ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Σόιμπλε: Καμία υπαναχώρηση - Βαρουφάκης: Ζητάμε χρόνο

Σόιμπλε: Καμία υπαναχώρηση - Βαρουφάκης: Ζητάμε χρόνο Facebook Twitter
Φωτο: EPA/MICHAEL KAPPELER
16

Δεν κατέληξε σε κάποια συμφωνία, όπως ήταν αναμενόμενο, η συνάντηση του Γιάνη Βαρουφάκη με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Βερολίνο. «Δεν συμφωνήσαμε καν ότι διαφωνούμε», τόνισε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου, σχολιάζοντας προηγούμενη δήλωση του Γερμανού ομόλογού του που σημείωσε ότι «συμφωνήσαμε πως διαφωνούμε».

Ο Γιάνης Βαρουφάκης υπογράμμισε τη δέσμευση της κυβέρνησης «να λέμε τα πράγματα όπως είναι, χωρίς να υποχωρούμε και να εφαρμόσουμε με αποτελεσματικό τρόπο μεταρρυθμίσιες που δουλεύουν». Επεσήμανε πολλές φορές ότι «είμαστε μία κυβέρνηση που δεν έχει ορκιστεί» και επανέλαβε το αίτημα για χρόνο μία «βραχύβια περίοδο για να παρουσιάσουμε ολοκληρωμένες προτάσεις και οδικό χάρτη, πρόγραμμα γέφυρα, αλλά και μακροπρόθεσμο πρόγραμμα».

«Συμφωνήσαμε να υπάρξουν διαβουλεύσεις ως εταίροι για μία λύση η οποία θα θέσει στο επίκεντρο τα προβλήματα της ΕΕ. Δεν συζητήσαμε το χρέος, απλώς θέσαμε το πλαίσιο για συζητήσεις», ανέφερε ο Έλληνας υπουργός.  Είπε επίσης ότι θα πρέπει να αναμένει κανείς από την ελληνική κυβέρνηση «μία εύλογη πολιτική», σημειώνοντας πως «θα προαχθούν τα συμφέροντα του μέσου ευρωπαίου, όχι μόνο του Έλληνα».

«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποφύγουμε τη χρεοκοπία και θεωρώ ότι μαζί με τους εταίρους μας θα καταφέρουμε να αποκλείσουμε αυτή τη λέξη από το λεξιλόγιό μας», είπε ενώ πρόσθεσε πως «Η Ευρώπη βρίσκεται σε σταυροδρόμι. Δεν πρέπει να διαλύουμε την Δημοκρατία με μια βαριοπούλα λέγοντας ότι "οι εκλογές δεν μετράνε"».

Ο Γ. Βαρουφάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στην πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, σημειώνοντας πως «οι Γερμανοί μπορούν να μας καταλάβουν περισσότερο από όλους στην Ευρώπη, μπορείτε να καταλάβετε πως μία κοινωνία που έχει υποστεί τόση κρίση μπορεί να επωάσει το αυγό του φιδιού». Πρόσθεσε ότι το τρίτο κόμμα στο ελληνικό κοινοβούλιο είναι ένα ναζιστικο κόμμα, τόνισε πως ο ναζισμός έχει σηκώσει κεφάλι στην Ελλάδα και «χρειαζόμαστε τους φίλους μας για να μείνουμε σε σταθερή πορεία και να μη ζήσουμε ξανά περιόδους ύφεσης».

Από την πλευρά του, ο Σόιμπλε έκανε πολλές αναφορές στην ανάγκη να υπάρχει αξιοπιστία και τήρηση των συμφωνιών. Υπογράμμισε ότι το θέμα του «κουρέματος» ή της απομείωσης του χρέους δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή στην ατζέντα και αυτό που προέχει είναι η πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές. «Η Ελλάδα ανήκει στο ευρώ. Δεν συμφωνούμε όμως επακριβώς για τον τρόπο που πρέπει να γίνει αυτό. Συμφωνούμε ότι διαφωνούμε», δήλωσε.

Τόνισε ότι «μένουν πολλά να γίνουν στην Ελλάδα», παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί, αλλά πρόσθεσε πως έχουμε καθήκον να βρούμε κοινές λύσεις. Ο Γερμανός υπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τους τρεις θεσμούς, την ΕΚΤ, το ΔΝΤ και την Κομισιόν.

Επανέλαβε την πρότασή του για γερμανική βοήθεια και τεχνογνωσία για την πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς στην Ελλάδα. Τόνισε ότι η Γερμανία προσφέρεται να στείλει εμπειρογνώμονες, αλλά η συνεργασία δεν έχει γίνει ακόμη εφικτή.

Επεσήμανε ότι για το πρόγραμμα σταθερότητας είπε στον Γ. Βαρουφάκη «ότι φτάσαμε σε ένα σημείο που δεν πάει παραπέρα. Τα προβλήματα πρέπει να λυθούν στον τόπο που έχουν δημιουργηθεί».

