Γιοχάνα Μίκλ-Λάιτνερ: Η Ελλάδα να διαφυλάξει καλύτερα τα σύνορα της, αλλιώς να αποβληθεί από τη συνθήκη Σένγκεν

Γιοχάνα Μίκλ-Λάιτνερ: Η Ελλάδα να διαφυλάξει καλύτερα τα σύνορα της, αλλιώς να αποβληθεί από τη συνθήκη Σένγκεν Facebook Twitter
1

ΗΑυστριακή υπουργός Εσωτερικών, Γιοχάνα Μίκλ-Λάιτνερ, του συγκυβερνώντος - με τους Σοσιαλδημοκράτες - συντηρητικού Λαικού Κόμματος, κάλεσε σήμερα την Ελλάδα να διασφαλίσει τα σύνορα της προς την Τουρκία, χρησιμοποιώντας το πολεμικό ναυτικό, απειλώντας σε διαφορετική περίπτωση με αποπομπή της Ελλάδας από τη Ζώνη Σένγκεν.

Σε διημερίδα του στο Μπαντ Λεονφέλντεν της Ανω Αυστρίας, που ολοκληρώθηκε σήμερα, το Λαϊκό Κόμμα αποσαφήνισε την πρόθεση του να επιτρέπει μεσοπρόθεσμα την υποβολή αιτήσεων χορήγησης ασύλου, μόνον στα hot spots της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο αρχηγός του κόμματος και αντικαγκελάριος της Αυστρίας, Ράινχολντ Μιτερλένερ, προτίθεται να απαιτήσει τον καθορισμό ανώτερου ορίου υποδοχής προσφύγων, κατά τις διαβουλεύσεις της ομοσπονδιακής κυβέρνησης με τους τοπικούς κυβερνήτες των εννέα αυστριακών ομόσπονδων κρατιδίων, που προγραμματίζεται για τις 20 Ιανουαρίου.

Το θέμα του ανώτερου ορίου στον αριθμό των προσφύγων διχάζει εδώ και εβδομάδες την αυστριακή κυβέρνηση, με τον ομοσπονδιακό καγκελάριο και αρχηγό των Σοσιαλδημοκρατών, Βέρνερ Φάιμαν, να συνεχίζει να απορρίπτει τον καθορισμό ανώτερου ορίου στην υποδοχή προσφύγων στη χώρα.

Από την πλευρά του, το Λαϊκό Κόμμα ζητά δραστική μείωση του αριθμού των προσφύγων και, όπως τόνισε ο Ράινχολντ Μιτερλένερ, ο αριθμός πρέπει σαφέστατα να συρρικνωθεί «στην ουσία, έως το μηδέν», ενώ, κατά την άποψή του, γνώμονας θα πρέπει να είναι, κάτι παραπάνω από τα 90.000 καταλύματα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή - και αυτό θα πρέπει να αποτελέσει ουσιαστικά το ανώτερο όριο, χωρίς ο στόχος να είναι η νομική θεμελίωση του αριθμού.

Όπως τονίστηκε στην διημερίδα, το Λαϊκό Κόμμα επιδιώκει τη μείωση του αριθμού των προσφύγων, κυρίως μέσα από αυστηρότερες διαδικασίες χορήγησης ασύλου, με το λεγόμενο «άσυλο υπό προθεσμία», με λιγότερα κοινωνικά επιδόματα και με μία αποτελεσματική προστασία των συνόρων, για την οποία η υπουργός Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, προτίθεται να έχει διαβουλεύσεις με τους ομολόγους της από Γερμανία, Σλοβενία και Κροατία.

Στο πλαίσιο αυτό, η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών, ζητά από την Ελλάδα μία καλύτερη διασφάλιση των συνόρων με την Τουρκία, με τη συμμετοχή και του Ναυτικού, απειλώντας, σε διαφορετική περίπτωση, με την αποπομπή της από τη Ζώνη του Σένγκεν.

Σύμφωνα με τον Ράινχολντ Μιτερλένερ, σε περίπτωση συνέχισης της υπέρβασης του «ανώτερου ορίου», θα εξεταστεί η δυνατότητα καθιέρωσης «ζωνών αναμονής» για τη διαδικασία χορήγησης ασύλου, κάτι που ωστόσο δεν έχει ακόμη «ωριμάσει» νομικά.

Μεσοπρόθεσμα, το Λαϊκό Κόμμα επιδιώκει να επιτρέπεται η υποβολή αιτήσεων ασύλου μόνον στα Hotspots της ΕΕ, ενώ μακροπρόθεσμα οι πρόσφυγες θα μπορούν να φθάνουν στην ΕΕ - και μάλιστα έως ένα ανώτερο όριο - μόνον απευθείας από τις περιοχές κρίσης και έπειτα από έλεγχο από την Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες του ΟΗΕ.

Όπως διαφάνηκε σαφώς κατά τη διημερίδα στο Μπαντ Λεονφέλτεν, το Λαϊκό Κόμμα θα θέσει την προσφυγική κρίση στο επίκεντρο του προεκλογικού αγώνα του Αντρέας Κολ, πρώην προέδρου της Βουλής και υποψήφιου του για τις αυστριακές προεδρικές εκλογές του Απριλίου, ο οποίος συγκαταλέγεται στο σκληρό κομματικό πυρήνα και θεωρείται αρχιτέκτονας της συγκυβέρνησης του κόμματός του με την ακροδεξιά του Γεργκ Χάιντερ, την περίοδο 2000-2006.

