Γονείς δικάζονται για το θάνατο του γιού τους. Τον έβαλαν στο πλυντήριο και το έθεσαν σε λειτουργία

Γονείς δικάζονται για το θάνατο του γιού τους. Τον έβαλαν στο πλυντήριο και το έθεσαν σε λειτουργία Facebook Twitter
5

Το 2011, έκλεισε τον γιο του ηλικίας τριών ετών σε ένα πλυντήριο ρούχων το οποίο έθεσε σε λειτουργία προτού τον εγκαταλείψει και πάει να «σερφάρει» στο Διαδίκτυο. Τέσσερα χρόνια μετά, ο Κριστόφ Σαμπενουά καλείται να δώσει εξηγήσεις για «διακεκριμένο φόνο» ενώπιον της γαλλικής Δικαιοσύνης, που αναμένεται επίσης να διερευνήσει την ολιγωρία των υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας μπροστά σε μια οικογενειακή τραγωδία.

«Προς το παρόν δεν θυμάμαι απολύτως τίποτα» δήλωσε ο κατηγορούμενος κατά την έναρξη της δίκης σήμερα στο κακουργιοδικείο του Μελούν, στο νοτιοανατολικό τμήμα του Παρισιού, όπου θα κάτσει στο εδώλιο μαζί με την πρώην του σύζυγο ηλικίας 29 ετών, η οποία δικάζεται για «συνέργεια».

Ο 37χρονος άνδρας, που πάσχει από καρκίνο στον εγκέφαλο, προέταξε πολλά σενάρια κατά τη διάρκεια των καταθέσεών του. Στην αρχή είχε πει ότι ο γιος του έπεσε από τις σκάλες, κατόπιν κατηγόρησε τη σύντροφό του ότι έβαλε το παιδί στο πλυντήριο των ρούχων, προτού παραδεχθεί ότι είναι «πιθανόν» εκείνος να το έκανε υποστηρίζοντας ότι ευθυνόταν η «υπερβολική δόση» φαρμάκων που είχε καταναλώσει.

Σύμφωνα με την πρώτη εκδοχή, την 25η Νοεμβρίου του 2011, ο κατηγορούμενος τηλεφώνησε στις αρχές κάνοντας λόγο για μια «μικρή ανησυχία»: ο γιος του είχε πέσει από τις σκάλες, τον έκανε μπάνιο για τον βοηθήσει να συνέλθει και το παιδί πρέπει να πνίγηκε καθώς νερό έβγαινε από το στόμα του.

Η μεγαλύτερη ωστόσο αδελφή του παιδιού, ηλικίας 5 ετών, διέψευσε τους ισχυρισμούς του: «ο μπαμπάς έβαλε τον Μπαστιέν στο πλυντήριο διότι έκανε βλακείες στο σχολείο» είπε το κοριτσάκι στον γιατρό που ήρθε να προσφέρει τις πρώτες βοήθειες, μια εκδοχή που υποστήριζε καθ’ όλη τη διάρκεια των ερευνών.

Η μητέρα από την πλευρά της είπε ότι είδε τον σύντροφό της να βάζει τον μικρό στο πλυντήριο, έπειτα να θέτει σε λειτουργία τη συσκευή, καταρχάς στο πρόγραμμα του στεγνώματος και κατόπιν στο πρόγραμμα του πλυσίματος.

Την ώρα που ο Κριστόφ Σαμπενουά σέρφαρε στο Διαδίκτυο, εκείνη έφτιαξε ένα παζλ με την κόρη της, αφηγήθηκε στους ανακριτές. Άκουσε το παιδί να φωνάζει για ένα διάστημα 5 λεπτών εωσότου ο σύντροφός της τον βγάλει από το πλυντήριο και είπε, αφού διαπίστωσε ότι δεν ανέπνεε πια: «έτσι δεν θα μας ενοχλεί πλέον».

«Βρίσκομαι εδώ για να υπερασπιστώ κάποιον που δικάζεται επειδή διέπραξε μια τερατώδη ενέργεια όμως δεν είναι τέρας» τόνισε ο Ζαν Κριστόφ Ραμαντιέ, συνήγορος του Σαμπενουά, πριν από την έναρξη της δίκης.

Αναφορικά με την πρώην σύζυγο του κατηγορουμένου, υποστήριξε ότι εκείνη δε μπόρεσε να προστατέψει το παιδί της λόγω του «φόβου» που ένιωθε για τον σύντροφό της.

