Παυλόπουλος σε Μέρκελ: «Η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της»

Παυλόπουλος σε Μέρκελ: «Η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της» Facebook Twitter
1

Την σιγουριά του πως η Ελλάδα θα τηρήσει στο ακέραιο τις δεσμεύσεις της, τόσο σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα προσαρμογής, όσο και την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, εξέφρασε ο Προκόπης Παυλόπουλος, στο περιθώριο της συνάντησης που είχε με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος, θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους, ενώ σε ό,τι αφορά την φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, αναγνώρισε την ανάγκη συνεργασίας με τους εταίρους και την Frontex, ωστόσο απέκλεισε το ενδεχόμενο κοινών περιπολιών της ελληνικής και της τουρκικής ακτοφυλακής.

«Η Ελλάδα θα εκπληρώσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της, αλλά και οι εταίροι μας πρέπει να εκπληρώσουν τις δικές τους υποχρεώσεις. Μετά την αξιολόγηση, η οποία πρέπει να τελειώσει το συντομότερο δυνατό για να μην υπάρξει πρόβλημα με τις ήδη διαφαινόμενες αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, είναι ανάγκη να γίνει αμέσως συζήτηση για το ελληνικό χρέος - όχι για κούρεμα, καθώς δεν είναι εφικτό με βάση τους κανόνες του ευρωπαϊκού δικαίου, αλλά για άλλες μεθόδους, οι οποίες οδηγούν σε ελάφρυνση, κάτι που έχουν αποδεχθεί και οι εταίροι μας. Επίσης, να υπάρξουν αν χρειαστεί κατά την διάρκεια εφαρμογής του προγράμματος, διορθώσεις σε σημεία, στα οποία αποδεδειγμένα -και αφού συμφωνήσουμε από κοινού- είναι εσφαλμένο» δήλωσε ο κ. Παυλόπουλος.

Αναφερόμενος στο προσφυγικό, ο Πρόεδρος έκανε λόγο για «ζήτημα υπόστασης» της Ευρώπης και επισήμανε ότι η προσφυγική κρίση ανέδειξε ότι το κέντρο βάρους της ΕΕ δεν είναι το νόμισμα, αλλά ο άνθρωπος.

«Η σημερινή κατάσταση αφυπνίζει την Ευρώπη και επιτέλους την οδηγεί να επιστρέψει στις ρίζες της, που είναι ο άνθρωπος, η δημοκρατία, η κοινωνική δικαιοσύνη», είπε χαρακτηριστικά και επισήμανε πως «όλοι οι λαοί της Ευρώπης, χωρίς φοβικά σύνδρομα, πρέπει να εκπληρώσουν το χρέος τους απέναντι στους πραγματικούς πρόσφυγες» και βεβαίως θα πρέπει να εργαστούν για να τελειώσει ο πόλεμος στη Συρία, που είναι, όπως είπε ο κ. Παυλόπουλος, η ρίζα του κακού.

Η Τουρκία, η οποία «ορθώς έχει εμπλακεί στο ζήτημα, πρέπει να εκπληρώσει τις δικές της υποχρεώσεις, οι οποίες αφορούν τον έλεγχο των ροών και κυρίως ζήτημα των παράνομων οικονομικών μεταναστών, οι οποίοι φεύγουν από την Τουρκία, πολλές φορές με την συνεργασία των τουρκικών αρχών» συνέχισε ο κ. Παυλόπουλος και πρόσθεσε ότι πρέπει επίσης να επανενεργοποιηθουν οι συμφωνίες επανεισδοχής.

Σε ό,τι αφορά την απειλή της τρομοκρατίας, δήλωσε ότι «είμαστε όλοι σύμφωνοι ότι πρέπει να είμαστε αμείλικτοι απέναντι στους τρομοκράτες, οι οποίοι διαπράττουν εγκλήματα πολέμου και δεν πρέπει να υπάρχει καμιά απολύτως ανοχή» και κάλεσε όλους να διακρίνουν τους τρομοκράτες από τους πρόσφυγες. Η Ελλάδα πάντως, επανέλαβε, όχι απλώς θα κάνει το χρέος της, αλλά θα πρωταγωνιστήσει εκπληρώνοντας τις δικές της υποχρεώσεις στο ακέραιο.

