Ο βασιλιάς του Μαρόκου Μοχάμεντ VI αποκάλυψε χθες μία από τις μεγαλύτερες ηλιακές εγκαταστάσεις παγκοσμίως.
Το Μαρόκο ετοίμασε τον κολοσσιαίο αυτό σταθμό παραγωγής ηλιακής ενέργειας φιλοδοξώντας να εκμεταλλευτεί την έρημο Σαχάρα για να αποκτήσει κυρίαρχη θέση στην ολοένα αυξανόμενη ζήτηση για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Το έργο αξίας 3.9 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη νότια πόλη της Ouarzazate, είναι γνωστό ως σταθμούς ηλιακής ενέργειας του ...και ο βασιλιάς Μοχάμεντ ισχυρίζεται πως είναι το μεγαλύτερο του κόσμου. Το Noor που αναμένεται σε πρώτη φάση να τροφοδοτήσει με ενέργεια πάνω από ένα εκατομμύριο νοικοκυριά, πρόκειται μέσα στα επόμενα χρόνια με επεκτάσεις να μεγαλώσει και άλλο.
Η Climate Investment Funds που έχει επενδύσει 435 εκατομμύρια δολάρια στο έργο, αναφέρει μέσω εκπροσώπου της πως το Μαρόκο ήταν η ιδανική επιλογή για ένα τόσο ακριβό και μεγάλο εγχείρημα λόγω της πολιτικής του σταθερότητας στην περιοχή και εξαιτίας σειράς κυβερνητικών μέτρων και ρυθμίσεων που ευνόησαν τη δημιουργία του Noor.
Ο Hakima El Haite, υφυπουργός Περιβάλλοντος, δήλωσε πως το έργο αυτό θα γίνει παράδειγμα για τις χώρες που δεν έχουν ορυκτό πλούτο και πετρέλαιο και τόνισε πως το έργο αυτό θα ενισχύσει πολύ την ενεργειακή αυτονομία της χώρας.
Αν και αυτό το έργο αναμένεται να συνεισφέρει πολύ στη μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, οι οικολογικές οργανώσεις εκφράζουν ανησυχία για το μέλλον καθώς το σύστημα ψύξης της εγκατάστασης θα χρησιμοποιεί νερό από το κοντινό φράγμα Mansour Eddahbi σε περίοδο μεγάλης ξηρασίας.
Ενώ το έργο στοχεύει στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, του περιβάλλοντος ακτιβιστές ανησυχούν ότι αυτό θα απαιτήσει νερό από το κοντινό φράγμα Mansour Eddahbi για την ψύξη, σε μια περίοδο συνεχιζόμενης ξηρασίας.
σχόλια