Ανακαλύφθηκαν τρεις εξωπλανήτες, που θα μπορούσαν να φιλοξενούν ζωή

Ανακαλύφθηκαν τρεις εξωπλανήτες, που θα μπορούσαν να φιλοξενούν ζωή Facebook Twitter
6

Διεθνής ομάδα αστρονόμων ανακάλυψε τρεις εξωπλανήτες, οι οποίοι δυνητικά θα μπορούσαν να φιλοξενούν ζωή. Οι πλανήτες κινούνται γύρω από το μικρό πολύ ψυχρό άστρο Trappist-1, που έχει μέγεθος λίγο μεγαλύτερο του Δία και περίπου το ένα όγδοο του Ήλιου μας. Οι εξωπλανήτες βρίσκονται σε απόσταση μόνο 39 έως 40 ετών φωτός από τη Γη.


Το μέγεθός και η θερμοκρασία τους μοιάζουν με της Γης, πράγμα που τους καθιστά -κάποιους τουλάχιστον- κατ' εξοχήν πιθανούς υποψήφιους για τη φιλοξενία ζωής εκτός του ηλιακού μας συστήματος.


Είναι οι πρώτοι εξωπλανήτες που ανακαλύπτονται γύρω από ένα τόσο αχνό άστρο. Οι υπέρψυχροι νάνοι αστέρες είναι αχνά άστρα που εκπέμπουν υπέρυθρη ακτινοβολία. Συνήθως περνούν απαρατήρητοι και δεν έχουν μελετηθεί ιδιαίτερα. Εκτιμάται ότι περίπου το 15% των άστρων κοντά στον Ήλιο ανήκουν σε αυτή την κατηγορία.


Οι επιστήμονες από το Βέλγιο, τις ΗΠΑ και άλλες χώρες, με επικεφαλής τον Μισέλ Γκιγιόν του Ινστιτούτου Αστροφυσικής και Γεωφυσικής του Πανεπιστημίου της Λιέγης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nature", έκαναν την ανακάλυψη με το μικρό ρομποτικό βελγικό τηλεσκόπιο TRAPPIST, διαμέτρου μόλις 60 εκατοστών, στις εγκαταατάσεις του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου (ESO) στη Χιλή. Το υπέρυθρο τηλεσκόπιο εστιάζει αποκλειστικά σε κοντινά μικρά και αχνά άστρα, που είναι αόρατα με τα οπτικά τηλεσκόπια.

Ανακαλύφθηκαν τρεις εξωπλανήτες, που θα μπορούσαν να φιλοξενούν ζωή Facebook Twitter
Ο TRAPPIST-1 σε σχεδιάγραμμα σύγκρισης με τον Ήλιο - Το αχνό αστέρι έχει μόλις 11% της διαμέτρου του ήλιου /Credit: ESO


Το άστρο Trappist-1 έχει μόλις το 0,05% της φωτεινότητας του Ήλιου μας και το 8% της μάζας του. Οι τρεις εξωπλανήτες κινούνται πολύ πιο κοντά (20 έως 100 φορές) στο άστρο τους από ό,τι η Γη στον Ήλιο, όμως το μητρικό άστρο τους είναι πολύ πιο κρύο, με αποτέλεσμα να δέχονται αστρική (ηλιακή) ακτινοβολία το πολύ τετραπλάσια σε σχέση με τη Γη.


Οι δύο εξωπλανήτες υπολογίζεται ότι βρίσκονται οριακά έξω από την «κατοικήσιμη» ζώνη του άστρου τους (ούτε πολύ κοντά, ούτε πολύ μακριά από αυτό), ενώ ο τρίτος πιθανώς βρίσκεται μέσα στη ζώνη. Προς το παρόν, η μάζα και η σύνθεση των πλανητών παραμένουν άγνωστες, άρα δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα κατά πόσο όντως είναι σε θέση να φιλοξενήσουν μορφές ζωής.


Μελλοντικές παρατηρήσεις με μεγαλύτερα τηλεσκόπια αναμένεται να δώσουν περισσότερες πληροφορίες, όπως π.χ. αν υπάρχει ατμόσφαιρα και νερό στους εξωπλανήτες, πράγμα που θα αυξήσει την πιθανότητα να είναι κατοικήσιμοι.