«Όταν στα μέσα Φεβρουαρίου θα γίνει ο έλεγχος, η Ελλάδα θα είναι έτοιμη», δήλωσε και πρόσθεσε ότι η ίδια η Ελλάδα επιζητεί την συνεργασία με την FRONTEX, διευκρινίζοντας όμως ότι θα πρέπει να γίνει στην εξής βάση: «Τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της ΕΕ, αλλά καθορίζονται κυρίαρχα από την Ελλάδα και η Ελλάδα προσδιορίζει τους όρους υπό τους οποίους θα υπάρχει η συνεργασία με την FRONTEX. Κοινές περιπολίες αποκλείονται. Η FRONTEX βεβαίως ως ευρωπαϊκή ακτοφυλακή, αποτελεί σημαντική δύναμη για την περιφρούρηση των συνόρων».

Κλείνοντας, εξήρε το ρόλο της Μέρκελ στην προσφυγική κρίση και κατέληξε: «Δεν μπορεί οι ευρωπαϊκοί λαοί να αντιμετωπίζουν το προσφυγικό με φοβικά σύνδρομα, τα οποία δεν ταιριάζουν ούτε στον πολιτισμό ούτε στην δημοκρατία μας. Είναι κοινή υπόθεση όλων μας, αλλά με όρους δημοκρατίας και πολιτισμού, όπως ταιριάζει στην Ευρώπη».

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνήγορος του Πολίτη: Κίνδυνος για το κράτος δικαίου η αναστολή αιτήσεων ασύλου

Πολιτική / Συνήγορος του Πολίτη: Κίνδυνος για το κράτος δικαίου η αναστολή αιτήσεων ασύλου

«Τόσο ο Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ όσο και το παράγωγο ενωσιακό δίκαιο κατοχυρώνουν, εκτός από την κατ’ ουσίαν διεθνή προστασία σε περίπτωση βάσιμων λόγων δίωξης, και το δικαίωμα πρόσβασης στη διαδικασία ασύλου»
LIFO NEWSROOM
Βενιζέλος κατά κυβέρνησης για το μεταναστευτικό: Ζήτημα υψίστης σημασίας για την υπόσταση του κράτους δικαίου

Πολιτική / Βενιζέλος κατά κυβέρνησης για το μεταναστευτικό: Ζήτημα υψίστης σημασίας για την υπόσταση του κράτους δικαίου

Ζητά την ανάκληση της νομικής αιτιολόγησης που στηρίζεται στο άρθρο 15 ΕΣΔΑ, δηλαδή το αντίστοιχο του άρθρου 48 Συντ. για την εφαρμογή του νόμου περί καταστάσεως πολιορκίας, όπως σημειώνει με έκπληξη
LIFO NEWSROOM
Φλωρίδης για Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πάτρας: «Αν δεν κόψεις τα σάπια, θα μολυνθούν και τα υπόλοιπα»

Πολιτική / Φλωρίδης για Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πάτρας: «Αν δεν κόψεις τα σάπια, θα μολυνθούν και τα υπόλοιπα»

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να τεθεί σε αναστολή και ο ιατροδικαστής που υπέγραψε τις τρεις εκθέσεις για τα βρέφη που δολοφόνησε η Ειρήνη Μουρτζούκου, ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, εξηγώντας τους λόγους που οδήγησαν στην απόφαση για την αναστολή λειτουργίας της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πάτρας
LIFO NEWSROOM
Ακροδεξιό παραλήρημα Πλεύρη: Αντικίνητρα για «λαθρομετανάστες, που έρχονται και τρώνε-πίνουν με τα χρήματα των φορολογούμενων»

Πολιτική / Ακροδεξιό παραλήρημα Πλεύρη: Αντικίνητρα για «λαθρομετανάστες, που έρχονται και τρώνε-πίνουν με τα χρήματα των φορολογούμενων»

