλος στη Figaro: «Να αλλάξει προσανατολισμό η Ευρώπη, οι πολιτικές λιτότητας αύξησαν τις κοινωνικές ανισότητες» Facebook Twitter
2

Την ανάγκη «αλλαγής προσανατολισμού της Ευρώπης» αντλώντας διδάγματα από την «επώδυνη ελληνική εμπειρία», το Brexit, αλλά και την ήττα του Ματέο Ρέντζι στην Ιταλία, υπογραμμίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Λε Φιγκαρό».

 

Ο Έλληνας πρόεδρος που φθάνει σήμερα, για διήμερη επίσκεψη στο Παρίσι, πρόκειται να συναντήσει τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ στις 20,15 ώρα Ελλάδας. Ο κ. Παυλόπουλος χαρακτήρισε ως σεβαστή την απόφαση του Γάλλου προέδρου το να μη θέσει νέα υποψηφιότητα και υπογράμμισε την παράδοση που θέλει τη Γαλλία να στηρίζει πάντα την Ελλάδα. «Δεν ανησυχώ για το μέλλον» δήλωσε και πρόσθεσε ότι «η Γαλλία παραμένει πυλώνας της Ευρώπης και θεωρεί ότι η Ελλάδα έχει τη θέση της σε αυτήν». Αντίθετα, ο ίδιος αναγνώρισε ότι «ανησυχεί πολύ» για την άνοδο του λαϊκισμού στην Ευρώπη, και αυτό διότι δεν ελήφθησαν τα κατάλληλα μέτρα «για τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής στην Ευρώπη και την εξασφάλιση του μέλλοντος του ευρωπαϊκού οικοδομήματος». Παράλληλα. ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε ότι «οι πολιτικές λιτότητας αύξησαν τις κοινωνικές ανισότητες» και για τη μεταναστευτική κρίση, ορισμένοι Ευρωπαίοι εταίροι ανέπτυξαν ένα «φοβικό συναίσθημα», που δεν συνάδει με τις αρχές της Ευρώπης.

 

«Δεν νιώσαμε αυτήν την αλληλεγγύη που μας ενώνει για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ας αντλήσουμε τα διδάγματά που πρέπει από την επώδυνη ελληνική εμπειρία, ώστε να υπερασπιστούμε την ευρωπαϊκή συνοχή. Η δυσπιστία προς τους θεσμούς μας, μεταφράστηκε με το Brexit ή πιο πρόσφατα με το δημοψήφισμα στην Ιταλία (αποτυχία Μ.Ρέντζι). Ας εκμεταλλευτούμε αυτές τις εμπειρίες για να αλλάξουμε τον προσανατολισμό μας» είπε ο κ. Παυλόπουλος υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «η αλληλεγγύη δεν είναι μια αρχή ή μια ιδέα», αλλά ορίζεται ως «κανόνας δικαίου» στην Ευρωπαϊκή Συνθήκη.

Στο ερώτημα κατά πόσο η ΕΕ επέδειξε την αλληλεγγύη που έπρεπε προς την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της κρίσης, ο κ. Παύλοπουλος εξήγησε, ότι «τα μεγάλα προβλήματα ξεκίνησαν το 2010, όταν για πρώτη φορά τέθηκε η χώρα υπό επιτήρηση». Αναγνώρισε ότι η εξέλιξη αυτή ήταν «απαραίτητη για να παταχθεί η κακοδιαχείριση των δημόσιων οικονομικών από τις παλαιότερες πολιτικές». Υπογράμμισε όμως ότι «η Ευρώπη δεν ήταν έτοιμη για ένα τέτοιο πρόγραμμα που είχε πολλά λάθη (...) με συνέπεια να χάσουμε μέσα σε έξι χρόνια το ένα τέταρτο του εθνικού μας εισοδήματος, δημιουργώντας ντε φάκτο μια κρίση χρέους, πράγμα που δεν έχει συμβεί ποτέ σε περίοδο ειρήνης», τόνισε.