Η δίκη αναμένεται να επικεντρωθεί και στην ευθύνη που ενδεχομένως έχουν οι υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας και προστασίας των παιδιών, που είχαν δεχθεί δεκάδες καταγγελίες σχετικά με την οικογένεια του Μπαστιέν προτού εκτυλιχθεί η τελευταία πράξη του δράματος.

Ο πατέρας, που κατανάλωνε τεράστιες ποσότητες αλκοόλ και κάνναβης, χτυπούσε το παιδί συχνά, ενώ είχε τη συνήθεια να το κλείνει σε ένα ντουλάπι απειλώντας ότι θα το «κρέμαγε από το παράθυρο» να αιωρείται από τον δεύτερο όροφο.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γκρέτα Τούνμπεργκ: «Μας αναχαίτισαν και μας απήγαγαν», λέει η ακτιβίστρια για την κατάληψη του Madleen από το Ισραήλ

Διεθνή / Γκρέτα Τούνμπεργκ: «Μας αναχαίτισαν και μας απήγαγαν», λέει η ακτιβίστρια για την κατάληψη του Madleen από το Ισραήλ

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ λέει: Παρακαλώ όλους τους φίλους μου, την οικογένεια και τους συντρόφους μου, να πιέσουν τη σουηδική κυβέρνηση, ώστε να απελευθερωθώ εγώ και οι υπόλοιποι όσο το δυνατόν συντομότερο
LIFO NEWSROOM
Ρωσικές δυνάμεις κοντά στη Σούμι και προέλαση στην ανατολική Ουκρανία – Νέες εντάσεις στον πόλεμο

Διεθνή / Ρωσικές δυνάμεις κοντά στη Σούμι και προέλαση στην ανατολική Ουκρανία – Νέες εντάσεις στον πόλεμο

Ρωσικές στρατιωτικές μονάδες πλησιάζουν σε απόσταση 29 χλμ. από τη Σούμι, ενώ προχωρούν σε σημαντικές προελάσεις στην ανατολική Ουκρανία. Η Ουκρανία προετοιμάζεται για νέες επιθέσεις και αμφισβητεί την τήρηση συμφωνιών ανταλλαγής αιχμαλώτων.
LIFO NEWSROOM
Ταραχές στο Λος Άντζελες: Η Εθνοφρουρά επιτέθηκε με πλαστικές σφαίρες κατά των διαδηλωτών

Διεθνή / Ταραχές στο Λος Άντζελες: Η Εθνοφρουρά επιτέθηκε με πλαστικές σφαίρες κατά των διαδηλωτών

Μέλη της Εθνοφρουράς της Καλιφόρνιας αναπτύχθηκαν στο Λος Άντζελες για να αντιμετωπίσουν διαδηλώσεις ενάντια στις μαζικές συλλήψεις παράτυπων μεταναστών από την κυβέρνηση Τραμπ
LIFO NEWSROOM
Έκθεση Δημοκρατικών δείχνει περισσότερες από 100 ευνοϊκές κινήσεις υπέρ του Έλον Μασκ από τον Τραμπ

Διεθνή / Έκθεση Δημοκρατικών δείχνει περισσότερες από 100 ευνοϊκές κινήσεις υπέρ του Έλον Μασκ από τον Τραμπ

Η έκθεση από το γραφείο της γερουσιαστή Ελίζαμπεθ Γουόρεν αποκαλύπτει πάνω από 100 ενέργειες της κυβέρνησης Τραμπ που ωφέλησαν άμεσα ή έμμεσα τις επιχειρήσεις και την προσωπική περιουσία του Μασκ
LIFO NEWSROOM
Το «Μαντλίν» πλησιάζει τη Γάζα - Εντολή να επέμβει έχει ο στρατός του Ισραήλ

Διεθνή / Το «Μαντλίν» πλησιάζει τη Γάζα - Εντολή να επέμβει έχει ο στρατός του Ισραήλ

Ο Ισραηλινός υπουργός Ίσραελ Κατς έδωσε εντολή στον στρατό να εμποδίσει την πορεία του σκάφους που κινείται αργά προς την αποκλεισμένη Γάζα διά θαλάσσης - Δεν φοβόμαστε, απαντούν οι ακτιβιστές
LIFO NEWSROOM