Νέες αντιδράσεις δικαστών για τις δηλώσεις Πολάκη-"Θλιβερές, ανεπίτρεπτες και ασύμβατες"

Νέες αντιδράσεις δικαστών για τις δηλώσεις Πολάκη-"Θλιβερές, ανεπίτρεπτες και ασύμβατες" Facebook Twitter
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ
4

Με κοινή ανακοίνωσή τους, πέντε δικαστικές ενώσεις χαρακτηρίζουν «θλιβερές, ανεπίτρεπτες και ασύμβατες με την συνταγματική αρχή της διάκρισης των λειτουργιών τις δηλώσεις του υπουργού κ. Πολάκη».

Πρόκειται για τις δηλώσεις που έκανε προχθές Πέμπτη ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης περί ύπαρξης παραδικαστικών κυκλωμάτων στο χώρο της Δικαιοσύνης και ήδη η χθες η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων είχε εκδώσει σχετική ανακοίνωση για το θέμα αυτό.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση των πέντε ενώσεων αναφέρεται:

«Θλιβερές, ανεπίτρεπτες και ασύμβατες με την συνταγματική αρχή της διάκρισης των λειτουργιών οι δηλώσεις του υπουργού κ. Πολάκη, ο οποίος όχι μόνο αγνοεί και παραγνωρίζει τον κατά το Σύνταγμα θεσμικό ρόλο της Δικαιοσύνης και συνακόλουθα των λειτουργών της, αλλά προσβάλλει και απαξιώνει με εντυπωσιακή προχειρότητα , χωρίς καμιά απολύτως τεκμηρίωση και με ισοπεδωτικές γενικεύσεις τους δικαστικούς λειτουργούς, υποσκάπτει την εμπιστοσύνη των πολιτών στο σύστημα απονομής της δικαιοσύνης, απαραίτητη σ' ένα κράτος Δικαίου, και υπονομεύει αυτό ακριβώς που υποτίθεται ότι εξυπηρετεί, όταν σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η εμπιστοσύνη στον θεσμό της δικαιοσύνης αποτελεί ύψιστη αναγκαιότητα και για την οικονομική ανάπτυξη και την λήψη επενδυτικών αποφάσεων στη χώρα μας.

Οι Έλληνες δικαστικοί λειτουργοί ασκούν τα καθήκοντά τους στο πλαίσιο του Συντάγματος και των νόμων της Πολιτείας, με ιδιαίτερα αυξημένο αίσθημα ευθύνης, εν όψει και των κρίσιμων περιστάσεων που βιώνει η Χώρα μας κάτω από ιδιαίτερες δύσκολες συνθήκες, με σύμμαχο μόνο την πραγματικότητα, η οποία πρέπει να διαβαστεί σωστά.

Οι δημόσιες δηλώσεις για την δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της ιδίως από όργανα της πολιτικής εξουσίας, πρέπει, να λαμβάνουν υπόψη τον κεντρικό θεσμικό τους ρόλο για τη διασφάλιση της κοινωνικής ειρήνης και να υπολογίζουν τις κοινωνικές και ψυχολογικές παραμέτρους, απαραίτητες για την εμπιστοσύνη και τον σεβασμό στους θεσμούς. Υπάρχει μια σαφής διαχωριστική γραμμή μεταξύ της σοβαρής και υπεύθυνης με επιχειρήματα κριτικής από την μια πλευρά και της έλλειψης σεβασμού και μειωτικής χωρίς επιχειρήματα κριτικής που υπονομεύει την αξιοπιστία της δικαστικής λειτουργίας».

Την ανακοίνωση υπογράφουν οι πρόεδροι της Ένωσης Δικαστών ΣτΕ Ευθύμιος Αντωνόπουλος (σύμβουλος του ΣτΕ), της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών Ειρήνη Γιανναδάκη (πρόεδρος Εφετών), της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος Δημήτριος Ασπρογέρακας (εισαγγελέας Εφετών), της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών Ελεγκτικού Συνεδρίου Ασημίνα Σαντοριναίου (σύμβουλος Ελεγκτικού Συνεδρίου) και της Ένωσης Μελών Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Χρήστος Μητκίδης (σύμβουλος του Ν.Σ.Κ.).

