Έρευνα: Γυναίκες και άνδρες που ξυρίζονται ή κάνουν αποτρίχωση, κινδυνεύουν περισσότερο από σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα

Έρευνα: Γυναίκες και άνδρες που ξυρίζονται ή κάνουν αποτρίχωση, κινδυνεύουν περισσότερο από σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα Facebook Twitter
2

Οι γυναίκες και οι άνδρες που ξυρίζουν τακτικά ή αφαιρούν τις τρίχες από το σώμα τους, είναι πιθανότερο να κολλήσουν κάποιο σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Οι άνθρωποι που έχουν τη συνήθεια της αποτρίχωσης (όλο και πιο δημοφιλή διεθνώς και στα δύο φύλα πλέον), έχουν κατά μέσο όρο 80% μεγαλύτερη πιθανότητα να μολυνθούν από τέτοιο νόσημα, σε σχέση με όσους ποτέ δεν ξύρισαν ή αφαίρεσαν τις τρίχες τους.

 Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή ουρολογίας του Πανεπιστημίου του Τέξας Τσαρλς Όστερμπεργκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό "Sexually Transmitted Infections" (Σεξουαλικά Μεταδιδόμενες Λοιμώξεις), μελέτησαν στοιχεία για περίπου 7.600 άτομα ηλικίας 18 έως 65 ετών, που κλήθηκαν να απαντήσουν κατά πόσο αφαιρούσαν τις τρίχες τους, πόσο συχνά και με ποιο τρόπο. Επίσης ρωτήθηκαν πόσους σεξουαλικούς συντρόφους είχαν στη ζωή τους και αν είχαν ποτέ κολλήσει κάποιο αφροδίσιο νόσημα.

 Από τους συμμετέχοντες, το 13% είχαν τουλάχιστον ένα τέτοιο νόσημα, όπως έρπη, σύφιλη, γονόρροια, χλαμύδια, κονδυλώματα-ιό ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), ιό του AIDS (ΗΙV) κ.α. Το 84% των γυναικών και το 66% των ανδρών δήλωσαν ότι είχαν κάνει ξύρισμα τριχών ή αποτρίχωση έστω μια φορά στο παρελθόν. To 17% αφαιρούσαν όλες τις τρίχες τους τουλάχιστον μια φορά το μήνα και το 22% καθημερινά ή ανά εβδομάδα. Γενικά, όσοι αφαιρούσαν τις τρίχες τους συχνά, ήσαν νεότερης ηλικίας και πιο δραστήριοι σεξουαλικά, με περισσότερους συντρόφους.

 Διαπιστώθηκε ότι όσο συχνότερα κανείς έχει αυτή τη συνήθεια, τόσο αυξάνει ο κίνδυνος αφροδίσιου. Η σχέση ανάμεσα στην αφαίρεση των τριχών και στα νοσήματα αυτά είναι συχνότερη σε όσους αφαιρούν όλες τις τρίχες τους τουλάχιστον μια φορά το μήνα και σε όσους τις ξυρίζουν κάθε μέρα ή κάθε εβδομάδα. Γι' αυτούς ο κίνδυνος να κολλήσουν σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα είναι τριπλάσιος έως τετραπλάσιος.

 Η μελέτη δείχνει μεν ότι υπάρχει μια συσχέτιση, αλλά δεν αποδεικνύει ότι είναι το ξύρισμα ή η αφαίρεση των τριχών που άμεσα αυξάνει τον κίνδυνο για λοίμωξη από αφροδίσιο νόσημα. Μια πιθανή εξήγηση, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι ότι όταν αφαιρούνται ή κόβονται οι τρίχες, προκαλούνται συχνότερα μικρο-εκδορές στο δέρμα και έτσι γίνεται πιο εύκολο στους παθογόνους μικροοργανισμούς να το διαπεράσουν.

 Μια άλλη ερμηνεία είναι ότι απλώς οι άνθρωποι που πολυασχολούνται με τις τρίχες τους, είναι πιο σεξουαλικά δραστήριοι και άρα συχνότερα εκτεθειμένοι σε σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις. Πιο επιρρεπείς σε αφροδίσια νοσήματα είναι οι ετεροφυλόφιλοι έως 25 ετών και οι ομοφυλόφιλοι άνδρες. Η χρήση προφυλακτικού αποτελεί βασικό μέτρο προστασίας.

 Από την άλλη, υπάρχει και μια φωτεινή πλευρά στην αποτρίχωση: Όσοι ποτέ δεν κάνουν κάτι τέτοιο, έχουν διπλάσια πιθανότητα να κολλήσουν ψείρες!

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί τόσα μη διαβητικά άτομα φορούν μετρητές γλυκόζης;

Radio Lifo / Γιατί τόσα άτομα χωρίς διαβήτη φορούν μετρητές γλυκόζης αίματος;

Γιατί γίνεται τόσος ντόρος τελευταία με τις αιχμές γλυκόζης στο αίμα και γιατί όλο και περισσότερα άτομα που δεν έχουν διαβήτη φορούν cgm; Πρόκειται για ακόμα ένα διατροφικό trend; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με την κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο Μελίνα Καριπίδου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πώς θα καταφέρετε να φωτογραφίσετε το κατοικίδιό σας σαν επαγγελματίας

Living / Πώς θα καταφέρετε να φωτογραφίσετε το κατοικίδιό σας σαν επαγγελματίας

Οι λειτουργίες του κινητού που θα σας βοηθήσουν, ο κατάλληλος φωτισμός, τα σωστά αξεσουάρ: 8 συμβουλές προκειμένου να καταφέρετε να απαθανατίσετε τις πιο ωραίες στιγμές του κατοικιδίου σας.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Βιοδυναμική καλλιέργεια: Οι νέοι αγρότες παρακολουθούν το φεγγάρι και τους πλανήτες και απλώνουν κοπριά μέσα σε θαμμένα κέρατα αγελάδας

Radio Lifo / Βιοδυναμική καλλιέργεια: Οι νέοι αγρότες παρακολουθούν το φεγγάρι και τους πλανήτες

Ένας «ακραίος» βιολογικός τρόπος καλλιέργειας που ακολουθούν λίγοι στη χώρα μας. Αν και δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τις βιοδυναμικές πρακτικές, ωστόσο όσοι τις ακολουθούν ισχυρίζονται ότι καταφέρνουν να παραγάγουν προϊόντα υψηλής ποιότητας και θρεπτικής αξίας. Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τους βιοδυναμικούς καλλιέργητές Κώστα Βαρώτσο και Θοδωρή Κοντογιάννη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η Δέσποινα Ισοπούλου μαθαίνει στους Αθηναίους τι πάει να πει floral design

Living / Η Δέσποινα Ισοπούλου μαθαίνει στους Αθηναίους τι πάει να πει floral design

Τρία χρόνια πριν, την άνοιξη του 2021, αποφάσισε να κάνει στροφή στην καριέρα της: άρχισε να ψάχνει τα διαθέσιμα θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα γύρω από τα λουλούδια και έφτιαξε το δικό της Eiko Flowers. Έτσι γεμίζει την πόλη με συνθέσεις και μπουκέτα που μοιάζουν να αναπνέουν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Tech & Science / 20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Σίγουρα είμαστε πολύ πιο κοντά στο να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την επιστήμη για να αλλάξουμε τις αναμνήσεις μας, από ό,τι ήμασταν πριν από μια εικοσαετία.
NEWSROOM