Μαξίμου: Πώς κερδίσαμε την διαπραγμάτευση

Μαξίμου: Πώς κερδίσαμε την διαπραγμάτευση Facebook Twitter
Menelaos Myrillas / SOOC
17

Σημείο καμπής τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη χαρακτηρίζεται από το περιβάλλον του πρωθυπουργού την τετράμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης και η λίστα με τις μεταρρυθμίσεις που τη συνοδεύει.


"Σε μία διαπραγμάτευση, η μία πλευρά δεν μπορεί να επιβάλλει το 100% των θέσεών της" αναφέρουν οι κυβερνητικοί κύκλοι οι οποίοι επισημαίνουν πως για πρώτη φορά από την έναρξη της κρίσης, σε επίσημα κείμενα καταγράφονται μια οικονομική λογική μακριά από τη μονολιθική λιτότητα, καθώς και η ανάγκη για αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών της μνημονιακής πολιτικής.

 

Η μείωση του απαιτούμενου πλεονάσματος του προϋπολογισμού δίνει ανάσα στην κοινωνία και μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο για την επανεκκίνηση της οικονομίας αναφέρεται από το Μαξίμου ενώ επισημαίνεται πως μπορεί το βήμα που έγινε να είναι μικρό, αλλά είναι το πρώτο στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτήν που πήγαιναν τα πράγματα μέχρι σήμερα.


Συνοψίζοντας τις εξελίξεις και διαγράφοντας τις προοπτικές για το επόμενο διάστημα, η κυβέρνηση επισημαίνει:


1. Η μόλις ενός μηνός κυβέρνηση κατάφερε να ξεφύγει από την «παγίδα θανάτου» που της είχαν στήσει οι διεθνείς κι εγχώριες δυνάμεις της ακραίας λιτότητας. Στόχος τους ήταν η πολιτική εξόντωση εν τη γενέσει του ελληνικού αριστερού παραδείγματος, που δείχνει έναν εναλλακτικό δρόμο για όλη την Ευρώπη.


2. Επιπλέον, η ελληνική κυβέρνηση δεν αποδέχτηκε το βασικό όρο "current program", να ζητήσει δηλαδή παράταση του Μνημονίου. Επέμεινε μέχρι τέλους στη βασική προγραμματική θέση της ότι δανειακή σύμβαση και Μνημόνιο είναι διαφορετικά πράγματα. Δεν πρόκειται για παιχνίδι με τις λέξεις. Πέρα από τον προφανή πολιτικό συμβολισμό που σχετίζεται με την εθνική αξιοπρέπεια, οι διατυπώσεις στα επίσημα κείμενα έχουν βαρύνουσα σημασία τόσο για το παρόν, όσο (κυρίως) για το μέλλον.


3. Η λίστα των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκε καταρχήν με τους θεσμούς, έχει σα θεμέλιο των ατζέντα της κυβέρνησης. Οικοδομείται δηλαδή πάνω στην αντίληψη ότι το βασικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι η διαχρονική φοροδιαφυγή των πλουσίων. Γι' αυτό και κεντρικά σημεία της λίστας είναι η ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών, η θωράκιση τους απέναντι σε πολιτικές παρεμβάσεις, το κλείσιμο των «παραθύρων» της νομοθεσίας που επιτρέπουν τη φοροαποφυγή, το περιουσιολόγιο, κ.ά.


4. Επίσης, με τη συμφωνία της κυβέρνησης με τους θεσμούς ενταφιάζεται το περίφημο mail Χαρδούβελη-Σαμαρά. Το πρόγραμμα δηλαδή νέων περικοπών και σκληρών μέτρων που σκόπευαν να εφαρμόσουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αν κέρδιζαν τις εκλογές. Τώρα δεν θα έχουμε καμία νέα περικοπή στις συντάξεις, καμιά απόλυση στο Δημόσιο, καμία αύξηση των φορολογικών βαρών για τους φτωχούς και τους μεσαίους.


