Η μουσική που σου αρέσει, δείχνει πώς δουλεύει ο εγκέφαλός σου

Η μουσική που σου αρέσει, δείχνει πώς δουλεύει ο εγκέφαλός σου Facebook Twitter
Πολλά χρήματα σπαταλούνται για αλγόριθμους που επιλέγουν το είδος της μουσικής που πιθανόν να θέλεις να ακούσεις, για παράδειγμα στο Spotify ή στο Apple Music. Γνωρίζοντας τον τρόπο σκέψης του κάθε ανθρώπου τέτοιες υπηρεσίες θα μπορούσαν στο μέλλον να βρίσκουν το κατάλληλο τραγούδι που θα προτείνουν στον κάθε χρήστη. Φωτο: Emory Allen/ Flickr
5

Το γούστο σου στη μουσική μπορεί να είναι μια ένδειξη για τον τρόπο που δουλεύει ο εγκέφαλός σου, σύμφωνα με ερευνητές του πανεπιστημίου του Κέμπριτζ.

Η έρευνά τους που δημοσιεύτηκε στο PLOS One αποκάλυψε ότι τη μελωδική και χαλαρή μουσική όπως το R&B, το soft rock και τη φολκ επέλεγαν συμμετέχοντες που κατάφερναν υψηλά σκορ στην κατανόηση, ενώ εκείνοι που ήταν καλοί στο να καταστρώνουν προγράμματα και να αναλύουν τις δομές προτιμούσαν το πανκ, το heavy metal και πιο σύνθετες μουσικές όπως την avant-garde jazz.

Οι ερευνητές επιστράτευσαν 4000 συμμετέχοντες και τους υπέβαλαν σε μια σειρά από τεστ για καταλήξουν εάν ήταν «της κατανόησης» ή «του προγραμματισμού», ρωτώντας τους για παράδειγμα εάν τους ενδιέφερε ο τρόπος που είναι φτιαγμένες οι μηχανές των αυτοκινήτων ή εάν ήταν καλοί στο να μαντεύουν πώς αισθάνονται οι άνθρωποι.

Παρόλο που οι επιλογές των ανθρώπων για τη μουσική παρουσιάζουν διακυμάνσεις έχουμε ανακαλύψει ότι τα επίπεδα κατανόησης κάποιου και ο τρόπος που σκέφτεται μπορούν να προβλέψουν το είδος της μουσικής που του αρέσει.

Έπειτα τους έβαλαν να βαθμολογήσουν 50 σύντομα μουσικά κομμάτια από διαφορετικά στυλ, και ανακάλυψαν ότι οι «της κατανόησης» είχαν την τάση να προτιμούν απαλό R&B ή soft rock και «ανεπιτήδευτη» μουσική όπως η country και η φολκ, με τραγούδια όπως το "Hallelujah" του Jeff Buckley και το "Come Away With Me" της Norah Jones μεταξύ άλλων αγαπημένων. Αυτοί που πέτυχαν υψηλό σκορ στην κατανόηση επίσης προτιμούσαν αρνητικά συναισθήματα ή συναισθηματικό βάθος στους στίχους.

Από την άλλη, αυτοί «του προγραμματισμού» είχαν ως αγαπημένη την έντονη μουσική και απεχθάνονταν την απαλή και την ανεπιτήδευτη, με κορυφαίο κομμάτι στις προτιμήσεις τους το "Enter Sandman" των Metallica.

Ο διδακτορικός φοιτητής David Greenberg που ήταν επικεφαλής της ομάδας λέει: «Παρόλο που οι επιλογές των ανθρώπων για τη μουσική παρουσιάζουν διακυμάνσεις έχουμε ανακαλύψει ότι τα επίπεδα κατανόησης κάποιου και ο τρόπος που σκέφτεται μπορούν να προβλέψουν το είδος της μουσικής που του αρέσει.

Στην πραγματικότητα, το διανοητικό τους στυλ –εάν είναι δυνατοί στην συμπάθεια ή δυνατοί στη μεθοδολογία- μπορεί να είναι καλύτερο μέσο πρόβλεψης για τη μουσική που τους αρέσει από ό, τι η προσωπικότητά τους».  

Η ιδέα πίσω από το τεστ ήταν να καταλάβουν πώς οι άνθρωποι αποφασίζουν αμέσως ποια τραγούδια αγαπούν και ποια μισούν. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα ευρήματά τους μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη βιομηχανία παρέχοντας υπηρεσίες που θα βελτιώσουν τις playlist.

Ο Greenberg λέει: «Πολλά χρήματα σπαταλούνται για αλγόριθμούς που επιλέγουν το είδος της μουσικής που πιθανόν να θέλεις να ακούσεις, για παράδειγμα στο Spotify ή στο Apple Music. Γνωρίζοντας τον τρόπο σκέψης του κάθε ανθρώπου τέτοιες υπηρεσίες θα μπορούσαν στο μέλλον να βρίσκουν το κατάλληλο τραγούδι που θα προτείνουν στον κάθε χρήστη.  

Ο Simon Baron-Cohen, καθηγητής ψυχοπαθολογίας στο πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ πρόσθεσε: «Η έρευνα ίσως μας βοηθήσει να κατανοήσουμε και ανθρώπους με ιδιαιτερότητες όπως ανθρώπους με αυτισμό ή εκείνους που είναι φανατικοί στο να ταξινομούν».

Από εδώ.

5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Ψυχή & Σώμα / Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Τι σημαίνει «σωστή» διατροφή στην εμμηνόπαυση; Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων; Πόσοι από τους διατροφικούς «κανόνες» που ακούμε είναι μύθοι; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον νοσοκομειακό διαιτολόγο Χρήστο Παπαβαγγέλη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Ζωή στα καλύτερά της / «Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Μια συζήτηση με την παιδοψυχολόγο και οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια Ηλέκτρα Κτενά για το γονεϊκό άγχος και το τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να χτίσουν ουσιαστικές σχέσεις εμπιστοσύνης με τα παιδιά τους, στο πλαίσιο της σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Ψυχή & Σώμα / Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Τα σφηνάκια τζίντζερ έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό και προβάλλονται ως ένα φυσικό booster για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Πόση αλήθεια, όμως, κρύβεται πίσω από αυτή τη διατροφική τάση; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ

σχόλια

3 σχόλια
Πιστεύω ότι ο Έλληνας σκυλας μπουζουκοβιος είναι του προγραμματισμου και έχει χαμηλό επίπεδο κατανόησης. Είναι προφανές ότι δεν νιώθει και δεν αντιλαμβανεται τι του γίνεται και τι συμβαινει στον κοσμο αλλά στην παολα θα είναι από νωρίς έχοντας κλείσει εγκαίρως τραπέζι