Κρούγκμαν: Η Ελλάδα τα πήγε καλά

Κρούγκμαν: Η Ελλάδα τα πήγε καλά Facebook Twitter
EPA/ORESTIS PANAGIOTOU
3

«Τώρα που η κατάσταση έχει λίγο ηρεμήσει, μπορούμε να δούμε με ψυχραιμία τη συμφωνία -αν πρόκειται πραγματικά για μια συμφωνία που θα επιβιώσει αύριο, γεγονός που κάποιοι αμφισβητούν», γράφει σήμερα στους New York Times ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν, για την ανακοίνωση του Eurogroup της περασμένης Παρασκευής.  «Είναι όλο και περισσότερο σαφές ότι η Ελλάδα βρέθηκε σε σημαντικά καλύτερη κατάσταση, τουλάχιστον προς στιγμήν», προσθέτει.

«Η κύρια δράση, πάντα, περιλαμβάνει το ελληνικό πρωτογενές πλεόνασμα - πόσο περισσότερο θα πρέπει να αυξήσουν τα έσοδα ώστε να μπορούν να ξοδεύουν και σε άλλα πράγματα εκτός από τόκους; Το ερώτημα τις τελευταίες ημέρες ήταν αν οι Έλληνες θα αναγκάζονταν να συμφωνήσουν να αποβλέπουν σε πολύ υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα υπό την απειλή της ώθησης σε άμεση κρίση. Και δεν αναγκάστηκαν», προσθέτει.

Σύμφωνα με τον διάσημο οικονομολόγο «η Ελλάδα κατάφερε να αποτρέψει μια πιστωτική κρίση και ακόμα χειρότερα την πιθανότητα να τραβήξει η ΕΚΤ την πρίζα από τις ελληνικές τράπεζες. Και το έκανε αυτό ενώ απέφυγε τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2015».

Ο Κρούγκμαν υποστηρίζει πως το επόμενο βήμα θα γίνει σε τέσσερις μήνες από τώρα, όταν η Ελλάδα θα προτείνει χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα για τα επόμενα χρόνια. «Δεν ξέρουμε πώς θα καταλήξει, αλλά τίποτε από όσα συνέβησαν δεν αποδυναμώνει την ελληνική θέση για τον επόμενο γύρο. Ας υποθέσουμε πως η Γερμανία ισχυρίζεται ότι μια ασαφώς διατυπωμένη διάταξη πρέπει να ερμηνευθεί ως στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος για την Ελλάδα στο 4,5%. Η Ελλάδα θα πει όχι, θα το αρνηθεί - και μετά τι; Μερικά χρόνια πριν, όταν όλοι στην Ευρώπη πίστευαν απόλυτα στη λιτότητα, η Ελλάδα θα μπορούσε να είχε αντιμετωπίσει αντίποινα, εξαιτίας θεμάτων διατύπωσης, όχι τώρα».

«Έτσι, η Ελλάδα έχει κερδίσει χαλαρούς όρους για το τρέχον έτος, και χώρο για να ανασάνει στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τη μεγαλύτερη μάχη που έχει μπροστά της. Θα μπορούσε να είναι χειρότερα», καταλήγει το άρθρο.

3

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο: 25 μεταρρυθμίσεις από τώρα ως το τέλος του έτους

Πολιτική / Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο: 25 μεταρρυθμίσεις από τώρα ως το τέλος του έτους

«Είναι πολύ σημαντικό σε επίπεδο υπουργικού συμβουλίου να έχουμε χαράξει έναν οδικό χάρτη με συγκεκριμένους στόχους και προοπτική, με ορίζοντα υλοποίησης το τέλος αυτής της χρονιάς» τόνισε ο πρωθυπουργός
LIFO NEWSROOM
ΛΕΙΨΥΔΡΙΑ ΜΕΤΡΑ ΣΥΣΚΕΨΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Πολιτική / Λειψυδρία: Αλλάζει ριζικά το μοντέλο διαχείρησης υδάτων στη χώρα - Οι 5 βασικοί άξονες

Στη 19η θέση παγκοσμίως η Ελλάδα στον κίνδυνο λειψυδρίας - Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, τόνισε ότι το νερό είναι και θα παραμείνει δημόσιο αγαθό
LIFO NEWSROOM
Πλεύρης από Κοπεγχάγη: «Αν μπεις στην Ευρώπη παράνομα ή η αίτηση ασύλου σου απορριφθεί, πρέπει να επιστρέψεις στη χώρα σου»

Πολιτική / Πλεύρης από Κοπεγχάγη: «Αν μπεις στην Ευρώπη παράνομα ή η αίτηση ασύλου σου απορριφθεί, πρέπει να επιστρέψεις στη χώρα σου»

«Οι επιστροφές των παράνομων μεταναστών πρέπει να είναι η πρώτη μας προτεραιότητα» δήλωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης: «Ο αγώνας για τη δικαίωση της Κύπρου είναι κοινός και θα είναι νικηφόρος»

Πολιτική / Μητσοτάκης: «Ο αγώνας για τη δικαίωση της Κύπρου είναι κοινός και θα είναι νικηφόρος»

Μήνυμα του πρωθυπουργού για τη συμπλήρωση 51 ετών από την τουρκική εισβολή – Σαφές κάλεσμα για πρόοδο στις διακοινοτικές συνομιλίες, στον απόηχο της επίσκεψης Ερντογάν στα Κατεχόμενα
LIFO NEWSROOM
Γιατί πρέπει να καταργηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών

LiFO politics / Γιατί πρέπει να καταργηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών

Ο καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Σπύρος Βλαχόπουλος, μιλά στη Βασιλική Σιούτη για την ανάγκη κατάργησης του νόμου περί ευθύνης υπουργών, εξηγώντας όμως γιατί πρέπει να τηρείται όσο παραμένει σε ισχύ.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