5. Τέλος, στη συμφωνία που πέτυχε η κυβέρνηση περιέχεται μεγάλο μέρους του «προγράμματος της Θεσσαλονίκης». Πέραν από τα μέτρα φορολογικής δικαιοσύνης, στα οποία ήδη έχουμε αναφερθεί, θα πρέπει να υπογραμμίσουμε τη συμπερίληψη στη συμφωνία του προγράμματος για την ανθρωπιστική κρίση (που μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς να ανατραπεί η δημοσιονομική ισορροπία, χάρη στον «δημοσιονομικό χώρο που ανοίγει η μείωση του ελλείμματος). Επίσης, θα πρέπει να επισημανθούν τα μέτρα για τις συλλογικές συμβάσεις και την αύξηση του κατώτατου μισθού, που ανοίγουν το δρόμο για την ρύθμιση της αγοράς εργασίας κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα, μετά από πέντε χρόνια άγριας, «τριτοκοσμικού» χαρακτήρα, απορρύθμισης.


6. Είναι προφανές ότι σε καμία διαπραγμάτευση η μια πλευρά δεν μπορεί να επιβάλει το 100% των θέσεων της -πόσο μάλλον όταν δυνάμεις που έπρεπε να τη στηρίζον, στάθηκαν με την απέναντι πλευρά? Κατά συνέπεια, στο κείμενο της συμφωνίας έχουν καταγραφεί και θέσεις με τις οποίες η κυβέρνηση δεν συμφωνεί. Στο διαπραγμάτευση που θα ακολουθήσει μέχρι την επίτευξη της τελικής συμφωνίας για τη διαμόρφωση ενός Συμβολαίου για την Ανάκαμψη και την Ανάπτυξη, θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να ενισχυθούν οι ελληνικές θέσεις. Ο δρόμος θα είναι μακρύς και δύσκολος, αλλά το πρώτο βήμα έγινε.

17

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνήγορος του Πολίτη: Κίνδυνος για το κράτος δικαίου η αναστολή αιτήσεων ασύλου

Πολιτική / Συνήγορος του Πολίτη: Κίνδυνος για το κράτος δικαίου η αναστολή αιτήσεων ασύλου

«Τόσο ο Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ όσο και το παράγωγο ενωσιακό δίκαιο κατοχυρώνουν, εκτός από την κατ’ ουσίαν διεθνή προστασία σε περίπτωση βάσιμων λόγων δίωξης, και το δικαίωμα πρόσβασης στη διαδικασία ασύλου»
LIFO NEWSROOM
Βενιζέλος κατά κυβέρνησης για το μεταναστευτικό: Ζήτημα υψίστης σημασίας για την υπόσταση του κράτους δικαίου

Πολιτική / Βενιζέλος κατά κυβέρνησης για το μεταναστευτικό: Ζήτημα υψίστης σημασίας για την υπόσταση του κράτους δικαίου

Ζητά την ανάκληση της νομικής αιτιολόγησης που στηρίζεται στο άρθρο 15 ΕΣΔΑ, δηλαδή το αντίστοιχο του άρθρου 48 Συντ. για την εφαρμογή του νόμου περί καταστάσεως πολιορκίας, όπως σημειώνει με έκπληξη
LIFO NEWSROOM
Φλωρίδης για Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πάτρας: «Αν δεν κόψεις τα σάπια, θα μολυνθούν και τα υπόλοιπα»

Πολιτική / Φλωρίδης για Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πάτρας: «Αν δεν κόψεις τα σάπια, θα μολυνθούν και τα υπόλοιπα»

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να τεθεί σε αναστολή και ο ιατροδικαστής που υπέγραψε τις τρεις εκθέσεις για τα βρέφη που δολοφόνησε η Ειρήνη Μουρτζούκου, ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, εξηγώντας τους λόγους που οδήγησαν στην απόφαση για την αναστολή λειτουργίας της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πάτρας
LIFO NEWSROOM
Ακροδεξιό παραλήρημα Πλεύρη: Αντικίνητρα για «λαθρομετανάστες, που έρχονται και τρώνε-πίνουν με τα χρήματα των φορολογούμενων»

Πολιτική / Ακροδεξιό παραλήρημα Πλεύρη: Αντικίνητρα για «λαθρομετανάστες, που έρχονται και τρώνε-πίνουν με τα χρήματα των φορολογούμενων»