4

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η Δύση πυροβόλησε τα πόδια της με τον πόλεμο στην Ουκρανία»

Lifo Videos / «Η Δύση πυροβόλησε τα πόδια της με τον πόλεμο στην Ουκρανία»

Μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση του Γιάννη Πανταζόπουλου με τον συγγραφέα, δημοσιογράφο και διευθυντή του SLpress.gr, Σταύρο Λυγερό, για τις βαθύτερες διαστάσεις της σύγκρουσης Ρωσίας - Ουκρανίας, το ενεργειακό σκάκι και την προπαγάνδα, τη θέση της Ευρώπης, τη στάση της Ελλάδας, τον ρόλο της Κίνας και την επιστροφή του Τραμπ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ανδρουλάκης για Τέμπη: Τη Δευτέρα κατατίθεται η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για προανακριτική

Πολιτική / Ανδρουλάκης για Τέμπη: Τη Δευτέρα κατατίθεται η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για προανακριτική

Κατηγόρησε την κυβέρνηση για συγκάλυψη, φέρνοντας ως παράδειγμα την καταψήφιση της πρότασης διερεύνησης υπουργικής ευθύνης στην υπόθεση της σύμβασης 717, παρά την αναφορά σχετικής δικογραφίας από την ευρωπαϊκή Δικαιοσύνη
LIFO NEWSROOM
«Η Ελλάδα πρέπει να φτιάξει τα τρένα, τελεία»

LiFO politics / «Η Ελλάδα πρέπει να φτιάξει τα τρένα, τελεία»

Η νέα εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Αλεξάνδρα Σδούκου συζητά με τη Βασιλική Σιούτη για τα θέματα της πολιτικής επικαιρότητας και εξηγεί γιατί «οι γυναίκες πολλές φορές χρειάζεται να καταβάλουν παραπάνω προσπάθεια για να αποδείξουν την αξία τους».
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Βασιλική Σιούτη για Τέμπη: «Υπάρχει πολλή προπαγάνδα και λίγη ενημέρωση»

Lifo Videos / Τέμπη: «Υπάρχει πολλή προπαγάνδα και λίγη ενημέρωση»

Από τα αναπάντητα ερωτήματα γύρω από την υπόθεση των Τεμπών, μέχρι τη στασιμότητα του ΠΑΣΟΚ και την παρουσία της Ζωής Κωνσταντοπούλου και του Στέφανου Κασσελάκη στην πολιτική σκηνή – Μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση του Γιάννη Πανταζόπουλου με την υπεύθυνη του πολιτικού ρεπορτάζ της LIFO Βασιλική Σιούτη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Η Ελλάδα βιώνει πολιτικές συνθήκες που δεν έχει ξαναζήσει»

LiFO politics / Έχουμε τελικά αντιπολίτευση, ή όχι;

Ο δημοσιογράφος Χάρης Ιωάννου συζητά με τη Βασιλική Σιούτη για το αν τελικά έχουμε αντιπολίτευση, για την ιδιαίτερη πολιτική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, καθώς και για τις προκλήσεις του πολιτικού ρεπορτάζ.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Ο Μητσοτάκης παρέλαβε βραβείο για τις οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας

Πολιτική / Ο Μητσοτάκης παρέλαβε βραβείο για τις οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπισε η χώρα, υπογραμμίζοντας πως: «Ο ελληνικός λαός υπέμεινε σοβαρές δυσκολίες και έκανε θυσίες, όμως επέδειξε θάρρος, αγκάλιασε την αλλαγή και απέδειξε την ανθεκτικότητά του»
LIFO NEWSROOM