Στόχος του Λαϊκού Κόμματος είναι να προσελκύσει ψηφοφόρους του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων της αντιπολίτευσης, το οποίο, εκμεταλλευόμενο στο έπακρο την προσφυγική κρίση και καλλιεργώντας ένα έντονο ξενοφοβικό κλίμα, είχε αυξήσει εντυπωσιακά τη δύναμή του, ακόμη έως και σε ποσοστό 30% κατά τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές στο ομόσπονδο κρατίδιο της Άνω Αυστρίας τον Σεπτέμβριο και στο ομόσπονδο κρατίδιο και δήμο της Βιέννης τον Οκτώβριο, προσεγγίζοντας σε αυτές το ποσοστό του 30%.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σιγουριά Νετανιάχου: «Δεν θα υπάρξει παλαιστινιακό κράτος, αυτός ο τόπος μας ανήκει»

Διεθνή / Νετανιάχου: «Δεν θα υπάρξει παλαιστινιακό κράτος, αυτός ο τόπος μας ανήκει»

Το σχέδιο Ε1 για την κατασκευή 3.400 κατοικιών εποίκων, το οποίο θα διχοτομήσει την κατεχόμενη Δυτική Όχθη και θα την αποκόψει από την Ανατολική Ιερουσαλήμ, εγκρίθηκε τον προηγούμενο μήνα
LIFO NEWSROOM
Ιστορική καταδίκη: Ο Μπολσονάρου ένοχος για σχέδιο πραξικοπήματος – Αντιμέτωπος με 43 χρόνια φυλάκιση

Διεθνή / Ιστορική καταδίκη: Ο Μπολσονάρου ένοχος για σχέδιο πραξικοπήματος – Αντιμέτωπος με 43 χρόνια φυλάκιση

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας καταδίκασε τον Ζαΐχ Μπολσονάρου για σχέδιο στρατιωτικού πραξικοπήματος - Ο πρώην πρόεδρος κινδυνεύει με έως 43 χρόνια φυλάκιση, ενώ οι οπαδοί του προωθούν αμνηστία και χάρη για να τον σώσουν
LIFO NEWSROOM
Χάος στις ΗΠΑ: Η δολοφονία του Τσάρλι Κερκ ξυπνά φόβους για γενικευμένη πολιτική τρομοκρατία

Διεθνή / Χάος στις ΗΠΑ: Η δολοφονία του Τσάρλι Κερκ ξυπνά φόβους για γενικευμένη πολιτική τρομοκρατία

Η δολοφονία του συντηρητικού influencer Τσάρλι Κερκ σοκάρει τις ΗΠΑ και αναζωπυρώνει τον πολιτικό διχασμό - Ο Τραμπ κατηγορεί την αριστερά, ενώ οι Δημοκρατικοί του απαντούν με σκληρές δηλώσεις
LIFO NEWSROOM
Diella: Η Αλβανία αποκτά «εικονική υπουργό» τεχνητής νοημοσύνης για τις κρατικές συμβάσεις

Διεθνή / Diella: Η Αλβανία αποκτά «εικονική υπουργό» τεχνητής νοημοσύνης για τις κρατικές συμβάσεις

Σύμφωνα με τον Ράμα, η Diella θα μπορεί να αξιολογεί διαγωνισμούς, να «προσλαμβάνει ταλέντα από όλο τον κόσμο» και να συμβάλει ώστε να περιοριστεί η γραφειοκρατική δυσκαμψία της δημόσιας διοίκησης
LIFO NEWSROOM
Η Τουρκία θέλει να μπει στο αμυντικό ταμείο της ΕΕ - Κατέθεσε αίτημα για το SAFE

Διεθνή / Η Τουρκία θέλει να μπει στο αμυντικό ταμείο της ΕΕ - Κατέθεσε αίτημα για το SAFE

Η Τουρκία υπέβαλε αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα SAFE της Ε.Ε., που χρηματοδοτεί την άμυνα των κρατών-μελών - Τι απαντά η Κομισιόν, ποιες είναι οι ασφαλιστικές δικλείδες και πώς μπορεί να αποκλειστεί η Άγκυρα
LIFO NEWSROOM
Δολοφονία Τσάρλι Κερκ: Σφαίρες με «αντιφασιστικά» και «υπέρ των τρανς» μηνύματα βρέθηκαν στο όπλο του δράστη

Διεθνή / Δολοφονία Τσάρλι Κερκ: Σφαίρες με «αντιφασιστικά» μηνύματα βρέθηκαν στο όπλο του δράστη

Νέα συγκλονιστικά στοιχεία για τη δολοφονία του Τσάρλι Κερκ: στο όπλο του δράστη βρέθηκαν σφαίρες με χαραγμένα ιδεολογικά μηνύματα - Οι αρχές ερευνούν το εύρημα, ενώ η υπόθεση πυροδοτεί έντονη συζήτηση για την πολιτική βία στις ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Δολοφονία Τσάρλι Κερκ: «Όχι» της Μετσόλα σε ενός λεπτού σιγή - Χτυπούσαν τα έδρανα δεξιοί και ακροδεξιοί

Διεθνή / Δολοφονία Τσάρλι Κερκ: «Όχι» της Μετσόλα σε ενός λεπτού σιγή - Χτυπούσαν τα έδρανα δεξιοί και ακροδεξιοί

Αντιδράσεις αφού η Μέτσολα απέρριψε την ενέργεια, επικαλούμενη τον κανονισμό που ορίζει ότι τα λεπτά σιγής ανακοινώνονται από την Πρόεδρο κατά την έναρξη της ολομέλειας, η οποία έλαβε χώρα τη Δευτέρα
LIFO NEWSROOM