Ο νέος υπουργός επιτίθεται στους μετανάστες με χυδαία ρητορική λέγοντας πως στις δομές «τρώνε 3 φορές κρέας και μία ψάρι» και πως «δεν θέλουμε να αντικαταστήσουμε τον πληθυσμό της Ευρώπης»
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης κατά Ανδρουλάκη στη Βουλή: Πολιτική κόντρα για ΟΠΕΚΕΠΕ και «γαλάζια συμμορία»

Πολιτική / Μητσοτάκης κατά Ανδρουλάκη στη Βουλή: Πολιτική κόντρα για ΟΠΕΚΕΠΕ και «γαλάζια συμμορία»

 Όταν απευθύνεστε σε αυτήν την παράταξη δεν θα χρησιμοποιείτε τον όρο «γαλάζια συμμορία», δεν τη δέχομαι από ένα κόμμα, που έχει στιγματίσει την πολιτική ζωή της χώρας, απάντησε σε υψηλούς τόνους στον Νίκο Ανδρουλάκη ο πρωθυπουργός
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης: «Κλείνει η δίοδος από Λιβύη προς Ελλάδα» – Τρίμηνη αναστολή ασύλου και δύο κλειστά κέντρα στην Κρήτη

Πολιτική / Μητσοτάκης: «Κλείνει η δίοδος από Λιβύη προς Ελλάδα» – Τρίμηνη αναστολή ασύλου και δύο κλειστά κέντρα στην Κρήτη

Σύλληψη και κράτηση για όσους εισέρχονται παράνομα στη χώρα – Νέα μέτρα υπό τον απόηχο της άρνησης Χάφταρ να δεχθεί την ευρωπαϊκή αποστολή
LIFO NEWSROOM
Γεραπετρίτης για μεταναστευτικό: Αν χρειαστεί, θα υπάρξει αυστηροποίηση των μέτρων

Πολιτική / Γεραπετρίτης για μεταναστευτικό: Αν χρειαστεί, θα υπάρξει αυστηροποίηση των μέτρων

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ επισήμανε πως «η Ελλάδα θα μεριμνήσει ώστε να ελεγχθούν οι μεταναστευτικές ροές» και υπογράμμισε ότι η επιτήρηση θα ενταθεί στο πλαίσιο ευρωπαϊκής συνεργασίας
LIFO NEWSROOM
Αυξάνονται οι ροές μεταναστών σε Κρήτη και Γαύδο: Στη Λιβύη Πλεύρης και Ευρωπαίοι για συνομιλίες με Ντμπέιμπα - Χαφτάρ

Πολιτική / Αυξάνονται οι ροές μεταναστών σε Κρήτη και Γαύδο: Στη Λιβύη Πλεύρης και Ευρωπαίοι για συνομιλίες με Ντμπέιμπα - Χαφτάρ

Ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία, με τη συμμετοχή των υπουργών Εσωτερικών της Ιταλίας και της Μάλτας, μετέβη στη Λιβύη για διαβουλεύσεις με τις πλευρές των Ντμπέιμπα και Χαφτάρ
LIFO NEWSROOM
Νίκος Χριστοδουλάκης: «Υπάρχει ένα οργανωμένο δίκτυο που αφαιμάζει κοινοτικούς πόρους με πολιτική κάλυψη»

LiFO politics / Νίκος Χριστοδουλάκης: «Ένα οργανωμένο δίκτυο αφαιμάζει κοινοτικούς πόρους με πολιτική κάλυψη»

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών και καθηγητής Νίκος Χριστοδουλάκης μιλά στη Βασιλική Σιούτη για το σκάνδαλο στον ΟΠΕΚΕΠΕ, δίνει τη δική του ερμηνεία και εκτιμά ότι η κρίση «δεν μας έκανε σοφότερους, αλλά χειρότερους».
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Πλεύρης: «Άσυλο τέλος για μουσουλμάνους από την Συρία»

Πολιτική / Πλεύρης: «Άσυλο τέλος για μουσουλμάνους από την Συρία»

