Το φτύσιμο δεν είναι μόνο αγένεια-Είναι και κακό για την υγεία

Το φτύσιμο δεν είναι μόνο αγένεια-Είναι και κακό για την υγεία Facebook Twitter
1

Η παραγωγή σάλιου από τον οργανισμό είναι μια φυσιολογική διαδικασία, ωστόσο δεν είναι τόσο φυσιολογική διαδικασία και το φτύσιμο στο δρόμο. Ειδικοί που προσπαθούν να δώσουν στην El Pais μια απάντηση για αυτή την αστική συνήθεια που προκαλεί αντιδράσεις, λένε ότι η συγκεκριμένη πράξη αποδίδεται περισσότερο στον άνδρα σαν συνήθεια, παρότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να προσυπογράφουν ότι οι άνδρες φτύνουν περισσότερο από τις γυναίκες.

Ο José Carlos Casqueiro, ωτορινολαρυγγολόγος σε κλινική της Μαδρίτης υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει κάποια βιολογική ανάγκη, ούτε κάποια παθολογική αιτία για να φτύνουμε, αλλά πρόκειται απλώς για μια πολιτιστική συνήθεια.  

Από τεχνική άποψη, τα αρσενικά παράγουν περισσότερη ποσότητα σάλιου, επειδή οι σιελογόνοι αδένες τους είναι μεγαλύτεροι. Αλλά αυτό δεν δικαιολογεί τη συνήθεια , υποστηρίζει, ενώ οι Deborah και Beatriz Vilaboa, διευθύντριες της Κλινικής Vilaboa, θεωρούν ότι το φτύσιμο δεν είναι ανάλογο με την ποσότητα του υγρού που εκκρίνουν οι σιελογόνοι αδένες του καθενός: «Είναι θέμα εκπαίδευσης».

Μάλιστα υποστηρίζουν ότι αυτή η συνήθεια μπορεί να οδηγήσει σε φθορά των δοντιών ή περιοδοντίτιδα.

«Η χρήση των οδοντοστοιχιών ή τα σιδεράκια μπορεί να προκαλέσουν αυξημένη σιελόρροια. Το ίδιο αποτέλεσμα μπορεί να έχουν κάποια αντιυπερτασικά φάρμακα, πεπτικά προβλήματα ή ασθένειες του νευρικού συστήματος, αλλά το να απαλλάσσεσαι από το σάλιο δεν προσφέρει κανένα όφελος , "λέει ο Δρ Gonzalo Ναβάρο, και προσθέτει:" Η περίσσεια παραγωγής, που ονομάζεται σιελόρροια, είναι επίσης ένα σύμπτωμα διαφόρων φυσιολογικών αιτίων (φύτρωμα των δοντιών σε παιδιά, εγκυμοσύνη) όπως και (πεπτικές, νευρολογικές, ορμονικές, τα ναρκωτικά και ακόμη και ψυχικές) ασθένειες που προκαλούν χρόνια σιελόρροια  και ξεφλούδισμα των χειλιών».

Όλα τα άλλα, λένε οι επιστήμονες δεν δικαιολογούν το φτύσιμο.

 «Υπάρχουν παιδιά που μεγάλωσαν νομίζοντας ότι αυτός είναι ένας τρόπος για να δροσίσουν το στόμα τους και κανείς δεν τα τιμωρεί όταν το κάνουν ", προσθέτει ο Δρ González Lagunas, σημειώνοντας ότι αυτός δεν είναι ένας καλός τρόπος για να καθαρίσουμε το στόμα. "Με τον τρόπο αυτό, τα βακτήρια αποβάλλονται, αλλά δεν είναι ο φυσικός μηχανισμός αποβολής τους», λέει.

Για τους γιατρούς το σάλιο είναι σημάδι καλής υγείας. Κάθε ημέρα ο ανθρώπινος οργανισμός παράγει 1-2 λίτρα σάλιου που προσφέρουν  καλύτερη στοματική υγεία, μεγαλύτερη προστασία των δοντιών μας, των βλεννογόνων μας και του πεπτικού μας συστήματος ".