 

Σχετικά με το θέμα της ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους, ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι η πρόσφατη απόφαση του Eurogroup, είναι μια βραχυπρόθεσμη ελάφρυνση, ενώ είναι επιτακτική ανάγκη να αντιμετωπισθεί το χρέος μακροπρόθεσμα, διότι εκεί βρίσκεται η ουσία (για τη βιωσιμότητα). « Δεν θέλουμε τη διαγραφή αλλά την κλιμάκωση (επιμήκυνση) της αποπληρωμής» υπογράμμισε. Εξήγησε παράλληλα ότι για τις ανάγκες προστασίας των ελληνικών συνόρων που είναι και ευρωπαϊκά, μέρος του ελληνικού προϋπολογισμού χρηματοδοτεί τα εξοπλιστικά προγράμματα, πράγμα που οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να λάβουν υπόψη.

 

«Ειδικότερα τον τελευταίο καιρό αισθανόμαστε μια απειλή» ανέφερε ο ίδιος αναφορικά με την τουρκική πρόκληση περί αναθεωρήσεως της Συνθήκης της Λωζάνης. Σχετικά με το μεταναστευτικό και τον ρόλο της Τουρκίας, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι η γείτονος χώρα «θα πρέπει να σεβαστεί τη συμφωνία που έχει υπογράψει με την ΕΕ». Υποστήριξε ότι «η κατάσταση είναι εκρηκτική στα νησιά και αυτήν την περίοδο έχουμε μια ροή παράνομων μεταναστών γύρω στα εκατό άτομα ημερησίως. Τα κέντρα φιλοξενίας είναι πλήρη και ξεσπούν συγκρούσεις στα νησιά. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να ξυπνήσει πριν είναι πολύ αργά» υπογράμμισε ο πρόεδρος Π. Παυλόπουλος.

 
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αχιλλέας Μπέος: «Μας γέμισε κοντέϊνερ στον Βόλο» - Επίθεση κατά της Ζέττας Μακρή

Πολιτική / Αχιλλέας Μπέος: «Μας γέμισε κοντέινερ στον Βόλο» - Επίθεση κατά της Ζέττας Μακρή

Το περιστατικό σημειώθηκε κατά την επίσκεψη του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών σε λύκειο της περιοχής - «Δίχτυα στις μπασκέτες θα βάλει από τα λεφτά που πήρε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ»
LIFO NEWSROOM
Δένδιας: Χρησιμοποιούσαν πολυκατοικία για να στεγάσουν έναν αξιωματικό - Τη μισθώσαμε για 800 χιλ. ευρώ

Πολιτική / Δένδιας: Χρησιμοποιούσαν πολυκατοικία για να στεγάσουν έναν αξιωματικό - Τη μισθώσαμε για 800.000 ευρώ τον μήνα

«Θα καταθέσουμε αύριο δήλωση συμμετοχής στο SAFE, με το 1,2 δισ. ευρώ δημοσιονομικό χώρο που μου έδωσε μετά από διαπραγμάτευση το υπουργείο Οικονομικών», είπε ο Νίκος Δένδιας
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο: 25 μεταρρυθμίσεις από τώρα ως το τέλος του έτους

Πολιτική / Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο: 25 μεταρρυθμίσεις από τώρα ως το τέλος του έτους

«Είναι πολύ σημαντικό σε επίπεδο υπουργικού συμβουλίου να έχουμε χαράξει έναν οδικό χάρτη με συγκεκριμένους στόχους και προοπτική, με ορίζοντα υλοποίησης το τέλος αυτής της χρονιάς» τόνισε ο πρωθυπουργός
LIFO NEWSROOM
ΛΕΙΨΥΔΡΙΑ ΜΕΤΡΑ ΣΥΣΚΕΨΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Πολιτική / Λειψυδρία: Αλλάζει ριζικά το μοντέλο διαχείρησης υδάτων στη χώρα - Οι 5 βασικοί άξονες

Στη 19η θέση παγκοσμίως η Ελλάδα στον κίνδυνο λειψυδρίας - Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, τόνισε ότι το νερό είναι και θα παραμείνει δημόσιο αγαθό
LIFO NEWSROOM
Πλεύρης από Κοπεγχάγη: «Αν μπεις στην Ευρώπη παράνομα ή η αίτηση ασύλου σου απορριφθεί, πρέπει να επιστρέψεις στη χώρα σου»

Πολιτική / Πλεύρης από Κοπεγχάγη: «Αν μπεις στην Ευρώπη παράνομα ή η αίτηση ασύλου σου απορριφθεί, πρέπει να επιστρέψεις στη χώρα σου»

«Οι επιστροφές των παράνομων μεταναστών πρέπει να είναι η πρώτη μας προτεραιότητα» δήλωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου
LIFO NEWSROOM