Τελικά μελομακάρονο ή κουραμπιές;

Τελικά μελομακάρονο ή κουραμπιές; Facebook Twitter
6

Το πιθανότερο είναι ήδη οι περισσότεροι να έχουν ξεπεράσει το όριο με τα γλυκά - τον μεγαλύτερο ίσως πειρασμό των γιορτών που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στις δίαιτες και τις τύψεις που ακολουθούν.

Απόλυτοι πρωταγωνιστές, όσες μοντέρνες προτάσεις και αν υπάρξουν από τα σύγχρονα ζαχαροπλαστεία, είναι οι αραδιασμένοι κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα που υπάρχουν σχεδόν σε κάθε σπίτι. Και εδώ έρχεται το μεγάλο ερώτημα (για όσους θέλουν οπωσδήποτε να τα διαχωρίσουν): Tι να διαλέξω; Μελομακάρονο ή κουραμπιέ;

Εκατοντάδες άρθρα και συμβουλές διατροφικής αξίας έχουν γραφτεί και θα γράφονται για αυτό το θέμα. Ρωτήσαμε τη Ζωή Γιαννακάκη, διαιτολόγο - διατροφολόγο με ειδίκευση στις Διατροφικές Διαταραχές και τη Ψυχογενή Παχυσαρκία να μας δώσει την δική της απάντηση στο θέμα. Σε ποιο λέμε ναι και σε ποιο όχι;Μας εξηγεί τη δική της θεωρία:

Πολλοί επιμένουν να αναλύουν πιο γλυκό είναι προτιμότερο να φάμε! Αφού το τρώμε καθαρά και μόνο για ευχαρίστηση! Για να ικανοποιήσουμε τους γευστικούς μας κάλυκες. Γι αυτό η φύση μας προίκισε άλλωστε με την αίσθηση της απόλαυσης! Τώρα βέβαια δεν εννοούσε ακριβώς κατέβασε όλo το αλεύρι τη ζάχαρη και το βούτυρο απ τα ράφια του σούπερ μάρκετ αλλά εντάξει, αυτό είναι στο χέρι του καθενός πώς θα το διαχειριστεί.

Σε γενικές γραμμές, αυτό που έχει σημασία να γνωρίζουμε, είναι πως ότι και να φάμε στο τέλος γλυκόζη γίνεται. Οπότε, είτε φάμε μελομακάρονο, είτε φάμε κουραμπιέ, την ίδια κατάληξη θα έχει. Αυτό που έχει σημασία να προσέξουμε είναι απλώς η ποσότητα. Αν υπερβάλουμε, αυτόματα η υπερφαγία μας οδηγεί σε υπεργλυκαιμία και η υπεργλυκαιμία σε υπερινσουλιναιμία. Η υπερινσουλιναιμία είναι ο λόγος που παχαίνουμε καθώς επίσης και ο λόγος που αδυνατούμε να περιοριστούμε σε μια μικρή ποσότητα τροφής.

Αυτή είναι και η απάντηση σε άρθρα του τύπου «η ζάχαρη τρέφει τα καρκινικά κύτταρα». Όλα μας τα κύτταρα καρκινικά και υγιή μπορούν να τραφούν με γλυκόζη! Όχι με ζάχαρη. Και αυτό που βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με την εμφάνιση καρκίνου είναι η υπερινσουλιναιμία, δηλαδή τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου (γλυκόζης ) και ινσουλίνης στο αίμα. Π.χ. πολλές θερμίδες από μελομακάρονα ή κουραμπιέδες ή μήλα στο ίδιο γεύμα μπορεί να αποτελέσει μια κατάσταση που προάγει λιπογένεση και οδηγεί σε αυξημένο βάρος.

Γιατί οι διαιτολόγοι μας λέτε να τρώμε υγιεινά; Ένας από τους λόγους που το κάνουμε, είναι ότι οι βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία βρίσκονται κυρίως σε θρεπτικές τροφές. Άρα, πολύ δύσκολα θα τις βρούμε σε γλυκά που αποτελούνται κυρίως από ζάχαρη και βούτυρο. Επίσης, όλες οι βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία είναι συμπαράγοντες σε πολύ ουσιαστικές βιοχημικές αντιδράσεις που εκτός από το σώμα έχει ανάγκη το μυαλό και η ψυχή μας.

