Η ιστορία του 21χρονου μαέστρου από τη Θεσσαλονίκη που εντυπωσίασε την Ευρώπη

Η ιστορία του 21χρονου μαέστρου από τη Θεσσαλονίκη που εντυπωσίασε την Ευρώπη Facebook Twitter
1
Η ιστορία του 21χρονου μαέστρου από τη Θεσσαλονίκη που εντυπωσίασε την Ευρώπη Facebook Twitter
"Δεν υπάρχει για μένα ηλικία όταν μιλάμε για πράγματα με τα οποία είμαστε ερωτευμένοι, όταν ζούμε και αναπνέουμε για αυτά. Είναι ξεκάθαρα τρόπος ζωής."

Από μικρός λάτρευε τα παραμύθια. Στα 14 του πρωταγωνίστησε στην παιδική όπερα «Χένσελ & Γκρέτελ», ενώ τέσσερα χρόνια αργότερα, μόλις στα 18 του, αφού είχε ολοκληρώσει με διακρίσεις τις σπουδές του, έγινε μαέστρος, κατόρθωμα που δεν συναντά κανείς στην Ευρώπη! Η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Ελλάδας, το καλλιτεχνικό του παιδί, μετράει ήδη τρία χρόνια ζωής, με τον ίδιο να τραβάει πάνω του τα βλέμματα αρκετών ευρωπαϊκών μέσων ενημέρωσης!


Η ενασχόλησή μου με τη μουσική ήταν κάτι που ήρθε πολύ φυσικά. Προέρχομαι από μουσική οικογένεια και με αυτό εννοώ, ότι μεγάλωσα μέσα στη μουσική, από πάρα πολύ μικρός. Θυμάμαι πως κάθε φορά που άκουγα τον πατέρα μου να τραγουδάει, με μάγευε, ενώ όταν τον παρακολουθούσα να διδάσκει ως καθηγητής φωνητικής, με καθήλωνε. Αυτά τα βιώματα ήταν πιστεύω, που με οδήγησαν στο δρόμο της μουσικής αρχικά και με ωθούν να συνεχίζω σε αυτόν μεγαλώνοντας.


Καθώς ο πατέρας μου είναι τενόρος, τα πρώτα ακούσματα που μπορώ να φέρω στη μνήμη μου ήταν κλασικής μουσικής. Καθόμασταν οικογενειακά και παρακολουθούσαμε συναυλίες, όπερες, πολλές φορές ακούγαμε συμφωνική μουσική με τις ώρες. Παρασύρθηκα, στα άδυτα της μουσικής, σχεδόν άθελα μου.


Στον ελεύθερό μου χρόνο ακούω κυρίως κλασική μουσική. Αυτό περιλαμβάνει από ορχήστρες έως χορωδίες και από λυρικούς σολίστ μέχρι κοντσέρτα. Απολαμβάνω επίσης πολύ την κινηματογραφική μουσική αλλά δεν σταματώ εκεί. Θέλω ο ορίζοντας μου να είναι πιο ευρύς και να καλλιεργούμαι μουσικά όλο και περισσότερο, μέσα από άλλα είδη.


Η ιστορία του 21χρονου μαέστρου από τη Θεσσαλονίκη που εντυπωσίασε την Ευρώπη Facebook Twitter


Από την παγκόσμια σκηνή πρότυπό μου είναι ο Riccardo Muti. Η στάση του, ο τρόπος διεύθυνσης του και το επίπεδο των γνώσεών του είναι χαρακτηριστικά που τον κατέστησαν πρότυπο, για μένα προσωπικά και για πάρα πολλούς νέους μουσικούς, που τολμούν να ονειρευτούν. Εγώ με τη σειρά μου, προσπαθώ να μαθαίνω από αυτόν, παρακολουθώντας τον να διευθύνει τις κορυφαίες ορχήστρες του κόσμου.