«Eκδόθηκαν οι πρώτες αρνητικές αποφάσεις για αιτούντες προερχόμενους από τη Συρία, αφού συνεκτιμήθηκε ο λόγος της φυγής τους σε συνδυασμό με τα προσωπικά τους χαρακτηριστικά» δήλωσε ο υπουργός υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου
LIFO NEWSROOM

σχόλια

17 σχόλια
Κάπου στα 90ς είχε κυκλοφορήσει ένα βιβλίο ο Πιτ Παπαδάκος, ο οποίος περιέγραφε πως σταμάτησε να ακούει μέταλ και επανήλθε στο δρόμο του Θεού. Το βιβλίο λεγόταν "Έτσι νίκησα το Σατανά". Την ιστορία αυτή τη θυμήθηκα εντελώς τυχαία και δεν έχει καμία σχέση με τον τίτλο του άρθρου.
Πραγματικα πρεπει να νομιζουν οτι απευθυνονται σε ενα τελειως αποβλακωμενο κοινο, το οποιο δεν εχει προσβαση σε ιντερνετ η ξενα μεσα ενημερωσης, δεν μιλαει ξενες γλωσσες και γενικα δεν καταλαβαινει και πολλα.. Ειναι η μονη λογικη εξηγηση.Κατα τα αλλα, κοπυ πειστ μειλ Χαρδουβελη.
Συριζόχορτο(politicus arriviscum):Θαμνώδες φυτο ακαθόριστης προέλευσης. Διακρίνεται για την ταχεία ανάπτυξη του και την ικανότητα προσαρμογής σε ποικίλες πολιτικές συνθήκες. Η χρήση του επηρεαζει τη μνήμη, την κρίση και την αντίληψη.
Πίσω απ'ο τις λέξεις κρύβεται ο Αλέξης (τελικά). Πάντως, πέρα από τις λεκτικές αλχημείες, η κυβέρνηση έχει μια ευκαιρία να κερδίσει τους Έλληνες με το μέρος της. Υπάρχουν πράγματα που μπορεί να κάνει χωρίς δημοσιονομικό κόστος, πράγματα πολύ σημαντικά, όπως χωρισμός κράτους εκκλησίας (επιτέλους), θέσπιση ευρωπαϊκού νόμου για την ιθαγένεια σε μετανάστες γεννημένους εδώ, καθάρισμα της βρωμιάς που κυριαρχεί στην ελληνική κοινωνία από το ποδόσφαιρο μέχρι το δημόσιο και τους ΟΤΑ κλπ. Απ' την άλλη το μεγάλο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας δεν είναι (μόνο) η φοροδιαφυγή αλλά η στρεβλή της δομή, η γραφειοκρατία, η έλλειψη παραγωγικών δομών, τα κλειστά επαγγέλματα, το ασφαλιστικό, για αυτά δεν βλέπω τίποτα και η ανεργία δεν καταπολεμάτε με το κυνήγι των φοροφυγάδων. Υπάρχουν πολλά να γίνουν που δε κοστίζουν λεφτά αλλά χρειάζονται πολιτική βούληση, ας ξεκινήσουν από αυτά.
2. Επιπλέον, η ελληνική κυβέρνηση δεν αποδέχτηκε το βασικό όρο "current program", να ζητήσει δηλαδή παράταση του Μνημονίου. Επέμεινε μέχρι τέλους στη βασική προγραμματική θέση της ότι δανειακή σύμβαση και Μνημόνιο είναι διαφορετικά πράγματα. Δεν πρόκειται για παιχνίδι με τις λέξεις. Πέρα από τον προφανή πολιτικό συμβολισμό που σχετίζεται με την εθνική αξιοπρέπεια, οι διατυπώσεις στα επίσημα κείμενα έχουν βαρύνουσα σημασία τόσο για το παρόν, όσο (κυρίως) για το μέλλον. Ο Ντρακι λεει: Υποθέτω ότι είναι σαφές ότι η βάση για την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης, καθώς επίσης και για οποιεσδήποτε μελλοντικές ρυθμίσεις, θα είναι οι υπάρχουσες δεσμεύσεις του παρόντος μνημονίου συναντίληψης και του Μνημονίου Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής.Στο πλαίσιο αυτό, σημειώνουμε ότι οι δεσμεύσεις που σημειώθηκαν από τις αρχές διαφέρουν από τις διαβεβαιώσεις του υπάρχοντος προγράμματος σε διάφορους τομείς.Σε τέτοιες περιπτώσεις θα πρέπει να εξετάσουμε κατά την διάρκεια της αξιολόγησης το κατά πόσο τέτοια μέτρα, που δεν έχουν γίνει δεκτά από τις αρχές, έχουν αντικατασταθεί με μέτρα ίσης ή καλύτερης ποιότητας, όσον αφορά στην επίτευξη των στόχων του προγράμματος.Πραγματι δεν προκειται για παιχνιδι με τις λέξεις! παιχνιδι με τη νοημοσυνη μας ομως σίγουρα.
Καλό θα ήταν να σταματήσετε τις βαρύγδουπές ανακοινώσεις γιατί όπως βλέπετε δε σας βγήκαν οι βαρύγδουπες προεκλογικές εξαγγελίες. Ο ελληνικός λαός ειναι αναμφίβολα θιασώτης των μαγαλοστομιών και του φτηνού λαικισμού, αλλά έχει και όριο, μην το υπερβητε γιατι θα έχετε το τελος του ΠΑΣΟΚ και του ΓΑΠ. Βάλτε τους υπουργούς σας να δουλεψουν σοβαρά κ με υπευθυνότητα και να αφησουν τα καναλια και τις προεκλογικές τυπου δηλώσεις. Είστε πλεόν Κυβερνηση και οχι αντιπολίτευση, σοβαρευτείτε!
Τη συνεχιζουν την παραμυθα και μαλιστα με αξιοθαυμαστη επιμονη. Το ερωτημα παραμενει: Με ποιον συγκεκριμενο τροπο θα δωθει το τελος στη λιτοτητα? Πως? Να κανω υπομονη?Ε, το περιμενα...
"I assume that it is clear that the basis for concluding the current review, and also for any future arrangements, will be the existing commitments in the current Memorandum of Understanding and the Memorandum of Economic and Financial Policies (MEFP)." γράφει σήμερα στην επιστολή του ο Draghi. Δε βρέθηκε ένας άνθρωπος να τον ενημερώσει να μη χρησιμοποιεί απαγορευμένες λέξεις;
1.Εγώ νόμιζα ότι ''O ΣΥΡΙΖΑ θα βαράει το νταούλι και οι αγορές θα χορεύουν''www.iefimerida.gr/news/182613/o-syriza-tha-varaei-ntaoyli-kai-oi-agores-tha-horeyoyn#ixzz3Sgnk4fjd2. Εγώ νόμιζα ότι το μνημόνιο θα καταργούνταν την επαύριο των εκλογών.http://www.protothema.gr/politics/article/407284/skourletis-o-suriza-tha-xekinisei-apo-tin-katargisi-tou-mnimoniou/3. Κάποιοι κακόβουλοι ισχυρίζονται ότι τη λίστα την συνέταξε άνθρωπος της Επιτροπής και σας την έστειλε απλά να κάνετε μία προώθηση.http://www.zerohedge.com/news/2015-02-24/stunning-reason-why-eurogroup-rushed-approve-greek-reform-package4. Επειδή έχω διαβάσει το e-mail Χαρδούβελη, θα ήταν χρήσιμο να μας εξηγήσει η κυβέρνηση σε τι ακριβώς είναι καλύτερο το δικό της και σε πόσα σημεία ταυτίζονται απόλυτα. 5. Για να εφαρμόσει το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, θα πρέπει να συμφωνήσουν οι ''θεσμοί'', και να υπάρχουν δημοσιονομικά ισοδύναμα.6. Εγώ νόμιζα ότι οι εταίροι μας (δηλαδή οι Γερμανοί) θα δέχονταν όσα τους προτείναμε, και δεν υπήρχε περίπτωση η κ. Μέρκελ να αρνηθεί τις προτάσεις μας. http://www.capital.gr/NewsTheme.asp?id=2199470