Βαρουφάκης: Οι ευρωπαίοι τραπεζίτες μας σπρώχνουν στη χρεοκοπία

Βαρουφάκης: Οι ευρωπαίοι τραπεζίτες μας σπρώχνουν στη χρεοκοπία Facebook Twitter
2

Εάν οι υποστηρικτές της σκληρής γραμμής λιτότητας στην Ευρώπη δεν υποκύψουν, η Ελλάδα δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να αθετήσει τις επικείμενες πληρωμές της για το χρέος, δηλώνει ο Γιάνης Βαρουφάκης, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα  Huffington Post.

Όταν η εφημερίδα ρωτά τον Έλληνα υπουργό Οικονομίας αν υπάρχει άλλη επιλογή πέρα από τη χρεοκοπία τις επόμενες εβδομάδες, εκείνος απαντά:

«Επιτρέψτε μου να είμαι ακριβής σε αυτό γιατί αυτές είναι προβληματικές εποχές και υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που θα κολλήσουν σε οποιαδήποτε λέξη ή φράση που κρίνουν εκείνοι σκόπιμο για να δημιουργήσουν πρόβλημα. Αυτή δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να τους επιτρέψουμε να το κάνουν αυτό.

 

Βαρουφάκης: Οι ευρωπαίοι τραπεζίτες μας σπρώχνουν στη χρεοκοπία Facebook Twitter

Το γεγονός είναι ότι η Ελλάδα είναι έξω από τις αγορές και πληρώνει τα χρέη της τους τελευταίους μήνες χρησιμοποιώντας τη λιγοστή ρευστότητά της. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Εάν μπορούσε, τότε δεν θα ήμασταν χώρα σε πρόγραμμα, σωστά; Έτσι, εάν οι εταίροι μας στους θεσμούς μας πουν “δεν έχει ρευστότητα για εσάς, καμία εκταμίευση, καμία νέα συμφωνία”, αυτό φυσικά δεν είναι βιώσιμο, όπως δεν θα ήταν για οποιαδήποτε χώρα που είναι σε ένα είδος προγράμματος του ΔΝΤ, ένα πρόγραμμα με την Τρόικα ή ένα πρόγραμμα της ΕΚΤ».

Όταν ερωτάται κατά πόσον θα ήταν εφικτό η Ελλάδα να χρεοκοπήσει και να εξακολουθήσει να είναι στο ευρώ, ο Γ. Βαρουφάκης λέει  ότι η καταχρεωμένη χώρα είχε και παλαιότερα αθετήσει πληρωμές το 2012, γεγονός που υποδηλώνει ότι η Ελλάδα μπορεί να κάνει το ίδιο, εάν δεν φτάσει σε συμφωνία με τους πιστωτές έως 24 Απριλίου.

«Αυτό έχει ήδη συμβεί», τονίζει ο υπουργός.  «Το 2012, η ελληνική κυβέρνηση αθέτησε την πληρωμή 100 δισ. ευρώ υφιστάμενων υποχρεώσεων για το χρέους».

Πάντως σημειώνει ότι οποιαδήποτε μορφή χρεοκοπίας δεν θα ήταν «η σωστή λύση τώρα».

«Δεν δουλεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση, δεν είναι κάτι που σχεδιάζουμε, δεν είναι κάτι που ευχόμαστε», λέει στην εφημερίδα, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση επιδιώκει «ένα νέο συμβόλαιο ανάμεσα στην Ελλάδα και τους διεθνείς εταίρους μας».

2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ενοίκια: Νέα διαδικασία χωρίς δικαστήριο για τις λήξεις μισθώσεων – Τι προβλέπεται για ιδιοκτήτες και ενοικιαστές

Οικονομία / Ενοίκια: Νέα διαδικασία χωρίς δικαστήριο για τις λήξεις μισθώσεων – Τι προβλέπεται για ιδιοκτήτες και ενοικιαστές

Από το 2026, η απόδοση ακινήτου μετά τη λήξη μίσθωσης θα μπορεί να γίνεται χωρίς δικαστική απόφαση, μέσω ειδικής «διαταγής» από δικηγόρο. Η ρύθμιση δίνει νέα εργαλεία στους ιδιοκτήτες αλλά προκαλεί ενστάσεις από ενοικιαστές, που ζητούν περισσότερες εγγυήσεις
LIFO NEWSROOM
 Μικρή η επίδραση του Airbnb στην αγορά κατοικίας στην Ελλάδα σύμφωνα με μελέτη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Οικονομία / Μικρή η επίδραση του Airbnb στην αγορά κατοικίας στην Ελλάδα, σύμφωνα με μελέτη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Η διαθεσιμότητα κατοικιών επηρεάζεται σημαντικά λιγότερο από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις σε σχέση με τα 2,28 εκατομμύρια κενά σπίτια που υπάρχουν τη δεδομένη στιγμή στη χώρα
LIFO NEWSROOM
Χρεώσεις ΑΤΜ: Τι θα ισχύει για τις προμήθειες - Το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη

Οικονομία / ΑΤΜ: Τι θα ισχύει για τις προμήθειες - Μήνυμα Μητσοτάκη για τις τραπεζικές χρεώσεις

«Μηδενίζεται η προμήθεια για κάθε ανάληψή σου από ATM άλλης τράπεζας του συστήματος ΔΙΑΣ, αλλά και από τρίτο πάροχο που έχει μετοχική σχέση με την τράπεζά σου», λέει ο πρωθυπουργός
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Κανείς δε μας σπρώχνει πουθενά. Μόνοι μας πηδάμε στο γκρεμό. Όταν οι προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι να ανοίξει ξανά η ερτ-ερτ3, οι φυλακές τύπου γ, η αγορά αεροπλάνων, η απελευθέρωση κρατουμένων και η μεταναστευτική πολιτική αντί για κυνήγι φοροδιαφυγής εφόσον αυτός επιλέχθηκε ως τρόπος για να βρεθούν έσοδα, δε μας φταίνε οι ξένοι αλλά το ξερό μας το κεφάλι (και οι πελατειακές σχέσεις, ενίοτε). Δεν λέω να μην εξετάσει και αυτά τα ζητήματα το κοινοβούλιο, αλλά τα οικονομικά όρια είναι που μας στενεύουν και ήταν ασφυκτικά στενά εξ αρχής. Αν μας κόψουν τη χρηματοδότηση, ούτε ο λαός θα έχει να φάει, ούτε όσοι προσλήφθηκαν, ούτε οι φυλακισμένοι, ούτε οι μετανάστες.