* Η Ζωή Γιαννακάκη είναι διαιτολόγος - διατροφολόγος με ειδίκευση στις Διατροφικές Διαταραχές και τη Ψυχογενή Παχυσαρκία, από το National Centre for Eating Disorders της Μ.Βρετανίας. ([email protected])

6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Retreat Culture: Η νέα τάση είναι να φεύγεις για να βρεις τον εαυτό σου

Ψυχή & Σώμα / Retreat Culture: Η νέα τάση είναι να φεύγεις για να βρεις τον εαυτό σου

Τι ακριβώς αναζητούν όσοι συμμετέχουν σε retreats ευεξίας; Πρόκειται για απόδραση ή επιστροφή σε κάτι πιο αυθεντικό; Είναι μόνο για ευκατάστατους ξένους τουρίστες ή υπάρχουν προτάσεις και για τους «κανονικούς» ανθρώπους; Απαντά η δημιουργός των Fykiada Retreats, Άννα Μαρίνου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Γιατί όλοι μιλάνε για τη βιταμίνη C;

Living / Γιατί όλοι μιλάνε για τη βιταμίνη C;

Ξέρουμε όλοι ότι προσφέρει τριπλό όφελος: προστατεύει την επιδερμίδα από το οξειδωτικό στρες και τις ελεύθερες ρίζες, ενισχύει τη σύνθεση κολλαγόνου και συμβάλλει στην ομοιογένεια του τόνου, μειώνοντας σταδιακά δυσχρωμίες και σημάδια από τον ήλιο. Δεν υπόσχεται. Δουλεύει.
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
«Σουβλάκι, παρακαλώ»: Κυνηγώντας την Devin Halbal, την πιο viral tiktoker του πλανήτη, στο κέντρο της Αθήνας

Devin Halbal / «Σουβλάκι, παρακαλώ»: Κυνηγώντας την πιο viral TikToker του πλανήτη στο Σύνταγμα

Τα βίντεό της την έχουν κάνει πασίγνωστη στο ελληνικό κοινό. Άλλοι αγαπούν την Devin Halbal σαν θεά κι άλλοι δεν μπορούν ούτε να την ακούν. Το απόγευμα της περασμένης Κυριακής έκανε την εμφάνισή της στο κέντρο της πόλης. Την ακολουθήσαμε.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
Πάσκουα Βοργιά: «Eίναι σημαντικό να δημιουργούνται ευκαιρίες για δημόσιο διάλογο»

Plāsmata 3 / Πάσκουα Βοργιά: «Eίναι σημαντικό να δημιουργούνται ευκαιρίες για δημόσιο διάλογο»

Συζητήσεις για τους ανθρώπους, τα φυτά, τα ζώα και τα πουλιά που αποτελούν το οικοσύστημα του Πεδίου του Άρεως αλλά και για τις μεγάλες και μικρές ιστορίες που απαρτίζουν την πολιτισμική και κοινωνική του πραγματικότητα.
M. HULOT
Pet sitters, dog walkers και κατ’ οίκον επισκέψεις: Η λύση που έχουν βρει πολλοί κηδεμόνες κατοικιδίων 

Living / Κατοικίδια, ταξίδια και άγχος αποχωρισμού: Η άνοδος των daycare και pet sitters

Άνθρωποι που κάνουν pet sitting, βγάζουν βόλτα τον σκύλο μας ή έρχονται στο σπίτι για να φροντίσουν το κατοικίδιό μας: επαγγελματίες και κηδεμόνες εξηγούν γιατί αυτός ο τομέας γνωρίζει άνθηση. 
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Morning Wood: Η Αθήνα ξυπνάει καυλωμένη. Ανάγνωση με το ποτήρι γάλα σου…

Living / Morning Wood: Η Αθήνα ξυπνάει ερεθισμένη. Ανάγνωση με το ποτήρι γάλα σου…

Το πρωί τούς ξυπνά με φιλιά. Τους χαϊδεύει απαλά τα μαλλιά. Και μετά; Σεξ. Μετά αυνανισμός. Μετά παρτούζα. Τουρίστες, φίλοι ή και εντελώς άγνωστα σ’ εμάς πρόσωπα φωτογραφίζονται και μιλούν, δίχως ντροπές.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΕΛΗΝΗ ΒΑΡΔΑ

σχόλια

3 σχόλια
Δηλαδή για να καταλάβω κα Γιαννακάκη, το ίδιο είναι ο κουραμπιές που έχει βούτυρο και ζάχαρη με το μελομακάρονο που έχει ελαιόλαδο και μέλι. Και το ίδιο είναι τα γλυκά πάσης φύσεως με τα μήλα! Δεν εχω ακούσει όμως να μιλανε για καρκίνο από την υπερκατανάλωση μήλων ή αχλαδιών!
Ε καλά τώρα fpol, μπορείς ειλικρινά να φας ένα κιλό μήλα στην καθισιά σου; Δεν νομίζω!Ένα κιλό μελομακάρονα όμως; Γενικά ό,τι φυσικό και θρεπτικό μας είναι αδύνατον να το καταναλώσουμε σε υπερβολικές ποσότητες γιατί μας χορταίνει πολύ γρήγορα σε αντίθεση με τα πάσης φύσεως γλυκά που μόνο το λίγωμα μπορεί να σε συγκρατήσει κάπως (κι αυτό μπορεί να λυθεί με μια πορτοκαλάδα ή εναλλαγή γλυκού-αλμυρού). Η διαιτολόγος μιλάει καθαρά για την επίδραση της ζάχαρης, που την παίρνουμε βεβαίως και από τα μήλα.