16

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

9 σχόλια
Σε πόσο ευνοϊκότερη κατάσταση θα βρισκόταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ο Βαρουφάκης στο εξωτερικό, η Ελλάδα, εάν το πρώτο μέλημα αντί να καταργήσουν το Ταιπέδ (ας μην πουλούσαν) να επαναπροσλάβουν τις καθαρίστριες στα υπουργεία κ.λπ., ήταν να τρέξουν τη λίστα Λαγκάρντ (κατόπιν έτοιμου σχεδίου εκπονημένο από τον καιρό που κάθονταν στην αξ. αντιπολίτευση) να κάνουν φύλλο και φτερό τις φορολογικές δηλώσεις όλων των ευκατάστατων, να ελέγξουν άνευ προηγουμένου εάν είναι αληθινά τα στοιχεία/αποδείξεις που προσκομίζουν οι μεγάλες εταιρείες κι όχι μόνο εάν έχουν αποδείξεις και γινόταν αρχικά μία καλύτερη κατανομή έστω αυτού του πλούτου που υπάρχει στη χώρα; Ως το 2009 δηλώναν εισόδημα μεγαλύτερο από 700.000 ευρώ μόνο 70 Έλληνες και από αυτούς οι 60 ήταν μισθωτοί! Τι κτίρια, τι σπίτια, τι κότερα, τι λεφτά έβλεπες ως το 2009, μιλάμε για τρομερή κλεψιά.Βρίζουμε τον Σόιμπλε, έχει κακιά φυσιογνωμία καλά. Αλλά από την άλλη η Γερμανία έχει πάρει χρήματα από τους Γερμανούς που βρισκόταν στη λίστα Λαγκάρντ, ο Σόιμπλε εξαρχής έκανε λόγο για μία διαπλεκόμενη πολιτική ελίτ. Πάλι σήμερα απάντησε μιλώντας για προσφορά τεχνογνωσίας στους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς, προσφορά που αρνηθήκαμε το 2012 – τον ερχομό 165 γερμανών εφοριακών – ως παρέμβαση στην εθνική κυριαρχία.Τρέχουμε έξω και ζητιανεύουμε πακέτα στήριξης και στο εσωτερικό δεν κάνουμε ούτε μία ρύθμιση. Έχω την αίσθηση ότι ξέρουμε μόνο το Know How του Αντρέα. Λέμε πως ο Αντρέας ποτέ δεν έφευγε από συνδιάσκεψη χωρίς να πάρει το πακετάκι του και γελάει το χειλάκι μας.
Συνειδητοποιείς οτι αυτο που λες δε στεκει αυτη τη στιγμη? Καθολου δε διαφωνω στην ουσια οσων λες, φυσικά και πρεπει να γινει κατι τετοιο, αλλα ειναι δυνατον να ειναι αυτο το πρωτο μελημα της κυβερνησης ενω ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ χρόνος? Αυτα τα πραγματα δε γινονται στο πόδι , υπάρχει μια νομική , χρονοβόρα διαδικασια απο πισω! Η μιας βδομαδας κυβερνηση δηλαδη, αντι να βγει στο εξωτερικό , να παρουσιασει το outline των θεσεων της και να ζητησει χρόνο για να παρουσιασει ενα οργανωμενο σχεδιο, επρεπε να κανει τι ακριβως? Συνειδητοποιεις φανταζομαι οτι αυτα τα θεματα διευθετουνται μετα απο χρονοβόρα ερευνα και φυσικα δικαστικά? Ή νομιζεις οτι θα τους εριχνε μια ματια ο ...Βαρουφακης και θα καθόριζε αθωους κι ενοχους τσακ μπαμ? Δεν καταλαβαινω τη λογική σου καθολου.
@ΣαλαμάνδραΜια χαρά πραγματοποιήσιμο είναι. Στο εξωτερικό για διαπραγμάτευση θα πήγαινε σε δυο-τρεις μήνες ως τότε οικονομικά θα πορευόταν όπως είχε η κατάσταση. Τέσσερα χρόνια στην αξ. αντιπολίτευση, δικηγόρους, συνταγματολόγους, πολιτικούς με εμπειρία απ' όλους διέθεταν στις τάξεις τους, εάν εκπονούσαν ένα επιστημονικό σχέδιο με ποιο τρόπο θα δώσουν ένα γερό και δίκαιο χτύπημα – όχι κυνήγημα – στους καναλάρχες που έχουν τσάμπα σταθμούς αξίας 100 εκατομμυρίων, στο ΠαΣοΚ στη Ν.