 

Στη χώρα μας έχουμε αρκετά αξιόλογα μουσικά ιδρύματα, με πολύ καλούς καθηγητές, που μπορούν να καθοδηγήσουν τους νέους με σωστό και αποτελεσματικό τρόπο. Παρόλα αυτά το κομμάτι της εκπαίδευσης γενικά και των μουσικών σπουδών συγκεκριμένα, αντιμετωπίζει προβλήματα, δεν ζούμε σε μια ουτοπία. Το κύριο είναι, ότι πολλές φορές εστιάζουμε στα τυπικά και όχι στην ουσία των πραγμάτων. Στο χώρο της μουσικής, ο τρόπος που ακολουθείται είναι λανθασμένος καθώς, στερούμαστε του πρακτικού μέρους στην ειδίκευση που ακολουθεί κανείς. Οι σπουδαστές δηλαδή δεν έχουν τη δυνατότητα να εξασκήσουν πρακτικά αυτό που σπουδάζουν σε μουσικο-θεωρητικό επίπεδο, τη διεύθυνση ορχήστρας για παράδειγμα.


Ακόμη και με τις δυσκολίες αυτές όμως, θεωρώ ότι βαδίζουμε σε καλό δρόμο και γίνονται προσπάθειες να βελτιωθούν τα πράγματα, εάν δεν βελτιωθούν ελπίζω πως εμείς οι νέοι θα τα αλλάξουμε.

Η ιστορία του 21χρονου μαέστρου από τη Θεσσαλονίκη που εντυπωσίασε την Ευρώπη Facebook Twitter


Προσωπικά, δεν με τρομάζει καθόλου που στα 18 μου έγινα μαέστρος, όταν κάτι τέτοιο βρίσκεται μέσα σου, δεν σε φοβίζει το να το βγάλεις προς τα έξω. Όταν αισθάνεσαι σίγουρος για τον εαυτό σου και έχεις πίστη στις δυνατότητες σου, προχωράς μπροστά με σταθερά βήματα. Δεν υπάρχει για μένα ηλικία όταν μιλάμε για πράγματα με τα οποία είμαστε ερωτευμένοι, όταν ζούμε και αναπνέουμε για αυτά. Είναι ξεκάθαρα τρόπος ζωής. Εξάλλου πάντα μου άρεσε η οργάνωση, η πειθαρχία, η σοβαρότητα, χαρακτηριστικά που πρέπει απαραίτητα, να διαθέτει ένας μαέστρος.

Η Σ.Ο.Ν.Ε. είναι η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Ελλάδος. Αποτελείται από νέους μουσικούς από όλη τη χώρα, που συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια καλύπτοντας μόνοι τους τα προσωπικά τους έξοδα. Αυτό είναι και το κύριο ίσως επίτευγμα της, ότι πέτυχε στο να ενώσει τους νέους, ανεξάρτητα της καταγωγής τους και να τους φέρει κοντά μέσω και για χάρη της μουσικής.

Η ιστορία του 21χρονου μαέστρου από τη Θεσσαλονίκη που εντυπωσίασε την Ευρώπη Facebook Twitter
"Στα άμεσα προσωπικά μου σχέδια είναι να συνεχίσω ανώτατες σπουδές στη Santa Cecilia της Ρώμης και να μπορέσω να συνεχίσω αυτό που δημιούργησα."


Μια σημαντική συναυλία ήταν αυτή που πραγματοποιήσαμε για τον Δήμο Θεσσαλονίκης (με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης 1912 - 2012), την Εναρκτήρια - Επετειακή Συναυλία της Θεσσαλονίκης, στο Νέο Δημαρχιακό Μέγαρο όπως και σε άλλες πόλεις για τον ίδιο λόγο. Επίσης, μας έχει τιμήσει με Έπαινο μουσικής προσφοράς, ο Σύνδεσμος Φιλαρμονικών Χορωδιών Ελλάδος, όπου την απονομή έκανε ο Υπουργός Μακεδονίας - Θράκης καθώς και η Μουσική Εταιρεία Βορείου Ελλάδος.