Ήδη σχεδιάζεται, με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, το πιο φιλόδοξο πρόγραμμα SPECULOOS, στο πλαίσιο του οποίου θα εγκατασταθούν στην περιοχή του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου (ESO) στη Χιλή τέσσερα ρομποτικά τηλεσκόπια διαμέτρου ενός μέτρου το καθένα, τα οποία μέσα στην επόμενη πενταετία θα αναζητήσουν δυνητικά φιλόξενους για ζωή εξωπλανήτες γύρω από 500 αχνά και ψυχρά μικρά άστρα στη «γειτονιά» μας.

6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Tech & Science / 20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Σίγουρα είμαστε πολύ πιο κοντά στο να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την επιστήμη για να αλλάξουμε τις αναμνήσεις μας, από ό,τι ήμασταν πριν από μια εικοσαετία.
NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Αξιζει να σημειωθει πως παρα της φαινομενικα "μεγαλες " αποστασεις , τα 40 ετη φωτος ειναι ελαχιστη αποσταση συγκριτικα με το γνωστο σε εμας συμπαν. Καθως η επιβιωση της ανθρώπινης φυλης βασιζεται λιγο πολυ στην εγκατάλειψη της γης , αλλα και του γεγονότος πως το συμπαν ειναι πιθανοτατα(σιγουρα) γεματο απο πολιτισμους πολυ πιο ανεπτυγμενους απο εμας( λογο της ηλικιας του συμπαντος και του οτι η γη ειναι ενας σχετικα "νεος" πλανητης, και το ανθρωπινο ειδος εχει υπαρξει για ελαχιστα χρονια)καταληγουμε πως το ταξιδι με ταχυτητα του φωτός (και μετα μεγαλυτερη) ειναι κατι το οποιο θα συμβει "συντομα". Ετσι οι αποστασεις αυτες δεν θα ειναι πια τοσο σπουδαιες. Worst case scenario παιρνει 40 χρονια. Αν πρόκειται γισ την επιβιωση του ειδους μας, αυτα δεν ειναι τιποτα
Η απόσταση Γης-Σελήνης είναι ένα δευτερόλεπτο και 25 εκατοστά φωτός.Ο Βόγιατζερ 1 το Σεπτέμβρη του 2004 βρισκόταν 13 ώρες φωτός μακριά από τη Γη (περίπου ενάμισι χιλιοστό του έτους φωτός) και χρειάστηκε 27 χρόνια για να διανύσει αυτή την απόσταση.Το κοντινότερο σε μας αστέρι, ο Εγγύτατος Κενταύρου, βρίσκεται σε απόσταση 4,22 ετών φωτός.ΠΟΣΑ ΕΙΝΑΙ 20 - 40 ΕΤΗ ΦΩΤΌΣ;
Αρκετά , πάρα πολλά χρόνια !Το θέμα είναι, ότι τα διαστημόπλοια που έχουμε είναι σαν τις άμαξες , δηλαδή την ανακάλυψη του τροχού πριν 5000χιλιάδες χρόνια και βάλε.Γιατί πολύ απλά , είμαστε πρωτόγονοι ακόμα όσον αφορά το διάστημα..
Μην αγχώνεσαι με τις αποστάσεις μεγάλε, εμείς οι έλληνες θα πάμε έτσι κι αλλιώς πρώτοι σ' αυτούς τους εξωπλανήτες. Και θα τους κάνουμε όπως έχουμε κάνει την χώρα μας: τίγκα στα αυθαίρετα, στο σκουπίδι και στο καυσαέριο.Ένα μόνο πρέπει να μας προβληματίζει: πως θα στέλνουμε το άγιο φως με τιμές αρχηγού κράτους 40 έτη φωτός μακρυά.
Με μία πρόχειρη αναζήτηση που έκανα για την ομολογουμένως εύλογη απορία σου, το ένα έτος φωτός, είναι 9,5 τρις χιλιόμετρα... καλό θα ήταν να πάρουμε ένα ταπεράκι μαζί μας για το ταξίδι.