Ο νέος υπουργός επιτίθεται στους μετανάστες με χυδαία ρητορική λέγοντας πως στις δομές «τρώνε 3 φορές κρέας και μία ψάρι» και πως «δεν θέλουμε να αντικαταστήσουμε τον πληθυσμό της Ευρώπης»
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης κατά Ανδρουλάκη στη Βουλή: Πολιτική κόντρα για ΟΠΕΚΕΠΕ και «γαλάζια συμμορία»

Πολιτική / Μητσοτάκης κατά Ανδρουλάκη στη Βουλή: Πολιτική κόντρα για ΟΠΕΚΕΠΕ και «γαλάζια συμμορία»

 Όταν απευθύνεστε σε αυτήν την παράταξη δεν θα χρησιμοποιείτε τον όρο «γαλάζια συμμορία», δεν τη δέχομαι από ένα κόμμα, που έχει στιγματίσει την πολιτική ζωή της χώρας, απάντησε σε υψηλούς τόνους στον Νίκο Ανδρουλάκη ο πρωθυπουργός
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης: «Κλείνει η δίοδος από Λιβύη προς Ελλάδα» – Τρίμηνη αναστολή ασύλου και δύο κλειστά κέντρα στην Κρήτη

Πολιτική / Μητσοτάκης: «Κλείνει η δίοδος από Λιβύη προς Ελλάδα» – Τρίμηνη αναστολή ασύλου και δύο κλειστά κέντρα στην Κρήτη

Σύλληψη και κράτηση για όσους εισέρχονται παράνομα στη χώρα – Νέα μέτρα υπό τον απόηχο της άρνησης Χάφταρ να δεχθεί την ευρωπαϊκή αποστολή
LIFO NEWSROOM
Γεραπετρίτης για μεταναστευτικό: Αν χρειαστεί, θα υπάρξει αυστηροποίηση των μέτρων

Πολιτική / Γεραπετρίτης για μεταναστευτικό: Αν χρειαστεί, θα υπάρξει αυστηροποίηση των μέτρων

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ επισήμανε πως «η Ελλάδα θα μεριμνήσει ώστε να ελεγχθούν οι μεταναστευτικές ροές» και υπογράμμισε ότι η επιτήρηση θα ενταθεί στο πλαίσιο ευρωπαϊκής συνεργασίας
LIFO NEWSROOM
Αυξάνονται οι ροές μεταναστών σε Κρήτη και Γαύδο: Στη Λιβύη Πλεύρης και Ευρωπαίοι για συνομιλίες με Ντμπέιμπα - Χαφτάρ

Πολιτική / Αυξάνονται οι ροές μεταναστών σε Κρήτη και Γαύδο: Στη Λιβύη Πλεύρης και Ευρωπαίοι για συνομιλίες με Ντμπέιμπα - Χαφτάρ

Ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία, με τη συμμετοχή των υπουργών Εσωτερικών της Ιταλίας και της Μάλτας, μετέβη στη Λιβύη για διαβουλεύσεις με τις πλευρές των Ντμπέιμπα και Χαφτάρ
LIFO NEWSROOM
Νίκος Χριστοδουλάκης: «Υπάρχει ένα οργανωμένο δίκτυο που αφαιμάζει κοινοτικούς πόρους με πολιτική κάλυψη»

LiFO politics / Νίκος Χριστοδουλάκης: «Ένα οργανωμένο δίκτυο αφαιμάζει κοινοτικούς πόρους με πολιτική κάλυψη»

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών και καθηγητής Νίκος Χριστοδουλάκης μιλά στη Βασιλική Σιούτη για το σκάνδαλο στον ΟΠΕΚΕΠΕ, δίνει τη δική του ερμηνεία και εκτιμά ότι η κρίση «δεν μας έκανε σοφότερους, αλλά χειρότερους».
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ

σχόλια

1 σχόλια
"...Για να μην υπάρξει πρόβλημα με τις ήδη διαφαινόμενες προοπτικές ανάπτυξης της Ελληνικής οικονομίας..."ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΉδη διαφαινόμενες!!! Ήδη...Να εδώ, διπλα, σήκωσε το μαξιλαρι. Όχι, καλύτερα συνέχισε να κοιμάσαι, διαφαινόμενος!