Ως δημιουργός της Σ.Ο.Ν.Ε., πρακτικά όλα τα θέματα που την αφορούν, περνούν από εμένα. Από την οργάνωση της, από τις ενορχηστρώσεις των κομματιών που επιλέγουμε κάθε φορά, από τα μέλη που την απαρτίζουν μέχρι τον τρόπο διαφήμισης των εμφανίσεων μας. Οι τομείς μιας ορχήστρας είναι τόσοι πολλοί που, ο μαέστρος δεν μπορεί να παραμείνει μόνο στο μουσικό μέρος. Ίσως σε κάποια άλλη περίπτωση που κάποιος απλά αναλαμβάνει τη διεύθυνση, για ένα διάστημα, να μπορεί να ασχολείται μόνο με το δικό του ρόλο και να είναι αποκομμένος από οτιδήποτε άλλο, αλλά εγώ ως εμπνευστής και ιδρυτής αυτής της προσπάθειας δεν μπορώ να μην έχω τη γενική επίβλεψη όλων.

Η ιστορία του 21χρονου μαέστρου από τη Θεσσαλονίκη που εντυπωσίασε την Ευρώπη Facebook Twitter
Η Σ.Ο.Ν.Ε. αποτελείται από νέους μουσικούς από όλη τη χώρα, που συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια καλύπτοντας μόνοι τους τα προσωπικά τους έξοδα.


Αυτή τη στιγμή η Σ.Ο.Ν.Ε. απαρτίζεται από 135 μέλη, αριθμός που περιλαμβάνει τα όργανα της ορχήστρας και τη χορωδία. Κάθε χρόνο πραγματοποιούμε ακροάσεις για νέους μουσικούς και τα μέλη επιλέγονται από επιτροπή ανάλογα με τα άτομα που χρειάζεται η ορχήστρα, για να μπορεί να λειτουργεί όσο το δυνατόν καλύτερα. Η επιτροπή αυτή αποτελείται από τους κορυφαίους των οργάνων, εμένα ως μαέστρο και την εταιρεία παραγωγής. Όποιος νέος ηλικίας 8-28 ετών το επιθυμεί, μπορεί να συμμετάσχει στις ακροάσεις, θα πρέπει να είναι σε ένα καλό επίπεδο στο όργανο του και να έχει διάθεση για δουλειά και βελτίωση. Το ίδιο ισχύει και για το τραγούδι φυσικά.

Φέτος οι ακροάσεις θα πραγματοποιηθούν στις 31 Αυγούστου, στον Ιερό Ναό της Αγίας Μαρίνας στην Τούμπα Θεσσαλονίκης στις 5μ.μ. για όλα τα όργανα, χορωδία και σολίστ. Όποιος το επιθυμεί μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο email: [email protected].


Η προσπάθεια μας είναι συνεχής, επιθυμούμε πάντα να αυξήσουμε τις δυνατότητες μας και να ανεβάσουμε το επίπεδο της ορχήστρας, σε όλους τους τομείς. Μας έχει αναλάβει, ως χορηγία, η εταιρεία Unplugged Studio, όπου μέχρι στιγμής προσφέρει τις υπηρεσίες της προς τη Σ.Ο.Ν.Ε. στις ηχητικές καλύψεις και σε ό,τι άλλο χρειαζόμαστε στο διαφημιστικό τμήμα, στο κομμάτι του marketing κτλ.

Η ιστορία του 21χρονου μαέστρου από τη Θεσσαλονίκη που εντυπωσίασε την Ευρώπη Facebook Twitter


Κοινός μας στόχος είναι να δημιουργηθεί μια αίθουσα αποκλειστικά για τη Σ.Ο.Ν.Ε., που θα παρέχει ότι χρειάζεται μια συμφωνική ορχήστρα και στη συνέχεια επιθυμούμε να μπορούμε να καλύψουμε τα έξοδα των παιδιών που έρχονται από όλη την Ελλάδα και επωμίζονται ένα αρκετά βαρύ κόστος οι οικογένειες τους και οι ίδιοι.


Στα άμεσα προσωπικά μου σχέδια είναι να συνεχίσω ανώτατες σπουδές στη Santa Cecilia της Ρώμης και να μπορέσω να συνεχίσω αυτό που δημιούργησα. Ασχέτως της προσπάθειας που απαιτείται και των κόπων, δεν με πτοούν οι φουρτούνες που ίσως χρειαστεί να αντιμετωπίσω και να ξεπεράσω, δεν τις αφήνω να σκορπίσουν τα όνειρά μου.

