Τσίπρας: Το 2015 σταθεροποιήσαμε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, το 2016 τέλος το Grexit

Τσίπρας: Το 2015 σταθεροποιήσαμε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, το 2016 τέλος το Grexit Facebook Twitter
6

«Αν το 2015 ήταν το έτος της σταθεροποίησης της χώρας στην Ευρωζώνη, το έτος του οριστικού τέλους του «Grexit», το 2016, θα πρέπει να είναι η χρονιά για την αφετηρία για την έξοδο από την κρίση» τόνισε ο πρωθυπoυργός Αλέξης Τσίπρας, σε ομιλία του στο 26ο ετήσιο συνέδριο του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου με θέμα «Η ώρα της ελληνικής οικονομίας».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν, με τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που ήταν αναγκασμένες να υλοποιήσουν ένα πρόγραμμα και μια συμφωνία, ο πολιτικός σχεδιασμός αυτής της κυβέρνησης δεν εξαντλείται στην υλοποίηση της συμφωνίας». Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει πολιτικό σχέδιο για την ανάπτυξη και την κοινωνική δικαιοσύνη - και θα το εφαρμόσει.


Το 2016 θα είναι η χρονιά που θα εδραιώσει τη μακροπρόθεσμη πολιτική, οικονομική και κοινωνική σταθερότητα στον τόπο μας – τόνισε ο πρωθυπουργός. «Η μόνη, απαρέγκλιτη και αναντικατάστατη προϋπόθεση για την πολιτική σταθερότητα, είναι ο σεβασμός στη λαϊκή ετυμηγορία που διατυπώθηκε τρεις φορές τη χρονιά που φεύγει» ανέφερε χαρακτηριστικά.


Ακόμα, ο πρωθυπουργός είπε ότι το 2016 θα σηματοδοτήσει τη στροφή στην ανάπτυξη και την αποκατάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης, η οποία θα εμπεδωθεί κατά προτεραιότητα, για τα λιγότερο ευνοημένα κοινωνικά στρώματα.

Προϋπόθεση για την έναρξη της συζήτησης για την αναδιάθρωση του χρέους και του πολυπόθητου αποτελέσματός της είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης και γι' αυτό στόχος της κυβέρνησης είναι να την ολοκληρώσουμε το συντομότερο δυνατό, κρατώντας παράλληλα σταθερές τις γραμμές άμυνας για την προστασία των αδυνάτων, όπως είναι οι συνταξιούχοι, σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

 

Εξέφρασε δε τη βεβαιότητά του ότι αυτό δεν είναι κάτι ανέφικτο, αλλά είναι εφικτό και θα ήταν ακόμα ευκολότερο αν υπήρχε και η πάνδημη συμφωνία όλου του πολιτικού συστήματος, για το οποίο σχολίασε ότι περνά βαθιά κρίση αξιοπιστίας. Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι εκτός όμως από το πολιτικό σύστημα, υπάρχει και η κοινωνία και οι παραγωγικές δυνάμεις, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων, όπως τόνισε, ταυτίζεται απολύτως με τον παραπάνω εθνικό στρατηγικό στόχο που σκοπεύει να υλοποιήσει η κυβέρνηση.

6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανδρουλάκης για Τέμπη: Τη Δευτέρα κατατίθεται η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για προανακριτική

Πολιτική / Ανδρουλάκης για Τέμπη: Τη Δευτέρα κατατίθεται η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για προανακριτική

Κατηγόρησε την κυβέρνηση για συγκάλυψη, φέρνοντας ως παράδειγμα την καταψήφιση της πρότασης διερεύνησης υπουργικής ευθύνης στην υπόθεση της σύμβασης 717, παρά την αναφορά σχετικής δικογραφίας από την ευρωπαϊκή Δικαιοσύνη
LIFO NEWSROOM
«Η Ελλάδα πρέπει να φτιάξει τα τρένα, τελεία»

LiFO politics / «Η Ελλάδα πρέπει να φτιάξει τα τρένα, τελεία»

Η νέα εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Αλεξάνδρα Σδούκου συζητά με τη Βασιλική Σιούτη για τα θέματα της πολιτικής επικαιρότητας και εξηγεί γιατί «οι γυναίκες πολλές φορές χρειάζεται να καταβάλουν παραπάνω προσπάθεια για να αποδείξουν την αξία τους».
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Βασιλική Σιούτη για Τέμπη: «Υπάρχει πολλή προπαγάνδα και λίγη ενημέρωση»

Lifo Videos / Τέμπη: «Υπάρχει πολλή προπαγάνδα και λίγη ενημέρωση»

Από τα αναπάντητα ερωτήματα γύρω από την υπόθεση των Τεμπών, μέχρι τη στασιμότητα του ΠΑΣΟΚ και την παρουσία της Ζωής Κωνσταντοπούλου και του Στέφανου Κασσελάκη στην πολιτική σκηνή – Μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση του Γιάννη Πανταζόπουλου με την υπεύθυνη του πολιτικού ρεπορτάζ της LIFO Βασιλική Σιούτη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Η Ελλάδα βιώνει πολιτικές συνθήκες που δεν έχει ξαναζήσει»

LiFO politics / Έχουμε τελικά αντιπολίτευση, ή όχι;

Ο δημοσιογράφος Χάρης Ιωάννου συζητά με τη Βασιλική Σιούτη για το αν τελικά έχουμε αντιπολίτευση, για την ιδιαίτερη πολιτική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, καθώς και για τις προκλήσεις του πολιτικού ρεπορτάζ.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Ο Μητσοτάκης παρέλαβε βραβείο για τις οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας

Πολιτική / Ο Μητσοτάκης παρέλαβε βραβείο για τις οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπισε η χώρα, υπογραμμίζοντας πως: «Ο ελληνικός λαός υπέμεινε σοβαρές δυσκολίες και έκανε θυσίες, όμως επέδειξε θάρρος, αγκάλιασε την αλλαγή και απέδειξε την ανθεκτικότητά του»
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης για αξιολόγηση: Το δημόσιο πρέπει να υπηρετεί τους πολίτες και όχι τον εαυτό του

Πολιτική / Μητσοτάκης για αξιολόγηση: Το δημόσιο πρέπει να υπηρετεί τους πολίτες και όχι τον εαυτό του

Τι αναφερει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εβδομαδιαία ανασκόπησή του - Εθνική Στρατηγική για την Πρόληψη της Βίας και την Αντιμετώπιση της Παραβατικότητας Ανηλίκων
LIFO NEWSROOM

σχόλια

4 σχόλια
Πολλοι χαρακτηριζουν τον Αλεξη Τσιπρα ως "νεο Ανδρεα Παπανδρεου".Διερωτωμαι.....Διοτι αν συγκρινουμε τον χρονο που χρειασθηκε ο Ανδρεας να ανελθει στην εξουσια,τον βαθμο δυσκολιας των περιβαλλουσων συνθηκων στην καθε περιπτωση,και τον τροπο αντιμετωπισης των εσωτερικων προβληματων,τοτε η παρομοιωση ειναι μαλλον αδικη.Για τον Τσιπρα,βεβαια.
Και ο Ανδρέας ήταν καταστροφικός, αλλά ο Αλέξης τον έχει ξεπεράσει σε όλα τα επίπεδα. Τουλάχιστον με τον Ανδρέα η χώρα δεν ήταν περίγελος διεθνώς. Ο Ανδρέας ήταν μορφωμένος, μεγάλη διαφορά.
Μαλλον παρεξηγηθηκα,για μιαν ακομη φορα.Προφανως ευθυνεται ο τροπος γραφης μου.Το πρωτο στοιχειο στην αξιολογηση ενος πολιτικου ειναι το πλαισιο των ικανοτητων,οχι του ηθους του.Ειναι παντοτε η δυνατοτητα του να καταλαβει και να διατηρησει την εξουσια.Διοτι αυτο αποτελει αυτοσκοπο για ολους σχεδον τους "επιτυχημενους"πολιτικους,διαχρονικα.Το τι θα κανει ,το πως θα χρησιμοποιησει,την εξουσια αυτη καταδηλοι το ηθος,τον χαρακτηρα, και τις προθεσεις του.Οχι τις ικανοτητες του.Αυτο ειναι αντικειμενο μιας εντελως διαφορετικης αξιολογικης διαδικασιας.Οταν μια χωρα "ευλογηθει"απο "αγαθη τυχη" της προκυπτει ενας ηγετης ο οποιος συνδυαζει και τα δυο αυτα σκελη,τις ικανοτητες και το ηθος, σε υψηλο βαθμο.Καθε ποτε,ομως,συμβαινει αυτο ;Μια φορα σε καθε αιωνα ;Οταν,ομως, μια χωρα δεν επιθυμει να αφησει το μελλον της στην "αγαθη τυχη",τοτε δημιουργει και εγκαθιστα ενα θεσμικο,νομικο,οικονομικο,κοινωνικο, και μορφωτικο πλαισιο το οποιο καθιστα μη απαραιτητη την υπαρξη ενος "πεφωτισμενου"ηγετη.Διοτι το προανφερθεν 'πλαισιο λειτουργιας'εξυπηρετει τα συμφεροντα της χωρας και των πολιτων της περιπου αυτοματα.Τα σχετικα παραδειγματα ειναι ελαχιστα.Με σημαντικοτερο αυτο των Σκανδιναυικων χωρων.Οταν,λοιπον,κανω αξιολογηση πολιτικων ικανοτητων στεκομαι μονον στις ικανοτητες αναληψης και διατηρησης εξουσιας,μεσα σε ενα συγκεκριμενο πλαισιο συνθηκων..Οταν κανω αξιολογηση χαρακτηρα τοτε θα κρινω τις προθεσεις και τα αποτελεσματα ,σε σχεση με την χωρα και τους πολιτες της.Και οταν ,τελικα,αξιολογω απολογιστικα το ηθος,θα εξετασω πρωτιστως το τι απεκομισε προσωπικα ο αξιολογουμενος απο την ασκηση εξουσιας επι καποιο,ικανο,χρονικο διαστημα.Αυτη ειναι η ουδετερη,και κατα το δυνατον αντικειμενικοτερη,αξιολογικη προσεγγιση .Υπαρχει,βεβαια,και ενα εντελως διαφορετικο ζητημα.Το ποιες ειναι οι σχετικες προσωπικες μου αποψεις και προτιμησεις επι του θεματος.Ελπιζω γραφοντας οτι η προσωπικη μου,και αυστηρα υποκειμενικη, "πολιτικη επιλογη" στην νεωτερη ελληνικη ιστορια ειναι ο Γεωργιος Καφανταρης (...ενα ονομα το οποιο αγνοει η μεγαλη πλειονοτητα των συμπολιτων μας...)να βοηθα να γινουν αυτες κατανοητες.