Δ. και στους φίλους τους που δημιούργησαν Ολύμπους από θαλασσοδάνεια, εάν εκπονούσαν ένα επιστημονικό σχέδιο για καθετί που αναφέρω παραπάνω και ήταν τα πρώτα πράματα που εκτελούσαν, ας έλεγαν στον κόσμο ύστερα θα πάμε να διαπραγματευτούμε ν' αλλάξουμε τους όρους του μνημονίου, ο κόσμος όλος και όσοι δεν τους ψηφίσαμε και οι δανειστές ακόμα θα επιδοκιμάζαμε και θα βγαίναμε και στους δρόμους για στήριξη εάν επιχειρούσαν να τους ρίξουν. Δεν ήταν απαραίτητο να εισπράξουν ακέραια ποσά μέσα σε αυτούς τους δυο-τρεις μήνες, αρκούσε η χάραξη μιας τέτοιας γραμμής πλεύσης και για τον κόσμο και για τον Σόιμπλε. Αλλά σαλαμάνδρα, όλα τα πολιτικά κόμματα που έχουμε είναι κυριολεκτικά καφενεία, καφενεία. Όλο ατάκα και συνθήματα. Οι άνθρωποι διεκδικούν και πηγαίνουν ν' αναλάβουν τις τύχες της χώρας χωρίς να έχουν κάνει όχι επιστημονική μήτε ερασιτεχνική μελέτη. Είχε έρθει κάποιος από την Κομισιόν και ο Παπαθανασίου δεν θυμάμαι σίγουρα ποιος τού έδειχνε την οικονομική πορεία της χώρας στη χαρτοπετσέτα. Όσο απλοϊκό κι αν ακούγεται αυτή είναι η πραγματικότητα, τα ελληνικά κόμματα είναι καφενεία, καφενεία.Τώρα έχοντας ως πρώτες κινήσεις την επαναφορά των αιώνιων φοιτητών, τις επαναπροσλήψεις των ρουσφετοδιορισμένων καθαριστριών στο υπουργείο και την κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ (το αναφέρω και στο αρχικό σχόλιο, ας έκανε το κορόιδο, και να μην πουλούσε τίποτε) πάει στο εξωτερικό να διαπραγματευτεί!Σαλαμάνδρα, τι να σου πω, προσωπικά εάν ήμουν στη θέση του Σόιμπλε δεν θα έκανα βηματάκι πίσω. Θα μονολογούσα ετούτοι έχουν μείνει στο Know How του Αντρέα Παπανδρέου. Έρχονται με μάγκικη τεχνική να πάρουν τα πακέτα, να δώσουν κάμποσα στο λαό και να συνεχίσει να παρτάρει η διαπλεκομένη ελίτ τους. Μήτε να παράξουν μήτε να κάνουν ένα κράτος πιο δίκαιο κοιτάνε. Αυτά τα οφέλη δεν τα προωθώ προτιμότερα σε καμιά άλλη χώρα της Ευρωζώνης που έχει τους μισούς μισθούς και συντάξεις από την Ελλάδα.
"Ο Γ. Βαρουφάκης ζήτησε ακόμη χρόνο για να επιτραπεί στην ελληνική κυβέρνηση να παρουσιάσει το πρόγραμμά της" Συγνώμη, ΤΩΡΑ θα καταρτίσουν το πρόγραμμα τους και ζητάνε χρόνο? 5 χρόνια στη αντιπολίτευση τι έκαναν? Είναι σοβαροί?
Ούτε όταν το διάβασες, ούτε όταν το έγραψες μόνος σου το κατάλαβες.Για δείξε μας πού λέει ή εννοεί ότι δεν έχει πρόγραμμα η φράση αφήστε μας να παρουσιάσουμε το πρόγραμμα μας.Θα ξεχάσουμε και την έννοια των λέξεων σε λίγο.Ή μήπως θεωρείς ότι πρέπει να κάνει παρουσίαση του προγράμματος πριν τις προγραμματικές δηλώσεις στη βουλή και τη λήψη δεδηλωμένης;Τώρα το τι έκαναν στην αντιπολίτευση ας το απαντήσει άλλος γιατί δεν έχω πρόθεση να δικηγορήσω υπέρ της κυβέρνησης.Εν κατακλείδι μάλλον είναι σοβαρότεροι απ' όσο θα ήθελες ή φαντάζεσαι πως είναι.
Σε καποιο σημειο (και αν ακουσα καλα) ο Σοιμπλε λεει πως επεμεναν να στειλουν στην ελλαδα δικους τους ανθρωπους για να βοηθησουν στην καταπολεμηση της διαφθορας/φοροδιαφυγης αλλα η προηγουμενη κυβερνηση συνεχως αρνιοταν, τι εκαναν λοιπον 5 χρονια οι προηγουμενες κυβερνησεις σε αυτο το θεμα?
Στην πρώτη photo φαίνεται ότι κάθονται όπως καθόμασταν στο δημοτικό, όταν είχαμε τσακωθεί με τον διπλανό μας και είχαμε χωρίσει το θρανίο με μια γραμμή στη μέση.. Ο Σόιμπλε πρέπει να μάθει να παίζει με όλα τα παιδάκια της ευρωπαϊκής τάξης.
-Συμφωνούμε ότι διαφωνούμε-Δε συμφωνούμε καν ότι διαφωνούμε-Διαφωνώ ότι δε συμφωνούμε καν ότι διαφωνούμε-Δε συμφωνώ που διαφωνείτε ότι δε συμφωνούμε καν ότι διαφωνούμεΔε ξέρω αν αυτή είναι η θεωρεία των παιγνίων ή σκετσακι των Monty Python