1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απλώνοντας ρούχα με τη Δανάη στο κέντρο του κόσμου

Μουσική / Απλώνοντας ρούχα με τη Δανάη στο κέντρο του κόσμου

Η Δανάη Δέδε γιορτάζει τα 20 της στην Αθήνα με μια κιθάρα στο χέρι και πολλά λουλούδια γύρω της. Της αρέσει η θάλασσα της πόλης, αλλά προτιμά αυτήν της Ρόδου, όπου και μεγάλωσε. Το κομμάτι της «Αύριο» την έκανε γνωστή, αλλά σίγουρα δεν την τρομάζει ‒ μάλλον την ενθουσιάζει. Η μαμά της πιστεύει πως θα ήταν πολύ καλή ως ψυχολόγος.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΑΡΑΝΤΗΣ
Όταν ο Τσαϊκόφσκι περιέγραφε τη μοίρα του με μια Συμφωνία

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Όταν ο Τσαϊκόφσκι περιέγραφε τη μοίρα του με μια Συμφωνία

Την Παρασκευή 30 Μαΐου, ο αρχιμουσικός Διονύσης Γραμμένος και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών φέρνουν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το δράμα της Πέμπτης Συμφωνίας του Τσαϊκόφσκι, ενός έργου που περιγράφει την ένταση ανάμεσα στις προσταγές της μοίρας και την προσωπική ελευθερία τού συνθέτη.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
AEON: Η «ντίβα από την Κρήτη» που παντρεύει τη ραπ με τη λύρα

Μουσική / AEON: Η «ντίβα από την Κρήτη» που παντρεύει τη ραπ με τη λύρα

Ξεκίνησε από την παραδοσιακή μουσική, όμως, η ανάγκη της για κοινωνικοποίηση την οδήγησε στη ραπ. Με αφορμή το τελευταίο της άλμπουμ, «Χαϊμαλίνα», η 25χρονη AEON μιλά για τον σεξισμό που αντιμετώπισε στα πρώτα της βήματα και για το πώς συνδύασε την κρητική μπουκόλυρα με ραπ ρυθμούς.
M. HULOT
56’ με τον Degear0001

Μουσική / Το νέο διαστημικό άλμπουμ του Degear0001 έχει ήχους από παιδικά παιχνίδια

Ο νεαρός μουσικός, που πειραματίζεται με παιδικά πλήκτρα και «χακαρισμένα» αντικείμενα, μόλις κυκλοφόρησε ένα spacey άλμπουμ με weird pop, που σίγουρα θα ήθελες να χορέψεις σε ένα παραληρηματικό πάρτι με χαμόγελα και φλούο χρώματα.
M. HULOT
Νέγρος του Μοριά: «Mιλάω για τη σκοτεινή πλευρά της Ελλάδας»

Μουσική / Νέγρος του Μοριά: «Mιλάω για τη σκοτεινή πλευρά της Ελλάδας»

Ο ταλαντούχος μουσικός κυκλοφόρησε ένα από τα καλύτερα ραπ άλμπουμ της χρονιάς, στο οποίο εξερευνά την εμπειρία του να είσαι μαύρος στην Ελλάδα του 2025 και το οποίο αποθέωσε η Guardian. Μιλά αποκλειστικά στη LiFO, λίγο πριν τη συναυλία του στις 31 Μαΐου στο Universe Multivenue Open Air.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Οι γονείς της Αγγελίνας κάποια στιγμή κουράστηκαν να παρακολουθούν τις παραστάσεις που οργάνωνε ως παιδί

Μουσική / Οι γονείς της Αγγελίνας κάποια στιγμή κουράστηκαν να παρακολουθούν τις παραστάσεις που οργάνωνε ως παιδί

Η Aγγελίνα είναι μια τραγουδοποιός 22 ετών που μεγάλωσε στην Αθήνα. Όταν ήταν μικρή ήθελε να γίνει ηθοποιός και συγγραφέας, αλλά ο δρόμος την πήγε στη μουσική κι έτσι έβγαλε το πρώτο της τραγούδι το 2023, που λέγεται «Sta Riha». Αγοράζει ακόμη μπουρμπουλήθρες από τα περίπτερα και της αρέσει να οδηγάει το σαράβαλό της. Κοιμάται καλά τα βράδια, αν δεν σκέφτεται πολύ. Όταν ανεβαίνει στην σκηνή, λέει μέσα της πως το άγχος της είναι ενθουσιασμός.
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΚΟΥΛΑΚΗ
«Ο Χελμός δεν είναι απλά ένα μουσικό φεστιβάλ και αυτό θα το βλέπετε κάθε χρόνο»