Μάλιστα το Πανεπιστήμιο του Aarhus (Δανία) αναφέρει ότι το ποσοστό του σάλιου που υπάρχει στον οργανισμό μας σχετίζεται με την ευδαιμονία μας, καθώς περιέχει μια ουσία  που συντίθεται φυσικά από τους σιελογόνους αδένες-την οπιορφίνη. Αυτή η ουσία συνδέεται με την ευτυχία και είναι πιο ισχυρή από τη μορφίνη , σύμφωνα με τους ειδικούς.

Επιπλέον, σύμφωνα με το ιατρικό περιοδικό Plos , το σάλιο προστατεύει το στόμα και το στομάχι μας αν φάμε κάτι καυτερό, όπως π.χ. Μεξικάνικο φαγητό. Οι σιελογόνοι αδένες βοηθάνε την καύση του στομαχιού όταν υπάρχουν πικάντικες τροφές, επομένως μετά από όλα αυτά, γιατί να πετάξεις ένα τόσο πολύτιμο υγρό; είναι το ερώτημα που θέτουν οι επιστήμονες.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Retreat Culture: Η νέα τάση είναι να φεύγεις για να βρεις τον εαυτό σου

Ψυχή & Σώμα / Retreat Culture: Η νέα τάση είναι να φεύγεις για να βρεις τον εαυτό σου

Τι ακριβώς αναζητούν όσοι συμμετέχουν σε retreats ευεξίας; Πρόκειται για απόδραση ή επιστροφή σε κάτι πιο αυθεντικό; Είναι μόνο για ευκατάστατους ξένους τουρίστες ή υπάρχουν προτάσεις και για τους «κανονικούς» ανθρώπους; Απαντά η δημιουργός των Fykiada Retreats, Άννα Μαρτίνου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Γιατί όλοι μιλάνε για τη βιταμίνη C;

Living / Γιατί όλοι μιλάνε για τη βιταμίνη C;

Ξέρουμε όλοι ότι προσφέρει τριπλό όφελος: προστατεύει την επιδερμίδα από το οξειδωτικό στρες και τις ελεύθερες ρίζες, ενισχύει τη σύνθεση κολλαγόνου και συμβάλλει στην ομοιογένεια του τόνου, μειώνοντας σταδιακά δυσχρωμίες και σημάδια από τον ήλιο. Δεν υπόσχεται. Δουλεύει.
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
«Σουβλάκι, παρακαλώ»: Κυνηγώντας την Devin Halbal, την πιο viral tiktoker του πλανήτη, στο κέντρο της Αθήνας

Devin Halbal / «Σουβλάκι, παρακαλώ»: Κυνηγώντας την πιο viral TikToker του πλανήτη στο Σύνταγμα

Τα βίντεό της την έχουν κάνει πασίγνωστη στο ελληνικό κοινό. Άλλοι αγαπούν την Devin Halbal σαν θεά κι άλλοι δεν μπορούν ούτε να την ακούν. Το απόγευμα της περασμένης Κυριακής έκανε την εμφάνισή της στο κέντρο της πόλης. Την ακολουθήσαμε.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
Πάσκουα Βοργιά: «Eίναι σημαντικό να δημιουργούνται ευκαιρίες για δημόσιο διάλογο»

Plāsmata 3 / Πάσκουα Βοργιά: «Eίναι σημαντικό να δημιουργούνται ευκαιρίες για δημόσιο διάλογο»

Συζητήσεις για τους ανθρώπους, τα φυτά, τα ζώα και τα πουλιά που αποτελούν το οικοσύστημα του Πεδίου του Άρεως αλλά και για τις μεγάλες και μικρές ιστορίες που απαρτίζουν την πολιτισμική και κοινωνική του πραγματικότητα.
M. HULOT
Pet sitters, dog walkers και κατ’ οίκον επισκέψεις: Η λύση που έχουν βρει πολλοί κηδεμόνες κατοικιδίων 

Living / Κατοικίδια, ταξίδια και άγχος αποχωρισμού: Η άνοδος των daycare και pet sitters

Άνθρωποι που κάνουν pet sitting, βγάζουν βόλτα τον σκύλο μας ή έρχονται στο σπίτι για να φροντίσουν το κατοικίδιό μας: επαγγελματίες και κηδεμόνες εξηγούν γιατί αυτός ο τομέας γνωρίζει άνθηση. 
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ

σχόλια

1 σχόλια