Μουσική / «Θα τρέχει ο κόσμος στο βουνό και στο κρύο για φεστιβάλ;» Κι όμως, έτρεξε

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Helmos Mountain Festival, Αλέξης Άγριος, εξηγεί πώς γεννήθηκε η ιδέα για το φεστιβάλ, τι συνέβαλε στην επιτυχία του, ποια φιλόδοξα projects ετοιμάζονται για φέτος και πώς, πέρα από μουσικό γεγονός, έδωσε ώθηση στον τουρισμό της περιοχής.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Καλά, πάλι για τη ραπ θα λέμε;

Guest Editors / «Γιατί απαιτούμε από τη ραπ να είναι κάτι άλλο από αυτό που όντως είναι;»

Το μεγαλύτερο κομμάτι του κοινού που ήρθε σε επαφή με τη ραπ τα τελευταία χρόνια ξαφνικά ανακάλυψε, ομολογουμένως με άσχημο τρόπο, τι ήταν αυτό που προηγουμένως εκθείαζε ως ποίηση του περιθωρίου.
ΚΩΣΤΑΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ
«Becoming Led Zeppelin»: Το χρονικό του βαρύτερου ροκ συγκροτήματος όλων των εποχών

Pulp Fiction / Led Zeppelin: Ένα ντοκιμαντέρ για το «βαρύτερο» ροκ συγκρότημα όλων των εποχών

Το ντοκιμαντέρ «Becoming Led Zeppelin» του Μπέρναρντ ΜακΜάχον παρουσιάζει την ιστορία του θρυλικού hard rock συγκροτήματος, φωτίζοντας το background των μελών του και τις περιστάσεις που οδήγησαν στην ίδρυσή του, φτάνοντας μέχρι και την κυκλοφορία του δεύτερου άλμπουμ τους και την απαρχή της απόλυτης δόξας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
ZOLA JESUS INTERVIEW

Μουσική / Η Zola Jesus δεν φοβάται το σκοτάδι, το κατοικεί

Λίγο πριν την εμφάνισή της στην Αθήνα, η Ρωσοαμερικανίδα καλλιτέχνιδα μιλά στη LIFO για το πώς δημιουργεί τη σκοτεινή και ατμοσφαιρική μουσική της, που ξεφεύγει από τα καθιερωμένα είδη, καθώς και για το πώς η ίδια αντιστέκεται στην επίθεση που δέχονται σήμερα οι θηλυκότητες.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Κ. Βήτα: «Στο ρεμπέτικο τραγουδούσαν κι έσπαγαν τα μάρμαρα στους τάφους»

Μουσική / Κ. Βήτα: «Στο ρεμπέτικο τραγουδούσαν κι έσπαγαν τα μάρμαρα στους τάφους»

Στον νέο του δίσκο «Εννιά νούφαρα απ’ τη νεκρή όχθη», ο Κ. Βήτα διασκευάζει εννιά τραγούδια της Μαρίκας Παπαγκίκα και της Σωτηρίας Μπέλλου, αναδεικνύοντας τη διαχρονική δυναμική του ρεμπέτικου, που συνεχίζει να συγκινεί βαθιά μέχρι και σήμερα.
M. HULOT
«Εικόνες από μια έκθεση»: Ένα μουσικό έργο-περιπλάνηση σε έκθεση ζωγραφικής

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / «Εικόνες από μια έκθεση»: Ένα μουσικό έργο-περιπλάνηση σε έκθεση ζωγραφικής

Η Ματούλα Κουστένη μιλά για το σαγηνευτικό αυτό έργο που απεικονίζει τους πίνακες μιας έκθεσης σε μια τεράστια παλέτα ηχοχρωμάτων, τα οποία πολλαπλασιάζονται στην ιδιοφυή ενορχήστρωση του Μορίς Ραβέλ.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ

σχόλια

1 σχόλια